среда, 30. април 2014.

Mmmmm....variva...1

 Krompir Corba sa Okruglicama

Sastojci

  •  Za 22 okruglice:
  •  280 g mljevenog mesa
  •  1 mala kasika paprika-fix Podravka (8 g)
  •   so,biber
  •  30 g krusnih mrvica
  •  5 Velikih kasika ulja
  •  1 veci crni luk (90 g)
  •  60 g pasiranih rajcica
  •  1 mrkva (70 g)
  •  900 ml Vrele vode
  •   Vegeta,Biber,paprika-mix

Priprema

  1. 1
    Meso sjediniti sa paprikom-mix,mrvicama,zaciniti sa soli i biberom po ukusu te dobro izmjesati.Od smjese praviti 22 manje kuglice ostaviti ih na vecu tacnu.
  2. 2
    U vecoj posudi zagrijati ulje,te staviti okruglice i prziti ih okrecuci ih toliko da porumene sa svih strana.
    Dodati luk na sitnije sjecen,pasirane rajcice,mrkvu na kolutove sjecenu te pustiti da se malo uprzi.
    Krompire sad u to dodati,sjecene po zelji,zaciniti odmah sa vegeotom,paprikom pustiti da se krcka par minuta,dobro uprzi mjesajuci kuhacom.
    Usuti sad tekucinu te pustiti Corbu da se kuha na srednjoj vatri,zaciniti jos po ukusu.
  3. 3
    Po zelji pred sami kraj kuhanja,kad su vec krompirici kuhani moze se corbi dodati 50 ml vrhnja za kuhanje da poseban smek.

    Okruglice sa Povrcem

Sastojci

  •  Za okruglice:
  •  320 g mljevenog mesa
  •  1 mala puna kasika Paprika-mix Podravka
  •   so,persun
  •  30 g krusnih mrvica
  •  I jos:
  •  1 veci crni luk (90 g)
  •  1 plavi patlidzan (220 g)
  •  1 tikvica (220 g)
  •  2 cena bjelog luka (10 g)
  •  200 g sitno isjeckanih rajcica
  •  5 velikih kasika ulja
  •   Vegeta,biber,persun

Priprema

  1. 1
    Prvo napraviti okruglice,sve sastojke sjediniti,dobro izmjesati,zaciniti po ukusu,podjeliti na 22 djela i oblikovati okruglice.
  2. 2
    U vecem tiganju zagrijati ulje,staviti okruglice te ih prziti jedno 6-8 minuta,okrecuci ih da se fino uprze sa svih strana.
    Dodati sad tome oba luka,sitno sjecena,rajcice i dobro izmjesati.
  3. 3
    Nakn par minuta dodati tikvice i patlidzan,po zelji ih sjeci na kocke,polovine (ne guliti ih pre,vec dobro oprati i sjeci).
    Zaciniti sa Vegetom,biberom,persunom i jos sa zacinima po ukusu,pustiti na srednjoj vatri da se krcka dok povrce ne omeksa,ne bude kuhano.
    Ako vam ponestane tekucine dok przite dodajte do 200 ml vrele vode i pustite jos koju minutu da se krcka.

 Pecena Piletina sa Rizom i Paprikom

Sastojci

  •  40 g maslaca
  •  400 g pilecih prsa
  •  200 g rize
  •  1 crni luk (50 g)
  •  1 crvena paprika ( 80 g)
  •  180 g sitno sjeckanih rajcica
  •  4 krompira (260 g)
  •  600 ml vrele vode
  •  1 kocka za supu
  •   persun
  •   paprika-mix Vegeta
  •   biber
  •  50 ml vrhnja za kuhanje ( a i ne mora)

Priprema

  1. 1
    Piletinu sjeci na kocke,luk na sto sitnije,papriku isto na kocke kao i krompir.
    U vrelu,svjeze prokljucanu vodu dodati kocku,izmjesati da se istopi.
    U vecem,dubljem tiganju zagrijati maslac pa kad se istopio dodati mu luk,sjeckane rajcice i mjesati par minuta.

