Ajvar
Sastojci:
- 10kg crvene paprike
- 2.5 kg plavog patlidžana
- 600ml ulja
- 50gr soli
- 1/4 kašike šećera
Način
Pripreme:
Papriku
i patlidžan ispeći na roštilju, ostaviti jedno sat dva vremena u zatvorenoj
posudi da se potpari da bi kasnije lakše očistili.
Očistiti
papriku: skinuti ljusku, očistiti od semenki i skinuti peteljku. Isto to
uraditi sa patlidžanom.Samleti
na mašini za mlevenje mesa.
U veliku
šerpu sipati polovinu potrebnog ulja i sipati samelevenu papriku i patlidžan.
Pržiti na laganoj vatri . U toku prženja dodati ostatak ulja. Pred sam kraj
prženja dodati so, šećer i esenciju.Ukupno
vreme prženja 3 sata.
Tegle
oprati,osušiti i staviti ih u rernu na 100 stepeni 20 minuta.Vruć
ajvar sipati u vruće tegle i vratiti ih u rernu na 150 stepeni 20 minuta. Izvaditi
iz rerne i vruće zatvoriti poklopcima od tegli. Ostaviti na sobnoj temperaturi
24h da se ohlade.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар