Neka nova pita
Sastojci
Priprema
-
1
stavite kvasac u toplo mleko i vodu i ostavite ga dvadesetak min. Onda stavite sol i brasno i zamesite fino testo. Testo podelite na tri dela.
-
2
Svaki deo razvijte sto tanje mozete. Imajte pri sebi brasno za posip. Kada razvite jednu koru stavite je na nabrasnjenu povrsinu (ja sam je stavila na kunjski carsav) i poprskajte je sa pola od smese margarina i ulja.
-
3
Onda razvijte i drugu koru, stavite je preko prve i na nju razbacajte sir i spinat(prethodno malo obaren)
-
4
Razvijte i trecu koru, stavite je odozgo, preko one dve i poprskajte je sa ostatkom od margarina i ulja.
-
5
Sada zapakirajte pitu, najpre s leva i s desna...
-
6
...pa onda s druge strane, da se dobije nesto kao koverat :)
-
7
Prevrnite pitu rukama i stavite je u pleh prekriven pek papirom (ovaj put je moj bio veci nego sto je trebalo pa se zato pita otvorila vise nego sto treba)
-
8
Pitu premazite zumanjcetom u kom ste stavili zlicicu ulja, presecite je na komade i ukrasite semenjem :) Ostavite je pola sata da se digne. Za to vreme ukljucite pecnicu na 180 C.
-
9
Pecite je dok ne porumeni, odprilike pola sata.
Brzo i jednostavno lisnato testo
Sastojci
Priprema
-
1
Casa je od 250 ml.
Sipajte u vanglu brasno, sol, secer, ulje, ocat, jaje i polako
dodajuci vodu mesite. ovaj put je meni trebalo jos dve zlice plus vode,
valjda je jaje bilo manje nego uobicajeno... znaci testo treba da je ne
mnogo meko...
Ostavite ga da se odmori dvadesetak min. te ga podelite na cetiri dela.
-
2
Svaki deo rasucite sto tanje mozete i premazite ga sa omeksalim margarinom ( 1/4 od 200 gr,)
-
3
Nakon toga, zavijte koru oko "sukala", kao rolat.
-
4
Ostrim nozem prerezite rolat,
-
5
te otvorite testo,
-
6
dobije se forma pravougana, pa je preklopite.
zavijte je u najlon foliju i stavite u frizider.
tako uradite sa sva cetiri dela. Neka stoje u frizu nekoliko sati.
-
7
svaki dio razvijte i oblikujte po zelji,
Ovaj put sam koru presekla na 6 dela i filovala mljevenim mesom, pa
zavila u male rolatice. Pekla sam ih na 200 C dok su lepo porumenili.
-
1
Casa je od 250 ml.
Sipajte u vanglu brasno, sol, secer, ulje, ocat, jaje i polako dodajuci vodu mesite. ovaj put je meni trebalo jos dve zlice plus vode, valjda je jaje bilo manje nego uobicajeno... znaci testo treba da je ne mnogo meko...
Ostavite ga da se odmori dvadesetak min. te ga podelite na cetiri dela.
-
2
Svaki deo rasucite sto tanje mozete i premazite ga sa omeksalim margarinom ( 1/4 od 200 gr,)
-
3
Nakon toga, zavijte koru oko "sukala", kao rolat.
-
4
Ostrim nozem prerezite rolat,
-
5
te otvorite testo,
-
6
dobije se forma pravougana, pa je preklopite.
zavijte je u najlon foliju i stavite u frizider.
tako uradite sa sva cetiri dela. Neka stoje u frizu nekoliko sati.
-
7
svaki dio razvijte i oblikujte po zelji, Ovaj put sam koru presekla na 6 dela i filovala mljevenim mesom, pa zavila u male rolatice. Pekla sam ih na 200 C dok su lepo porumenili.
Krofne od krompira…
Sastojci
-
-
250 gr.
skuhanog krompira
-
250 gr.
brasna
-
70 gr.
margarina
-
3
zumanjceta
-
1 paketic
suhog kvasca
-
malo mlijeka
-
malo kisele pavlake
-
malo soli
-
dimljena sunka
- 250 gr. skuhanog krompira
- 250 gr. brasna
- 70 gr. margarina
- 3 zumanjceta
- 1 paketic suhog kvasca
- malo mlijeka
- malo kisele pavlake
- malo soli
- dimljena sunka
Priprema
-
-
1
Krompir skuhajte i ispasirajte;
-
2
Dodajte mu brasno, margarin, zumanjceta,
soli, kvasac rastvoren u malo mlijeka, pavlaku ( 2-3 zlice);
-
3
Umesite testo ni jako, ni meko… :)
-
4
Razvucite koru i na pola od nje, casom obelezite krugove ;
-
5
Odozgo stavite iseckanu sunku ;
-
6
Onda preklopite drugom polovinom kore ;
-
7
Casom odrezite krofne tamo gde se sunka poznaje ;
-
8
Od ovako secene krofne fil nece ispadati;
-
9
Ostavite ih jedno pola sata da odmore;
-
10
Przite ih u dubokom ulju ;
-
11
Dok su jos vruce odozgo ih posipite ribanim kackavaljem ili sirom.
-
1
Krompir skuhajte i ispasirajte;
-
2
Dodajte mu brasno, margarin, zumanjceta, soli, kvasac rastvoren u malo mlijeka, pavlaku ( 2-3 zlice);
-
3
Umesite testo ni jako, ni meko… :)
-
4
Razvucite koru i na pola od nje, casom obelezite krugove ;
-
5
Odozgo stavite iseckanu sunku ;
-
6
Onda preklopite drugom polovinom kore ;
-
7
Casom odrezite krofne tamo gde se sunka poznaje ;
-
8
Od ovako secene krofne fil nece ispadati;
-
9
Ostavite ih jedno pola sata da odmore;
-
10
Przite ih u dubokom ulju ;
-
11
Dok su jos vruce odozgo ih posipite ribanim kackavaljem ili sirom.
