ĆEVAPI U PECIVU
Sastojci
tijesto:
- 500 gr brašna
- 1 vrećica instant kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
- 50 gr otopljenog margarina
- 1 jaje
- 1 dl jogurta
- 1 kašika ulja
- 2-3 dl mlake vode
ćevapi:
- oko 350 gr mljevenog junećeg mesa
- 2 glavice luka
- začini so,biber,vegeta
za premazivanje:
- 1 žumance
Priprema
-
1
U zdjelu staviti brašno. Dodati kvasac, šećer, so. Uliti 1 dl mlake vode. Zatim dodati jogurt, otopljeni margarin, umućeno jaje. Zamijesiti tijesto i postepeno dodavati mlaku vodu. Pred kraj dodati i ulje, pa tijesto ostaviti na toplom oko 30 minuta. Premijesiti tijesto, pa razvaljati na pobrašnjenoj podlozi duguljasti pravougaonik. Izrezati na 12 pravougaonika, pa na svaki staviti po jedan ćevapčić (sjediniti mljeveno meso, sjeckan crni luk, pa začiniti solju, biberom, mješavinom začina).
-
2
Preko ćevapa spojiti tijesto, dobro stisnuti, da se spojevi ne bi odvajali, pa redati u pleh obložen papirom za pečenje, spojevima okrenutim dole. Ostaviti 15-tak minuta. Pećnicu zagrijati na 220 C. Svako pecivo premazati hladnom vodom, pa premazati žumancetom sjedinjenim sa 1 kašikom vode. Ubaciti u pećnicu, pa odmah smanjiti temperaturu na 200 C. Peći oko 20 minuta. Pečeno pecivo prekriti krpom 5-6 minuta. Zatim poslužiti.
Burek sa mesom bez kora
Sastojci
Priprema
-
1
Luk sitno iseckati i dinsatti na malo ulja dok ne postakli, pa dodati mleveno meso, zacin, sol, biber i umucena zumanca, izmesati pa ukloniti sa vatre da se malo ohladi.
-
2
U ohladjeno dodati jogurt, ostatak ulja, brasno sa praskom za pecivo, sneg od bjelanka. Lagano promesati i sipati u jednu manju tepsiju ili djuvecaru koju smo prethodno nauljili i posuli brasnom.
-
3
Peci na 220 stupnjeva 20 minuta, pa smanjiti temperaturu na 200 stupnjeva i peci jos 10 minuta.
Mekane Tortilje
Sastojci
- 600 gr brasna
- 200 ml jogurta
- 1 zlicica suhe germe/kvasca
- 1 zlicica soli
- 1 zlicica ulja
- 225 ml mlake vode
Priprema
-
1
U posudu sa mikserom pomesati sve suhe sastojke i potom dodati, jugurt, ulje i mlaku vodu. Miksati sve zajedno ili umesati rucno testo. Prekriti i neka kisne 1 sat.
-
2
Testo istresti na lagano pobrasnjenu povrsinu, malo premesit, oblikovati kuglu koju nesto razvaljamo i podelimo na 8 delova.
-
3
Oblikujemo 8 kugli.
-
4
razvaljamo krug sto tanje.
-
5
Pecemo u zagrejanoj tavi, na ringli. Tavu nakapati sa sa malo ulja, pa staviti testo za tortilju, peci prvo sjedne strane i kada pocne da se stvaraju mehurici i da se napuha, odma preokrenemo i peceemo sdruge strane kratko. To ide jako brzo. Ponoviti postupak i sa ostalim jufkama.
-
6
pecene tortilje redjati jednu na drugu. Prekriti krpom. Cuvati u najlonskoj vreci.
Prave pekarske kifle
Sastojci
- 1 kg brasna
- 1/2 litre mlake vode i jos ( ca 25 - 50 ml )
- 2 zlice secera
- 1 zlica soli
- 2 zlice ulja
- 1 kocka svezeg kvasca
- Preljev 1: 3 zlice brasna
- 2 zlice soli
- 3 zlice vode
- ili krupna so
- i jos. malo ulja
Priprema
-
1
Staviti kvasca u solju, malo secera i zlicu brasna pa preliti sa malo mlake vode i promesati. Neka stoji 15-tak minuta na toplom.
-
2
Od svih navedeni sastojaka za testo umesiti testo koje se ne lepi. Mozda ce biti potrebno da dodate jod oko 25 do 50 ml vode.
-
3
Umesano testo prekriti i neka stoji na toplom dok ne uveca volum.
-
4
Pecnicu zagrejati na 250 stupnjeva.
-
5
Od testa oblikovati 17 - 18 kugli i svaku kuglu rastanjiti u oblika kako je prikazano na slici.
-
6
Uviti u pekarsku kiflu i redjati na namascen pleh. Prekriti krpom ineka stoji jos 20-tak minuta na toplo.
-
7
Premazati vodom i posuti krupnom soli ili prelitii slanim preljevom kojeg pripremamo na sledeci nacin. Brasno i sol pomesati i dodati toplu vodu pa promesat. Smesa treba da je gusca od smese za palacinke. Ovu smesu mozete staviti u slasticarsku vrecu pa istiskivat na kifle ili pomocu zlicice, pred kraj kada su skoro gotove kifle pa vratiti na 2 minuta da se zapece.
