Suncokret od špinata
Sastojci
za tijesto
- 50 dag brašna (glatko)
- 90 ml maslinovog ulja
- 200 ml suhog bijelog vina
- 2 žličice soli
za nadjev
- 35 dag kuhanog špinata
- 35 dag Ricotta sira
- 1 jaje
- 10 dag ribanog sira (Podravec, Gauda)
- 1 žlica krušnih mrvica
- sol, papar
- 1 razmućeno jaje (za premazivanje)
Priprema
-
1
Pripremiti sve sastojke a špinat skuhati i ocijediti. Umiješati tijesto: izmiješati sol i brašno pa nastaviti miješati dodajući polako ulje. Nakon ulja dodavati vino sve dok se ne dobije fino tijesto. Podijeliti ga na dva dijela i pokrivenog ostaviti da odstoji dok se ne pripremi nadjev.
-
2
Pomiješati sitno nasjeckani špinat sa ricotta sirom. U ovom receptu koristila sam domaći ricotta sir koji sam radila po ovom receptu.
-
3
Špinatu i siru dodati jaje, sol i papar a zatim i naribani sir pa dobro promiješati sve sastojke u finu masu.
-
4
Razvaljati obje polovine tijesta u kružne oblike promjera oko 30 cm
-
5
Na lim za pečenje staviti papir za pečenje a na njega prvo tijesto. Posipati ga krušnim mrvicama, označiti prikladnim posudama krugove i u sredinu staviti prvi dio nadjeva (oblikovati malom zdjelicom).
-
6
Po označenom krugu početi slagati ostatak nadjeva.....
-
7
..... sve dok se ne zatvori krug a tada rubove premazati razmućenim jajetom.
-
8
Zatim sve prekriti drugim tijestom kružnog oblika. Sredinu pritisnuti priklanom posudom, obrezati višak tijesta na vanjskom rubi te rub po cijelom
obodu pritisnuti vilicom.
-
9
Maknuti posudu iz sredine pa kuhinjskim kotačićem (radlerom) napraviti krug s unutarnje strane vanjskog nadjeva. Zatim oštrim nožem od tog kruga prema van razrezati nadjeveno tijesto širine 3 cm.
-
10
Sada ponovno u sredinu staviti prikladnu (nešto manju) posudu pa okretati svaki razrezani dio za 90 stupnjeva.
-
11
Središnji dio premazati razmućenim jajetom i posipati košticama od suncokreta pa staviti u zagrijanu pećnicu na temperaturu od 180°C i peči 30 minuta odnosno dok se tijesto lagano zarumeni.
-
12
Izvaditi iz pećnice i staviti na prikladni tanjur.....
Čudo od jednog jaja
Sastojci
Za biskvit
- 1 jaje
- 1 šalica 2 dl šećera
- 1 šalica 2 dl mljevenih oraha
- 1 šalica 2 dl mlijeka
- 1 šalica 2 dl glatkog brašna 550
- 1 dl ulja
- 1/2 vrečice praška za pecivo
Za kremu
- 2 pudinga Bourbon Vanilija premium – dolcela
- 6 žlice šećera
- 6 dl mlijeka
- 20 dag maslaca
Za posipavanje
- naribana čokolada
Priprema
-
1
Pripremiti sve sastojke za tijesto: prvo dobro izmiješati jaja i šećer, zatim dodati ostale sastojke, pa sve dobro izraditi.
-
2
Smjesu izliti u namašteni lim i peči u pećnici na 180°C 30-35 minuta ovisno o debljini biskvita.
-
3
Još topli biskvit poškropiti sa rumom
-
4
Skuhati puding, mlijeko i šećer, zatim ohladiti te umiješati razrađeni maslac. Sve dobro izmiksati i sa tom kremom premazati biskvit u limu za pečenje. Kremu posipati naribanom čokoladom.