-
1
Gerber pogaca
Sastojci
Fil:
Priprema
-
-
1
Kvasac, zlicica secera, zlica brasna i 5o ml. toplog mleka ostavite da se aktivira.
-
2
Dodajte ostalo mleko, jaja, ulje, sol i
polako pocnite da mesite dodavajuci postepeno brasno. Ovaj put meni je
bilo dovoljno 750 gr. brasna pa sam dobila mekano testo koje se ne lepi.
-
3
Ostavite ga da se udupla pa ga podelite na dva jednaka dela.
-
4
Svaki deo razvijte velicinom kao i tepsiju u
kojoj cete peci (br.32) koju ste prethodno namazali margarinom. Stavite
jedan deo testa.
-
5
Preko testa stavite fil koji ste napravili od jajeta, sira i sitno iseckanog poriluka.
-
6
Stavite i drugi deo testa.
-
7
Na sredinu stavite (pritisnite) jednu casu i ostrim nozem isecite na 12 dela
-
8
Svaki deo zavijte dva puta oko svoje ose
-
9
Ovako izgleda pogaca pre pecenja ali kada je isecite priklucite pecnicu na 180 C, za to vreme ona ce da se udupla…
-
10
Odozgo je premazite jajetom, ukrasite je semenkama i sta vite je da se pece…
-
1
Kvasac, zlicica secera, zlica brasna i 5o ml. toplog mleka ostavite da se aktivira.
-
2
Dodajte ostalo mleko, jaja, ulje, sol i polako pocnite da mesite dodavajuci postepeno brasno. Ovaj put meni je bilo dovoljno 750 gr. brasna pa sam dobila mekano testo koje se ne lepi.
-
3
Ostavite ga da se udupla pa ga podelite na dva jednaka dela.
-
4
Svaki deo razvijte velicinom kao i tepsiju u kojoj cete peci (br.32) koju ste prethodno namazali margarinom. Stavite jedan deo testa.
-
5
Preko testa stavite fil koji ste napravili od jajeta, sira i sitno iseckanog poriluka.
-
6
Stavite i drugi deo testa.
-
7
Na sredinu stavite (pritisnite) jednu casu i ostrim nozem isecite na 12 dela
-
8
Svaki deo zavijte dva puta oko svoje ose
-
9
Ovako izgleda pogaca pre pecenja ali kada je isecite priklucite pecnicu na 180 C, za to vreme ona ce da se udupla…
-
10
Odozgo je premazite jajetom, ukrasite je semenkama i sta vite je da se pece…
-
1
Kakaove kiflice
Sastojci
Kakaov list:
-
-
-
2 velike zlice
brasno
-
3 velike zlice
secer
-
na vrhu zlicice
soda bikarbona
-
1
bjelance
-
2 velike zlice
kakao
-
2 velike zlice
margarin
-
80 ml.
toplo mleko
- 2 velike zlice brasno
- 3 velike zlice secer
- na vrhu zlicice soda bikarbona
- 1 bjelance
- 2 velike zlice kakao
- 2 velike zlice margarin
- 80 ml. toplo mleko
Testo:
-
-
-
300 gr.
brasno
-
1 paketic
suh kvasac
-
5 zlice
secer
-
malo soli
-
150 ml.
mlako mleko
-
1
zumanjac
-
60 gr.
margarina
-
malo coko kreme za punjenje
- 300 gr. brasno
- 1 paketic suh kvasac
- 5 zlice secer
- malo soli
- 150 ml. mlako mleko
- 1 zumanjac
- 60 gr. margarina
- malo coko kreme za punjenje
Priprema
-
-
-
1
Najpre izradite kakaov list: Promjesajte
brasno, secer, soda i bjelanac. Mleko zavrijte sa kakaom, sklonite ga sa
vatre, dodajte mu brasno i malo ga skuhajte na pari, dve-tri min.
Sklonite ga, dodajte margarin, dobro promjesajte i ostavite ga da se
ohladi. Kada je hladno, napravite od njega list (25-25 cm) izmedju najlon folije , te je stavite u frizider dva-tri sata da se stegne.
-
2
Za testo, rastvotite kvasac u mleko, dodajte
zlicu secera i brasna, nek odstoji petnaesetak min. i onda sa svim
ostalim sastojcima izradite fino testo. Stavite ga na toplo da se
udupla.
-
3
Rasukajte ga, stavite kakaov list i preklopite ... Dobiveno testo razvijte (mozete jos jednom preklopiti i razviti da bi se dobilo vise slojeva) i isecite na lente , pa na trouglove koje cete filovati kremom ...
-
4
Zavijte ih kao kiflice i ostavite na toplo pola sata. Pecite ih na 180 C .
-
1
Najpre izradite kakaov list: Promjesajte brasno, secer, soda i bjelanac. Mleko zavrijte sa kakaom, sklonite ga sa vatre, dodajte mu brasno i malo ga skuhajte na pari, dve-tri min. Sklonite ga, dodajte margarin, dobro promjesajte i ostavite ga da se ohladi. Kada je hladno, napravite od njega list (25-25 cm) izmedju najlon folije , te je stavite u frizider dva-tri sata da se stegne.
-
2
Za testo, rastvotite kvasac u mleko, dodajte zlicu secera i brasna, nek odstoji petnaesetak min. i onda sa svim ostalim sastojcima izradite fino testo. Stavite ga na toplo da se udupla.
-
3
Rasukajte ga, stavite kakaov list i preklopite ... Dobiveno testo razvijte (mozete jos jednom preklopiti i razviti da bi se dobilo vise slojeva) i isecite na lente , pa na trouglove koje cete filovati kremom ...
-
4
Zavijte ih kao kiflice i ostavite na toplo pola sata. Pecite ih na 180 C .
