недеља, 6. април 2014.

I za nepce i za oko…... u slici i reci....

                                 Suncokret od špinata


Sastojci


Priprema


  1. 1 Suncokret od špinata 
    Pripremiti sve sastojke a špinat skuhati i ocijediti. Umiješati tijesto: izmiješati sol i brašno pa nastaviti miješati dodajući polako ulje. Nakon ulja dodavati vino sve dok se ne dobije fino tijesto. Podijeliti ga na dva dijela i pokrivenog ostaviti da odstoji dok se ne pripremi nadjev.

  2. 2 Suncokret od špinata
    Pomiješati sitno nasjeckani špinat sa ricotta sirom. U ovom receptu koristila sam domaći ricotta sir koji sam radila po ovom receptu.

  3. 3 Suncokret od špinata
    Špinatu i siru dodati jaje, sol i papar a zatim i naribani sir pa dobro promiješati sve sastojke u finu masu.

  4. 4 Suncokret od špinata 
    Razvaljati obje polovine tijesta u kružne oblike promjera oko 30 cm
  5. 5 Suncokret od špinata
    Na lim za pečenje staviti papir za pečenje a na njega prvo tijesto. Posipati ga krušnim mrvicama, označiti prikladnim posudama krugove i u sredinu staviti prvi dio nadjeva (oblikovati malom zdjelicom).

  6. 6 Suncokret od špinata 
    Po označenom krugu početi slagati ostatak nadjeva.....

  7. 7 Suncokret od špinata
    ..... sve dok se ne zatvori krug a tada rubove premazati razmućenim jajetom.

  8. 8 Suncokret od špinata 
    Zatim sve prekriti drugim tijestom kružnog oblika. Sredinu pritisnuti priklanom posudom, obrezati višak tijesta na vanjskom rubi te rub po cijelom
    obodu pritisnuti vilicom.

  9. 9 Suncokret od špinata
    Maknuti posudu iz sredine pa kuhinjskim kotačićem (radlerom) napraviti krug s unutarnje strane vanjskog nadjeva. Zatim oštrim nožem od tog kruga prema van razrezati nadjeveno tijesto širine 3 cm.

  10. 10 Suncokret od špinata
    Sada ponovno u sredinu staviti prikladnu (nešto manju) posudu pa okretati svaki razrezani dio za 90 stupnjeva.
  11. 11 Suncokret od špinata
    Središnji dio premazati razmućenim jajetom i posipati košticama od suncokreta pa staviti u zagrijanu pećnicu na temperaturu od 180°C i peči 30 minuta odnosno dok se tijesto lagano zarumeni.
  12. 12 Suncokret od špinata
    Izvaditi iz pećnice i staviti na prikladni tanjur.....

       Čudo od jednog jaja


    Novi okus – starog kolača…..

    Sastojci

    Priprema


    1. 1
      Pripremiti sve sastojke za tijesto: prvo dobro izmiješati jaja i šećer, zatim dodati ostale sastojke, pa sve dobro izraditi.
    2. 2
      Smjesu izliti u namašteni lim i peči u pećnici na 180°C 30-35 minuta ovisno o debljini biskvita.
    3. 3
      Još topli biskvit poškropiti sa rumom
    4. 4 Čudo od jednog jaja
      Skuhati puding, mlijeko i šećer, zatim ohladiti te umiješati razrađeni maslac. Sve dobro izmiksati i sa tom kremom premazati biskvit u limu za pečenje. Kremu posipati naribanom čokoladom.                             
  13.                                  Chomlek


    Chomlek…

    Sastojci

    •  1 kg. telece meso
    •  1 kg. crnog luka ( najmanje velicine)
    •  7-8 cesnja cesnjaka
    •  250 ml. bjelog vina
    •   ulje
    •   sol, biber, lovor list, dva

    Priprema

    1. 1
      Meso isecite na komadice iste kao sto je crni luk, zacinite vegetom i ostavite ga ako mozete i preko noci
    2. 2
      Luk i cesnjak ocistite
    3. 3
      U zemljanu posudu naredzajte luk, cesnjak, meso, zacinite, pospite vinom, sipajte ulje
    4. 4
      Odozgo narosite safran
    5. 5
      Ako posuda nema poklopca onda obavezno je prekrijte folijom
    6. 6
      Moze se kuvati i na stednjak a ja sam je stavila u pecnicu (180 C) oko dva sata obavezno…        

         Davorkina pita sa sirom


      Davorkina pita sa sirom

      Sastojci

      Priprema


      1. 1 Davorkina pita sa sirom /slika/1684749/
        U posudu sa brašnom naribati koricu jednog limuna, dodati maslac i rukama sve dobro izmiješati.

