недеља, 6. април 2014.

                                 Katica pita


Sastojci

Priprema


  1. 1. biskvit:
  2. 1
    Bjelanjke dobro istući u snijeg, dodati šećer, pa još dobro tući. Žlicom dodavati orahe pomiješane s brašnom pa polako miješati kuhačom dok se orasi ravnomjerno ne pomiješaju s bjelanjcima.
  3. 2
    Lim veličine oblatne (onaj srednji, 37×24 cm je gornji rub) obložiti papirom za pečenje, pa smjesu od bjelanjaka i oraha izliti u nju.
  4. 3
    Peći 20-tak minuta na 180°C. Provjeravajte je li gotovo, radije nego da vam se prepreče.
  5. 4
    Pečeno izvaditi iz lima i ostaviti da se ohladi.
  6. 2. biskvit:
  7. 1
    Postupak je isti kao i kod prvog, samo što se umjesto oraha dodaje kokos.
  8. Fil:
  9. 1
    Žumanjke pjenasto izlupati, pa umiješati šećer i još dobro lupati dok ne posvijetle.
  10. 2
    Staviti ih na paru i lupati dok ne postanu gusti i ne počnu se pri miješanju odvajati od zdjele.
  11. 3
    Maknuti s pare i ohladiti.
  12. 4
    U sasvim mlako dodati pjenasto izrađeni margarin.
  13. Slagati kolač:
  14. 1
    Oblatnu ćete morati malo izrezati (koji cm) da bude veličine biskvita. Ja sam kolač slagala u isti lim u kojem sam pekla biskvit.
  15. 2
    Na dno ide oblatna s većim rupicama prema gore.
  16. 3
    Fil podijelite u tri jednaka dijela, pa donju oblatnu premažite prvim dijelom fila. Na fil stavite biskvit od oraha, pa premažite drugim dijelom fila. Na njega ide biskvit od kokosa, pa njega opet premazati trećim dijelom fila. Gore staviti drugu oblatnu s rupicama prema gore.
  17. 4
    Napraviti glazuru: Na pari otopiti čokoladu, u nju dodati ulje i margarin. Kad se otopi dobro izmiješati žlicom, pa preliti gornju oblatnu da popuni rupice.
  18. 5
    Kolač staviti u hladnjak na nekoliko sati. Ja sam stavila preko noći da se biskviti i oblatne malo popuste.                        

                                     Lavica


    Lavica

    Sastojci

    Priprema

    1. Biskvit:
    2. 1
      Žumanjke i šećer pjenasto izraditi.
    3. 2
      U zdjeli pomiješati orahe, brašno i prašak za pecivo.
    4. 3
      Bjelanjke izraditi u snijeg, pa im polako dodavati suhe sastojke i žumanjke sa šećerom.
    5. 4
      Peći na 180°C nekih 20-tak minuta, tj. dok se ne ispeče.
    6. Fil:
    7. 1
      Bjelanjke izraditi, dodati šećer, pa kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne zgusne, min. pola sata.
    8. 2
      Ohladiti pa namazati ohlađen biskvit. Ponovno staviti u pećnicu na sušenje na 70°C oko 45 minuta, može i duže.
    9. 3
      Ohladiti pa preliti prohlađenom glazurom koju ste otopili na pari.                             
  19.      

