Fererro rocher
Sastojci
-
200 g
lješnjak napolitanki
-
300 g
lješnjaka - prženih, sjeckanih
-
400 g
nutelle (može i jeftina verzija naravno)
-
300 g
mliječne čokolade
-
9 žlica
ulja
- 200 g lješnjak napolitanki
- 300 g lješnjaka - prženih, sjeckanih
- 400 g nutelle (može i jeftina verzija naravno)
- 300 g mliječne čokolade
- 9 žlica ulja
Priprema
-
1
Napolitanke grubo izlomiti, dodati
sjeckane lješnjake i nutellu. Sve zamjesiti da se poveže. Ako je mekano,
ostaviti 10-30 minuta da se stegne.
-
2
Oblikovati kuglice. Staviti u hladnjak 60-120 min da se dobro stegne.
-
3
Čokoladu s uljem otopiti na laganoj vatri. Umakati kuglice u čokoladu te slagati na prozirnu foliju da se stegne.
- Čudo od čokolade
-
1
Napolitanke grubo izlomiti, dodati sjeckane lješnjake i nutellu. Sve zamjesiti da se poveže. Ako je mekano, ostaviti 10-30 minuta da se stegne.
-
2Oblikovati kuglice. Staviti u hladnjak 60-120 min da se dobro stegne.
-
3
Čokoladu s uljem otopiti na laganoj vatri. Umakati kuglice u čokoladu te slagati na prozirnu foliju da se stegne.
- Čudo od čokolade
Sastojci
Biskvit
-
4
jaja
-
10 dkg
šećera
-
20 dkg
margarina
-
10 dkg
čokolade za kuhanje
-
4 žlice
brašna
-
1
prašak za pecivo
- 4 jaja
- 10 dkg šećera
- 20 dkg margarina
- 10 dkg čokolade za kuhanje
- 4 žlice brašna
- 1 prašak za pecivo
Krema
-
0,5 l
slatkog vrhnja
-
20 dkg
čokolade za kuhanje
-
1 žlica
šećera
- 0,5 l slatkog vrhnja
- 20 dkg čokolade za kuhanje
- 1 žlica šećera
Priprema
-
Izrada biskvita:
-
2
Žutanjke i šećer umutiti, dodati
istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i
na kraju snijeg od bijelanjaka (bijelanjke umiješati polagano, ne
mikserom). Peći (u tepsiji cca 20x35cm) na 180°C oko 20 min… ovisi od
pećnice… provjeriti čačkalicom kad je pečeno.
-
3
Izrada kreme:
-
4
Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri.
-
5
Pečeni biskvit izbockati vilicom na
nekoliko mijesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom. Krema
je dosta rijetka ali je ne treba dodatno miksati ili bilo što dodavati
jer će se nakon nekoliko sati u hladnjaku stisnuti. Kolač ohladiti prvo
na sobnoj temp. a onda staviti u hladnjak da se dobro ohladi i stegne
krema…
- Izrada biskvita:
-
2
Žutanjke i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanjaka (bijelanjke umiješati polagano, ne mikserom). Peći (u tepsiji cca 20x35cm) na 180°C oko 20 min… ovisi od pećnice… provjeriti čačkalicom kad je pečeno.
-
3
Izrada kreme:
-
4
Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri.
-
5
Pečeni biskvit izbockati vilicom na nekoliko mijesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom. Krema je dosta rijetka ali je ne treba dodatno miksati ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko sati u hladnjaku stisnuti. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temp. a onda staviti u hladnjak da se dobro ohladi i stegne krema…
ŽUTI KOLAČ S VIŠNJAMA
Sastojci
-
5
jaja
-
1,5
čaša šećera
-
1
čaša jogurta
-
1
čaša ulja
-
2
čaše brašna
-
1/2
kesice praška za pecivo
-
400 - 500 gr
višanja
-
malo
prah šećera za posipanje kolača
-
čaša = 2 dl
- 5 jaja
- 1,5 čaša šećera
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša ulja
- 2 čaše brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 400 - 500 gr višanja
- malo prah šećera za posipanje kolača
- čaša = 2 dl
Priprema
-
1
Razbiti jaja i odvojiti belanca od
žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno
dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa
ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt,
ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa
belancima.
