недеља, 6. април 2014.

                                 Neka nova pita


Sastojci

  •  350 ml mleko
  •  100 ml voda
  •  20 gr. svez kvasac
  •  1 i 1/2 zlicica soli
  •  600 gr brasno
  •  100 gr margarin + 5 zlica ulje (za premaz)
  •  fil: spinat, sir

Priprema


  1. 1
    stavite kvasac u toplo mleko i vodu i ostavite ga dvadesetak min. Onda stavite sol i brasno i zamesite fino testo. Testo podelite na tri dela.
  2. 2 Priprema pite 
    Svaki deo razvijte sto tanje mozete. Imajte pri sebi brasno za posip. Kada razvite jednu koru stavite je na nabrasnjenu povrsinu (ja sam je stavila na kunjski carsav) i poprskajte je sa pola od smese margarina i ulja.
  3. 3 Priprema pite 
    Onda razvijte i drugu koru, stavite je preko prve i na nju razbacajte sir i spinat(prethodno malo obaren)
  4. 4 Priprema pite 
    Razvijte i trecu koru, stavite je odozgo, preko one dve i poprskajte je sa ostatkom od margarina i ulja.
  5. 5 priprema pite 
    Sada zapakirajte pitu, najpre s leva i s desna...
  6. 6 Priprema pite 
    ...pa onda s druge strane, da se dobije nesto kao koverat :)
  7. 7 Priprema pite
    Prevrnite pitu rukama i stavite je u pleh prekriven pek papirom (ovaj put je moj bio veci nego sto je trebalo pa se zato pita otvorila vise nego sto treba)
  8. 8 Pita pre pecenja
    Pitu premazite zumanjcetom u kom ste stavili zlicicu ulja, presecite je na komade i ukrasite semenjem :) Ostavite je pola sata da se digne. Za to vreme ukljucite pecnicu na 180 C.
  9. 9 Pita je gotova :)
    Pecite je dok ne porumeni, odprilike pola sata.

Brzo i jednostavno lisnato testo

                 Sprema se veoma brzo, nema mazanja vise puta, a rezultat je savrsen, topi se u ustima 

Sastojci

  •  3 case brasno
  •  1 jaje
  •  1 zlica ulje
  •  1 zlica ocat
  •  1 zlicica secer
  •  1 zlicica soli
  •  1 casa vode
  •  200 gr. margarina (za premaz)

Priprema


  1. 1 Brzo i jednostavno lisnato testo 
    Casa je od 250 ml.
    Sipajte u vanglu brasno, sol, secer, ulje, ocat, jaje i polako dodajuci vodu mesite. ovaj put je meni trebalo jos dve zlice plus vode, valjda je jaje bilo manje nego uobicajeno... znaci testo treba da je ne mnogo meko...
    Ostavite ga da se odmori dvadesetak min. te ga podelite na cetiri dela.
  2. 2 Brzo i jednostavno lisnato 
    Svaki deo rasucite sto tanje mozete i premazite ga sa omeksalim margarinom ( 1/4 od 200 gr,)
  3. 3 Brzo i jednostavno lisnato 
    Nakon toga, zavijte koru oko "sukala", kao rolat.
  4. 4 Brzo i jednostavno lisnato 
    Ostrim nozem prerezite rolat,
  5. 5 Brzo i jednostavno lisnato 
    te otvorite testo,
  6. 6 Brzo i jednostavno lisnato 
    dobije se forma pravougana, pa je preklopite.
    zavijte je u najlon foliju i stavite u frizider.
    tako uradite sa sva cetiri dela. Neka stoje u frizu nekoliko sati.
  7. 7 Brzo i jednostavno lisnato 
    svaki dio razvijte i oblikujte po zelji, Ovaj put sam koru presekla na 6 dela i filovala mljevenim mesom, pa zavila u male rolatice. Pekla sam ih na 200 C dok su lepo porumenili.