-
8
Kifle se peku u prethodnoj zagrejanoj pecnici ca 10-15 min. Pred kraj izvaditi i preliti slanim preljevom a zatim vratiti i zapeci ca 2 min.
-
9
Ako kifle ili perece posipate soli. Pred pecenje premazat vodom i posuti krupnom soli. Peci na 250 stupnjeva ca 10 do 15 minuta ili dok ne porumene.
-
10
Cim izvadimo peciva iz pecnice premazemo sa malo ulja.
Teleca Ragu Corba
Sastojci
- 1/2 kg teletine od buta
- 1 sargarepa
- 1 veza zeleni ( beli koren )
- 1 zlica putera
- 1 zlica brasna
- 1 zumance
- 100 gr kiselog vrhnja/kisela pavlaka
- sok od pola limuna
- 2 litre vode
- zacini po ukusu
- sol po ukusu
- sitno seckani persunov list
Priprema
-
1
Teletinu od buta iseckati na sto sitnije kocke.
-
2
Koren zeleni iseckati na sto sitnije kocke.
-
3
Mrkvu iseckati na sto sitnije kocke.
-
4
U posudu koja ce ici na ringlu u nju uliti 2 litre vode i pustiti da voda prokljuca.
-
5
Tek kada voda prokljuca dodati narezano meso i zacine, posle pola sata dodati vec pripremljeno povrce i kuvati dok meso ne omeksa.
-
6
U posemnoj manjoj posudici sto ide na ringlu otopiti puter i na njemu isprziti brasno na tihoj vatri ( brasno mora da ostane bledo ), pa u ovu zaprsku nalivati malo corbe i dobro promesati a zatim, zaprsku izliti u corbu i uz mesanje nastaviti kuvati jos pola sata.
-
7
Par minuta pred kraj u corbu sipati kiselo vrhnje u koju je prethodno umesano zumance i limunov sok. Posuti sitno seckanim persunom.
Moje varivo
Sastojci
- 900 gr junetine od buta
- 150 gr koren celera
- 250 gr mrkva
- 220 gr svezi kupus
- 610 gr krompira
- 250 gr crna luka
- 190 gr sveze crvene paprike
- 100 ml ulje
- 500 ml vode
- 50 ml vrhnje za kuvanje
- 1 zlica vegete
- 1 zlicica soli
- 1 zlicica bibera
- 90 gr suhog mesa ili kobasice
- i jos: 2 zlice gustin
- 3 zlice vode
Priprema
-
1
Meso operite i izrezite na tanje ploske.
-
2
kromir ogulite, sagarepu, koren celera ocistite i isecite na ploske, luk ocistite i isecite na rezance, papriku ocistite i isecite na kocke, kupus ocistite i isecite na rezance.
-
3
Meso i pivrce pomesajte u vecu posudu a potom dodati ulje, vodu, vegetu, so, biber, pa sve dobro izmesati i pretresti u vok sa poklopcem. Kuvati na umerenoj temperaturi ca 2 sata u toku kuvanja promesati par puta i pred kraj dodati 50 ml vrhnja za kuvanje i mesavinu gustin i vode ( 2 zlice gustina razmutiti sa 3 zlice vode ) i neka se kuva par minuta.
Pileca Corba
Sastojci
Priprema
-
1
Belo meso operite i stavite u posudu, dodajte ociscenu, opranu i na najsitnije rendo izrendanu mesanu zelen i crni luk, pa nalijte 1,5 l vode i stavite da se kuva. Kada je meso gotovo , izvadite ga, odvojite od kostiju, komade mesa stavite u blender pa sitno sameljite i zatim vratite u corbu i nek jos jednom prokljuca.
-
2
Umutite jaje, dodati mleko i brasno pa nastavite da mutite dok ne dobijete ujednacenu guscu smesu bez grudvica i uz neprestalno mesanje ulijte u corbu. Zaciniti suvim zacinom, biber, muskatni orahi so po ukusu, promesajte pa ostavite da jos jednom prokljuca.
-
3
neposredno pred serviranje pospite seckanim persunom i mirodjijom. Ko voli moze corbu da zakiseli sokom od limuna u svom tanjiru.
Gulas
Sastojci
- 800 gr teletine
- 2 glavice crnog luka
- 1 crvena paprika
- 1 cesanj belog luka
- maslinovo ulje
- 2 zlice crvene paprike
- 50 ml belog vinskog sirceta
- 500 ml vode
- 1 limun
- 200 ml vrhnja za kuvanje ( pavlake z kuvanje )
- so i biber
- 3 zlice gustina
- 1 vezica mladog luka
Priprema
-
1
Isecite luk na trake i dinstajte na maslinovom ulju. Dodajte teletinu iseckanu na kocke. Dinstajte. Dodajte sitno seckani beli luk, a zatim vece komade paprike. Stavite crvenu papriku, ali tako da dodje do dna lonca. Promesajte. Dodajte sirce i vodu i ostavite da se kuva 40 - 45 minuita.
