Muhallebili kek
Sastojci
- biskvit:
- 3 jajeta
- 5 kašika šećera
- 1 šolja (šolja=200 ml) mlijeka
- 1 šolja ulja
- 1 šolja pšeničnog griza
- 1 šolja brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika kakaa
sirup:
- 2 šolje šećera
- 500 ml vode
- 1 vanilin šećer
krema:
- 1 šolja+ 2 kašike šećera
- 1 šolja mlijeka
- 2 kašike brašna
- 4 kašike gustina
- 400 ml mlijeka
- 100 g margarina
i još:
- po ukusu šlag pjena, krema, vrhnje za šlag...
Priprema
-
1
Pjenasto umutiti jaja i šećer, pa dodati ulje, mlijeko, griz, brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Dobro sjediniti, pa sipati u pleh, premazan margarinom i posut brašnom. Ostaviti mali dio smjese, u koji dodamo kakao. Dobro umutiti, pa staviti preko smjese...u obliku tačkica.Peći u pećnici zagrijanoj na 180 C, oko 20 minuta.
-
2
Sirup: Sjediniti šećer, vodu i vanilin šećer. Staviti da prokuha, pa na laganoj vatri kuhati 7-8 minuta. Prohladiti sirup, pa preliti preko pečenog biskvita. Ohladiti!
-
3
Karamelizovati 1 šolju šećera, pa preliti 1 šoljom mlijeka. Na laganoj vatri otopiti karamel. Posebno umutiti brašno, gustin i 2 kašike šećera i 100 ml mlijeka (da nema grudica). Preliti sa preostalih 300 ml mlijeka, pa staviti na vatru. Dodati i karamel mlijeko, pa kuhati dok krema ne dobije gustinu; miješati svo vrijeme. Maknuti sa vatre, pa dodati margarin. Dobro izmiksati. Sipati kremu preko biskvita. Kad se ohladi, premazati umućenim šlagom!
-
4
Posuti orasima, lješnjacima, čokoladom...po ukusu!
MUFFINI SA SRCEM
Sastojci
sastojci:
- 250 gr brašna
- 150 gr šećera
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 2 jajeta
- 4 kašike ulja
- 1 dl mlijeka
- 200 gr kiselog vrhnja
i još:
- 2 kašike soka od višanja
- malo crvene jestive boje za kolače
- 200 ml vrhnja za šlag ili šlag pjena ili krema
- malo čokolade ili šarenih mrvica
Priprema
-
1
U posudu stavite sve suhe sastojke,pa ih promiješajte. U drugu posudu stavite umućena jaja, kiselo vrhnje, mlijeko i ulje, pa dobro umutite. Sjedinite sa suhim sastojcima, pa miješajte dok se masa ne sjedini. Odvojite 1/3 smjese, dodajte sok od višnje i malo jestive crvene boje, pa dobro umutite. Izlijte u duguljastu modlu za kolače,koju ste obložili papirom za pečenje, pa pecite na 180 C. Pečen biskvit izvadite,malo prohladite, pa vadite mala srca.
-
2
U kalup za muffine sipajte malo smjese, pa u svaki utisnite po jedno srce, tako da srce stoji uspravno. Zatim oko srca i preko njega pažljivo prelijte još smjese, tako da srce bude potpuno preliveno smjesom.Pecite na 180 C oko 20-25 minuta.
-
3
Pečene muffine ostavite da se ohlade, dekorišite umućenim šlagom, otopljenom čokoladom, čokoladnim ili šarenim mrvicama... po ukusu!
Kolač od vrhnja
Sastojci
- BISKVIT:
- 5 jaja
- 12 žlica šećera
- 1 dcl ulja
- 1 dcl vruće vode
- 14 žlica brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1-2 žlice kakaa
- PUDING:
- 2 pudinga od čokolade
- 1 l mlijeka
- 5-6 žlica šećera
- SMJESA OD VRHNJA:
- 4 kisela vrhnja
- 4 vanilin šećera
- 4 žlice šećera
Priprema
-
1
Izraditi bjelanjke u snijeg. U žumanjke dodati šećer i mikserom fino izraditi. Dodati ulje, vodu, brašno i prašak za pecivo. Na kraju sve sjediniti s bjelanjcima.
-
2
2/3 smjese izliti u tepsiju, a u preostali dio dodati kakao. Tamni dio rasporediti žlicom po žutom biskvitu, da bude šareno.
-
3
Skuhati puding uobičajeno. Istempirati si kuhanje pudinga da bude kuhan taman u vrijeme kad se biskvit izlijeva u tepsiju.
-
4
Vrući skuhani puding žlicom stavljati na hrpice jednu do druge u sirovi biskvit. Staviti peći dok se biskvit ne ispeče. Ne brinite se ako u toku pečenja biskvit buja i izgleda kao neuspjeli kolač - sjest će sve na svoje - i oduševit Vas i izgledom i okusom. Na vrući ispečeni kolač preliti smjesu od vrhnja.