  2. 2
    Dodati tome sad piletinu,odmah je zaciniti sa Vegetom,paprika mixom i uprziti da meso fino porumeni sa svih strana.
    Dodati svemu sad krompir,papriku i mjesati cjelo vrjeme (ne na jakoj vatri).
  3. 3
    Rizu (prethodno dobro opranu i iscjedjenu)sad dodati,usuti pripremljenu tekucinu,dobro izmjesati,zaciniti jos sa zacinima po ukusu.Da baci jedan kljuc i maci sa stednjaka.
  4. 4
    Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 200°C.
    Kalup u kome cete jelo peci premazati sa malo ulja,usuti smjesu iz tiganja i staviti da se pece 35-40 minuta.
    Pet minuta pred kraj kad je jelo vec peceno preko zaliti sa vrhnjem.

  Corba sa Mesnim Okruglicama

Sastojci

  •  Za okruglice:
  •  270 g mljevenog mesa
  •  1 mala soljica rize (100 g)
  •   persun,so i biber mix-Podravka
  •  I jos:
  •  80 ml ulja
  •  1 veca mrkva (60 g)
  •  1,5 l vrele vode
  •  40 g sitnijih rezanaca za supu
  •  1 velika kasike slatke Paprika-mix Podravka
  •   Vegeta po ukusu
  •  3 zumanceta

Priprema

  1. 1
    Pripremiti prvo okruglice:
    Meso sjediniti zajedno sa dobro opranom i ocjedjenom rizom,posoliti,biber dodati,persun na sto sitnije isjeckan i dobro rukom izmjesati da se sve ljepo sjedini.Od smjese oblikovati 32 manje kuglice odloziti ih na veci tanjir dok se sve ne naprave.
  2. 2
    Mrkvu isjeci na manje kocke.
    U vecoj posudi zagrijati ulje pa prziti okruglice oko 5 minuta da fino porumene sa svih strana,mrkvu dodati.
    Usuti sad u to vrelu vodu,dodati Papriku-mix,vegete po ukusu,poklopiti posudu i pustiti da se kuha 30-tak minuta.
  3. 3
    Sad Corbi dodati rezanca za supe,i po potrebi jos zaciniti i pustiti da se kuha jos 10-tak minuta.
    Zumanca sa malo soli dobro vilicom izraditi dodati corbi dok je jos na stednjaku dobro izmjesati i maci sa stednjaka.
    Po ukusu dodati jos pred kraj supi malo suhog persuna ili zacine po zelji.

  Gusta Corba sa Rizom

Sastojci

  •  2 veca pileca bataka
  •  230 g rize
  •  1 mrkva ( 40 g)
  •  1 crni luk ( 80 g)
  •  40 g maslaca
  •  50 g paradajz pirea
  •  1,5 l tekucine (one u kojoj su se kuhali bataci)
  •   Vegeta
  •   biber,persun,paprika

Priprema

  1. 1
    Piletinu staviti u vecu posudu naliti sa dovoljno tekucine,odmah so i malo crvene paprike dodati te staviti da se kuha 20-tak minuta.
    Sad izvaditi piletinu (vodu sacuvati).
    Odvojiti mesu od kostiju i kozice pa sjeci na vece ili manje komade,po zelji.
  2. 2
    U posudi sad u kojoj cete kuhati jelo dodati maslac,pa kad se istopio meso dodati i uprziti par minuta.
    Dodati joj sad luk,mrkvu,rajcica pire i mjesati par minuta.
  3. 3
    Po potrebi dodavati tekucine,da ne zagori.
    Smanjiti temperaturu,rizu dodati (dobro opranu,ocjedjenu).
    Izmjesati dobro,naliti tekucine toliko da ogrezne,zacniti po zelji sa Vegetom,paprikom.
    Pustiti tako na laganoj vatri da se kuha.
    Kad ponesatane tekucine dodati i dobro izmjesati.
  4. 4
     Pred sami kraj kad je jelo vec kuhano dodati malo persuna i biber.