Chomlek
Sastojci
- 1 kg. telece meso
- 1 kg. crnog luka ( najmanje velicine)
- 7-8 cesnja cesnjaka
- 250 ml. bjelog vina
- ulje
- sol, biber, lovor list, dva
Priprema
-
1
Meso isecite na komadice iste kao sto je crni luk, zacinite vegetom i ostavite ga ako mozete i preko noci
-
2
Luk i cesnjak ocistite
-
3
U zemljanu posudu naredzajte luk, cesnjak, meso, zacinite, pospite vinom, sipajte ulje
-
4
Odozgo narosite safran
-
5
Ako posuda nema poklopca onda obavezno je prekrijte folijom
-
6
Moze se kuvati i na stednjak a ja sam je stavila u pecnicu (180 C) oko dva sata obavezno…
Davorkina pita sa sirom
Sastojci
za tijesto
- 38 dag oštrog brašna
- 18 dag maslaca
- 16 dag šećera
- 2 žumanjka
- naribana korica jednog limuna
za nadjev
- 20 dag šećera
- 3 žumanjka
- 0,5 kg svježeg kravljeg sira
- snijeg od 5 bjelanjaka
Priprema
-
1
/slika/1684749/
U posudu sa brašnom naribati koricu jednog limuna, dodati maslac i rukama sve dobro izmiješati.
-
2
Dodati dva žumanjka.....
-
3
..... pa nastaviti miješati dok se tijesto ne poveže.
-
4
Nastaviti mijesiti tijesto na dasci posipanoj brašnom, zatim od tijesta napraviti valjak pa ga podijeliti na dva dijela.
-
5
Razvaljati jedno tijesto na dimenziju lima za pečenje (30x20), prenijeti ga valjkom u lim za pečenje, premazan maslacem i lagano posipan brašnom, te ga staviti u pećnicu zagrijanu na 180°C i peči 10 - 15 minuta.
-
6
Dok se tijesto peče pripremiti nadjev. U jednoj posudi izmiksati bjelanjke u čvrsti snijeg a u drugoj izmiksati šećer sa tri žumanjka. Šećeru i žumanjcima dodati svježi sir, sve dobro izmiješati i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjka.
-
7
Na ispečeno tijesto rasporediti pripremljeni nadjev......
-
8
.........a zatim prema dimenziji lima za pečenje razvaljati drugi dio tijesta te ga na valjku prenijeti na nadjev.
-
9
Izbosti gornje tijesto vilicom te staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C i peći 35 - 40 minuta.
-
10
Razrezati na kockice ili pravokutnike i poslužiti.
Kuglice sa smokvama i kokosom
Sastojci
- 50 dag suhih smokava
- 20 dag kokosovog brašna
- 1 žlica šećera u prahu
- 25 dag margarina
- 80 dag mljevenih keksa
- 20 žlica šećera
- 20 žlica vode
Priprema
-
1
Suhe smokve namočiti u toplu vodu i ostavti tako 30 minuta ili po potrebi duže.
-
2
Pomiješti 20 dag margarina sa kokosovim brašnom i jednom žlicom šećera u prahu.
-
3
Zatim vrh smokve odrezati i prstom utisnuti udubinu, pa tom smjesom ispuniti udubinu u smokvi.....
-
4
....sve dok se ne ispune sve pripremljene smokve.
-
5
Kekse sitno izdrobiti li sameljeti u mikseru. Nakon toga zakuhati 20 žlica vode sa 20 žlica šećera i 5 dag margarina te time zaliti mljevene kekse. Sve dobro umiješati, kako bi se dobilo tijesto, koje zatim razvaljati.
-
6
Tijesto rezati u kvadratiće u koje umatati napunjene smokve i rukama oblikovati kuglice. Ako je tijesto još toplo i podatno, mogu se njime omotavati smokve bez razvaljavanja.