Krofne od krompira…

  1.                  Najbolji su…

    Krofne od krompira

Sastojci

Priprema

    1. 1
      Krompir skuhajte i ispasirajte;
    2. 2
      Dodajte mu brasno, margarin, zumanjceta, soli, kvasac rastvoren u malo mlijeka, pavlaku ( 2-3 zlice);
    3. 3
      Umesite testo ni jako, ni meko… :)
    4. 4 Krofne od krompira 
      Razvucite koru i na pola od nje, casom obelezite krugove ;
    5. 5 Krofne od krompira 
      Odozgo stavite iseckanu sunku ;
    6. 6 Krofne od krompira 
      Onda preklopite drugom polovinom kore ;
    7. 7 Krofne od krompira 
      Casom odrezite krofne tamo gde se sunka poznaje ;
    8. 8 Krofne od krompira 
      Od ovako secene krofne fil nece ispadati;
    9. 9
      Ostavite ih jedno pola sata da odmore;
    10. 10 Krofne od krompira 
      Przite ih u dubokom ulju ;
    11. 11 krofne od krompira 
      Dok su jos vruce odozgo ih posipite ribanim kackavaljem ili sirom.                             

Gerber pogaca

  1.                  jedna od mojih omiljenih… mekana, mekana…

    Cvet pogaca (gerber)

Sastojci

Fil:

    •  2 jajeta
    •  200 gr. sira (po mogucnosti bjeli, ovci)
    •  1/2 parce poriluka

Priprema

    1. 1
      Kvasac, zlicica secera, zlica brasna i 5o ml. toplog mleka ostavite da se aktivira.
    2. 2
      Dodajte ostalo mleko, jaja, ulje, sol i polako pocnite da mesite dodavajuci postepeno brasno. Ovaj put meni je bilo dovoljno 750 gr. brasna pa sam dobila mekano testo koje se ne lepi.
    3. 3
      Ostavite ga da se udupla pa ga podelite na dva jednaka dela.
    4. 4
      Svaki deo razvijte velicinom kao i tepsiju u kojoj cete peci (br.32) koju ste prethodno namazali margarinom. Stavite jedan deo testa.
    5. 5
      Preko testa stavite fil koji ste napravili od jajeta, sira i sitno iseckanog poriluka.
    6. 6
      Stavite i drugi deo testa.
    7. 7 Cvet pogaca (gerber) 
      Na sredinu stavite (pritisnite) jednu casu i ostrim nozem isecite na 12 dela
    8. 8 Cvet pogaca (gerber) 
      Svaki deo zavijte dva puta oko svoje ose
    9. 9 Cvet pogaca (gerber) 
      Ovako izgleda pogaca pre pecenja ali kada je isecite priklucite pecnicu na 180 C, za to vreme ona ce da se udupla…
    10. 10
      Odozgo je premazite jajetom, ukrasite je semenkama i sta vite je da se pece… 

Kakaove kiflice

    1. Kakaove kiflice

Sastojci

Kakaov list:

Testo:

Priprema

      1. 1 Kakaove kiflice 
        Najpre izradite kakaov list: Promjesajte brasno, secer, soda i bjelanac. Mleko zavrijte sa kakaom, sklonite ga sa vatre, dodajte mu brasno i malo ga skuhajte na pari, dve-tri min. Sklonite ga, dodajte margarin, dobro promjesajte i ostavite ga da se ohladi. Kada je hladno, napravite od njega list (25-25 cm) izmedju najlon folije , te je stavite u frizider dva-tri sata da se stegne.
      2. 2
        Za testo, rastvotite kvasac u mleko, dodajte zlicu secera i brasna, nek odstoji petnaesetak min. i onda sa svim ostalim sastojcima izradite fino testo. Stavite ga na toplo da se udupla.
      3. 3 Kakaove kiflice 
        Rasukajte ga, stavite kakaov list i preklopite ... Dobiveno testo razvijte (mozete jos jednom preklopiti i razviti da bi se dobilo vise slojeva) i isecite na lente , pa na trouglove koje cete filovati kremom ...
      4. 4
        Zavijte ih kao kiflice i ostavite na toplo pola sata. Pecite ih na 180 C .

