среда, 30. април 2014.

ravanija....

  Sarena ravanija

Sastojci

  • Pandispan od bjelanka

  •  5 belanjka
  •  5 velike zlice secera
  •  5 velike zlice brasna
  •  1/2 pecivo
  • Pandispan od zumanjke

  •  5 zumanjca
  •  5 celih jaja
  •  1o velike kasike secera
  •  15 velike kasike brasna
  •  1/2 pecivo
  •  1/2 kasika rendanu koricu od limuna
  • za posipe izmedju dvije testa

  •  150 gr. mlevenih oraha ili kokosa
  •  2 velike zlice kakao
  • Serbet

  •  500 gr. secera
  •  800 ml. voda

Priprema

  1. 1
    Od 5 jaja odvaja se bjelanak koji se muti smkiserom sa secerom, kad je dovoljno umucen dodaje brasno i pecivo i sklonis na stranu.
  2. 2
    5 celij jaja u koje se dodaju ostali 5 zutnjaka rade se sa secerom, kad je sve dobro umuceno dodaje se brasno i pecivo.
  3. 3
    U vec podmazani pleh broj 30 pola od zute smjese isturi se, onda posipa sa jednu polovino smese od oraha i kakaa.
  4. 4
    Sa velikom kasikom uzima se od smese belanjka i redja se odozgo jedno do drugo, kad se sve potrosi opet posipamo sa drugom poloviscom od smese od oraha i kakaa, na kraju odozgo izlijemo preostalu zutu smjesu.
  5. 5
    Stavi se u vec zagrijanu rernu da se pece.
  6. 6
    Dok se ravanija pece, pripremamo serbet i kad je pecena zalijemo.
  7. 7 Sarena ravanija
  8. 8 Sarena ravanija
  9. 9 Sarena ravanija
  10. 10 Sarena ravanija

Posluživanje

Serbet mozete da zalijete i kad je vruc i kolac i serbet, i jedno da je hladno a drugo vruce, oba dva postuka daju podjednaki rezultat.Ovaj desert je u presek dekorativan.Ko vili kokos moze da stavi i kokos umesto orahe, suve grozdzice.

 Furmi

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Kvasac rastopite u vodi i dodajte sve sastojke
  2. 2
    Umesite mekano tjesto
  3. 3
    Podjelite tjesto na 4 djela i od svakog napravite valjak
  4. 4 Furmi priprema
    Secite valjake na jednake komade 
  5. 5 Furmi priprema 2
    Od svako parce pravite loptice
  6. 6 Furmi priprema 3
    Lopticu blago pritisnite viljuskom najpre horizontalno  pa onda vertikalno
  7. 7 Furme spremne zapecenje
    Redjajte furme u malo namascenu tepsiju  pecite na 200`C dok ne dobiju zlatno zutu boju 
  8. 8
    Ostavite furme da se ohlade i u medguvremenu skuvajte serbet
  9. 9
    Ohladgene furme polijte toplim serbetom .                            

 Starinski kolač s grizom, limunom i medom..

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Pijenasto mutite zumanjke,secer i vanilin secer,da se masa zapijeni.Bijelanjke tucite u cvrsti snijeg s malo soli,ili par kapi limunova soka.
  2. 2
    Brasno griz i prasak za pecivo,pomijesajte skupa,pa lagano dodajte u pijenasto umucena zumanjka i secer.Na kraju rucno zlicu,po zlicu dodajte snijeg od cvrto tucenih bijelanjaka.
  3. 3
    Oblik za pecenje premazite maslacem,lagano pospite grizom,i ulijte smijesu.Pecite na laganoj vatri 180C. 20-tak.minuta..ovisno o jacini pecnice..
  4. 4
    Ohladen kolac izrezite na zeljene oblike,i prelijte lagano,sa secernim sirupom.
  5. 5
    ZA SECERNI SIRUP:
    Secer,vanilin secer,i vodu,prokuhajte,neka kuha na laganoj vatri par minuta,dodajte med i sok od limuna,i odmah prelijte ohladeni i izrezani  kolac.

