уторак, 8. април 2014.

Bronhi kocke



”Kolac koji iziskuje svu vasu paznju i neznost” - pise u uvodnim recima recepta za ove kocke. Moju paznju dobio je samim pogledom na ovo savrseno sarenilo i odmah sam znala da cu ga pripremati… samo sam cekala pravi trenutak.
U novembru smo, povodom godisnjice braka, moj darling i ja okupili mali krug prijatelja i to je bila prilika koju sam cekala. Spremila sam Kremisimo krempitu a od gomile belanaca koji su preostali Bronhi kocke.
Slojevi mekanih biskvita, obilno zalivenih cokoladom sa osvezavajucim kremom od Bronhi bombona pruzili su nasem nepcu uzitak koji se dugo pamti tako da ce se sigurno ponovo naci na nasem stolu :)


Kore (x2):
4 L belanca (ili 5 ako su jaja sitnija)
prstohvat soli
100 gr secera
45 gr ostrog brasna
20 gr gustina
1 kasicica praska za pecivo
1 kasicica sirceta
1 kasika ruma
80 ml suncokretovog ulja


Tamna kora:
4 L (ili 5 sitnijih) belanaca
prstohvat soli
100 gr secera
45 gr ostrog brasna
10 gr gustina
30 gr tamnog gorkog kakaa
1 kasicica praska za pecivo
1 kasicica sirceta
2 kasike ruma
80 ml suncokretovog ulja


Bronhi krema:
1 l mleka
100 gr bele cokolade
200 gr Bronhi bombona (mozete koristiti i neke druge karamele)
2 vanili secera
100 gr ostrog brasna
100 gr gustina
150 gr omeksalog maslaca
300 ml slatke pavlake
4 listica zelatina
70 gr cokolade za kuvanje


Glazura I:
170 gr cokolade
70 gr maslaca
3 kasike suncokretovog ulja

Glazura II:
230 gr cokolade za kuvanje
9 kasika suncokretovog ulja
2 kasike tecnog meda


Priprema:
Prvo pripremite kremu: Izmesajte 200 ml mleka sa brasnom i gustinom dok ne dobijete glatku smesu. Ostatak mleka stavite kuvati zajedno sa Bronhi bombonama, belom cokoladom i vanili secerom. U provrelo mleko sipajte smesu od brasna i gustina pa, mesajuci, kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite da se prohladi pa povrsinu kreme (ne cinije) prekrijte plasticnom folijom (to ce spreciti nastajanje korice na povrsini (a to sam naucila od Violet-Love). Ostavite fil da se ohladi.
Ukljucite rernu na 150 stepeni.
Pleh 20x30 cm oblozite papirom za pecenje.
Izmiksajte kratko belanca (samo da se zapene) pa dodajte so i secer i nastavite miksanje dok ne dobijete cvrst sneg. Dodajte prosejano brasno, gustin i prasak za pecivo pa lagano izmesajte varjacom. Zatim lagano ulijte ulje, sirce i rum. Dobro izmesajte i sipajte smesu u pripremljen pleh. Pecite dok ivice biskvita blago ne porumene. Kore moraju ostati bele!!!
Napravite jos jednu ovakvu koru, a zatim jednu tamnu na isti nacin.
Zatim pripremite glazuru I: istopite cokoladu sa maslacem i uljem na laganoj vatri pa prelijte obe bele korice. Ostavite da se glazura ohladi i stegne (mozete je, na kratko, staviti u zamrzivac).
Zatim, penasto izradite maslac. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku. I na kraju, izmiksajte ohladjen krem. Izmesajte krem sa maslacem, miksajte par minuta da se poveze pa dodajte umucenu slatku pavlaku. Miksajte jos koji minut pa dodajte istopljene listice zelatina (natopite ih u vodu, ostavite desetak minuta, iscedite pa istopite u mikrotalasnoj ili na laganoj vatri vodeci racuna da ne provri).
Podelite fil na tri jednaka dela pa u jedan deo umesajte otopljenu cokoladu.
I na kraju kompletirajte kolac:
Bela korica prelivena cokoladom-beli fil-tamna kora-tamni (cokoladni) fil-bela kora prelivena glazurom-beli fil. Ostavite slozeni kolac preko noci u frizideru.
Sutradan pripemite glazuru II: Istopite cokoladu sa uljem i medom na laganoj vatri. Prelijte kolac, brzo razmazite glazuru a onda jos par puta lupnite tacnom (na kojoj se kolac nalazi) o sto kako bi se cokolada ravnomerno rasporedila.
Vratite kolac u frizider na jos 30 minuta a zatim toplim nozem secite na kocke ili kako vec zelite.