-
7
Formirane kuglice uvaljati u kokosovo brašno
Pita na fiorentinski način
Sastojci
- paket kora za savijače
- 40 dag špinata (svježi li smrznuti)
- 50 dag mješanog mljevenog mesa
- 1 češanj češnjaka
- 3 dl narezane rajčice
- 5 dag maslaca
- 5 dag tvrdog sira (gauda)
- 5 dag feta sira
- 2 jaja
- 1,5 žlica brašna
- malo ulja
- Vegeta, sol, papar
za bešamel sa sirom
- 2 dag maslaca
- 1 žlica brašna
- 3 dl mlijeka
- 3 trokuta topljenog sira
Priprema
-
1
Pripremiti sve sastojke za ovu pitu a špinat može biti svježi ili smrznuti.
-
2
U širu posudu staviti špinat i poklopiti ga. Kada špinat uvene, maknuti poklopac, posoliti i nastaviti pirjati dok tekućina na ispari.
-
3
U drugoj posudi rastopiti maslac i na vrući maslac staviti mljeveno meso, dodati Vegete i lagano pirjati oko 30 minuta. Nakon toga popapriti i dodati brašno, promiješati i još kratko pirjati....
-
4
.....a zatim dodati sjeckane rajčice.....
-
5
......pa protisnuti češnjak i pirjati još nekoliko minuta.
-
6
Posudu sa špinatom maknuti sa štednjaka a špinat premjestiti u dublju posudu i dodati mu naribane gaudu i feta sir.
-
7
U manjoj posudi rastopiti maslac i dodati brašno uz miješanja. Kada brašno porumeni dodati mlijeko i kuhati uz stalno miješanje. Ovom klasičnom bešamelu dodati topljeni sir i lagano kuhati dok se sir ne rastopi.
-
8
Ovako pripremljeni bešamel sa sirom dodati špinatu i siru......
-
9
......zatim dodati jaja i sve dobro izmiješati da se masa ujednači.
-
10
Vatrostalnu posudu ili lim za pečenje premazati uljem i tu staviti prženo mljeveno meso te ga poravnati.....
-
11
..... a preko mesa rasporediti špinat sa sirevima.
-
12
Rastopiti maslac za premazivanje kora za savijače. Sa jednom premazanom i preklopljenom korom prekriti špinat i meso.
-
13
Zatim nastaviti premazivati kore, preklapati ih a zatim gužvati u obliku harmonike ......
-
14
....pa ih slagati u lim za pečenje na koru kojom su pokriveni meso i špinat.
-
15
Staviti u zagrijanu pećnicu na 250°C i peči 25 minuta a zatim izvaditi, malo ohladiti i narezati na kocke.
-
16
Poslužiti posipano sirom ribancem kao predjelo ili glavno jelo.
Kocke od maka
Sastojci
- 4 jaja
- 4 dl šećera
- 2 dl ulja
- 2 dl mlijeka
- 4 dl brašna
- 1,5 dl mljevenog maka
- 1/2 vrečice praška za pecivo
- voćni žele ili džem po izboru
- čokoladna glazura
- orasi, čokoladice ili drugo za ukrašavanje
Priprema
-
1
Mikserom pjenasto umutiti jaja i ulje
-
2
Polako, uz stalno miješanje dodavati mak i šećer a zatim naizmjence dodavati mlijeko i brašno u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo
-
3
Gotovu smjesu uliti u nauljen i pobrašnjen lim te peči na temperaturi 180°C 50 minuta
-
4
Pečeni biskvit još topli prorezati po visini i ostaviti da se ohladi
-
5
U vodi rastopiti malo želea ili džema, te njime preliti donju polovicu biskvita u limu za pečenje
-
6
Zatim tu polovicu premazati želeom ili džemom i nakon toga prekriti drugom polovicom biskvita
- 7
Caruzo kolač
Sastojci
- 29 dag čokolade za kuhanje
- 6 jaja
- 28 dag šećera
- 15 dag brašna
- 18 dag maslaca
- 10 dag mljevenih oraha
- pola vrečice praška za pecivo
- 5 dag maslaca
- 4 žlice vode
Priprema
-
1
Pripremiti sve sastojke te odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjcima dodati 8 dag šećera i dobro izmiksati u šlag.