       Ravanija sa kokosom

Sastojci

  •  3 kom jaja
  •  12 kasika secer
  •  12 kasika mljeko
  •  12 kasika brasno
  •  10 kas. ulje
  •  100 gr kokosovo brasno
  •  1 kes. prasak za pecivo
  • Agda (serbet)

  •  300 gr secera
  •  250 ml vode

Priprema

  1. 1
    Izmutimo dobro jaja sa secerom
  2. 2
    Polako, kasiku po kasiku dodajemo mljeko, ulje, brasno gdje smo pomesali prasak za pecivo i na kraju kokos.
  3. 3
    Sve vreme dok dodajemo sastojke mutimo s mikserom koji je na najmanju brzinu.
  4. 4
    Pecemo u tepsiju br 26
  5. 5
    Posebno kuvamo agdu.Polijemo kolac s topleom agdom                                                                        
RAVANIJA

Sastojci

  • Desert

  •  6 kom jaja
  •  6 kasike secer
  •  6 kasike pcenicna krupica ( griz)
  •  6 kasike brasno
  •  1 kes. Dolcela pecivo
  • Serbet

  •  3 solje za mljeko secer
  •  3 solje voda

Priprema

  1. 1
    Dobro umutite jaja sa secerom.
  2. 2
    Doda se sve ostalo polako, i treba se dobro izmutiti
  3. 3
    Pece se u namazani pleh br.28 na temperaturi od 180-200 `C
  4. 4
    Ostavi se da se ohladi
  5. 5
    U medguvremenu dok se pandispanj hladi kuva se serbet, koji ne treba biti previse gust
  6. 6
    Ohladgeni kolac, secemo na rombove, i sa vrucim serbetom polijemo.
  7. 7
    Prilikom sluzenja moze se dekorisati sa orasima ili sa kasikicom slag pjenom ko sto sam ja uradila.                             

   ŠARENA RAVANIJA

Sastojci

Priprema

  1. 1 biskvit
    Umutiti 4 žumanca,4 cijela jaja i šećer,pa dodati brašno pomiješano sa pola praška za pecivo.Smjesu podijeliti na dva dijela.Jedan dio ostaje žut,a u drugi dodati malo crvene boje za kolače(ili kašiku prah pudinga od malina ili jagoda)! Izliti  u pleh,premazan margarinom i posut brašnom.
  2. 2
    Preko biskvita posuti polovinu mljevenih oraha i čokolade u prahu.
  3. 3 priprema
    Umutiti bjelanca i šećer,pa dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
    Kašikom redati smjesu od bjelanaca,preko mljevenih oraha!
  4. 4 pečena!
    Preko smjese od bjelanaca posuti ostatak mljevenih oraha i čokolade u prahu.Preko preliti drugu polovinu smjese za biskvit.Peći na 200 C.
    Skuhati sirup!
  5. 5 parče!
    Pečenu ravaniju ohladiti,pa preliti toplim sirupom.Ostaviti da se ohladi i upije sirup,pa rezati na parčad.

   RAVANIJA

Sastojci

  •  3 jaja
  •  3 (s.k ) soljice za kafu secer
  •  3 s.k ulje
  •  3 s.k mleko
  •  5 s.k griz
  •  4 s.k brasno
  •  1 pecivo vanila, kokosa ,kora od limuna
  •   AGDA
  •  500 gr secer
  •  700gr vode
  •   sok od limuna

Priprema

  1. 1
    Izmutite jaja sa secerom pa dodajte ulje namalite brzinu miksera i dodajte mleko,griz,brasno,pecivo ,vanilu,tri kasike kokosa ,koricu jednog limuna i sipajte u plehu.Pecite u zagrejanu rernu na 200st.
      Kad je gotov ostavite da se ohladi.
  2. 2
        SERBET   ili AGDA

    Stavite da se kuva secer i voda oko pet minuta,dodate sok od limuna i tako vruce prelijete kolac.