                                     Slavonske kocke


    Slavonske kocke

    Sastojci

    Priprema


    1. 1
      Za žuti biskvit posebno izlupajte žumanjke sa šećerom, a od bjelanjaka napravite čvrst snijeg.
    2. 2
      U taj snijeg polako dodavajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, žumanjke sa šećerom i ulje dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte u papirom obložen lim (onaj veliki 30×40 cm, ili tako nešto, nisam mjerila, ali nije od pećnice) i pecite na 180°C 20 minuta.
    3. 3
      Izvadite iz pećnice i ohladite.
    4. 4
      Za bijeli biskvit izradite bjelanjke u čvrst snijeg, dodajte šećer, ulje, orahe i brašno.
    5. 5 Bijeli biskvit za Slavonske kocke 
      Pecite na 180°C također 20-tak minuta (pazite da vam se ne prepeče!). Evo kako izgleda pečeni biskvit. Volim kad su ovako gipki da ih se može prebacivati bez bojazni da će ispucati. Kad je pečeno, ohladiti.
    6. 6
      Za žutu kremu izmiješati žumanjke sa šećerom u prahu pa kuhati na pari dok se ne zgusnu (bar 45 minuta). Prohladiti pa u nju dodati pjenasto izrađen margarin i narančin sok.
    7. 7
      Za bijelu kremu staviti kuhati mlijeko. Brašno, gustin i šećer pomiješati pa odgrabiti 1 dl mlijeka i dobro promiješati. Kad ostatak mlijeka provri skuhati brašno s gustinom i šećerom kao puding.
    8. 8
      U ohlađeno dodati margarin.
    9. 9
      Slagati: Žuti biskvit premazati žutom kremom. Na njega staviti bijeli biskvit, preliti ga s 5 žlica mlijeka, pa premazati bijelom kremom.
    10. 10
      Gore glazura od čokolade: Čokoladu otopiti na pari, dodati ulje, pa još malo zagrijavati dok se sve ne spoji, pa preliti preko kolača.
      Ja imam običaj čokoladu staviti na paru čim počnem praviti kolač, tako da se ulje i čokolada imaju dosta vremena sjediniti. 

                            Brownies s kiselim mlijekom


      Brownies s kiselim mlijekom – još jednom

      Sastojci

      Priprema


      1. _* Ako nemate kiselo mlijeko kod kuće, a nemate vremena čekati da se skisne, možete ga napraviti i sami za 5 minuta. Ne vjerujete? Probajte!
        U 1 dl mlijeka umiješajte 1 žličicu limunovog soka i promiješajte. Pričekajte 5 minuta i evo vam kiselog mlijeka. Ja nisam vjerovala dok nisam isprobala i stvarno sam dobila kiselo mlijeko!
        To napravite odmah, prije nego što počnete mutiti da odstoji tih 5 minuta, da ne morate poslije čekati._
      2. Brownies:
      3. 1
        U posudi promiješajte brašno, šećer, sol i sodu bikarbonu.
      4. 2
        U lonac srednje veličine stavite vodu, maslac i kakao, pa stavite grijati na vatru dok ne proključa. Tada sklonite s vatre i mikserom umiješajte (onako vruće) u suhe sastojke (brašno i ostalo).
      5. 3
        Miješajte mikserom dok se sve ne spoji.
      6. 4
        Dodajte jaja, kiselo mlijeko i vanilin šećer, pa opet miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
      7. 5
        Prelijte tu smjesu u lim obložen papirom za pečenje, veličine 22×33 cm (toliki je moj lim).
      8. 6
        Pecite oko 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C. Probajte suhom čačkalicom je li gotovo: ako čačkalica kad ubodete u tijesto izađe suha znači da je pečeno, ako bude mokra, tj. ima na sebi smjese pecite još malo.
      9. Preljev:
      10. 1
        U manji lonac stavite maslac, kakao i 3 žlice kiselog mlijeka na vatru da se sve otopi. Kad provri skinite s vatre i prebacite u neku srednje veliku plastičnu posudu.
      11. 2
        Polako dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i 3 žlice tekućeg šlaga miješajući mikserom dok se sve ne pretvori u gustu kremu.
      12. 3
        Tom kremom premažite kolač. Ako vam je krema pregusta za mazanje još je malo zagrijte ili na vatri ili u mikrovalnoj (kao ja, na 15 sec.). Bit će ju puno lakše razmazati po kolaču.
      13. 4
        Ohladite cijeli kolač na žici, ne vadeći ga iz lima.


