Gulas Corba sa Krompirom
Sastojci
- 50 g putera
- 1 crni luk (100 g)
- 4 cena bjelog luka
- 600 g govedjeg mesa (na kocke sjecenog)
- 1 mrkva (70 g)
- 80 g sitno sjeckanih rajcica
- 1 kg krompira
- 1 l vrele vode
- Vegeta,kurkuma,persun
- paprika,oregano,biber
Priprema
-
1
U vecoj serpi zagrijati puter da se istopi pa mu dodati meso,odmah ga zaciniti sa vegetom i mjesati dobro par minuta da se fino uprzi.
Nakon 10-tak minuta dodati rajcice,sitno sjeceni crni i bjeli luk,kao i mrkvu,dobro izmjesati i pustiti da se krcka uz povremeno dodavanje vode (ne sve odjednom).
Pustiti tako da se kuha najmanje 30 minuta.
-
2
Dodati sad krompir sjecen na kocke dobro izmjesati,zaciniti sa svim zacnima po ukusu,usuti svu preostalu tekucinu i kuhati dok sve fino ne omeksa.
Moze se po ukusu dodati 1 mala soljica rize i povecati tekucinu onda za jos 200 ml.
Corba sa Mljevenim mesom i povrcem
Sastojci
- 30 g butera
- 1 crni luk (80 g)
- 1 mrkva (80 g)
- 300 g mljevenog mesa
- 150 g graska
- 120 g sitno sjeckanih rajcica
- 600 ml vrele vode
- vegeta,biber,persun
- 20 g brasna
- 30 ml vrhnja za kuhanje
- 220 g kuhanog crvenog pasulja
Priprema
-
1
Luk,mrkvu sjeci na kocke.U vecoj posudi staviti buter pa kad se istopio dodati mu luk,mrkvu i rajcice te fino uprziti mjesajuci oko 3 minute.
Dodati mljeveno meso,zaciniti sa soli,paprikom i mjesati cjelo vrjeme da se isto fino uprzi.
-
2
Grasak sad dodati,zaciniti po ukusu,dobro izmjesati,usuti tekucinu i pokriveno kuhati na umerenoj temperaturi da grasak omeksa,bude kuhan.
Dodati sad kuhani pasulj.Brasno vilicom dobro izmjesati sa vrhnjem za kuhanje,dodati tome 1 malu zlicu crvene paprike,usuti sve to u corbu i kuhati jos 10-tak minuta.
-
3
Na samom kraju kad je Corba kuhana dodati po ukusu biber.
Corba sa Piletinom i Povrcem
Sastojci
- 50 ml maslinovog ulja
- 500 g pileceg mesa
- 1 crni luk (70 g)
- 180 g graska
- 1 veca mrkva (70 g)
- 60 g sociva
- 50 g pasiranih rajcica
- 70 g rize (dobro oprane,ocjedjene)
- 1 l + 3 dl vrele vode
- Vegeta,Persun,Paprika,biber
Priprema
-
1
Piletinu isjeci na manje kocke,kao i mrkvu,crni luk.
U vecoj posudi zagrijati ulje te dobro uprziti luk.
Ddodati mu piletinu,odmah je zaciniti sa Vegetom,paprikom,prziti par minuta.
-
2
Dodati sad mrkvu,grasak,pasirane rajcice i pustiti da se krcka oko 5 minuta.
Rizu,sociva sad dodati,naliti sa malo tekucine i dobro mjesati minutu do dvije,zaciniti po ukusu.
Kuhati sorbu na srednjoj temperaturi uz povremeno mjesanje i dodavanje tekucine po potrebi (voda da prokljuca,vrelu dodavati).
-
3
Kuhati jelo dok sve fino ne omeksa,na samom kraju biber dodati i jos zacina po zelji.
Fina Riza sa mljevenim mesom
Sastojci
- 5 velikih zlica maslinovog ulja
- 1 crni luk (90 g)
- 280 g mljevenog mesa
- 200 g rize
- 2 cena bjelog luka
- 50 g pasiranih rajcica
- 1 mrkva (80 g)
- 100 g graska
- 800 dl vrele vode
- Vegeta,Biber,Persun,Paprika
Priprema
-
1
U zagrijanom ulju prziti oba luka sitno sjeckana,dodati mljeveno mesa pa dobro uprziti 2-3 minuta,zaciniti sa Vegetom,paprikom.
Grasak,mrkvu,pasirane rajcice dodati i opet par minuta dobro uprziti.
-
2
Sad rizu dodati,zaciniti po ukusu,dobro izmjesati,smanjiti vatru na srednju t° i krckati uz agano dodavanje tekucine (ne sve odjednom,vec po potrebi).
Kuhati dok sve fino ne omeksa
-
3
Jelo je malo gusce ako volite corbastije dodati jos do 500 ml vrele vode i kuhati oko 10-tak minuta,zacinití jos sa paprikom,vegetom.
Fine Frikadele sa Jogurt Sosom
Sastojci
- Za frikadele:
- 600 g mljevenog mesa
- 1 kriska kruha (50 g,dobro izmrvljenog)
- 30 g rajcica ekstrata
- 1 jaje (60 g)
- 1 crni luk (70 g sitno sjeckan)
- 30 g krusnih mrvica
- Vegeta,Biber,Thymijan,Oregano
- Sos:
- 1 mala zlica crvene paprike
- 1 velika zlica brasna
- 150 ml mljeka
- 4 velike zlice ulja
- 3 cena bjelog luka
- 300 g jogurta
- so,biber,minze,persun
Priprema
-
1
Sve sastojke za Frikadele staviti u vecu posudu,zaciniti sa zacinima,dobro izmjesati da se sve ljepo sjedini.
Oblikovati od smjese 17 frikadela.
Zagrijati ulje u vecem tiganju te prziti Frikadele da fino porumene sa svih strana,odlagati ih na tanjir oblozen kuhinjskim obrcem.
-
2
Pripremiti sos:
U manjoj serpici zagrijati ulje te bjeli luk kratko proprziti.
Dodati tome sad brasno,papriku te cjelo vrjeme mjesati da se sve fino sjedini.
Usuti pazljivo mljeko cjelo vrjeme zicom mjesati da se ne bi stvorile grudvice.Zaciniti odmah sa Vegetom,biberom.
Nakon 2 minute kuhanja dodati jogurt i dobro izmjesati,kuhati jos toliko da baci jedan kljuc,jednom provri.
Maci sa stednjaka dodati malo suhog persuna,minze i jos po ukusu soli i bibera.
- 3 Sluziti Frikadele prelivene sosom od jogurta uz salatu po zelji ili rizu.
KROMPIR GULAŠ
Sastojci
- 300 gr teleće šnicle
- 2-3 kom mrkva srednje veličine
- malo korijena celera i peršuna
- list i grančice celera i peršuna
- 3-4 krompira srednje veličine
- po želji so/vegeta, mljeveni biber
- 1 supena kašika paradajz pirea, ili svježi paradajz
Priprema
-
1
Meso isjeći na kockice. Ja pošto ne volim masno i meso sa žilicama, koristim čistu teleću šniclu. Ko voli nek stavi ono šareno. Može i neko drugo meso, ali ako je junetina - onda se treba ipak malo više skuhati, jer će se desiti da vam ostane tvrdo.
U dublju tavu staviti ulje i na zagrijano ulje staviti meso. Izdinstati dok ne promijeni boju sa svih strana.
-
2
Dodati mrkvu i peršun isječeno na tanke kolutove, i celer isto sitno isjeći. Dodati grančice peršuna i celera. Pobiberiti, staviti začine i još malo dinstati.
-
3
Kad se počne lijepiti za tavu dodati samo malo vode i pustiti da lagano krčka. Sve ovo raditi na laganoj vatri. Na kraju dodati supenu kašiku paradajz pirea, ili pelata ili jedan svježi paradajz, oguljen i isječen na sitno.
-
4
Kad je meso skoro mekano dodati krompir isječen na komade. Izmiješati i još malo dinstati.
-
5
Sve ovo preliti sa toplom vodom i ostaviti da krčka dok voda ne uvri, a krompir upije sve i bude skuhan.
Provjeriti još jednom je li slano i ako treba dosoliti.
Dodati list sjeckanog peršuna na kraju.
Fine Cufte sa Krompirom
Sastojci
- Za cufte:
- 300 g mljevenog mesa
- 50 g sitnije rize
- 20 g krusnih mrvica
- so,biber,paprika
- Za kuhanje:
- 4 velikih zlica ulja
- 1 veci crni luk (140 g)
- 1 veca mrkva (100 g)
- 5 krompira (480 g)
- 100 g pasiranih rajcica
- 1 l +3 dl vrele vode
- Vegeta,Ruzmarin,paprika
- 1 zumance
- 3 male zlice brasna
- 2 velike zlice vode
Priprema
-
1
Meso sjediniti zajedno sa rizom (dobro opranom i ocjedjenom) krusnim mrvicama,zaciniti sa soli,biberom,paprikom.Od smjese oblikovati 20 male cufte.
-
2
U vecoj posudi zagrijati ulje te prziti prvo cufte lagano ih mjesati,oko 5 minuta,da fino porumene sa svih strana.
Dodati sad sitno sjeckani luk,mrkvu,rajcica pire i pustiti 10-tak minuta da se krcka.
-
3
Usuti sad tekucinu,zaciniti odmah sa Vegetom,ruzmarinom,paprikom,persunom ili po ukusu.
Pustiti pokriveno da se krcka na srednjoj temeraturi.
Nakon 30-35 minuta (kad je krompir kuhan) jelu dodati prethodno izmjesanu vilicom smjesu od zumanca,vode i brasna,pustiti jos 5 minuta da se kuha,dobro izmjesati.
PUNJENI KROMPIR
Sastojci
- 5 kom krompira srednje veličine okruglog oblika
MESO
- 100-150 gr junećeg faširanog mesa
- 2 kom paradajza srednje veličine, da budu mekana
- 1/2 mala šoljica riže
- po želji soli/vegete i bibera
- malo sjeckanog lista peršuna
- malo vrele vode da bude razabrano
- još 1 paradajz za ubaciti u varivo
Priprema
-
1
Za početak vam treba ova spravica.
-
2
Meso izmiješati sa opranom rižom, dodati začine, sjeckani peršun, oguljen i izrendan paradajz i malo vruće vode (da bude razabrano).
-
3
Krompir treba da bude okruglast, ne pljosnat jer neće ispasti kako treba.
Znači ovu spravicu staviti u krompir i vrtiti da na drugi dio krompira izađe špic.
-
4
Lagano držati za špic i "odšarafiti" ovaj šaraf. Može se desiti da vam pukne, nema veze, uglavno bitno je da krompir ostane šupalj.
-
5
Krompir napuniti kao što punite paprike.
-
6
Staviti na ugrijano ulje u šerpu i lagano ga propržiti sa svih strana, te dodati još jedan oguljen paradajz, koji ste nasjekli na komadiće.
Ja sam u ovom slučaju dodala i ostatak mesa, jer mi je ostalo.
-
7
Kuhati lagano dok krompir ne bude gotov. Meso svakako bude gotovo brzo.
-
8
Federčiće koje dobijete od krompira možete vratiti u šerpu zajedno sa punjenim krompirom ili ga ispržiti kao što pržite krompir/pomfrit.
Ovo drugo je svima draže, mmm, krasno.
Okruglice iz Pecnice
Sastojci
- Za okruglice:
- 430 g mljevenog mesa
- 50 g krusnih mrvica
- so,biber,thymion
- I jos je potrebno:
- 1 veca crvena paprika (150 g)
- 1 crni luk (60 g)
- Za preliv:
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 100 ml mlake vóde
- 1 velika kasika crvene paprike
- 1 velika kasika paradajz koncetrata (20 g)
- persun,oregano,bosiok,vegeta
- 1 velika kasika brasna (20 g)
- 1 velika kasika griza
Priprema
-
1
Svu smjesu za okruglice dobro izmjesati,zaciniti po ukusu,oblikovati 22 okruglice.
Staviti ih u kalup u kojem cete jelo peci pouljen sa 2 kasike ulja.
Papriku sjeci na kocke luk na sitnije pa to raspodjeliti izmedju okruglica.
-
2
Vrhnje u dubljoj posudi izmjesati sa vodom,brasnom,grizom (zicom dobro promjesati)dodati sve zacine po ukusu,i opet dobro izmjesati da se sve ljepo sjedini.
Preliti pripremljeni preliv preko okruglica smjese i staviti jelo da se pece u zagrijanoj pecnici na 200°C 35-40 minuta.
Sluziti uz rizu ili krompir.
Fina corba sa Govedjim Mesom
Sastojci
- 50 ml ulja
- 2 veca crna luka (200 g)
- 730 g govedjeg mesa (na kocke sjeceno)
- 1 veca mrkva (90 g)
- 150 g rize
- 2 veca krompira (280 g)
- 50 g pasiranih rajcica
- 1,700 l vrele vode
- Vegeta
- Paprika-mix Podravka
- persun
Priprema
-
1
Na zagrijanom ulju luk dobro uprziti,dodati sad meso,mrkvu,rajcicu,zaciniti sa Vegetom,paprika-mixom te pustiti povremeno mjesajuci da se dobro uprzi,najmanje 20-tak minuta,po potrebi doliti mesu ali vrlo malo tekucine,toliko da ne zagori.
-
2
Sad dodati krompir sjecen na kocke pa isto pustiti malo da se uprzi.
Rizu dobro oprati,ocjediti od tekucine te dodati meso-krompir smjesi,usuti sad svu tekucinu zaciniti sa zacinima po ukusu,persun sitno sjeckan dodati i pustiti na laganoj vatri da se kuha.
-
3
Jelo kuhati,ali povremeno promjesati,ako vam je potrebno jos tekucine,ako vise volite corbastije dodati jos oko 200 ml vrele vode.
Нема коментара:
Постави коментар