Punjene Paprike sa ukusnim prelivom

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Pripremiti prvo sve sastojke.
    Luk isjeci na sto sitnije,mrkvu,rajcice isto.
    U vecem tiganju zagrijati ulje pa luk kratko proprziti.
    Sad meso dodati odmah ga sa Vegetom i zacinima po zelji zaciniti,i mjesati par minuta da se fino uprzi.
  2. 2
    Sad tome dodati rajcice,mrkvu i pustiti jos 5-10 minuta da se fini krcka te dodati dobro opranu i ocjednjenu rizu,rajcica pire,naliti vrlo malo vode,toliko da ogrezne ne sve odjednom,dobro izmjesati sve i pustiti na laganoj vatri da se krcka.Zaciniti jos po potrebi Vegetom,biberom,paprikom,persun dodati.
  3. 3
    Usuti sad svu ostalu tekucinu i pustiti jos da se krcka toliko da ne bude zitko,onako malo gusce.
    Maci sad sa stednjaka.
    Pripremiti tepsiju,premazati je sa uljem.
    Paprikama odstraniti vrh,posoliti ih i puniti nadjevom.
    Staviti ih u tepsiju i peci na 200°C u zagrijanoj pecnici oko 25 minuta.
  4. 4
    Sad pripremiti preliv:Sve sastojke sjediniti,sa vilicom izmjesati,posoliti po ukusu,biber,papriku dodati.
    Sad pripremljen preliv preliti preko paprika i peci jos daljih 15-tak minuta.

 Tjestenina sa Mesnim Okruglicama

Sastojci

  •  Za okrulgice:
  •  200 g mljevenog mesa
  •  1 mala kasika paradajz pirea (15 g)
  •  25 g krusnih mrvica
  •   so
  •  I jos:
  •  5 velikih kasika ulja
  •  1 crni luk (80 g)
  •  150 g isjeckanih rajcica
  •  1 mala mrkva (30 g)
  •  200 g tjestenine po zelji
  •   vegeta,persun
  •  500 ml vrele vode
  •  100 ml vrhnja za kuhanje

Priprema

  1. 1
    Sve sastojke za okruglice sjediniti,posoliti po ukusu i oblikovati 40 manjih okruglica (sto su manje sladje se pojedu).
  2. 2
    Luk isjeci na sto sitnije,rajcice i mrkvu isto.
    Na zagrijanom ulju prziti okruglice 4-6 minuta te im dodati luk,rajcice i mrkvu,pustiti opet par minuta da se krcka.
    Sad svemu tome dodati tjesteninu,odmah sa vegetom zaciniti,usuti vodu ( prvo 400 ml pa onih ostalih 100 ml dodati nakon 10 minuta zajedno sa vrhnjem).
    Dobro izmjesati i pustiti na laganoj vatri da se krcka.
  3. 3
    Sad dodati ostalu vodu,vrhnje,opet dobro izmjesati,zacniti jos po ukusu i kuhati toliko dok tjestenina ne bude kuhana.
    Sluziti uz salatu po zelji

        Piletina sa Tikvicama i Rizom

Sastojci

  •  5 velikih kasika ulja
  •  470 g pileceg mesa (na manje kocke sjeceno)
  •  1 veci crni luk (100 g)
  •  200 g isjeckanih rajcica
  •  1 tikvica (170 g)
  •  60 g rize
  •  400 ml vrele vode
  •   vegeta
  •   persun
  •   crvena paprika,biber

Priprema

  1. 1
    Ulje zagrijati,luk na sto sitnije sjecen uprziti.
    Piletinu sad sa lukom sjediniti,odmah je sa Vegetom,paprikom zaciniti,mjesajuci prziti par minuta.
  2. 2
    Rajcice,tikvice dodati,jos po ukusu zaciniti,pustiti na srednjoj temperaturi da se fino uprzi,5-8 minuta.
    Rizu sad s tim sjediniti,dobro izmjesati,tekucinu usuti,persun dodati.
    Pustiti da se krcka na srednjoj temperaturi.
  3. 3
    Po potrebi promjesati,jos zaciniti ako nije slano,biber dodati isto,i ako je potrebno jos 100 ml tekucine.

Нема коментара:

Постави коментар