  Kojnicka alva (ravanija)

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Najpre pripremite serbet , na uobicajeni nacin koji ne treba biti previse gust, pri kraju dodajte kriske od limuna, i ostavite da se hladi
  2. 2
    Pjenasto izmutite jaja sa secerom, dodajte ulje, mljeko, pa sve ljepo promesajte
  3. 3
    Dodajte griz pomesan s brasnom i pecivom, ljepo izmutite i na kraju dodajte orahe u suvo grozdge
  4. 4
    Lagano promesajte i izrucite u namascenu tepsiju br.28.
  5. 5
    Pecite na 180 `C
  6. 6
    Vrucu ravaniju, isecite u zeljene oblike i poparite je prohladnim serbetom.

  7. NANINA BAKLAVA
    nanina baklava bez jaja

    Sastojci

    Priprema

    1. 1 nanina baklava bez jaja
      Sve sastojke kašikom sjediniti,i sipati u pleh koji treba podmazati sa malo ulja i posuti prezlom,ja sam pekla u okruglom plehu prečnika 28 cm,dok se peče testo prokuvati preliv od šećera i vode i vrućim preliti vruće.
      Testo će  prilikom mešanja biti malo ređe ali tako treba  .

     Ravanija II

    Ravanija II, s drugog ugla

    Sastojci

    • Desert

    •  4 kom jaja
    •  4 kasike secer
    •  8 kas. vrele vode
    •  9 kasike griza
    •  3 kasike brasno + 2 kas.pecivo
    • Serbet agda

    •  2 salice (za mljeko) secer
    •  2 salice vode

    Priprema

    1. 1
      Dobro se izmute jaja, secer i voda
    2. 2
      Dodaje se griz i brasno
    3. 3
      Promesa se malo, i pece se u tepsiju br.28, na tihu vatru
    4. 4
      Ohladi se kolac, isece se na kocke il rombove sta zelite, i prelije vrucim sirupom                             

      Madzarske ruzice

    Priprema

    1. 1
      Maslac, secer, mljeko, zumance, kvasac promesajte i zamesite tjesto s brasnom.
    2. 2
      Usukajte koru debljine pola prsta, i secite modlicom krugove
    3. 3
      Bjelance umutite u cvrst snjeg sa secerom, dodajte mlevene orahe i mazite krugove ovim filom
    4. 4
      Pecite na tihu vatru 150-180 `C
    5. 5
      Vruce valjajte u prah secer il ih pospite samo odozgo po zelji.
  8. vocna ravanija

    Vocna ravanija izbliza

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Izmutimo dobro jaja sa secerom
    2. 2
      Dodamo brasno koje smo pomesali s pecivom
    3. 3
      Pa onda dodamo griz, rednane jabuke, orahe i rendanu koricu od limuna
    4. 4
      Sve dobro promesamo i pecemo u tepsiju br.28
    5. 5
      Posebno skuvamo agdu od secera i vode
    6. 6
      Prelijemo kolac sa agdom i ostavimo malo da upije agdu.

      Ravanija

    Ravanija

    Sastojci

    •  6 jaja
    •  6 velike zlice secera + 1 vanilin secer
    •  8 velike zlice griza
    •  4 velike zlice bjelog brasna
    • Serbet

    •  750 gr. secera
    •  0,75 l vode
    •  1 limun

    Priprema

    1. 1
      Umutite jaja uz naizmanicno dodavanje secera i griza. Na kraju dodajte brasno i naribanu koricu jednog neprskanog limuna. Smjesu staite u namsateni pleh i peci na 200C da porumeni i dok se zabodena cackalica ne izvadi suva od tjesta. Ostavite da se ohladi.
      Pripremite serbet, pa mlaki kolac politi vrucim serbetom. Ostavite da se ohladi, pa presecite na rombove.
    KOLAC SA JABUKAMA I JOGURTOM
    Kolač sa jogurtom i jabukama

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Brašno pomiješati sa praškom za pecivo.
      Šećer,ulje i jaja izmiksati.Dodati jogurt ili mineralnu i brašno sa praškom za pecivo.
      Jabuuke oguliti i narezati.
    2. 2
      Pripremljenu smjesu uliti u namašćeni i pobrašnjeni pleh (ja uvijek pečem u tepsiji od pećnice) i po njemu rasporediti narezane jabuke.
    3. 3
      Peći 20-ak minuta na 180°C.
      Ohladiti,izrezati na kocke i posuti šećerom u prahu.
    RAVANIJA SA MAKOM
    Ravanija s makom

    Sastojci

    • Deserti

    •  4 kom jaja
    •  12 jus.kasika secer
    •  12 kas. brasno
    •  12 kas mljeko
    •  12 kas ulje
    •  1,5 kas mak
    •  1,5 kas griz
    •  1 kesica prasak za pecivo
    • serbet -agda

    •  2,5 solje (od 2,5 dcl) secera
    •  3 solje vode
    •  1/2 limun

    Priprema

    1. 1
      Jaja sa secerom penasto izmutite. Pa polako dodajte mljeko i ulje.
    2. 2
      Predhodno brasno, mak, griz i prasak za pecivo promesajte, pa polako to daodajte smjesi
    3. 3
      Pecite u tepsiji br 26 na 180`C.
    4. 4
      Kad se ohladi isecite na zeljene forme, i hladnu ravaniju polijte vrucim serbetom
    5. 5
      Za serbet prokuhajte secer s vodom i pri kraju dodajte sok od 1/2 limuna.

    Vocna ravanija

    Vocna ravanija izbliza

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Izmutimo dobro jaja sa secerom
    2. 2
      Dodamo brasno koje smo pomesali s pecivom
    3. 3
      Pa onda dodamo griz, rednane jabuke, orahe i rendanu koricu od limuna
    4. 4
      Sve dobro promesamo i pecemo u tepsiju br.28
    5. 5
      Posebno skuvamo agdu od secera i vode
    6. 6
      Prelijemo kolac sa agdom i ostavimo malo da upije agdu

    Sareni kolac

    Sareni kolac

    Sastojci

    •  4 kom jaja
    •  2 solje ( za mljeko) secer
    •  1 sojla ulje
    •  1 solja mljeko
    •  1 kesica pecilni prasak Dolcella
    •  1 kesica vanilin secer Dolcella
    •  3 solje brasno
    •  2 kasike kakao

    Priprema

    1. 1
      Jaja sa secerom se dobro izmuti.
    2. 2
      Dodaje se mljeko, ulje.Promesa se malo i dodaje se polako brasno s kojim smo prethodno pomesali pecivo i vanilu.
    3. 3
      Sve se dobro promesa i pola od ove smjese stavlja se u tepsiju ( moze i pravougaona a moze i okrugla br. 30-32).Tepsija treba da je namascena i s malo brasna posuta.
    4. 4
      U drugu polovinu smjesu stavimo kakao i dobro promesamo, kako bi se kakao sojedinilo. Onda i ovu smjesu sipamo u tepsiju odozgo iznad bjele smjese
    5. 5
      Pece se na 150-180 `C.
    6. 6
      Ostavimo malo da se ohladi secemo na kocke ili rombove zavisi od tepsije                             
  9. Nazli fatme

    Sastojci

    •  8 zumanjca
    •  1/2kg puter
    •  1/2kg brasna
    •  1kasika kisele pavlake
    •   pstohfat so
    • serbet(agda)

    •  1kg secer
    •  2 vanile
    •   sok 1/2-1 limuna
    •   voda da se pokrije secer

    Priprema

    1. 1
      Zamesise testo od brasna i razmeksali puter,prstohfat so,kasika kisele pavlake,pa se dodaju zumanjca.Testo je cvrsto, ali ne bojtese lepo ce se izraditi.Podeli se na 30 loptica i ostavi u frizideru nekih 30min.
    2. 2
      Od svake kuglice rastanji se krug(oko 20sm dijametar)pritom da se ne bi lepilo,posipa se gustinom ili brasnom(ali ne previse).Zatim se preklope 4 strane(malo),pa se sva 4 ugla stave u centar.Zatim se okrene i jos jednom sva 4 ugla se ponovo stave u centar.
    3. 3
      Poslazu se u pleh od rerne i stave da se peku na 170C dok ne dobiju slabo smedju boju.Dok se oni peku,pripremi se serbet koji se sasvim malo kuva,samo da provri,doda se vanila i sok od limuna.
    4. 4
      Mlaki kolaci poliju se vrucim serbetom,pazljivo i polako.

Нема коментара:

Постави коментар