Posluživanje

    1. Pogledajte kakve sve varijacije ima :) http://cookpad.com/recipe/256740 ...

Krompir piroske

    1.                  Dok su jos tople su nezamenljive…

      Gotove piroske

Sastojci

Testo:

Fil:

      •  1 mladi luk
      •  1 mladi bjeli luk
      •  3 paradajza
      •  100 gr. suhog, dimljenog mesa
      •  100 gr. sira
      •   maslinovo ulje, origano, bosiljak, papar;

*****

Priprema

      1. 1
        Najpre stavite kvasac sa mlekom, secerom, dve zlice brasna da se digne;
      2. 2
        Napravite testo sa ostalim sastojcima i skuhanim krompirom;
      3. 3
        Ostavite ga da se digne, jedno 30-40 min.
      4. 4 Filovanje piroski 
        Razvijte koru, pa secite forme i filujte ih sa vec pripremljenim filom;
      5. 5 Piroske spremne za pohanje 
        Pritisnite ih prstima na krajevima , onda ih umakajte u bjelanac pa u prezlu;
      6. 6
        Pohajte ih u ne mnogo vruce ulje;
      7. 7 Sos za piroske sa sirom 
        Za fil: malo prodinstajte luk i bjeli luk, te zacinite, dodajte naribani paradajz, suho meso na kockice, onda sir i time filujte piroske;

Posluživanje

    1. Testo je fenomenalno!                            

Kiflice s krompirom i kackavaljem

  1. Zanimacija

Sastojci

    •  400 gr. skuhani krompir
    •  450 gr. griz (psenicni)
    •  100 ml. topla voda
    •  1 zlica suhi kvasac
    •  1 zlicica mljeveni kim
    •  300 gr. kackavalj (ili bilo koji tvrdi, zuti sir)
    •  1 zlicica soli

Priprema

    1. 1
      Najpre krompir skuhajte, ohladite i izmerite 400 gr. Pomocu alatke za pire, izgmecite ga. Dodajte 400 gr. griza, kvasac koji ste rastopili u mlaku vodu, sol i zacin. Ja stavljam kim zato sto mi odgovara uz krompir ali vi mozete staviti koji hocete. Bitno je da nesto stavite da bi kiflice bile malo pikantne.
    2. 2 Priprema 
      Testo ostavite da naraste. Posle neko vreme, na radni sto sipajte ona preostala 50 gr. griza i dodajte testo pa ga premesite. Kackavalj sitno naribajte. Sa namascenim rukama kidajte loptice velicine oraha i formirajte ih u formi malene kobasice, debljine oko 1 cm. te ih stavite u ribani kackavalj da se oblepi oko njih.
    3. 3 Zanimacija 
      Kiflice naredite na pleh sa pek papirom. Ukljucite pecnicu na 200 C, a dok se ne ugrije kiflice ce nabujati. Pecite ih 15-tak min, dok ne porumene.


