Sarena ravanija
Sastojci
Pandispan od bjelanka
- 5 belanjka
- 5 velike zlice secera
- 5 velike zlice brasna
- 1/2 pecivo
Pandispan od zumanjke
- 5 zumanjca
- 5 celih jaja
- 1o velike kasike secera
- 15 velike kasike brasna
- 1/2 pecivo
- 1/2 kasika rendanu koricu od limuna
za posipe izmedju dvije testa
- 150 gr. mlevenih oraha ili kokosa
- 2 velike zlice kakao
Serbet
- 500 gr. secera
- 800 ml. voda
Priprema
-
1
Od 5 jaja odvaja se bjelanak koji se muti smkiserom sa secerom, kad je dovoljno umucen dodaje brasno i pecivo i sklonis na stranu.
-
2
5 celij jaja u koje se dodaju ostali 5 zutnjaka rade se sa secerom, kad je sve dobro umuceno dodaje se brasno i pecivo.
-
3
U vec podmazani pleh broj 30 pola od zute smjese isturi se, onda posipa sa jednu polovino smese od oraha i kakaa.
-
4
Sa velikom kasikom uzima se od smese belanjka i redja se odozgo jedno do drugo, kad se sve potrosi opet posipamo sa drugom poloviscom od smese od oraha i kakaa, na kraju odozgo izlijemo preostalu zutu smjesu.
-
5
Stavi se u vec zagrijanu rernu da se pece.
-
6
Dok se ravanija pece, pripremamo serbet i kad je pecena zalijemo.
- 7
- 8
- 9
-
10
Posluživanje
Serbet mozete da zalijete i kad je vruc i kolac i serbet, i jedno da je hladno a drugo vruce, oba dva postuka daju podjednaki rezultat.Ovaj desert je u presek dekorativan.Ko vili kokos moze da stavi i kokos umesto orahe, suve grozdzice.Furmi
Sastojci
Priprema
-
1
Kvasac rastopite u vodi i dodajte sve sastojke
-
2
Umesite mekano tjesto
-
3
Podjelite tjesto na 4 djela i od svakog napravite valjak
-
4
Secite valjake na jednake komade
-
5
Od svako parce pravite loptice
-
6
Lopticu blago pritisnite viljuskom najpre horizontalno pa onda vertikalno
-
7
Redjajte furme u malo namascenu tepsiju pecite na 200`C dok ne dobiju zlatno zutu boju
-
8
Ostavite furme da se ohlade i u medguvremenu skuvajte serbet
-
9
Ohladgene furme polijte toplim serbetom .
Starinski kolač s grizom, limunom i medom..
Sastojci
SASTOJCI:
- 6 svijezih jaja(po mogucnosti domacih)
- 6 zlica secera
- 1 vanilin secer
- 6 zlica griza
- 6 zlica brasna
- 1 prasak za pecivo
ZA SECERNI SIRUP:_AGDA_
- 500g. secera
- 1 vanilin secer
- 400-500ml- vode
- 2-3 zlice meda
- sok od jednog limuna
Priprema
-
1
Pijenasto mutite zumanjke,secer i vanilin secer,da se masa zapijeni.Bijelanjke tucite u cvrsti snijeg s malo soli,ili par kapi limunova soka.
-
2
Brasno griz i prasak za pecivo,pomijesajte skupa,pa lagano dodajte u pijenasto umucena zumanjka i secer.Na kraju rucno zlicu,po zlicu dodajte snijeg od cvrto tucenih bijelanjaka.
-
3
Oblik za pecenje premazite maslacem,lagano pospite grizom,i ulijte smijesu.Pecite na laganoj vatri 180C. 20-tak.minuta..ovisno o jacini pecnice..
-
4
Ohladen kolac izrezite na zeljene oblike,i prelijte lagano,sa secernim sirupom.
-
5
ZA SECERNI SIRUP:
Secer,vanilin secer,i vodu,prokuhajte,neka kuha na laganoj vatri par minuta,dodajte med i sok od limuna,i odmah prelijte ohladeni i izrezani kolac.