-
2
Žumanjcima dodati šećer i maslac te ih miješati tako dugo dok se šećer ne rastopi.....
-
3
..... a onda umiješati mljevene orahe.
-
4
Nakon toga bjelanjke sa šećerom dodati smjesi žumanjaka, šećera i oraha i lagano izmiješati.....
-
5
.....pa umiješati brašno, prethodno izmiješano sa praškom za pecivo.
-
6
Lim za pečenje namazati maslacem i u njega uliti pola izrađene smjese.
-
7
Drugoj polovini smjese dodati 10 dag naribane čokolade i lagano izmiješati.....
-
8
.....pa uliti u lim za pečenje preko prve smjese. Staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C i peći 15 minuta. Za to vrijeme u posebnu posudu staviti 4 žlice vode, 8 dag maslaca, 10 dag čokolade narezane na kockice i na laganoj vatri miješati dok se čokolada ne rastopi.
-
9
Ohlađenu smjesu preliti preko pečenog i ohlađenog biskvita i ravnomjerno je rasporediti.
-
10
Narezati na pravokutnike u limu za pečenje, posipavši ih na jednom dijelu mljevenim orasima pa ih dobro rashladiti prije posluživanja.
Suha slanina za gurmanski užitak
Sastojci
- 1 komad suhe slanine
- malo radnog vremena u kuhinji
- 1-2 plastične kutije
- malo prostora u ledenici
Priprema
-
1
Kupiti lijepi "šareni" komad suhe slanine odnosno suhog špeka a još je bolje ako se nabavi domaća suha slanina.
-
2
Narezati slaninu na duže trake (strojem za rezanje mesa ili kod svog mesara) a zatim po 4-5 traka zarolati u kolute.....
-
3
..... pa ih složiti u plastične posude te zamrznuti u ledenici.
-
4
Evo i nekoliko primjera kako zamrznute trake suhe slanine upotrijebiti nakon odmrzavanja. Prvi i najjednostavniji način je trakama suhe slanine umotati pilećajetrica.....
-
5
.... pa ih tako ispržiti ( recept ).
-
6
Trakama suhe slanine obogatite čete izgledom i okusom odreske od mljevenog mesa.
- 7
-
8
Ako želite spremiti punjeni svinjski kare, također će vam trebati trake sušene slanine....
- 9
-
10
U pripremanju poznatog engleskog doručka Buble
-
11
...........trebat će vam također i trake suhe slanine ( recept ).
-
12
I ovaj punjeni goveđi svitak.....
- 13
-
14
Želite li prženu pastrvu osebujnog okusa, omotajte je trakama suhe slanine.....
- 15
-
16
Vrlo ukusnom varencu od jetre......
-
17
.........trake od suhe slanine daju atraktivan izgled ( recept ).
Marcipan
Sastojci
- 25 dag šećera
- 10 žlica vode
- 20 dag margarina
- 15 dag mljevenih oraha
- 15 dag mljevenih keksa
- 20 dag čokolade
- 1 velika oblatna
Priprema
-
1
Šećer i vodu prokuhati, dodati margarin, orahe i kekse i još malo prokuhati.
-
2
Kremu podijeliti na tri dijela. U jedan dio umiješati 5 dag rastopljene čokolade.
-
3
Oblatnu razrezati na četiri jednaka komada. Premazati prvu komad sa svijetlom kremom, staviti drugi i premazati ga tamnom kremom, zatim staviti treći i premazati ga svijetlom kremom te na kraju poklopiti četvtim komadom oblatne. Kremu nanosti na grublji dio oblatne.
-
4
Tako pripremljen kolač poprskati ili preliti čokoladom
Sirup od narančine kore
- 1,2 l vode
- 1,8 kg šećera
- 7-8 kom naranča (samo kore)
- 3 dag limunske kiseline
Priprema
-
1
Naranče dobro oprati a zatim ih preko noći ostaviti u slanoj vodi. Ponovno ih oprati u dvije vode, osušiti i skinuti kore.