Kruh bez mesenja

      1. Kruh bez mesenja

Priprema

        1. 1
          U vanglu sipajte sve sastojke i samo promjesajte zlicom da se sve sajedini.
        2. 2
          Pokrijte vanglu krpom i ostavite testo 2 sata da se ukiseli.
        3. 3
          Nakon toga, vanglu prekrijte folijom i stavite je u frizider. (ja ovo obicno radim uvece i ostavim testo u frizider preko noci. testo moze stajati u frizider i dva-tri dana, pa uzimate po potrebi)
        4. 4 Testo bez mesenja 
          Testo je mekano, ljepljivo, ali tako i treba da bude :)
        5. 5 Priprema peciva 
          Povrsinu gde cete formirati kruh ili pecivo dooooobro pobrasnite. brasnjavim rukama oblikujte kruh.
        6. 6 Priprema peciva 
          Pecivo mozete napraviti pomocu ovog nacina, najpre napravite kobasicu, bez mnogo mesenja, pa je zarezite skaricom.
        7. 7 Pecivo bez mesenja 
          Svaki deo prebacite na drugu stranu, pa nakon toga stavite na pleh sa pek papirom na kojem ste stavili kukuruzno brasno.
        8. 8
          Pecnicu ukljucite na 200 C, a na dno stavite neku malu tavu da se zagreva. Kada je pecnica dostigla t, stavite pleh sa kruhom ali i sipite casu vruce vode u tavu koja je na dnu. Zatvorite odmah pecnicu da bi vodena para ostala unutra. Pecite kruha dok ne porumeni, oko pola sata a kada je gotov, sklonite tu tavu koja je bila na dnu pecnice i ostavite kruh da se dopece i odozdo.
        9. 9 Francuz bez mesenja :)))) 
          Kada ga izvadite prekrijte ga krpom i ostavite da se ohladi. Korica ce mu biti fino krckava a unutra je mekan.
        10. 10 Pecivo bez mesenja 
          Ovo je pecivo, samo kidate parcice i grickate :))
        11. 11
        Svaki deo prebacite na drugu stranu, pa nakon toga stavite na pleh sa pek papirom na kojem ste stavili kukuruzno brasno.
      1. 8
        Pecnicu ukljucite na 200 C, a na dno stavite neku malu tavu da se zagreva. Kada je pecnica dostigla t, stavite pleh sa kruhom ali i sipite casu vruce vode u tavu koja je na dnu. Zatvorite odmah pecnicu da bi vodena para ostala unutra. Pecite kruha dok ne porumeni, oko pola sata a kada je gotov, sklonite tu tavu koja je bila na dnu pecnice i ostavite kruh da se dopece i odozdo.
      2. 9 Francuz bez mesenja :)))) 
        Kada ga izvadite prekrijte ga krpom i ostavite da se ohladi. Korica ce mu biti fino krckava a unutra je mekan.
      3. 10 Pecivo bez mesenja 
        Ovo je pecivo, samo kidate parcice i grickate :))
      4. 11

Orijentalni slatkis

      1. Orijentalni slatkis

Sastojci

        •  150 ml tecni jogurt
        •  130 ml ulje
        •  1 jaje
        •  2 paketica vanilin secer
        •  1 paketic praska za pecivo
        •  400 gr brasno (+-)

Serbet

        •  3 case vode (casa-200 ml)
        •  2 case secera
        •   vanilin ekstrat, limunova korica

Priprema

Najpre skuhajte serbet i dobro ga ohladite (neka kuva desetak min)

        1. 2
          Izmesite testo od svih sastojak a brasno stavite toliko da se dobije meko testo.
        2. 3 Kora za orijentalnog slatkisa 
          Podelite testo na dva dela i svaki deo rasukajte u pravouganu koru sto tanje mozete (na ovo morate da pazite) Isecite koru na trake siroke odprilike 1 cm .
        3. 4 Nacin motanja 
          Sada trake navijajte oko viljuske , duzina da bude odprilike 25 cm, zato sto treba da se dobro isprze i unutra, da ne bi ostalo sirovo.
        4. 5
          Pazljivo, u vrelo ulje, przite slatkise s tim sto cete ih prstima istisnuti sa viljusku u ulje. Pazite da nije ulje prevruce, da ne bi izgoreli. Prevrnite ih jedanput.
        5. 6
          Vruce stavljajte ih u hladan serbet.                       

Lisnato – kisnata pogaca “Cupava Kata”Lisnato kisnata pogaca – Cupava Kata :)))

Sastojci

Kvasac:

Ostalo:

          •  200 gr. kisele pavlake
          •  3 jaja
          •  50 ml. ulja
          •  1 zlicica soli
          •   brasno po potrebi (oko 800 gr.)
          •   jaje za premazivanje, sezam

Fil:

          •  200 gr. mlevenog juneceg ili pileceg mesa
          •  1 jaje
          •  1 poriluk
          •  200 gr. belog sira
          •   malo vegete, papra, origana

***

Priprema

          1. Izradite kvasac;
          2. 2
            Sa ostalim sastojkama zamesite testo dodajucu brasno postepeno;
          3. 3
            Testo dobro, dobro izmesite, udarajuci ga o sto jedno 40-tak puta;
          4. 4
            Ostavite ga da se malo odmori;
          5. 5
            Razvijte vecu koru, premazite je trecinom margarina, savijte je kao rolat, te je ostavite u frizider oko 20-tak min. Postupak povtorite jos dva puta;
          6. 6
            Na kraju razvijte opet koru u pravouganu formu, stavite na jedan kraj fil pa je zavijte u rolat;
          7. 7
            Rolat presecite makazama na oko 2 cm. razdaljine(ali ne do dole) te jedno parce savijte na levo, drugo na desno i tako do kraja;
          8. 8
            Onda vec iseckan rolat savijte u formi puza i stavite u premazan margarinom kalup;
          9. 9
            Odozgo ga namazite jajetom i pospite sezamom;
          10. 10 Rolat za pogacu… 
            Stavite ga u hladnu pecnicu i ukljucite je na 180 C.
            Isecen rolat
            Jedno na levo, drugo na desno
            Zavijeno kao puz
            Fil: izdinstajte poriluk, te mu dodajte meso, zacinite ga malo vegetom i origanom, popaprite, te kada se ohladi stavite mu jaje i sir…                             
        1.  

Kiflice

        1. Kiflice

Sastojci

Priprema

          1. Mleko smlacite, dodajte secer, kvasac i dve, tri zlice brasna i ostavite ga petnaesetak min.
          2. 2
            Dodajte gaziranu vodu, ulje, jaja, sol, dobro promjesajte i postepeno pocnite da dodajete brasno.
          3. 3
            Obicno treba oko 1 i 200 gr. brasna, testo je meko, pa cuvajte jos 100 gr. za razvijanje.
          4. 4
            Ostavite testo da se udupla.
          5. 5 Zelnik… 
            Podelite ga na 4 dela i svaki deo razvijte, premazite 1/4 maslaca (ili margarina), posipite malo sa gustinom i isecite koru kao cvet , s tim sto cete posle svaki deo prebaciti jedan preko drugog .
          6. 6
            Ovo je nacin koji ovde zovemo “katmer”, ja sam iskoristila slike od pripremu mog zelnika, dobija se nesto kao lisnato testo.
          7. 7
            Kada su sva cetiri dela gotova, svaki deo opet razvijte i presecite na 16 trouglova, stavite fil koji ocete ( ja sam ovaj put stavila samo sir) i labavo zavijte kiflicu.
          8. 8
            Naredjajte ih u pleh, premazite jajetom, pospite sezamom ili kimom, makom i prikljucite pecnicu na 180 C. Za to vreme ce se i kiflice odmoriti pre pecenja.                             

Trofazni rolat:))

        1.                  Sa svakim zalogajem drmne vas predivni osjecaj…:))

          Trofazni rolat :))

Sastojci

I faza:

II faza:

III faza:

Priprema

          1. 1 Trofazni rolat :)) 
            Najpre napravite 3 fila , a tim sto cete zasebno izdinstati na ulju poriluk, mrkvu i spinat, pa kada se ohlade, posolite, dodajte zdrobljeni sir i po jedno jaje, promjesajte i sklonite sa strane… Svaki fil podjelite na tri, zato sto toliko rolata cete napraviti;
          2. 2
            Sada uzmite dve kore, jedna preko druge, na njih cete stavljati malene rolatice od po jedne kore…
          3. 3 Trofazni rolat :)) 
            Uzmite jednu koru, premazite je mjesavinom jaja i ulja, stavite na kraju fil , srolajte, pa stavite na jednom kraju one dve kore;
          4. 4 Trofazni rolat :)) 
            Tako napravite i s jos dve kore. s tim sto cete ih razlicno filovati i naredite ih jednu do drugu ;
          5. 5
            Sada premazite donje kore istom mjesavinom jaja u ulja i zavijte ih u jedan rolat. Kore premazivajte na kraju zato sto ce da omeksaju pa nece se moci dobro zaviti;
          6. 6
            Otprilike u jedno pakovanje kora za pitu ima oko 15-16 kora, pa posto za svaki rolat trebaju po pet kora, izaci ce vam tri rolata.
          7. 7
            Na kraju ih premazite preostalim jajetom i stavite ih da se peku.                             