Ravanija sa kokosom
Sastojci
Priprema
-
1
Izmutimo dobro jaja sa secerom
-
2
Polako, kasiku po kasiku dodajemo mljeko, ulje, brasno gdje smo pomesali prasak za pecivo i na kraju kokos.
-
3
Sve vreme dok dodajemo sastojke mutimo s mikserom koji je na najmanju brzinu.
-
4
Pecemo u tepsiju br 26
-
5
Posebno kuvamo agdu.Polijemo kolac s topleom agdom
Sastojci
Priprema
-
1
Dobro umutite jaja sa secerom.
-
2
Doda se sve ostalo polako, i treba se dobro izmutiti
-
3
Pece se u namazani pleh br.28 na temperaturi od 180-200 `C
-
4
Ostavi se da se ohladi
-
5
U medguvremenu dok se pandispanj hladi kuva se serbet, koji ne treba biti previse gust
-
6
Ohladgeni kolac, secemo na rombove, i sa vrucim serbetom polijemo.
-
7
Prilikom sluzenja moze se dekorisati sa orasima ili sa kasikicom slag pjenom ko sto sam ja uradila.
ŠARENA RAVANIJA
Sastojci
biskvit:
- 4 žumanca
- 4 cijela jaja
- 8 kašika šećera
- 12 kašika brašna
- 1/2 praška za pecivo
bijeli dio:
- 4 bjelanca
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 1/2 praška za pecivo
za posipanje:
- oko 100 gr mljevenih oraha
- 3 kašike čokolade u prahu (ili čokoladnog napitka u prahu)
sirup:
- 450 gr šećera
- 750 ml vode
- 1 vanilin šećer
Priprema
-
1
Umutiti 4 žumanca,4 cijela jaja i šećer,pa dodati brašno pomiješano sa pola praška za pecivo.Smjesu podijeliti na dva dijela.Jedan dio ostaje žut,a u drugi dodati malo crvene boje za kolače(ili kašiku prah pudinga od malina ili jagoda)! Izliti u pleh,premazan margarinom i posut brašnom.
-
2
Preko biskvita posuti polovinu mljevenih oraha i čokolade u prahu.
-
3
Umutiti bjelanca i šećer,pa dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Kašikom redati smjesu od bjelanaca,preko mljevenih oraha!
-
4
Preko smjese od bjelanaca posuti ostatak mljevenih oraha i čokolade u prahu.Preko preliti drugu polovinu smjese za biskvit.Peći na 200 C.
Skuhati sirup!
-
5
Pečenu ravaniju ohladiti,pa preliti toplim sirupom.Ostaviti da se ohladi i upije sirup,pa rezati na parčad.
RAVANIJA
Sastojci
- 3 jaja
- 3 (s.k ) soljice za kafu secer
- 3 s.k ulje
- 3 s.k mleko
- 5 s.k griz
- 4 s.k brasno
- 1 pecivo vanila, kokosa ,kora od limuna
- AGDA
- 500 gr secer
- 700gr vode
- sok od limuna
Priprema
-
1
Izmutite jaja sa secerom pa dodajte ulje namalite brzinu miksera i dodajte mleko,griz,brasno,pecivo ,vanilu,tri kasike kokosa ,koricu jednog limuna i sipajte u plehu.Pecite u zagrejanu rernu na 200st.
Kad je gotov ostavite da se ohladi.
-
2
SERBET ili AGDA
Stavite da se kuva secer i voda oko pet minuta,dodate sok od limuna i tako vruce prelijete kolac.
Kojnicka alva (ravanija)
Sastojci
- 3 kom jaja
- 3 male kafene salice ulje
- 1,5 solja od 2,5 dl griz
- 1/2 solja od 2,5 dl brasno
- 1 solja od 2,5 dl secer
- 1 solja mljeko
- 1/2 solje seckane orahe
- 1/2 solje suvo grozdge
- 1 kesica pecivo
Serbet ( agda)
- 2 solje od 2,5 dl secer
- 2,5 solje vode
- 1/2 limuna
Priprema
-
1
Najpre pripremite serbet , na uobicajeni nacin koji ne treba biti previse gust, pri kraju dodajte kriske od limuna, i ostavite da se hladi
-
2
Pjenasto izmutite jaja sa secerom, dodajte ulje, mljeko, pa sve ljepo promesajte
-
3
Dodajte griz pomesan s brasnom i pecivom, ljepo izmutite i na kraju dodajte orahe u suvo grozdge
-
4
Lagano promesajte i izrucite u namascenu tepsiju br.28.