-
2
Kad testo bude homogeno, izliti ga u
podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz
zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
-
3
Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i
osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja
ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti
na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, a to se vidi po tome što se ivice
testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče.
-
4
Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom i iseći na kocke.
-
1
Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima.
-
2
Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
-
3
Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče.
-
4
Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom i iseći na kocke.
Tijesto za pizzu
Sastojci
-
1 kg
brašna
-
2
jaja
-
2
vrećice suhog kvasca
-
2 žlice
maslinovog ulja
-
malo soli
-
topla voda po potrebi
- 1 kg brašna
- 2 jaja
- 2 vrećice suhog kvasca
- 2 žlice maslinovog ulja
- malo soli
- topla voda po potrebi
Priprema
-
Pomiješati suhe sastojke, dodati ulje i
tople vode po potrebi da se umijesi čvrsto tijesto. Ostaviti na toplo
mjesto da se udvostruči. Premijesiti i podijeliti na 4 dijela.
Oblikovati ga za pizzu i stavljati nadjev po želji. Ukoliko ne potrošite
svo tijesto, višak zamotajte u prozirnu foliju i staviti u hladnjak,
može stojati 3-4 dana.
-
Pomiješati suhe sastojke, dodati ulje i tople vode po potrebi da se umijesi čvrsto tijesto. Ostaviti na toplo mjesto da se udvostruči. Premijesiti i podijeliti na 4 dijela. Oblikovati ga za pizzu i stavljati nadjev po želji. Ukoliko ne potrošite svo tijesto, višak zamotajte u prozirnu foliju i staviti u hladnjak, može stojati 3-4 dana.
Posluživanje
Količin tijesta dovoljna za 4-5 pizza…
Količin tijesta dovoljna za 4-5 pizza…
Spužva kolač
Sastojci
1 bjelanjak
20 dkg šećera u prahu
1,5 dcl vode
20 dkg kristalnog šećera
20 dkg želatine u prahu (2 vrećice)
1 dcl vode
20 dkg kokosa
ekstrat po želji
20 dkg šećera u prahu
1,5 dcl vode
20 dkg kristalnog šećera
20 dkg želatine u prahu (2 vrećice)
1 dcl vode
20 dkg kokosa
ekstrat po želji
Način pripreme
- Bjelanjak mutite na manjoj brzini, a kada se zapjeni povećajte brzinu na najjače i mutite dok ne dobijete dovoljnu čvrstinu (kada okrenete posudu na opačke mora stajati).
- Šećer u prahu koji nema u sebi slučajnih grudvica postepeno dodavati u bjelanjak, dobit ćete gustu smjesu. Grudvice spominjem jer sam ja u svome šećeru koji je stajao neko vrijeme imala grudvice pa se nisam usudila koristiti da mi ne upropasti kompaktnost.
- Posebno prokuhajte 1,5 dcl vode sa kristalnim šećerom.
- Kada skinete sa vatre lagano i postepeno dodajete šaum i miksate.
- Miksajte još 10 min.
- Želatinu prokuhajte sa 1 dcl vode.
- Vruću lagano dodajete u smjesu.
- Miksajte još 15 min. u tom vremenu primjetit ćete kako postaje pufasto, baš ono što želite postići.
- Prepolovite smjesu i u pola dodate 10 dkg kokosa, a u drugu polovinu dodate nekoliko kapi ekstrata u željenoj boji ( ovdje sam ja dodala od maline).
- Samo na dno tepsije stavite masni papir, moja tepsija je promjera 23x33 cm.
- Salijete prvo dio sa kokosom, a gore dio sa ekstratom.
- Stavite u led oko 2 - 3 sata da odstoji.
- Kada izvadite odvojite okolo nožem smjesu od tepsije i izrežite ostalo, dno će vam se jednostavno odvajati zbog masnog papira.