Pita – komad…

        1. Komad…za Biljkupinovo…

Sastojci

          •  700-800 gr. brasna
          •  1/2 paketica (20 gr.) kvasca
          •   malo soli, mlake vode

Fil:

          •  1 malu glavicu kiselog kupusa ( rekli su da je s kupusom najbolja)
          •   ulje, sol, dosta bibera,
          •  2 zlice svinjska mast

Priprema

          1. 1
            Napravite testo s vec pripremljenim kvascem. Neka bude mekano…
          2. 2 Komad…za Biljkupinovo… 
            Formirajte 3 kuglice , najveca, manja i najmanja…
          3. 3 Komad…za Biljkupinovo… 
            Od najvece razvijte koru malo vecu od tepsije i stavite je u nauljanu tepsiju;
          4. 4 Komad…za Biljkupinovo… 
            Odozgo je namrsite i stavite razvijenu manju koru ;
          5. 5 Komad…za Biljkupinovo… 
            Na sredinu stavite fil od kupusa ( kupus dinstajte na malo ulja i zacinite);
          6. 6 Komad…za Biljkupinovo… 
            Savijte krajeve kao na slici ;
          7. 7 Komad…za Biljkupinovo… 
            Odozgo preko, stavite najmanju, razvijenu najtanje sto mozete, 
          8. 8
            Poprskajte je uljem, malo ostavite pitu da se odmori i pecite je na 180 C …                             
            

Mesna pita

        1. Mesna pita…

Sastojci

Za pitu:

Priprema

          1. 1
            Napravite smesu od mesa, krompira i ostale sastojke;
          2. 2 Mesna pita… 
            Posudu premazite margarinom i naredite je slaninom ;
          3. 3 Mesna pita… 
            preko stavite smesu sa mesom , pa odozgo jos jedan red slanine ;
          4. 4 Mesna pita… 
            Stavite da se pece dok ne dobije lepu bojicu ;
          5. 5 Sir za mesnu pitu… 
            Preko svakog parceta pite, stavite parce sira koji cete uvaljati u brasno, pa ispeci na plotnu ;                             

Ekstra piticaEkstra pitica :)

Sastojci

Priprema

          1. Lisnato testo podelite na dva dela i jedan deo malo razvijte i stavite u namazenom kalupu.
          2. 2 Ekstra pitica :) 
            Stavite pola iseckanu sunku, jaja , iseckan luk, vlasac, parmezan, zacinite pa stavite jos pola sunke.
          3. 3 Ekstra pitica :) 
            Odozgo stavite drugi deo lisnatog testa i stavite je da se pece premazanu jajetom i posutom parmezanom dok ne porumeni

Jogurt kajzerice

        1. Jogurt kajzerice

Sastojci

Priprema

          1. 1
            Najpre stavite kvasac, secer, malo brasna i samo malo tople vode da se ukiseli;
          2. 2
            Onda stavite sve sastojke, a brasno koliko treba da bude fino, mekano testo. Dobro ga izmesite i ostavite da se udupla;
          3. 3
            Onda kidajte parcice i formirajte kuglice velicine koje zelite;
          4. 4
            Prerezite ih ostrim nozem na dva meste, premazite jajetom, pospite sa rendanim sirom koji ste promjesali sa malo kukuruznog brasna i ostavite ih u plehu da nadodju… mozete izmedju njih da stavite i male parcice margarina;
          5. 5
            Pecite ih dok ne porumene malo, na 200 C. 

Slani rolatRolat

Sastojci

Priprema

          1. Težina:
            Jednostavno
            1. 1
              Najpre napravite fil: proprzite sitno iseckan praziluk, dodajte meso, zacine i neka malo prodinsta.
            2. 2
              Jaja sa uljem dobro umutite.
            3. 3
              Uzmite dve kore na stranu, jednu vrz druge, pa drugu premazite sa mjesavinom od jaja i ulja.
            4. 4
              Onda svaku sledecu koru premazite, stavite fil po ivici i urolajte u cevcicu.
            5. 5
              Poredjajte po ivici na one dve odvojene kore 4 cevi, pa na njih stavite 3, pa 2 i jednu, praveci kupu.
            6. 6
              Dok ih redjate premazujte ih mjesavinom, zatim sve srolajte u dve kore na kojima su cevi poredjane, premazite i stavite da se pece na 200 C.   