-
5
Pecite na 180 `C
-
6
Vrucu ravaniju, isecite u zeljene oblike i poparite je prohladnim serbetom.
Sastojci
- 4 dc mleka
- 3 dc ulja
- 7 kašika u vrh pune brašna
- 15 kašika ravnih griza
- 200 gr mlevenih oraha
- 100 gr suvog grožđa
- 1 prašak za pecivo
- preliv
- 450 gr šećera
- 4 dc vode
Priprema
-
1
Sve sastojke kašikom sjediniti,i sipati u pleh koji treba podmazati sa malo ulja i posuti prezlom,ja sam pekla u okruglom plehu prečnika 28 cm,dok se peče testo prokuvati preliv od šećera i vode i vrućim preliti vruće.
Testo će prilikom mešanja biti malo ređe ali tako treba .
Ravanija II
Sastojci
Desert
- 4 kom jaja
- 4 kasike secer
- 8 kas. vrele vode
- 9 kasike griza
- 3 kasike brasno + 2 kas.pecivo
Serbet agda
- 2 salice (za mljeko) secer
- 2 salice vode
Priprema
-
1
Dobro se izmute jaja, secer i voda
-
2
Dodaje se griz i brasno
-
3
Promesa se malo, i pece se u tepsiju br.28, na tihu vatru
-
4
Ohladi se kolac, isece se na kocke il rombove sta zelite, i prelije vrucim sirupom
Madzarske ruzice
- 300 gr masti( po meni bolje je maslac)
- 2 kasike secer
- 300 ml mljeko
- 2 zumanca
- 1 kocka kvasac
- brasno za zamjesiti
nadjev
- 2 bjelancete
- 250 gr secer
- 1 sola mleveni orasi
za valjanje il posipanje
- prah secer
Priprema
-
1
Maslac, secer, mljeko, zumance, kvasac promesajte i zamesite tjesto s brasnom.
-
2
Usukajte koru debljine pola prsta, i secite modlicom krugove
-
3
Bjelance umutite u cvrst snjeg sa secerom, dodajte mlevene orahe i mazite krugove ovim filom
-
4
Pecite na tihu vatru 150-180 `C
-
5
Vruce valjajte u prah secer il ih pospite samo odozgo po zelji.
vocna ravanija
Sastojci
- 4 kom jaja
- 250 gr secer
- 2 jusne kasike brasno
- 250 gr griz
- 1 kes. pecilni prasak
- 1 sola mleveni orasi
- 2 kom rendane jabuke
- 1 limun
Agda (serbet)
- 250 gr secera
- 1 sola vode
Priprema
-
1
Izmutimo dobro jaja sa secerom
-
2
Dodamo brasno koje smo pomesali s pecivom
-
3
Pa onda dodamo griz, rednane jabuke, orahe i rendanu koricu od limuna
-
4
Sve dobro promesamo i pecemo u tepsiju br.28
-
5
Posebno skuvamo agdu od secera i vode
-
6
Prelijemo kolac sa agdom i ostavimo malo da upije agdu.
Ravanija
Sastojci
Priprema
-
1
Umutite jaja uz naizmanicno dodavanje secera i griza. Na kraju dodajte brasno i naribanu koricu jednog neprskanog limuna. Smjesu staite u namsateni pleh i peci na 200C da porumeni i dok se zabodena cackalica ne izvadi suva od tjesta. Ostavite da se ohladi.
Pripremite serbet, pa mlaki kolac politi vrucim serbetom. Ostavite da se ohladi, pa presecite na rombove.