-
1
Posluživanje
-
-
Pogledajte kakve sve varijacije ima :) http://cookpad.com/recipe/256740 ...
- Pogledajte kakve sve varijacije ima :) http://cookpad.com/recipe/256740 ...
Krompir piroske
Sastojci
Testo:
Fil:
*****
Priprema
-
-
-
1
Najpre stavite kvasac sa mlekom, secerom, dve zlice brasna da se digne;
-
2
Napravite testo sa ostalim sastojcima i skuhanim krompirom;
-
3
Ostavite ga da se digne, jedno 30-40 min.
-
4
Razvijte koru, pa secite forme i filujte ih sa vec pripremljenim filom;
-
5
Pritisnite ih prstima na krajevima , onda ih umakajte u bjelanac pa u prezlu;
-
6
Pohajte ih u ne mnogo vruce ulje;
-
7
Za fil: malo prodinstajte luk i bjeli luk,
te zacinite, dodajte naribani paradajz, suho meso na kockice, onda sir i time filujte piroske;
-
1
Najpre stavite kvasac sa mlekom, secerom, dve zlice brasna da se digne;
-
2
Napravite testo sa ostalim sastojcima i skuhanim krompirom;
-
3
Ostavite ga da se digne, jedno 30-40 min.
-
4
Razvijte koru, pa secite forme i filujte ih sa vec pripremljenim filom;
-
5
Pritisnite ih prstima na krajevima , onda ih umakajte u bjelanac pa u prezlu;
-
6
Pohajte ih u ne mnogo vruce ulje;
-
7
Za fil: malo prodinstajte luk i bjeli luk, te zacinite, dodajte naribani paradajz, suho meso na kockice, onda sir i time filujte piroske;
-
1
Posluživanje
-
-
Testo je fenomenalno!
- Testo je fenomenalno!
Kiflice s krompirom i kackavaljem
Sastojci
-
-
400 gr.
skuhani krompir
-
450 gr.
griz (psenicni)
-
100 ml.
topla voda
-
1 zlica
suhi kvasac
-
1 zlicica
mljeveni kim
-
300 gr.
kackavalj (ili bilo koji tvrdi, zuti sir)
-
1 zlicica
soli
- 400 gr. skuhani krompir
- 450 gr. griz (psenicni)
- 100 ml. topla voda
- 1 zlica suhi kvasac
- 1 zlicica mljeveni kim
- 300 gr. kackavalj (ili bilo koji tvrdi, zuti sir)
- 1 zlicica soli
Priprema
-
-
1
Najpre krompir skuhajte, ohladite i
izmerite 400 gr. Pomocu alatke za pire, izgmecite ga. Dodajte 400 gr.
griza, kvasac koji ste rastopili u mlaku vodu, sol i zacin. Ja stavljam
kim zato sto mi odgovara uz krompir ali vi mozete staviti koji hocete.
Bitno je da nesto stavite da bi kiflice bile malo pikantne.
-
2
Testo ostavite da naraste. Posle neko
vreme, na radni sto sipajte ona preostala 50 gr. griza i dodajte testo
pa ga premesite. Kackavalj sitno naribajte. Sa namascenim rukama kidajte
loptice velicine oraha i formirajte ih u formi malene kobasice,
debljine oko 1 cm. te ih stavite u ribani kackavalj da se oblepi oko
njih.
-
3
Kiflice naredite na pleh sa pek papirom.
Ukljucite pecnicu na 200 C, a dok se ne ugrije kiflice ce nabujati.
Pecite ih 15-tak min, dok ne porumene.
-
1
Najpre krompir skuhajte, ohladite i izmerite 400 gr. Pomocu alatke za pire, izgmecite ga. Dodajte 400 gr. griza, kvasac koji ste rastopili u mlaku vodu, sol i zacin. Ja stavljam kim zato sto mi odgovara uz krompir ali vi mozete staviti koji hocete. Bitno je da nesto stavite da bi kiflice bile malo pikantne.
-
2
Testo ostavite da naraste. Posle neko vreme, na radni sto sipajte ona preostala 50 gr. griza i dodajte testo pa ga premesite. Kackavalj sitno naribajte. Sa namascenim rukama kidajte loptice velicine oraha i formirajte ih u formi malene kobasice, debljine oko 1 cm. te ih stavite u ribani kackavalj da se oblepi oko njih.
-
3
Kiflice naredite na pleh sa pek papirom. Ukljucite pecnicu na 200 C, a dok se ne ugrije kiflice ce nabujati. Pecite ih 15-tak min, dok ne porumene.
-
1
Kruh bez mesenja
-
-
-
-
3 case
brasno
-
1 zlicica
suh kvasac
-
1 zlicica
soli
-
1 i 1/3 casa
vode
- 3 case brasno
- 1 zlicica suh kvasac
- 1 zlicica soli
- 1 i 1/3 casa vode
Priprema
-
-
-
-
1
U vanglu sipajte sve sastojke i samo promjesajte zlicom da se sve sajedini.
-
2
Pokrijte vanglu krpom i ostavite testo 2 sata da se ukiseli.
-
3
Nakon toga, vanglu prekrijte folijom i
stavite je u frizider. (ja ovo obicno radim uvece i ostavim testo u
frizider preko noci. testo moze stajati u frizider i dva-tri dana, pa
uzimate po potrebi)
-
4
Testo je mekano, ljepljivo, ali tako i treba da bude :)
-
5
Povrsinu gde cete formirati kruh ili pecivo dooooobro pobrasnite. brasnjavim rukama oblikujte kruh.
-
6
Pecivo mozete napraviti pomocu ovog nacina, najpre napravite kobasicu, bez mnogo mesenja, pa je zarezite skaricom.
-
7
Svaki deo prebacite na drugu stranu, pa nakon toga stavite na pleh sa pek papirom na kojem ste stavili kukuruzno brasno.
-
8
Pecnicu ukljucite na 200 C, a na dno
stavite neku malu tavu da se zagreva. Kada je pecnica dostigla t,
stavite pleh sa kruhom ali i sipite casu vruce vode u tavu koja je na
dnu. Zatvorite odmah pecnicu da bi vodena para ostala unutra. Pecite
kruha dok ne porumeni, oko pola sata a kada je gotov, sklonite tu tavu
koja je bila na dnu pecnice i ostavite kruh da se dopece i odozdo.
-
9
Kada ga izvadite prekrijte ga krpom i ostavite da se ohladi. Korica ce mu biti fino krckava a unutra je mekan.
-
10
Ovo je pecivo, samo kidate parcice i grickate :))
-
11
Svaki deo prebacite na drugu stranu, pa nakon toga stavite na pleh sa pek papirom na kojem ste stavili kukuruzno brasno.
-
8
Pecnicu ukljucite na 200 C, a na dno
stavite neku malu tavu da se zagreva. Kada je pecnica dostigla t,
stavite pleh sa kruhom ali i sipite casu vruce vode u tavu koja je na
dnu. Zatvorite odmah pecnicu da bi vodena para ostala unutra. Pecite
kruha dok ne porumeni, oko pola sata a kada je gotov, sklonite tu tavu
koja je bila na dnu pecnice i ostavite kruh da se dopece i odozdo.
-
9
Kada ga izvadite prekrijte ga krpom i ostavite da se ohladi. Korica ce mu biti fino krckava a unutra je mekan.
-
10
Ovo je pecivo, samo kidate parcice i grickate :))
-
11
-
1
U vanglu sipajte sve sastojke i samo promjesajte zlicom da se sve sajedini.
-
2
Pokrijte vanglu krpom i ostavite testo 2 sata da se ukiseli.
-
3
Nakon toga, vanglu prekrijte folijom i stavite je u frizider. (ja ovo obicno radim uvece i ostavim testo u frizider preko noci. testo moze stajati u frizider i dva-tri dana, pa uzimate po potrebi)
-
4
Testo je mekano, ljepljivo, ali tako i treba da bude :)
-
5
Povrsinu gde cete formirati kruh ili pecivo dooooobro pobrasnite. brasnjavim rukama oblikujte kruh.
-
6
Pecivo mozete napraviti pomocu ovog nacina, najpre napravite kobasicu, bez mnogo mesenja, pa je zarezite skaricom.
-
7
Svaki deo prebacite na drugu stranu, pa nakon toga stavite na pleh sa pek papirom na kojem ste stavili kukuruzno brasno.
-
8
Pecnicu ukljucite na 200 C, a na dno stavite neku malu tavu da se zagreva. Kada je pecnica dostigla t, stavite pleh sa kruhom ali i sipite casu vruce vode u tavu koja je na dnu. Zatvorite odmah pecnicu da bi vodena para ostala unutra. Pecite kruha dok ne porumeni, oko pola sata a kada je gotov, sklonite tu tavu koja je bila na dnu pecnice i ostavite kruh da se dopece i odozdo.
-
9
Kada ga izvadite prekrijte ga krpom i ostavite da se ohladi. Korica ce mu biti fino krckava a unutra je mekan.
-
10
Ovo je pecivo, samo kidate parcice i grickate :))
- 11
Svaki deo prebacite na drugu stranu, pa nakon toga stavite na pleh sa pek papirom na kojem ste stavili kukuruzno brasno.
-
1
-
8
Pecnicu ukljucite na 200 C, a na dno stavite neku malu tavu da se zagreva. Kada je pecnica dostigla t, stavite pleh sa kruhom ali i sipite casu vruce vode u tavu koja je na dnu. Zatvorite odmah pecnicu da bi vodena para ostala unutra. Pecite kruha dok ne porumeni, oko pola sata a kada je gotov, sklonite tu tavu koja je bila na dnu pecnice i ostavite kruh da se dopece i odozdo.
-
9
Kada ga izvadite prekrijte ga krpom i ostavite da se ohladi. Korica ce mu biti fino krckava a unutra je mekan.
-
10
Ovo je pecivo, samo kidate parcice i grickate :))
- 11
Orijentalni slatkis
Sastojci
Serbet
-
-
-
-
3 case
vode (casa-200 ml)
-
2 case
secera
-
vanilin ekstrat, limunova korica
- 3 case vode (casa-200 ml)
- 2 case secera
- vanilin ekstrat, limunova korica
Priprema
Najpre skuhajte serbet i dobro ga ohladite (neka kuva desetak min)
-
-
-
-
2
Izmesite testo od svih sastojak a brasno stavite toliko da se dobije meko testo.
-
3
Podelite testo na dva dela i svaki deo
rasukajte u pravouganu koru sto tanje mozete (na ovo morate da pazite)
Isecite koru na trake siroke odprilike 1 cm .
-
4
Sada trake navijajte oko viljuske , duzina da bude odprilike 25 cm, zato sto treba da se dobro isprze i unutra, da ne bi ostalo sirovo.
-
5
Pazljivo, u vrelo ulje, przite slatkise s
tim sto cete ih prstima istisnuti sa viljusku u ulje. Pazite da nije
ulje prevruce, da ne bi izgoreli. Prevrnite ih jedanput.
-
6
Vruce stavljajte ih u hladan serbet.
-
2
Izmesite testo od svih sastojak a brasno stavite toliko da se dobije meko testo.
-
3
Podelite testo na dva dela i svaki deo rasukajte u pravouganu koru sto tanje mozete (na ovo morate da pazite) Isecite koru na trake siroke odprilike 1 cm .
-
4
Sada trake navijajte oko viljuske , duzina da bude odprilike 25 cm, zato sto treba da se dobro isprze i unutra, da ne bi ostalo sirovo.
-
5
Pazljivo, u vrelo ulje, przite slatkise s tim sto cete ih prstima istisnuti sa viljusku u ulje. Pazite da nije ulje prevruce, da ne bi izgoreli. Prevrnite ih jedanput.
-
6
Vruce stavljajte ih u hladan serbet.
-
2
Lisnato – kisnata pogaca “Cupava Kata”
Sastojci
Kvasac:
-
-
-
-
-
200 ml.
toplog mleka
-
2 sveza
kvasca
-
1 zlicica
secera
-
2 zlice
brasna
- 200 ml. toplog mleka
- 2 sveza kvasca
- 1 zlicica secera
- 2 zlice brasna
Ostalo:
-
-
-
-
-
200 gr.
kisele pavlake
-
3
jaja
-
50 ml.
ulja
-
1 zlicica
soli
-
brasno po potrebi (oko 800 gr.)
-
jaje za premazivanje, sezam
- 200 gr. kisele pavlake
- 3 jaja
- 50 ml. ulja
- 1 zlicica soli
- brasno po potrebi (oko 800 gr.)
- jaje za premazivanje, sezam
Fil:
-
-
-
-
-
200 gr.
mlevenog juneceg ili pileceg mesa
-
1
jaje
-
1
poriluk
-
200 gr.
belog sira
-
malo vegete, papra, origana
- 200 gr. mlevenog juneceg ili pileceg mesa
- 1 jaje
- 1 poriluk
- 200 gr. belog sira
- malo vegete, papra, origana
***
-
-
-
-
-
200 gr.
margarin
- 200 gr. margarin
Priprema
-
-
-
-
-
Izradite kvasac;
-
2
Sa ostalim sastojkama zamesite testo dodajucu brasno postepeno;
-
3
Testo dobro, dobro izmesite, udarajuci ga o sto jedno 40-tak puta;
-
4
Ostavite ga da se malo odmori;
-
5
Razvijte vecu koru, premazite je trecinom
margarina, savijte je kao rolat, te je ostavite u frizider oko 20-tak
min. Postupak povtorite jos dva puta;
-
6
Na kraju razvijte opet koru u pravouganu formu, stavite na jedan kraj fil pa je zavijte u rolat;
-
7
Rolat presecite makazama na oko 2 cm.
razdaljine(ali ne do dole) te jedno parce savijte na levo, drugo na
desno i tako do kraja;
-
8
Onda vec iseckan rolat savijte u formi puza i stavite u premazan margarinom kalup;
-
9
Odozgo ga namazite jajetom i pospite sezamom;
-
10
Stavite ga u hladnu pecnicu i ukljucite je na 180 C.
Isecen rolat
Jedno na levo, drugo na desno
Zavijeno kao puz
Fil: izdinstajte poriluk, te mu dodajte meso, zacinite ga malo vegetom i
origanom, popaprite, te kada se ohladi stavite mu jaje i sir…
-
- Izradite kvasac;
-
2
Sa ostalim sastojkama zamesite testo dodajucu brasno postepeno;
-
3
Testo dobro, dobro izmesite, udarajuci ga o sto jedno 40-tak puta;
-
4
Ostavite ga da se malo odmori;
-
5
Razvijte vecu koru, premazite je trecinom margarina, savijte je kao rolat, te je ostavite u frizider oko 20-tak min. Postupak povtorite jos dva puta;
-
6
Na kraju razvijte opet koru u pravouganu formu, stavite na jedan kraj fil pa je zavijte u rolat;
-
7
Rolat presecite makazama na oko 2 cm. razdaljine(ali ne do dole) te jedno parce savijte na levo, drugo na desno i tako do kraja;
-
8
Onda vec iseckan rolat savijte u formi puza i stavite u premazan margarinom kalup;
-
9
Odozgo ga namazite jajetom i pospite sezamom;
-
10
Stavite ga u hladnu pecnicu i ukljucite je na 180 C.
Isecen rolat
Jedno na levo, drugo na desno
Zavijeno kao puz
Fil: izdinstajte poriluk, te mu dodajte meso, zacinite ga malo vegetom i origanom, popaprite, te kada se ohladi stavite mu jaje i sir…
Kiflice
Sastojci
-
-
-
-
-
300 ml
mleko
-
2
sveza kvasca
-
1 zlica
secera
-
300 ml
gazirana voda
-
3
jaja
-
1 zlica
soli
-
200 ml
ulje
-
1,200 gr
belo brasno (tip 400) (+-)
-
250 gr.
maslac (margarin)
-
1
jaje (za premazivanje)
-
niseste (gustin) za posop
- 300 ml mleko
- 2 sveza kvasca
- 1 zlica secera
- 300 ml gazirana voda
- 3 jaja
- 1 zlica soli
- 200 ml ulje
- 1,200 gr belo brasno (tip 400) (+-)
- 250 gr. maslac (margarin)
- 1 jaje (za premazivanje)
- niseste (gustin) za posop
Priprema
-
-
-
-
-
Mleko smlacite, dodajte secer, kvasac i dve, tri zlice brasna i ostavite ga petnaesetak min.
-
2
Dodajte gaziranu vodu, ulje, jaja, sol, dobro promjesajte i postepeno pocnite da dodajete brasno.
-
3
Obicno treba oko 1 i 200 gr. brasna, testo je meko, pa cuvajte jos 100 gr. za razvijanje.
-
4
Ostavite testo da se udupla.
-
5
Podelite ga na 4 dela i svaki deo razvijte,
premazite 1/4 maslaca (ili margarina), posipite malo sa gustinom i
isecite koru kao cvet , s tim sto cete posle svaki deo prebaciti jedan preko drugog .
-
6
Ovo je nacin koji ovde zovemo “katmer”, ja
sam iskoristila slike od pripremu mog zelnika, dobija se nesto kao
lisnato testo.
-
7
Kada su sva cetiri dela gotova, svaki deo
opet razvijte i presecite na 16 trouglova, stavite fil koji ocete ( ja
sam ovaj put stavila samo sir) i labavo zavijte kiflicu.
-
8
Naredjajte ih u pleh, premazite jajetom,
pospite sezamom ili kimom, makom i prikljucite pecnicu na 180 C. Za to
vreme ce se i kiflice odmoriti pre pecenja.
- Mleko smlacite, dodajte secer, kvasac i dve, tri zlice brasna i ostavite ga petnaesetak min.
-
2
Dodajte gaziranu vodu, ulje, jaja, sol, dobro promjesajte i postepeno pocnite da dodajete brasno.
-
3
Obicno treba oko 1 i 200 gr. brasna, testo je meko, pa cuvajte jos 100 gr. za razvijanje.
-
4
Ostavite testo da se udupla.
-
5
Podelite ga na 4 dela i svaki deo razvijte, premazite 1/4 maslaca (ili margarina), posipite malo sa gustinom i isecite koru kao cvet , s tim sto cete posle svaki deo prebaciti jedan preko drugog .
-
6
Ovo je nacin koji ovde zovemo “katmer”, ja sam iskoristila slike od pripremu mog zelnika, dobija se nesto kao lisnato testo.
-
7
Kada su sva cetiri dela gotova, svaki deo opet razvijte i presecite na 16 trouglova, stavite fil koji ocete ( ja sam ovaj put stavila samo sir) i labavo zavijte kiflicu.
-
8
Naredjajte ih u pleh, premazite jajetom, pospite sezamom ili kimom, makom i prikljucite pecnicu na 180 C. Za to vreme ce se i kiflice odmoriti pre pecenja.
Trofazni rolat:))
Sastojci
-
-
-
-
-
500 gr.
gotove kore za pitu
-
3
jajeta
-
150 ml.
ulja
- 500 gr. gotove kore za pitu
- 3 jajeta
- 150 ml. ulja
I faza:
II faza:
-
-
-
-
-
5-6
naribane mrkve
-
1
jaje
-
sir po ukusu
- 5-6 naribane mrkve
- 1 jaje
- sir po ukusu
III faza:
Priprema
-
-
-
-
-
1
Najpre napravite 3 fila
, a tim sto cete zasebno izdinstati na ulju poriluk, mrkvu i spinat, pa
kada se ohlade, posolite, dodajte zdrobljeni sir i po jedno jaje,
promjesajte i sklonite sa strane… Svaki fil podjelite na tri, zato sto
toliko rolata cete napraviti;
-
2
Sada uzmite dve kore, jedna preko druge, na njih cete stavljati malene rolatice od po jedne kore…
-
3
Uzmite jednu koru, premazite je mjesavinom jaja i ulja, stavite na kraju fil , srolajte, pa stavite na jednom kraju one dve kore;
-
4
Tako napravite i s jos dve kore. s tim sto cete ih razlicno filovati i naredite ih jednu do drugu ;
-
5
Sada premazite donje kore istom mjesavinom
jaja u ulja i zavijte ih u jedan rolat. Kore premazivajte na kraju zato
sto ce da omeksaju pa nece se moci dobro zaviti;
-
6
Otprilike u jedno pakovanje kora za pitu ima
oko 15-16 kora, pa posto za svaki rolat trebaju po pet kora, izaci ce
vam tri rolata.
-
7
Na kraju ih premazite preostalim jajetom i stavite ih da se peku.
-
1
Najpre napravite 3 fila , a tim sto cete zasebno izdinstati na ulju poriluk, mrkvu i spinat, pa kada se ohlade, posolite, dodajte zdrobljeni sir i po jedno jaje, promjesajte i sklonite sa strane… Svaki fil podjelite na tri, zato sto toliko rolata cete napraviti;
-
2
Sada uzmite dve kore, jedna preko druge, na njih cete stavljati malene rolatice od po jedne kore…
-
3
Uzmite jednu koru, premazite je mjesavinom jaja i ulja, stavite na kraju fil , srolajte, pa stavite na jednom kraju one dve kore;
-
4
Tako napravite i s jos dve kore. s tim sto cete ih razlicno filovati i naredite ih jednu do drugu ;
-
5
Sada premazite donje kore istom mjesavinom jaja u ulja i zavijte ih u jedan rolat. Kore premazivajte na kraju zato sto ce da omeksaju pa nece se moci dobro zaviti;
-
6
Otprilike u jedno pakovanje kora za pitu ima oko 15-16 kora, pa posto za svaki rolat trebaju po pet kora, izaci ce vam tri rolata.
-
7
Na kraju ih premazite preostalim jajetom i stavite ih da se peku.
-
1
Pita – komad…
Sastojci
Fil:
-
-
-
-
-
1 malu glavicu
kiselog kupusa ( rekli su da je s kupusom najbolja)
-
ulje, sol, dosta bibera,
-
2 zlice
svinjska mast
- 1 malu glavicu kiselog kupusa ( rekli su da je s kupusom najbolja)
- ulje, sol, dosta bibera,
- 2 zlice svinjska mast
Priprema
-
-
-
-
-
1
Napravite testo s vec pripremljenim kvascem. Neka bude mekano…
-
2
Formirajte 3 kuglice , najveca, manja i najmanja…
-
3
Od najvece razvijte koru malo vecu od tepsije i stavite je u nauljanu tepsiju;
-
4
Odozgo je namrsite i stavite razvijenu manju koru ;
-
5
Na sredinu stavite fil od kupusa ( kupus dinstajte na malo ulja i zacinite);
-
6
Savijte krajeve kao na slici ;
-
7
Odozgo preko, stavite najmanju, razvijenu najtanje sto mozete,
-
8
Poprskajte je uljem, malo ostavite pitu da se odmori i pecite je na 180 C …
-
1
Napravite testo s vec pripremljenim kvascem. Neka bude mekano…
-
2
Formirajte 3 kuglice , najveca, manja i najmanja…
-
3
Od najvece razvijte koru malo vecu od tepsije i stavite je u nauljanu tepsiju;
-
4
Odozgo je namrsite i stavite razvijenu manju koru ;
-
5
Na sredinu stavite fil od kupusa ( kupus dinstajte na malo ulja i zacinite);
-
6
Savijte krajeve kao na slici ;
-
7
Odozgo preko, stavite najmanju, razvijenu najtanje sto mozete,
-
8
Poprskajte je uljem, malo ostavite pitu da se odmori i pecite je na 180 C …
-
1
Mesna pita
Sastojci
Za pitu:
-
-
-
-
-
3 srednja
skuhana krompira
-
500 gr.
mljevenog mesa, moze i pilece
-
4 zlice
kisele pavlake
-
1
zumanjce
-
vegeta, biber
-
sir, bjeli, moze i ovci i kravji
-
400 gr.
dimljene slanine
- 3 srednja skuhana krompira
- 500 gr. mljevenog mesa, moze i pilece
- 4 zlice kisele pavlake
- 1 zumanjce
- vegeta, biber
- sir, bjeli, moze i ovci i kravji
- 400 gr. dimljene slanine
Priprema
-
-
-
-
-
1
Napravite smesu od mesa, krompira i ostale sastojke;
-
2
Posudu premazite margarinom i naredite je slaninom ;
-
3
-
4
Stavite da se pece dok ne dobije lepu bojicu ;
-
5
Preko svakog parceta pite, stavite parce sira koji cete uvaljati u brasno, pa ispeci na plotnu ;
-
1
Napravite smesu od mesa, krompira i ostale sastojke;
-
2
Posudu premazite margarinom i naredite je slaninom ;
- 3
-
4
Stavite da se pece dok ne dobije lepu bojicu ;
-
5
Preko svakog parceta pite, stavite parce sira koji cete uvaljati u brasno, pa ispeci na plotnu ;
-
1
Ekstra pitica
Sastojci
-
-
-
-
-
300-400 gr.
lisnato testo
-
4
jajeta
-
250 gr.
sunke (ja sam stavila misirkinu)
-
100 gr.
parmezan
-
2-3
mlada luka
-
malo svezeg vlasca
-
sol, biber
- 300-400 gr. lisnato testo
- 4 jajeta
- 250 gr. sunke (ja sam stavila misirkinu)
- 100 gr. parmezan
- 2-3 mlada luka
- malo svezeg vlasca
- sol, biber
Priprema
-
-
-
-
-
Lisnato testo podelite na dva dela i jedan deo malo razvijte i stavite u namazenom kalupu.
-
2
-
3
Odozgo stavite drugi deo lisnatog testa i stavite je da se pece premazanu jajetom i posutom parmezanom dok ne porumeni .
- Lisnato testo podelite na dva dela i jedan deo malo razvijte i stavite u namazenom kalupu.
- 2
-
3
Odozgo stavite drugi deo lisnatog testa i stavite je da se pece premazanu jajetom i posutom parmezanom dok ne porumeni .
Jogurt kajzerice
Sastojci
Priprema
-
-
-
-
-
1
Najpre stavite kvasac, secer, malo brasna i samo malo tople vode da se ukiseli;
-
2
Onda stavite sve sastojke, a brasno koliko
treba da bude fino, mekano testo. Dobro ga izmesite i ostavite da se
udupla;
-
3
Onda kidajte parcice i formirajte kuglice velicine koje zelite;
-
4
Prerezite ih ostrim nozem na dva meste,
premazite jajetom, pospite sa rendanim sirom koji ste promjesali sa malo
kukuruznog brasna i ostavite ih u plehu da nadodju… mozete izmedju njih
da stavite i male parcice margarina;
-
5
Pecite ih dok ne porumene malo, na 200 C.
-
1
Najpre stavite kvasac, secer, malo brasna i samo malo tople vode da se ukiseli;
-
2
Onda stavite sve sastojke, a brasno koliko treba da bude fino, mekano testo. Dobro ga izmesite i ostavite da se udupla;
-
3
Onda kidajte parcice i formirajte kuglice velicine koje zelite;
-
4
Prerezite ih ostrim nozem na dva meste, premazite jajetom, pospite sa rendanim sirom koji ste promjesali sa malo kukuruznog brasna i ostavite ih u plehu da nadodju… mozete izmedju njih da stavite i male parcice margarina;
-
5
Pecite ih dok ne porumene malo, na 200 C.
-
1
Slani rolat
Sastojci
-
-
-
-
-
-
12
kora
-
500 gr.
mljevenog mesa
-
2 struka
praziluka
-
4
jajeta
-
200 ml.
ulja
-
malo vegete, biber
- 12 kora
- 500 gr. mljevenog mesa
- 2 struka praziluka
- 4 jajeta
- 200 ml. ulja
- malo vegete, biber
Priprema
-
-
-
-
-
- Težina:
-
1
Najpre napravite fil: proprzite sitno iseckan praziluk, dodajte meso, zacine i neka malo prodinsta.
-
2
Jaja sa uljem dobro umutite.
-
3
Uzmite dve kore na stranu, jednu vrz druge, pa drugu premazite sa mjesavinom od jaja i ulja.
-
4
Onda svaku sledecu koru premazite, stavite fil po ivici i urolajte u cevcicu.
-
5
Poredjajte po ivici na one dve odvojene kore
4 cevi, pa na njih stavite 3, pa 2 i jednu, praveci kupu.
-
6
Dok ih redjate premazujte ih mjesavinom,
zatim sve srolajte u dve kore na kojima su cevi poredjane, premazite i
stavite da se pece na 200 C.
- Težina:
-
1
Najpre napravite fil: proprzite sitno iseckan praziluk, dodajte meso, zacine i neka malo prodinsta.
-
2
Jaja sa uljem dobro umutite.
-
3
Uzmite dve kore na stranu, jednu vrz druge, pa drugu premazite sa mjesavinom od jaja i ulja.
-
4
Onda svaku sledecu koru premazite, stavite fil po ivici i urolajte u cevcicu.
-
5
Poredjajte po ivici na one dve odvojene kore 4 cevi, pa na njih stavite 3, pa 2 i jednu, praveci kupu.
-
6
Dok ih redjate premazujte ih mjesavinom, zatim sve srolajte u dve kore na kojima su cevi poredjane, premazite i stavite da se pece na 200 C.
Stanglice sa makom
Sastojci
Testo:
- 200 gr. brasna
- 4 jaja
- 1 prasak pecivo
- 100 ml. ulja
- 1 casa kisele pavlake
- 100 ml. jogurt
- 100 gr. mak
- 200 gr. bijelog sira (feta)
Fil:
- 2 struka praziluka
- 300 gr. mljevenog mesa
- zacini vegeta, biber
- kiselu pavlaku za premaz
Priprema
-
1
Izmjesajte sastojke za testo i sipajte pola u tepsiju, stavite da se pece na 180 C dok ne zakori samo malo;
-
2
Stavite fil i drugu polovinu testa, pa vratite da se dopece;
-
3
Odozgo filujte sa kiselom pavlakom;
-
4
Za fil, najpre proprzite poriluk na ulju i dodajte meso, zacinite i jos malo ga proprzite;
-
5
Zamotuljci su zavijeni u alu-foliju i skuhani u vodu u pecnicu…
-
6
Pileci su zacinjeni i sa krastavcem, mrkvom i kackavaljem a teleci su od mljevenog mesa sa krenvirslom unutra…
- HAMBURGER PECIVO...
Krompir kiflice
Sastojci
- 400 gr. kuhanog krompira
- brasno po potrebi
- 3 jaja
- 200 ml. mleka
- 1 svezi kvasac
- 1 zlicica soli
- 1 zlicica secera
Fil:
- 250 gr. dimljene sunke
- 200 gr. beloga sira
- 3 zlice kisele pavlake
- biber, origano
*****
- 250 gr. putera ili margarina za premazivanje
- 1 jaje za premazivanje
- sezam
Priprema
-
1
Skuhan krompir dobro izpasirajte, pa dodajte jaja, soli, kvasac koji se vec u mleko sa malo seceri ukiselio i brasno po potrebi da se dobije fino, meko testo (moze biti i malo ljepljivo);
-
2
Sada ga razvucite koliko sto tanje mozete i premazite ga trecinom omeksalog putera, pa zavijte ga kao kada pravimo lisnato testo ;
-
3
Ostavite ga u frizider pola sata a tako napravite ukupno tri puta;
- 4
-
5
Sada napravite kiflice nacinom kojim sam ja pravila ili na drugi nacin, kako vam je volja;
-
6
Premazite ih jajetom, pospite sezamom i pecite ih na 180 C.
- 7
-
8
Testo moze biti ljepljivo ali nemojte stavljati previse brasna, kada ih savijate pomagajte sebi rukama na kojima ima brasna…
Slani keks
Sastojci
Priprema
-
Promjesajte sve sastojke i sipajte u tavi (dimenz.28). Iznad toga naribajte puter a onda promjesajte jaja i sir pa sipajte odozgo. Na nekoliko mjesta probodite vilicom i ispecite na 200 C.
-
Hamburger PECIVO
Sastojci
1 casa vode
2 jajeta
-
-
-
-
-
-
-
1/3 casa
ulje
-
1/4 casa
secer
-
1 zlicica
soli
-
4 case
brasno
-
1 i 1/2 zlicica
suhog kvasca
-
1 jaje i 1 zlica vode za premazivanje
-
sezam
- 1/3 casa ulje
- 1/4 casa secer
- 1 zlicica soli
- 4 case brasno
- 1 i 1/2 zlicica suhog kvasca
- 1 jaje i 1 zlica vode za premazivanje
- sezam
PripremaAko imate masinu, sipajte sve sastojke i prikljucite na Dough program, ako ne onda dobro umesite testo i stavite ga da se udupla;Kada je testo gotovo, podelite ga na 12 i od svake loptice napravite formu kao za hamburger;
-
-
-
-
-
-
-
3
Dooobro je pritisnite dlanovima, oblikujte i stavite u pleh . Ostavite ih na 30 min. da uduplaju svoj volumen;
-
4
Premazite ih jajetom koje ste promjesali sa zlicom vode, pospite sezamom i stavite ih da se peku na 180 C.
Za meso:
Ako hocete da vam pljeskavice imaju istu formu sledite ovaj postupak : 1 , 2 , 3 . Napravite ih malo vece nego pecivo zato sto ce se one malo sakupiti u pecenju.
Nemojte da meso dugo mesite, bice vam tvrdo. Stavite sve zacine koje
zelite i promjesajte ga veoma malo. Temperatura rostilja ne treba da je
veoma velika i ne pritiskajte pljeskavice dok se peku. Tako ce zadrzati
svoje sokove. Prevrnite ih samo jednom, dovoljno je.
-
3
Dooobro je pritisnite dlanovima, oblikujte i stavite u pleh . Ostavite ih na 30 min. da uduplaju svoj volumen;
-
4
Premazite ih jajetom koje ste promjesali sa zlicom vode, pospite sezamom i stavite ih da se peku na 180 C.
Za meso:
Ako hocete da vam pljeskavice imaju istu formu sledite ovaj postupak : 1 , 2 , 3 . Napravite ih malo vece nego pecivo zato sto ce se one malo sakupiti u pecenju.
Nemojte da meso dugo mesite, bice vam tvrdo. Stavite sve zacine koje zelite i promjesajte ga veoma malo. Temperatura rostilja ne treba da je veoma velika i ne pritiskajte pljeskavice dok se peku. Tako ce zadrzati svoje sokove. Prevrnite ih samo jednom, dovoljno je.
-
3
Нема коментара:
Постави коментар