-
2
Narezane kore (mogu se i grubo naribati) staviti u vodu sa šećerom te dodati limunsku kiselinu. Staviti na štednjak i kada voda zakipi, kuhati 5 minuta.
-
3
Ohladiti pa ostaviti 48 sati da odstoji i povremeno promiješati.
-
4
Nakon toga ocijediti i dobivenim sirupom napuniti čiste i zagrijane boce.
-
5
Po istom postupku i sa istim količinama sastojaka može se napraviti i sirup od limunove kore
Volovsko oko
Sastojci
- 4 okrugla peciva
- 4 jaja
- nekoliko žlica kiselog vrhnja
- ulje za prženje
- Vegeta
Priprema
-
1
Odrezati na pecivu gornji i donji kako bi dobili kolute iste visine
-
2
Sa modlicom za kolače izvaditi središnje dijelove koluta peciva
-
3
Na vrućem ulju popržiti kolute peciva sa obje strane da dobiju hrskavu koricu
-
4
Složiti popržene kolute u nauljenu vatrostalnu posudu i dno svakog koluta prekriti kiselim vrhnjem
-
5
Na kiselo vrhnje u kolutima staviti jedno jaje .....
-
6
....... a potom svako jaje posipati sa Vegetom
-
7
Staviti u zagrijanu pećnicu na 200°C i peći dok bjeljanjac ne očvrsne i pobijeli
Micin kolač
Sastojci
Za biskvit
- 8 bjelanjaca
- 20 dag šećera
- 25 dag sjeckanih oraha
- 1 praška za pecivo
- 2 žlice brašna
za kreme
- 8 žumanjka
- 2 žlice brašna
- 1/2 l mlijeka
- 15 dag šećera u prahu
- 20 dag maslaca ili margarina
- 3 vanilin šećera
- 10 dag suhih grožđica
- 4 rebra čokolade
- šlag od slatkog vrhnja
Priprema
- Od sastojaka napravit biskvit: istuči bjelanjke sa malo soli, pa u njih polako dodavati šećer i miješati. Pomiješati brašno i prašak za pecivo pa zajedno sa orasima dodati bjelanjcima. Lagano umiješati pa uliti u lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje. Peči u pećnici na temperaturi od 150°C oko 30 minuta, zatim temperaturu smanjiti na 120°C i povremeno otvoriti vrata pećnice, jer ovaj biskvit treba više sušiti nego peči.
-
2
Umutiti žumanjke, brašno i mlijeko pa kuhati na pari dok ne zgusne
-
3
Ohlađenom dodati izrađeni margarin sa šećerom u prahu i vanilin šećerom
-
4
Kremu podijeliti na pola, u jednu polovinu dodati grožđice a u drugu otopljenu čokoladu
-
5
Biskvit razrezati na dvije polovine. Na prvu polovinu staviti svjetlu kremu, pokriti drugom polovinom biskvita pa staviti tamniju kremu. Po vrhu premazati šlag od slatkog vrhnja
Sastojci
Priprema
-
1
Kekse izlomiti na male dijelove pa umiješati mljevene i narezane orahe (originalni recept je bez oraha). Prokuhati mlijeko i šećer, odmaknuti sa vatre, dodati čokoladu i margarin narezan na kriške.
-
2
Kada se margarin i čokolada otope, preliti time kekse........
-
3
/......pa sve dobro promiješati da se keksi jednakomjerno natope. Paziti da masa ne bude suviše suha ali niti previše mokra.
-
4
Između dvije vlažne krpe navlažiti oblatne, da omekšaju. Oblatnu premazati smjesom od keksa i ........
-
5
.....zarolati, pa tako nastaviti sa ostalim oblatnama, dok se masa za premazivanje ne potroši.
-
6
Ostaviti slatke salame pokrivene salvetom da odstoje do sljedećeg dana ali ih nakon nekoliko sati okrenuti.
Нема коментара:
Постави коментар