      2. 2 Davorkina pita sa sirom 
        Dodati dva žumanjka.....

      3. 3 Davorkina pita sa sirom 
        ..... pa nastaviti miješati dok se tijesto ne poveže.

      4. 4 Davorkina pita sa sirom 
        Nastaviti mijesiti tijesto na dasci posipanoj brašnom, zatim od tijesta napraviti valjak pa ga podijeliti na dva dijela.

      5. 5 Davorkina pita sa sirom 
        Razvaljati jedno tijesto na dimenziju lima za pečenje (30x20), prenijeti ga valjkom u lim za pečenje, premazan maslacem i lagano posipan brašnom, te ga staviti u pećnicu zagrijanu na 180°C i peči 10 -  15 minuta.
      6. 6 Davorkina pita sa sirom
        Dok se tijesto peče pripremiti nadjev. U jednoj posudi izmiksati  bjelanjke u čvrsti snijeg a u drugoj izmiksati šećer sa tri žumanjka. Šećeru i žumanjcima dodati svježi sir, sve dobro izmiješati i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjka.

      7. 7 Davorkina pita sa sirom
        Na ispečeno tijesto rasporediti pripremljeni nadjev......

      8. 8 Davorkina pita sa sirom
        .........a zatim prema dimenziji  lima za pečenje  razvaljati drugi dio tijesta te ga na valjku prenijeti na nadjev.

      9. 9 Davorkina pita sa sirom 
        Izbosti gornje tijesto vilicom te staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C i peći 35 - 40 minuta.
      10. 10 Davorkina pita sa sirom 
        Razrezati na kockice ili pravokutnike i poslužiti.

           Kuglice sa smokvama i kokosom


        Kuglice sa smokvama i kokosom

        Sastojci

        Priprema


        1. 1 Kuglice sa smokvama i kokosom 
          Suhe smokve namočiti u toplu vodu i ostavti tako 30 minuta ili po potrebi duže.
        2. 2 Kuglice sa smokvama i kokosom 
          Pomiješti 20 dag margarina sa kokosovim brašnom i jednom žlicom šećera u prahu.
        3. 3 Kuglice sa smokvama i kokosom 
          Zatim vrh smokve odrezati i prstom utisnuti udubinu, pa tom smjesom ispuniti udubinu u smokvi.....
        4. 4 Kuglice sa smokvama i kokosom 
          ....sve dok se ne ispune sve pripremljene smokve.
        5. 5 Kuglice sa smokvama i kokosom
          Kekse sitno izdrobiti li sameljeti u mikseru. Nakon toga zakuhati 20 žlica vode sa 20 žlica šećera i 5 dag margarina te time zaliti mljevene kekse. Sve dobro umiješati,  kako bi se dobilo tijesto, koje zatim razvaljati.
        6. 6 Umatanje smokava u tijesto 
          Tijesto  rezati u kvadratiće u koje umatati napunjene smokve i rukama oblikovati kuglice. Ako je tijesto još toplo i podatno, mogu se njime omotavati smokve bez razvaljavanja.
        7. 7 Kuglice uvaljane u kokosovo brašno 
          Formirane kuglice uvaljati u kokosovo brašno
    7.    
    8.   

        Pita na fiorentinski način


      Pita na fiorentinski način

      Sastojci


      Priprema


      1. 1 Pita na fiorentinski način
        Pripremiti sve sastojke za ovu pitu a špinat može biti svježi ili smrznuti.
      2. 2 Pita na fiorentinski način 
        U širu posudu staviti špinat i poklopiti ga. Kada špinat uvene, maknuti poklopac, posoliti i nastaviti pirjati dok tekućina na ispari.
      3. 3 Pita na fiorentinski način
        U drugoj posudi rastopiti maslac i na vrući maslac staviti mljeveno meso, dodati Vegete i lagano pirjati oko 30 minuta. Nakon toga popapriti i dodati brašno, promiješati i još kratko pirjati....
      4. 4 Pita na fiorentinski način 
        .....a zatim dodati sjeckane rajčice.....
      5. 5 Pita na fiorentinski način 
        ......pa protisnuti češnjak i pirjati još nekoliko minuta.
      6. 6 Pita na fiorentinski način 
        Posudu sa špinatom maknuti sa štednjaka a špinat premjestiti u dublju posudu i dodati mu naribane gaudu i feta sir.

