недеља, 27. април 2014.

Dana POLIMKA 5...

Mirisna piletina





Lagano jelo, dok se sprema kućom se šire prijatni  mirisi začina

Potrebno je:

500 gr  pilećeg  belog  mesa
200 gr šampinjona
1 glavica crna luka
3 česna bela luka
400 gr pelat paradajza
1 papričica
200 gr testenine
1 kašičica sveže seckana ruzmarina
1/2 kašičice majčine dušice
1/2 kašičice origana
1/2 kašičice kurkume u prahu
1 kašika sveže seckana peršuna
so
ulje

Priprema:

Piletinu sitno iseckati dodati sveži seckani ruzmarin, majčinu dušicu, origano  i pržiti u Voku ( posuda za prženje) dok ne porumeni.
Dodati 200 gr šampinjona isečenih na listiće, seckanu glavicu crna luka , bela luka i seckanu papričicu na kolutiće.
Sve skupa pržiti dok luk ne omekša i ispari voda koju pusti povrće.
Dodati  400 gr konzerviranog pelat paradajza, propržiti još 2-3 minuta, dodati kuvanu testeninu ( dok spremamo meso testeninu  kuvamo i dobro ocedimo), seckani peršun, kurkumu u prahu i so. Dobro izmešati.













Zapečene tikvice sa mlevenim mesom





Volim tikvice na sve moguće načine u raznim kombinacijama.Ovo je lagano sočno jelo.

Potrebno je:

4-5 tikvica ( zavisi od veličine)
4 kašike pirinča
1 glavica crna luka
3 česna bela luka
300 gr mlevena mesa
1 šargarepa
1 paprika
2 veća paradajza
1 čaša kisele pavlake ( čaša od 180 gr)
1 jaje
ulje
so, mleveni biber
1 kašika sveže seckana peršuna
1 kašika seckane mirodjije
1 kašičica kurkume u prahu

Priprema:

Tikvice oguliti i iseći uzduž na deblje štapiće. Uzeti keramičku posudu sa poklopcem ( može i druga neka posuda samo sa poklopcem).




 Dno posude pouljiti sa 1 kašikom ulja, poredjati štapiće tikvica, dodati začin , mleveni biber i seckani peršun i seckanu mirodjiju.




Oprati 4 kašike pirinča i dobro ocediti od vode i rasporediti po tikvicama.





Na malo ulja propržiti sitno seckan beli i crni luk, rendanu šargarepu. Dodati mleveno meso i sve pržiti jedno 10 minuta, dodati  začin, so, mleveni biber, kurkumu u prahu.
Rasporediti meso preko tikvica i pirinča.
Preko mesa staviti  seckanu papriku  i paradajz isečen na kolutove  koji smo prethodno malo posolili.




Izmešati 3 kašike ulja i 5 kašika vode i sve preliti. Poklopiti i peći na 200 stepeni 30 -40 minuta.
Izvaditi iz rerne i preliti sve sa umućenim 1 jajetom i kiselom pavlakom.





Vratiti u rernu, i peći nepoklopljeno dok ne dobije zlatno žutu boju.


Oslić na krompiru





Ovako spremljen oslić je super, začinjen začinima i  pečenjem u rerni  kuća zamiriše. Peče se poklopljeno pa su oslić i krompir  sočni, skupa se izmešaju ukusi i mirisi.

Potrebno je:

1 kg oslića
1 kg krompira
1 glavica crna luka
3 česna bela luka
1 kašičica sitno seckana svežeg ruzmarina
1 kašičica kurkume  u prahu
so
mleveni biber
4 kašike maslinova ulja
sok od 1 limuna
1,5 dcl bela vina

Priprema:

Oslić očistiti iseći na komade, staviti u posudu pa preliti sa sokom od 1 limuna, posoliti, pobiberiti i staviti 2 kašike maslinova ulja, 1 glavicu crna luka isečenu na kolutove i 3 česna  seckana  bela luka . Sve izmešati i ostaviti na hladnom da stoji 1 sat.
Krompir oguliti iseći na kriške. U djuvečaru gde ćemo peći staviti 2 kašike maslinova ulja. Krompir ocediti od vode, staviti u djuvečaru. Krompir posoliti , pobiberiti, staviti kašičicu  kurkume u prahu i seckana ruzmarina . Izmešati.




Oslić izvaditi iz frižidera. Kolutove crna luka staviti po krompiru, preko poredjati  komade oslića.
Preliti sve sa 1,5 dcl bela vina.






Poklopiti i peći na 200 stepeni 45 minuta, izvaditi iz rerne skinuti poklopac i još peći 15 minuta bez poklopca.




Paprike sa sirom i krompirom





Ova kombinacija sira, paprika i krompira će oduševiti svakoga ko prvi put proba. Paprike možete koristiti žute, crvene, ljute sve po želji. Ovo se često sprema u mojoj kuhinji, jer svi ovo obožavamo. Isključivo spremati u djuvečari sa poklopcem, jer su  tada krompir i paprika jako sočni, mirisi se izmešaju i jako je ukusno.

Potrebno je:

4- 5 paprika ( zavisi od veličine)
5-6 krompira ( zavisi od veličine)
300 gr sira ( feta, sitni sir, masni sir u kriškama)
2 kašike kisele pavlake
3 jaja
so, mleveni biber
tucana crvena paprika
1 kašika sveže seckana peršuna

Priprema:

Paprike očistiti od peteljki i semena. Malo ih posoliti iznutra.
Krompir oguliti i iseći.
U posudu izmešati jaja, sir ( sir je bolji ako je masniji, ako nije dodati 1-2 kašike kisele pavlake više nego što je u receptu. Ja koristim masni zlatarski sir.), kiselu pavlaku i 5 kašika ulja.
Ovom smesom napuniti paprike i redjati ih u djuvečaru koju smo podmazali uljem.
Paprike kad se napune sirom ne zatvarati , jer će prilikom pečenja deo sira izaći iz paprika i pomešati se sa krompirom. U posudi će ostati još smese od sira i jaja.
U tu smesu dodamo seckani krompir, seckani peršun, so, mleveni biber, tucanu papriku. Sve dobro izmešati  i poredjati  izmedju paprika. Pomešati 4 kašike ulja i 5-6 kašika vode preliti paprike i krompir, poklopiti i peći na 200 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.








Djuvečara ovakva



ili još bolje ovakva zemljana, jer je iz nje još bolji ukus jela





Sa žutim paprikama




Sa crvenim paprikama







Piletina i krompir iz zemljanog lonca





Potrebno je:

6 bataka i karabataka
1 kg krompira
1 čaša kisele pavlake
1 čaša jogurta
1 kašika sveže seckana peršuna
1/2 kašičice majčine dušice
1 kašičica kurkume u prahu
1 kašičica djumbira u prahu
1/2 kašičice ( može i manje po želji) tucane ljute crvene paprike
mleveni biber
so
2 kašike ulja

Krompir oguliti i iseći na pola ako je manji, veće krompire iseći na 4 dela.
U posudu staviti: kiselu pavlaku, jogurt, peršun, majčinu dušicu, kurkumu, djumbir, tucanu papriku, mleveni biber. Sve dobro umešati.
Batake i karabatake i krompir  posoliti, staviti u zemljani lonac sa poklopcem  prethodno pouljen sa 2 kašike ulja. Preko mesa i krompira preliti smesu od kisele pavlake, jogurta i začina. Dobro izmešati, poklopiti posudu, staviti u zagrejanu rernu i peći dok ne dobije zlatno žutu boju.
Piletina i krompir spremljeni na ovaj način je jako sočno i ukusno.


Нема коментара:

Постави коментар