Sastojci
- 4 jaja
- 1 1/2 dl ulja
- 180 g čvrstog jogurta
- ili
- 2 dl mineralne
- 300 g šećera
- 300 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 srednje jabuke
Priprema
-
1
Brašno pomiješati sa praškom za pecivo.
Šećer,ulje i jaja izmiksati.Dodati jogurt ili mineralnu i brašno sa praškom za pecivo.
Jabuuke oguliti i narezati.
-
2
Pripremljenu smjesu uliti u namašćeni i pobrašnjeni pleh (ja uvijek pečem u tepsiji od pećnice) i po njemu rasporediti narezane jabuke.
-
3
Peći 20-ak minuta na 180°C.
Ohladiti,izrezati na kocke i posuti šećerom u prahu.
Sastojci
Priprema
-
1
Jaja sa secerom penasto izmutite. Pa polako dodajte mljeko i ulje.
-
2
Predhodno brasno, mak, griz i prasak za pecivo promesajte, pa polako to daodajte smjesi
-
3
Pecite u tepsiji br 26 na 180`C.
-
4
Kad se ohladi isecite na zeljene forme, i hladnu ravaniju polijte vrucim serbetom
-
5
Za serbet prokuhajte secer s vodom i pri kraju dodajte sok od 1/2 limuna.
Vocna ravanija
Sastojci
- 4 kom jaja
- 250 gr secer
- 2 jusne kasike brasno
- 250 gr griz
- 1 kes. pecilni prasak
- 1 sola mleveni orasi
- 2 kom rendane jabuke
- 1 limun
Agda (serbet)
- 250 gr secera
- 1 sola vode
Priprema
-
1
Izmutimo dobro jaja sa secerom
-
2
Dodamo brasno koje smo pomesali s pecivom
-
3
Pa onda dodamo griz, rednane jabuke, orahe i rendanu koricu od limuna
-
4
Sve dobro promesamo i pecemo u tepsiju br.28
-
5
Posebno skuvamo agdu od secera i vode
-
6
Prelijemo kolac sa agdom i ostavimo malo da upije agdu
Sareni kolac
Sastojci
Priprema
-
1
Jaja sa secerom se dobro izmuti.
-
2
Dodaje se mljeko, ulje.Promesa se malo i dodaje se polako brasno s kojim smo prethodno pomesali pecivo i vanilu.
-
3
Sve se dobro promesa i pola od ove smjese stavlja se u tepsiju ( moze i pravougaona a moze i okrugla br. 30-32).Tepsija treba da je namascena i s malo brasna posuta.
-
4
U drugu polovinu smjesu stavimo kakao i dobro promesamo, kako bi se kakao sojedinilo. Onda i ovu smjesu sipamo u tepsiju odozgo iznad bjele smjese
-
5
Pece se na 150-180 `C.
-
6
Ostavimo malo da se ohladi secemo na kocke ili rombove zavisi od tepsije
Nazli fatme
Sastojci
- 8 zumanjca
- 1/2kg puter
- 1/2kg brasna
- 1kasika kisele pavlake
- pstohfat so
serbet(agda)
- 1kg secer
- 2 vanile
- sok 1/2-1 limuna
- voda da se pokrije secer
Priprema
-
1
Zamesise testo od brasna i razmeksali puter,prstohfat so,kasika kisele pavlake,pa se dodaju zumanjca.Testo je cvrsto, ali ne bojtese lepo ce se izraditi.Podeli se na 30 loptica i ostavi u frizideru nekih 30min.
-
2
Od svake kuglice rastanji se krug(oko 20sm dijametar)pritom da se ne bi lepilo,posipa se gustinom ili brasnom(ali ne previse).Zatim se preklope 4 strane(malo),pa se sva 4 ugla stave u centar.Zatim se okrene i jos jednom sva 4 ugla se ponovo stave u centar.
-
3
Poslazu se u pleh od rerne i stave da se peku na 170C dok ne dobiju slabo smedju boju.Dok se oni peku,pripremi se serbet koji se sasvim malo kuva,samo da provri,doda se vanila i sok od limuna.
-
4
Mlaki kolaci poliju se vrucim serbetom,pazljivo i polako.
Нема коментара:
Постави коментар