      7. 7 Pita na fiorentinski način 
        U manjoj posudi rastopiti maslac i dodati brašno uz miješanja. Kada brašno porumeni dodati mlijeko i kuhati uz stalno miješanje. Ovom klasičnom bešamelu dodati topljeni sir i lagano kuhati dok se sir ne rastopi.

      8. 8 Pita na fiorentinski način 
        Ovako pripremljeni bešamel sa sirom dodati špinatu i siru......

      9. 9 Pita na fiorentinski način
        ......zatim dodati jaja i sve dobro izmiješati da se masa ujednači.

      10. 10 Pita na fiorentinski način
        Vatrostalnu posudu ili lim za pečenje premazati uljem i tu staviti prženo mljeveno meso te ga poravnati.....

      11. 11 Pita na fiorentinski način 
        ..... a preko mesa rasporediti  špinat sa sirevima.

      12. 12 Pita na fiorentinski način 
        Rastopiti maslac za premazivanje kora za savijače. Sa jednom premazanom i preklopljenom  korom prekriti špinat i meso.

      13. 13 Pita na fiorentinski način 
        Zatim nastaviti premazivati kore, preklapati ih a zatim gužvati u obliku harmonike ......

      14. 14 Pita na fiorentinski način
        ....pa ih slagati u lim za pečenje na koru kojom su pokriveni meso i špinat.

      15. 15 Pita na fiorentinski način
        Staviti u zagrijanu pećnicu na 250°C i peči 25 minuta a zatim izvaditi, malo ohladiti i narezati na kocke.
      16. 16 Pita na fiorentinski način
        Poslužiti posipano sirom ribancem kao predjelo ili glavno jelo.

          Kocke od maka


        Kocke od maka 10

        Sastojci

        Priprema


        1. 1 Kocke od maka
          Mikserom pjenasto umutiti jaja i ulje
        2. 2 Kocke od maka 2
          Polako, uz stalno miješanje dodavati mak i šećer a zatim naizmjence dodavati mlijeko i brašno u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo
        3. 3 Kocke od maka 5
          Gotovu smjesu uliti u nauljen i pobrašnjen lim te peči na temperaturi 180°C 50 minuta
        4. 4
          Pečeni biskvit još topli prorezati po visini i ostaviti da se ohladi
        5. 5 Kocke od maka 6
          U vodi rastopiti malo želea ili džema, te njime preliti donju polovicu biskvita u limu za pečenje
        6. 6 Kocke od maka 7
          Zatim tu polovicu premazati želeom ili džemom i nakon toga prekriti drugom polovicom biskvita
        7. 7 Kocke od maka 8
          Sve premazati glazurom od čokolade i ukrasiti polovicama oraha, čokoladicama ili drugim ukrasima, te razrezati na kocke                             
    9.            
    10.      

         Caruzo kolač


      Caruzo kolač

      Sastojci

      Priprema


      1. 1 Caruzo kolač 
        Pripremiti sve sastojke te odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjcima dodati 8 dag šećera i dobro izmiksati  u šlag.
      2. 2 Caruzo kolač 
        Žumanjcima dodati šećer i maslac te ih miješati tako dugo dok se šećer ne rastopi.....

      3. 3 Caruzo kolač
        ..... a onda umiješati mljevene orahe.

      4. 4 Caruzo kolač 
        Nakon toga bjelanjke sa šećerom dodati smjesi žumanjaka, šećera i oraha i lagano izmiješati.....

      5. 5 Caruzo kolač 
        .....pa umiješati brašno, prethodno izmiješano sa praškom za pecivo.

      6. 6 Caruzo kolač
        Lim za pečenje namazati maslacem i u njega uliti pola izrađene smjese.

      7. 7 Caruzo kolač
        Drugoj  polovini smjese dodati 10 dag naribane  čokolade i  lagano izmiješati.....