      Osječka pita

                     
      Osječka pita

      Sastojci

      Žuti biskvit:

      Smeđi biskvit:

      Glazura:

      Priprema

      1. *Žuti biskvit:*
      2. 1
        Margarin i šećer pjenasto izradite, žumanjke posebno izradite i dodajte margarinu.
      3. 2
        Postupno dodavajte ulje i 15 dag brašna (prosijanog) u koje ste dodali pola praška za pecivo.
      4. 3
        Smjesu prelijte u lim obložen papirom za pečenje (22×33 cm, onaj normalni srednje veličine). Ostavite sa strane.
      5. Smeđi biskvit:
      6. 1
        Čokoladu otopite.
      7. 2
        U zdjeli pomiješajte šećer, orahe i prašak za pecivo.
      8. 3
        Bjelanjke izradite u snijeg, pa im postupno dodavajte suhe sastojke i čokoladu. Najbolje miješati ručno kuhačom, ali može i mikserom na najmanjoj brzini.
      9. 4
        Prelijte preko žutog biskvita.
      10. 5
        Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C dok ne bude pečeno (provjerite čačkalicom). Zaboravila sam koliko sam dugo pekla, mislim oko pola sata, ali nisam sigurna.
      11. Glazura:
      12. 1
        Čokoladu otopite na pari pa joj dodajte ulje i promiješajte.
      13. 2
        Prelijte preko ohlađenog kolača. 
      14.    

      Sjedi pa jedi


      1. Sjedi pa jedi

      Sastojci

      Biskvit:

      Srednji bijeli dio:

      Gornji smeđi dio:

      Priprema

        1. Biskvit:
        2. 1
          Posebno lupati žumanjke sa šećerom, dodati orahe, kekse i prašak za pecivo, pa na kraju polako umiješati snijeg od bjelanjaka.
        3. 2
          Namazati na veliku oblatnu i peći na 180°C nekih 20-ak minuta.
          Ja sam sad napisala da se smjesa namaže na oblatnu i tako peče, i tako sam i radila. Ali preporučujem da se oblatna izbaci iz postupka, jer se kasnije, kad omekša, teško reže, a nije baš da je potrebna. Ovo je običan biskvit, nije kora. Ali sam ipak htjela ostaviti izvorni recept, pa tko hoće može i peći na oblatni.
          Srednji dio:
        4. 3
          Od pola litre mlijeka oduzeti 4-5 žlica, a ostatak staviti kuhati.
        5. 4
          U zdjelici pomiješati šećer, brašno i vanilin šećer s onih 4-5 žlica mlijeka.
        6. 5
          Kad mlijeko provri, skinuti s vatre, pa uz neprestano miješanje uliti tu smjesu. Skuhati kao puding.
        7. 6
          Ostaviti da se ohladi, ali povremeno promiješati da se ne uhvati kožica.
        8. 7
          U ohlađeno dodati margarin.
        9. 8
          Namazati na ohlađeni biskvit.
        10. Gornji smeđi dio:
        11. 1
          Jaja dobro izmutiti pa ih kuhati na pari uz neprekidno miješanje 35-40 minuta. Ako vam je teško miješati mikserom tako dugo, sjetite se kako je bilo našim bakama koje su to morale raditi ručno s onim mutilicama. Meni su i ovako otpale ruke :)))
        12. 2
          Negdje na pola dodati šećer i nastaviti mutiti.
        13. 3
          Kad vidite da se smjesa zgusnula (kad povučete žlicom po sredini ostaje razmak, a smjesa je gusta i polako se vraća) dodajte nakidanu čokoladu i ostavite ju da se otopi, uz neprekidno miješanje.
        14. 4
          Dodajte kavu pa promiješajte.
        15. 5
          Kad se sve dobro spojilo, skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
        16. 6
          U ohlađeno dodati margarin.
        17. 7
          Premazati preko bijelog sloja. Ostaviti da se sve skupa ohladi.                             
      1.              