Smizla


Dok sam kao student zivela kilometrima daleko od kuce i kuvane obroke jela samo kad odem u posetu roditeljima ili u specijalnim prilikama kad se cimerka i ja pocastimo mesom i krompirom iz rerne (bilo je to jedno od retkih jela koje smo umele pripremati ;)) domacim kolacima nas je snabdevala komsinica Dragica. Bila je to mladja zena sa troje male dece i njeni kolaci vecinom nisu zahtevali dugotrajnu pripremu i mnogo sastojaka. U secanju su mi ostale njene jednostavne kockice sa dzemom... mekani biskvitni kolac, premazan slagom ili cokoladom koji nam je tako fino prijao posle svih onih sendvica i ostalih gotovih jela kojima smo se, u to vreme, hranile.
Mnogo godina je proslo od tada! Ne znam gde je Dragica danas i kakve kolace pravi ali ja sam pronasla kolac koji me na prvi griz vratio njenim dzem kockama :)


Meni ovaj recept sluzi kao brzinska verzija slatkisa kad moji momce pozele da se oslade. Brzo se priprema, kratko pece i jos kad ga na ovim niskim temperaturama izbacite na prozor za tili cas mozete uzivati u finom, mekanom kolacicu. Verovatno svi imate neki svoj recept za "prvu pomoc"... ovo je moj, a pronasla sam ga ovde.


Sastojci:
3 jaja
2 dl secera
2 dl mleka
1 dl ulja
3 kasike dzema po izboru
4 dl brasna
1 prasak za pecivo
+
dzem i slag ili slatka pavlaka


Priprema:
Zagrejati renu na 200 stepeni.
Umutiti belanca, dodati secer, zumanca, mleko, ulje, dzem i brasno sa praskom za pecivo. Izmesati da se sve lepo sjedini.
Ple, velicine 20*30 cm, obloziti papirom za pcenje. Sipati pripremljenu smesu u pleh i peci oko 20-ak minuta. Ostaviti da se ohladi.
Hladan kolac premazati dzemom pa ukrasiti umucenim slagom ili slatkom pavlakom.








Cokoladne kocke



I dalje sam u Laninoj kuhinjiOvaj put izbor je pao na ovaj cokoladni kolac!!!


I testo:
50 gr brasna
50 gr secera
1 vanili secer
75 gr omeksalog maslaca
100 gr hrskavih cokoladnih musli (npr. ”Car na dar”, ”Coco pops”…)

II testo:
125 gr maslaca
0,75 dl slatke pavlake
100 gr secera
1 vanili secer
malo soli
3 jaja
175 gr brasna
1 puna kasika kakaa
½ praska za pecivo
100 gr seckanih orasa

Priprema:
Pleh 30x20 obloziti papirom za pecenje.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Izmesati rukom brasno, secer, vanilin secer, omeksali maslac i cokoladne musle. Rasporediti mrvice po dnu pripremljenog pleha. Mikserom umutiti maslac i slatku pavlaku, postepeno dodati secer i jedno po jedno jaje. Zatim dodati brasno, kakao i prasak za pecivo i na kraju seckane orase. Dobro izmesati. Sipati smesu preko mrvica, izravnati kasikom  pa peci oko 30 minuta.
Ostaviti da se ohladi a zatim iseci na kocke.



"Vruci kakao" kolac



Fini cokoladni kolacic pripremljen sa vrucim kakaom 

Potrebno:
I deo:
225 ml mleka
30 gr cokolade u prahu (tipa nesquik) 
3 kas vruce vode
135 gr secera
3 vanili secera

II deo:
250 gr brasna
60 gr kakaa (40 gr nesquika + 20 gr gorkog kakaa)
1,5 kasicica praska za pecivo
1,5 kasicica sode bikarbone
malo soli
180 ml mleka
90 ml ulja
2 jaja


Priprema:
Pleh 30*20 cm obloziti papirom za pecenje (moj pleh je bio malo veci).
Za prvi deo, staviti mleko da prokuva. U medjuvremenu izmesati toplu cokoladu sa vrucom vodom. U provrelo mleko dodati secer i cokoladu izmesanu sa vodom, prokuvati 1 minut pa ostaviti sa strane da se malo prohladi.
Za drugi deo, sjediniti brasno sa kakaom, sodom bikarbonom, praskom za pecivo i malo soli. Posebno izmiksati mleko sa jajima i uljem. Smesu od jaja sipati u brasno sa kakaom i ostalim sastojcima pa lagano miksajuci dodati i vruci kakao. Sve zajedno izmiksati samo da se poveze pa sipati u pripremljen pleh.
Peci u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30-ak minuta.


Нема коментара:

Постави коментар