      8. 8 Caruzo kolač 
        .....pa uliti u lim za pečenje preko prve smjese. Staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C i peći 15 minuta. Za to vrijeme u posebnu posudu staviti 4 žlice vode, 8 dag maslaca, 10 dag čokolade narezane na kockice i na laganoj vatri miješati dok se čokolada ne rastopi.

      9. 9 Caruzo kolač 
        Ohlađenu smjesu preliti preko pečenog i ohlađenog biskvita i ravnomjerno je rasporediti.
      10. 10 Caruzo kolač 
        Narezati na pravokutnike u limu za pečenje, posipavši ih na jednom dijelu mljevenim orasima pa ih dobro rashladiti prije posluživanja.
      11. Suha slanina za gurmanski užitak


        Suha slanina za gurmanski užitak

        Sastojci

        •  1 komad suhe slanine
        •  malo radnog vremena u kuhinji
        •  1-2 plastične kutije
        •  malo prostora u ledenici

        Priprema


        1. 1 Suha slanina za gurmanski užitak 
          Kupiti lijepi "šareni" komad suhe slanine odnosno suhog špeka a još je bolje ako se nabavi domaća suha slanina.
        2. 2 Suha slanina za gurmanski užitak 
          Narezati slaninu na duže trake  (strojem za rezanje mesa ili kod svog mesara) a zatim po 4-5 traka  zarolati u kolute.....
        3. 3 Suha slanina za gurmanski užitak 
          ..... pa ih  složiti u plastične posude te zamrznuti u ledenici.

        4. 4 Pripremljeno danas za ručak…. 
          Evo i nekoliko primjera kako zamrznute trake suhe slanine upotrijebiti nakon odmrzavanja. Prvi i najjednostavniji način je trakama suhe slanine  umotati pilećajetrica.....
        5. 5 Brzi i lagani ručak..... 
          .... pa ih tako ispržiti ( recept ).
        6. 6 Faširanci sa sirom u zagrljaju špeka 
          Trakama suhe slanine obogatite čete izgledom i okusom odreske od mljevenog mesa.
        7. 7 Faširanci sa sirom u zagrljaju špeka
          ..... punjene sirom ( recept )

        8. 8 Svinjski kare – nadjeven i savijen 12
          Ako želite spremiti punjeni svinjski kare, također će vam trebati trake sušene slanine....
        9. 9 Svinjski kare – nadjeven i savijen 14
          ....... koje osim okusa ovom specijalitetu daju i osebujan izgled ( recept ).

        10. 10 Bubble 'n' squeak
          U pripremanju poznatog engleskog doručka Buble
        11. 11 Bubble 'n' squeak
          ...........trebat će vam također i trake suhe slanine ( recept ).
        12. 12 Goveđi svitak 4
          I ovaj punjeni goveđi svitak.....
        13. 13 Goveđi svitak 7 
          ........... potrebno je omotati trakama suhe slanine ( recept ).

           
        14. 14 Pastrve na Anin način 3 
          Želite li prženu pastrvu osebujnog okusa, omotajte je trakama suhe slanine.....
        15. 15 Pastrve na Anin način 5 
          ..... i tako ispržite (recept).

        16. 16 Varenac od jetre 5
          Vrlo ukusnom varencu od jetre......
        17. 17 Varenac od jetre 8
           .........trake od suhe slanine daju atraktivan izgled ( recept ).

               Marcipan


          Naš kolač zvan – Marcipan

          Sastojci

          Priprema


          1. 1
            Šećer i vodu prokuhati, dodati margarin, orahe i kekse i još malo prokuhati.
          2. 2
            Kremu podijeliti na tri dijela. U jedan dio umiješati 5 dag rastopljene čokolade.
          3. 3
            Oblatnu razrezati na četiri jednaka komada. Premazati prvu komad sa svijetlom kremom, staviti drugi i premazati ga tamnom kremom, zatim staviti treći i premazati ga svijetlom kremom te na kraju poklopiti četvtim komadom oblatne. Kremu nanosti na grublji dio oblatne.
          4. 4 Izrada Marcipana
            Tako pripremljen kolač poprskati ili preliti čokoladom