      Kokosovi rombovi

      1. Kokosovi rombovi

      Sastojci

      Priprema

        1. 1
          Šećer skuhati u 1 dl vode.
        2. 2
          Kad je skuhano staviti margarin.
        3. 3
          U drugoj posudi izmiješati kokosovo brašno, mlijeko u prahu, mljeveni keks i malo ruma.
        4. 4
          Ovu smjesu dodati u kuhani šećer.
        5. 5
          Manju tepsiju obložiti papirom za epčenje i ovu smjesu rasporediti u nju.
        6. 6
          Na pari otopiti čokoladu sa 1-2 žlice ulja i preliti preko kolača.
        7. 7
          Kad se čokolada stisne rezati u rombove ili neke druge oblike koje želite.

      Posluživanje

      1. Prilično su slatki, pa se količina šećera može i smanjiti ako ne volite previše slatko. Ja volim :)))

      Čokoladne oblatne

      1. Čokoladne oblatne

      Sastojci

      Priprema

        1. 1
          Jaja razmutiti (zajedno), dodati šećer.
        2. 2
          Tu smjesu mutiti na pari, slabom jačinom, oko pola sata dok se malo ne zgusne.
        3. 3
          Tada dodati čokoladu za kuhanje.
        4. 4
          Staviti da se ohladi.
        5. 5
          U međuvremenu pjenasto izmutiti margarin te ga dodati ohlađenoj kremi od jaja.
        6. 6
          Filovati oblatne (s one strane koja ima veće rupice).

      Kolaci – svijece…

        1. Svecice :)

      Sastojci

          •  2 belanceta
          •  2 paketica vanilin secer
          •  200 gr. mljevenih ljesnaka
          •  200 gr. ribane tamne cokolade
          •  3 zlice ruma
          •   malo secera u prahu (po ukusu)

      Priprema

          1. 1
            Ljesnjake malo potpecite i sameljite;
          2. 2
            Bjelanjce sa vanilom promjesajte ( moze i zamena za bjelanjca, secerni sirup i malo margarina) pa dodajte ljesnjake, ribanu cokoladu i rum;
          3. 3
            Promjesajte, pa oblikujte male cevapcice;
          4. 4
            Odozgo ih prelijte malo bjelom cokoladom i ukrasite ih sa cjelim ljesnjakom…                             

      Čokoladni kolač

                     
      Čokoladni kolač

      Sastojci

      BISKVIT:

      PRELJEV:

      GLAZURA:

      •  500 ml slatkog vrhnja (Hole ili sl.)
      •  20 dag čokolade

      Priprema

      1. 1
        Izlupati snijeg od 4 bjelanjka.
      2. 2
        Otopiti 20 dag margarina sa 15 dag čokolade.
      3. 3
        Izlupati 4 žumanjka s 10 dag šećera.
      4. 4
        U njih umiješati smjesu margarina i čokolade, te polako dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo.
      5. 5
        Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka.
      6. 6
        Izliti u lim i peći na 180-200°C.
      7. 7
        Prokuhati 2 dl mlijeka s malo ruma te preliti preko vrućeg kolača.
      8. 8
        Pola litre slatkog vrhnja skuhati s 20 dag čokolade. Kad se dobro prokuha i čokolada otopi do kraja istresti na kolač i staviti u hladnjak da se dobro ohladi.                             

      e u r o

      1. e u r o by my

      Sastojci

      biskvit

      krema

      glazura

      i još

        •  1 nutela
        •  20 dkg pettit beure keksa

      Priprema

        1. 1
          Na lim za pečenje 30×40 stavi pek papir i na njega rasporedi ravnomjerno lješnjake.
        2. 2
          Ulupaj čvrsti snijeg od bjelanjka i šećera, zatim dodaj ulje, te na kraju lagano kuhačom umiješaj brašno s pp.
        3. 3
          Stavi peći u zagrijanu rernu na 180 C 15 minuta.
        4. 4
          Kada je biskvit ispečen okreni da lješnjaci budu gore, te premaži nutelom.
        5. 5
          Kekse umoči u vruće mlijeko, te složi preko nutele.
        6. 6
          Skuhaj kremu, te u hladno dodaj izrađeni maslac, te ju premaži po keksima.
        7. 7
          odozo glazura ili tko voli šlag.

Нема коментара:

Постави коментар