Stanglice sa makom

ukusno i dekorativno…

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Izmjesajte sastojke za testo i sipajte pola u tepsiju, stavite da se pece na 180 C dok ne zakori samo malo;
  2. 2
    Stavite fil i drugu polovinu testa, pa vratite da se dopece;
  3. 3
    Odozgo filujte sa kiselom pavlakom;
  4. 4
    Za fil, najpre proprzite poriluk na ulju i dodajte meso, zacinite i jos malo ga proprzite;
  5. 5
    Zamotuljci su zavijeni u alu-foliju i skuhani u vodu u pecnicu…
  6. 6
    Pileci su zacinjeni i sa krastavcem, mrkvom i kackavaljem a teleci su od mljevenog mesa sa krenvirslom unutra…
  7. HAMBURGER PECIVO...

                                     Krompir kiflice

    nemojte ih zaobici…

    Krompir kiflice

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Skuhan krompir dobro izpasirajte, pa dodajte jaja, soli, kvasac koji se vec u mleko sa malo seceri ukiselio i brasno po potrebi da se dobije fino, meko testo (moze biti i malo ljepljivo);
    2. 2 Krompir kiflice 
      Sada ga razvucite koliko sto tanje mozete i premazite ga trecinom omeksalog putera, pa zavijte ga kao kada pravimo lisnato testo ;
    3. 3
      Ostavite ga u frizider pola sata a tako napravite ukupno tri puta;
    4. 4 Krompir kiflice
      Onda ga opet razvucite, isecite , i filujte ;
    5. 5
      Sada napravite kiflice nacinom kojim sam ja pravila ili na drugi nacin, kako vam je volja;
    6. 6
      Premazite ih jajetom, pospite sezamom i pecite ih na 180 C.
    7. 7 Krompir kiflice
      Savijanje: 1 , 2 , 3 ;
    8. 8
      Testo moze biti ljepljivo ali nemojte stavljati previse brasna, kada ih savijate pomagajte sebi rukama na kojima ima brasna…  

                                       Slani keks


      Sastojci

      Priprema

      1. Promjesajte sve sastojke i sipajte u tavi (dimenz.28). Iznad toga naribajte puter a onda promjesajte jaja i sir pa sipajte odozgo. Na nekoliko mjesta probodite vilicom i ispecite na 200 C.


  8. Hamburger PECIVO

    Domaci hamburger :)

Sastojci

 1 casa vode 

2 jajeta

PripremaAko imate masinu, sipajte sve sastojke i prikljucite na Dough program, ako ne onda dobro umesite testo i stavite ga da se udupla;Kada je testo gotovo, podelite ga na 12 i od svake loptice napravite formu kao za hamburger;

              1. 3 Hamburger pecivo 
                Dooobro je pritisnite dlanovima, oblikujte i stavite u pleh . Ostavite ih na 30 min. da uduplaju svoj volumen;
              2. 4 Hamburger pecivo 
                Premazite ih jajetom koje ste promjesali sa zlicom vode, pospite sezamom i stavite ih da se peku na 180 C.
                Za meso:
                Ako hocete da vam pljeskavice imaju istu formu sledite ovaj postupak : 1 , 2 , 3 . Napravite ih malo vece nego pecivo zato sto ce se one malo sakupiti u pecenju.
                Nemojte da meso dugo mesite, bice vam tvrdo. Stavite sve zacine koje zelite i promjesajte ga veoma malo. Temperatura rostilja ne treba da je veoma velika i ne pritiskajte pljeskavice dok se peku. Tako ce zadrzati svoje sokove. Prevrnite ih samo jednom, dovoljno je.

Нема коментара:

Постави коментар