          Sirup od narančine kore


          Sirup od narančine koreSastojci

          Priprema


          1. 1
            Naranče dobro oprati a zatim ih preko noći ostaviti u slanoj vodi. Ponovno ih oprati u dvije vode, osušiti i skinuti kore.
          2. 2 Sirup od narančine kore 
            Narezane kore (mogu se i grubo naribati) staviti u vodu sa šećerom te dodati limunsku kiselinu. Staviti na štednjak i  kada voda zakipi, kuhati 5 minuta.
          3. 3 Sirup od narančine kore 
            Ohladiti pa ostaviti 48 sati  da odstoji i povremeno promiješati.
          4. 4 Sirup od narančine kore
            Nakon  toga ocijediti i dobivenim sirupom napuniti čiste i zagrijane boce.
          5. 5
            Po istom postupku i sa istim količinama sastojaka može se napraviti i sirup od limunove kore

                 Volovsko oko


            Volovsko oko

            Sastojci


            Priprema


            1. 1 Volovsko oko
              Odrezati na pecivu gornji i donji kako bi dobili kolute iste visine
            2. 2 Volovsko oko
              Sa modlicom za kolače izvaditi središnje dijelove koluta peciva
            3. 3 Volovsko oko
              Na vrućem ulju popržiti kolute peciva sa obje strane  da dobiju hrskavu koricu
            4. 4  
              Složiti popržene kolute u nauljenu vatrostalnu posudu i dno svakog koluta prekriti kiselim vrhnjem
            5. 5 Volovsko oko
              Na kiselo vrhnje u kolutima staviti jedno jaje .....
            6. 6 Volovsko oko
              ....... a potom svako jaje posipati sa Vegetom
            7. 7 Volovsko oko
              Staviti u zagrijanu pećnicu na 200°C  i peći dok bjeljanjac  ne očvrsne i pobijeli
            8.  Micin kolač


              Micin kolač uz dašak proljeća…..

              Sastojci

              Priprema


              1. Od sastojaka napravit biskvit: istuči bjelanjke sa malo soli, pa u njih polako dodavati šećer i miješati. Pomiješati brašno i prašak za pecivo pa zajedno sa orasima dodati bjelanjcima. Lagano umiješati pa uliti u lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje. Peči u pećnici na temperaturi od 150°C oko 30 minuta, zatim temperaturu smanjiti na 120°C i povremeno otvoriti vrata pećnice, jer ovaj biskvit treba više sušiti nego peči.
              2. 2
                Umutiti žumanjke, brašno i mlijeko pa kuhati na pari dok ne zgusne
              3. 3
                Ohlađenom dodati izrađeni margarin sa šećerom u prahu i vanilin šećerom
              4. 4
                Kremu podijeliti na pola, u jednu polovinu dodati grožđice a u drugu otopljenu čokoladu
              5. 5
                Biskvit razrezati na dvije polovine. Na prvu polovinu staviti svjetlu kremu, pokriti drugom polovinom biskvita pa staviti tamniju kremu. Po vrhu premazati šlag od slatkog vrhnja         
                BAKINA SLATKA SALAMA....
                Bakina slatka salama 8

                Sastojci

                Priprema


                1. 1 Bakina slatka salama 1
                  Kekse izlomiti na male dijelove pa umiješati mljevene i narezane orahe (originalni recept je bez oraha). Prokuhati mlijeko i šećer, odmaknuti sa vatre, dodati čokoladu i margarin narezan na kriške.
                2. 2 Bakina slatka salama 2
                  Kada se margarin i čokolada otope, preliti time kekse........
                3. 3 Bakina slatka salama 3 /
                  ......pa sve dobro promiješati da se keksi jednakomjerno natope. Paziti da masa ne bude suviše suha ali niti previše mokra.
                4. 4 Bakina slatka salama 4 
                  Između dvije vlažne krpe navlažiti oblatne, da omekšaju. Oblatnu premazati smjesom od keksa i ........
                5. 5 Bakina slatka salama 5
                  .....zarolati, pa tako nastaviti sa ostalim oblatnama, dok se masa za premazivanje ne potroši.
                6. 6 Bakina slatka salama 6
                  Ostaviti slatke salame pokrivene salvetom da odstoje do sljedećeg dana ali ih nakon nekoliko sati okrenuti.

Нема коментара:

Постави коментар