- Odmah umačete cijeli kolač u preostali kokos.
Milk kolač
KORE:
6 jaja6 žlica šećera
6 žlica brašna
1 prašak za pecivo
4 žlice kakaoa
6 žlica tople vode
MILK KREMA:
1 l mlijeka100 g gustina
4 žlice šećera
100 g bijele čokolade
250 g margarina
150 g šećera u prahu
TOPING:
200 g mliječne čokolade5 žlica mlijeka
4 žlice šećera
150 g margarina
Način pripreme
- Jaja umutiti sa šećerom.
- Brašno, prašak za pecivo i kakao pomiješati, dodati umućenim jajima i sve sjediniti.
- Dodati vodu i ponovo sjediniti.
- Razliti u veću tepsiju obloženu masnim papirom (moja je promjera 37 x 24 cm).
- Peći na 180 stupnjeva 20 minuta.
- Kada se ohladi presjeći na pola.
- Odvojiti malo mlijeka da možete zamiješati sa gustinom i šećerom.
- U preostalo mlijeko dodati bijelu čokoladu i staviti da prokuha.
- Kada počne kuhati, dodati izmućeni gustin sa šećerom i još kuhati dok ne dobijete piotrebnu gustinu.
- Kada se ohladi dodati margarin koji ste predhodno izmutili sa šećerom u prahu.
- Čokoladu, šećer, mlijeko i margarin kuhajte dok se sastojci ne sjedine.
- Kremu ohladite, tako da dobijete dojam razmekšalog margarina.
- Kora
- Fil
- Toping
- Kora
- Fil
- Toping
PRIPREMA KORE:
PRIPREMA KREME:
PRIPREMA TOPINGA:
SLAGANJE:
čokoladne kocke
Sastojci
biskvit
- 4 jaja
- 10 dkg šećera
- 3 velike žlice brašna
- pola vrečice praška za pecivo
- 20 dkg maslaca
- 15 dkg čokolade za kuhanje
preljev
- 1 dl mlijeka
- 0,3 dl ruma
krema
- 1/2 l slatkog vrnja
- 50 dkg čokolade za kuhanje
- 5 dkg maslaca
Priprema
-
1
dobro Izmiksati 4 jaja sa šećerom.
-
2
dodati brašno u koje je umiješan prašak za pecivo
-
3
Otopiti maslac i čokoladu i dodati u smjesu (ne smije biti vruče)
-
4
peći 30 minuta na 180°C
-
5
kad je pečeno, preliti sa mlijekom u koje je dodan rum
-
6
pustiti da se biskvit ohladi
-
7
slatko vrhnje zagrijati i maknuti s vatre
-
8
dodati čokoladu i maslac i miješati dok se ne otope,
-
9
preliti preko biskvita
-
10
ostaviti u hladnjaku najmanje 3 sata da se krema stisne.
Išleri
Sastojci
Priprema
-
1
od sastojaka umijesite tijesto, tanko razvaljajte između dva lista plastične folije..i izrežite kolutiće
-
2
peći u zagrijanoj pećnici na 180-200°C ( znate najbolje svoje pećnice),za prvi put ih malo pripazite jer su keksići tamni a izgore za čas.neka dobiju samo malo boje i ako su mekani kad ih izvadite ostavite ih malo na limu -poslije će se stvrdnuti.nek se ohlade do kraja..
-
3
jaja ,šećer i vanil šećer samo kratko izmutiti mikserom da se povežu..zatim tući na laganoj vatri (pari ako želite)-meni je lakše na laganoj vatri pa mogu malo pojačati ili smanjiti po potrebi..mješam kuhačom koja ima ravni vrh tako da zahvaća veliku površinu i tako brzo prođem cijelo dno lonca pa mi se ne hvata krema..kuhati da se zgusne, ohladiti i u ohlađeno dodati dobro izrađeni maslac( ko ne voli maslac može i margarin za kreme)
-
4
po dva keksića spajati s kremom i preliti čokoladnom glazurom, ukrasiti po želji..
-
1
Нема коментара:
Постави коментар