KOLAČ S VRHNJEM
Sastojci
- biskvit
- 5 jaja
- 25 dkg šećera
- 1 dcl ulja
- 1 dcl vruće vode
- 25 dkg brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice kakaa
fil
- 2 pudinga od čokolade
- 1 l mlijeka
- 6 žlica šećera
preljev
- 4 kisela vrhnja (20%m.m.)
- 5 žlica šećera
- 4 vanilin šećera
Priprema
-
1
izmutiti bijelanjke, šećer, žumanjkei vanilin šećer.... dodati ulje i vodu, te brašno i prašak za pecivo...
-
2
namazati tepsiju i posuti brašnom, tepsija treba biti malo dublja..... velićina tepsije otprilike 25x35.... u među vremenu skuhati puding....
-
3
pola tjesta istresti u tepsiju, a u drugu polovicu dodati kakao i dobro izmješati.....sada taj smeđi dio tjesta žlicom stavljati po žutom tjestu ....baš kao što je pokazano na slici....
-
4
još vruć puding stavljati na biskvit na isti način kao i smeđi dio tjesta..... tek sada se stavlja peći....
-
5
dok se kolač peće izmješati vrhnje, vanilin šećer i šećer.....
-
6
odmah na vruć kolač istresi preljev i izravnaj ga po kolaču.....
Krater
Sastojci
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice kakaa
- 250 grama brašna
- 1 dcl ulja
- 1 vrećica vanili šećera
- 1 dcl mlijeka
- 5 jaja
- 250 grama šećera
Krema:
- 8 dcl mlijeka
- 4 vrećice vanili šećera (ako želite možete dodati šećer po uputama na puding vrećici)
- 2 pudinga od vanilije
Preljev:
- 4 dcl kiselog vrhnja
- 6 žlica šećera u prahu
Priprema
-
1
Skuhajte puding sa vanili šećerom i mlijekom i ostavite da se dobro ohladi.
-
2
Za biskvit izmješajte žumanjke sa šećerom i ostalim sastojcima, te dodajte na kraju snijeg od bjelanjka pa istresite u tepsiju veličine 30x20 cm.
-
3
Sa žlicom stavljajte komade ohlađenog pudinga, te stavite peći na 180 stupnjeva oko pola sata do 40 min.
-
4
Kiselo vrhnje izmješajte sa šećerom te premažite pečeni kolač pa vratite još desetak min. u pećnicu.
ŠARENA RAVANIJA
Sastojci
biskvit:
- 4 žumanca
- 4 cijela jaja
- 8 kašika šećera
- 12 kašika brašna
- 1/2 praška za pecivo
bijeli dio:
- 4 bjelanca
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 1/2 praška za pecivo
za posipanje:
- oko 100 gr mljevenih oraha
- 3 kašike čokolade u prahu (ili čokoladnog napitka u prahu)
sirup:
- 450 gr šećera
- 750 ml vode
- 1 vanilin šećer
Priprema
-
1
Umutiti 4 žumanca,4 cijela jaja i šećer,pa dodati brašno pomiješano sa pola praška za pecivo.Smjesu podijeliti na dva dijela.Jedan dio ostaje žut,a u drugi dodati malo crvene boje za kolače(ili kašiku prah pudinga od malina ili jagoda)! Izliti u pleh,premazan margarinom i posut brašnom.
-
2
Preko biskvita posuti polovinu mljevenih oraha i čokolade u prahu.
-
3
Umutiti bjelanca i šećer,pa dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Kašikom redati smjesu od bjelanaca,preko mljevenih oraha!
-
4
Preko smjese od bjelanaca posuti ostatak mljevenih oraha i čokolade u prahu.Preko preliti drugu polovinu smjese za biskvit.Peći na 200 C.
Skuhati sirup!
-
5
Pečenu ravaniju ohladiti,pa preliti toplim sirupom.Ostaviti da se ohladi i upije sirup,pa rezati na parčad.
BRZI TIGAR
Sastojci
sastojci:
- 3 šlag kreme od čokolade
- 500 ml čokoladnog mlijeka
- 100 ml mlijeka
- 200 gr margarina
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 2 žumanca
- 100 gr prah šećera
- oko 300 gr petit keksa
za dekoraciju
- šlag krema,šlag pjena,vrhnje za šlag,rendana čokolada
Priprema
-
1
Umutiti 3 šlag kreme od čokolade sa 100 ml običnog i 500 ml čokoladnog mlijeka.
-
2
Umutiti margarin, šećer u prahu (po ukusu možete dodati manje ili više šećera) i žumanca, pa dodati otopljenu čokoladu za kuhanje. Dobro izmiksati, pa dodati u umućeni šlag.
-
3
Zatim dodati i izlomljeni petit keks.
-
4
Sve dobro izmješati, pa oblikovati tortu (možete koristiti obični kalup, duguljasti kalup, plastičnu posudu obloženu folijom...)! Ostaviti sat-dva u frižider, da se stegne. Zatim skinuti ivice kalupa.
-
5
Tortu premazati umućenim šlagom. Preko naribati čokoladu.
Нема коментара:
Постави коментар