-
2
Dodajte prepolovljen limun i vrhnje. Zacinite solju i biberom. Stavite gustin, istopljen u malo hladne vode i vrhnje za kuvanje. Kad je gulas gotov, izvadite limun.
-
3
Pospite gulas preko kuvane tesnine. Pospite seckanim zelenim lukom.
Gulas
Sastojci
- 1 kg junece meso, iseceno na male kocke
- 100-200 gr slanine, isecene na kockice
- 2 glavice crna luka, isecene na sitne kocke
- 3-4 cesnjaka, sitno iseckan
- 1 solja crnog vina
- 2 zlice pire od paradajza
- 2 zlice ljutog ajvara
- 1 lovorov list
- sol, biber po ukusu
- po ukusu ljute papricice
- 10 zlica ulja
Priprema
-
1
U posudu sa poklopcom za kuvanje staviti ulje, kockice slanine, luk crni, beli luk i odgore meso, dodati vino i lovorov list te se stavi na sporet da se kuva.
-
2
Kada provri smanjiti temperaturu , poklopiti poklopcem i dalje lagano kuvati nekih 2-3 sata, da meso omeksa.
-
3
Posoliti, zaciniti , pobiberiti, dodati pire od paradajza, ajvar i po zelji ljute papricice, promesati.
-
4
Po potrebi dodati malko vode, ja nedodavam vode, pripremim na gusto.
-
5
Poklopljeno lagano kuvati jos nekih 30-45 minuta.
-
6
Po zelji pospite sitno seckanim persinom, i posluzite prilog po zelji.
Cufte u umaku
Sastojci
Priprema
-
1
Crni luk i slaninu iseci na kockice, a beli luk ispasirati.
-
2
U posudu sjediniti mleveno meso, jaje, crni i beli luk, slaninu, prezle, mlevenu papriku i zacine po ukusu pa sve dobro izmesati u jednolicnu smesu.
-
3
Nauljenim rukama oblikovati cuftice. Prziti ih na vrelom ulju sa svih strana da porumene, a zatim izvaditi i ostaviti na toplom.
-
4
U masnocu od mesa dodati vrhnje za kuvanje, senf, zacine po ukusu pa kratko prokuvati.
-
5
Kisele krastavce iseci na stapice i dodati u smesu sa vrhnjem i na kraju dodati cufte i sve zajedno kuvati na umerenoj temperaturi 5 minuta.
Kolač sve po dva
Sastojci
- 2 jaja
- 200 g šećera
- 200 ml ulja
- 200 ml mlijeka
- 200 g mljevenih oraha
- 200 g Pšenične krupice
- 200 g brašna
- 2 naribane jabuke
- 1 Prašak za pecivo
- 1 Vanilin šećer
- malo ruma
- 50 g Džema marelica Podravka
- 50 g nasjeckanih oraha
Priprema
-
1
U odgovarajućoj zdjeli pjenasto izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte ulje, mlijeko, orahe, gris i brašno koje ste pomiješali s praškom za pecivo.
-
2
Na kraju umiješajte naribane jabuke i rum pa smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen lim (veličine 20×35 cm).
-
3
Pripremljenu smjesu pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C 30 do 35 minuta.
-
4
Pečeni kolač premažite džemom od marelica i pospite nasjeckanim orasima.
Stracatela
Sastojci
- Korica:
- 4 jaja
- 5 kasika secera
- 200g margarina
- 100g cokolade
- 2 kasike (pune) brasna
- cokoladno mleko ili nes kafa za prelivanje kore;
- Fil 1.
- 1/2 l slatke pavlake
- 250g cokolade
- Fil 2.
- 1/2 l slatke pavlake
- 100g krupno narendane Cipiripi table
- 50-100g pecenih mlevenih lesnika
Priprema
Korica:
Od navedenih sastojaka ispeci koricu, pa preliti cokoladnim mlekom ili nes kafom;
-
2
Fil 1.
1/2 l slatke pavlake i 250g cokolade zagrevati do kljucanja (ali da ne prokljuca), pa dobro ohladiti i umutiti do zeljene cvrstine;
-
3
Fil 2.
1/2 l slatke pavlake cvrsto umutiti, pa podeliti na dva dela;
u prvi deo dodati krupno narendanu Cipiripi tablu i malo pecenih mlevenih lesnika, a drugi deo ostaje beo;
-
4
Filovati :
korica - cokoladni fil - Cipiripi fil (kornet fil) - slatka pavlaka;
Suksess Oblatne
Sastojci
-
3 lista oblatne
-
5 bjeljanaka
-
250 gr mleveni badema
-
250 gr secera
-
Zuti krem:
5 zutnjaka
-
100 ml slatkog vrhnja ( slatka pavlaka )
-
125 gr secera
-
4 cajne zlicice vanilije secera
-
150 gr kvalitetnog putera ( sobne temperature )
- 3 lista oblatne
- 5 bjeljanaka
- 250 gr mleveni badema
- 250 gr secera
- Zuti krem: 5 zutnjaka
- 100 ml slatkog vrhnja ( slatka pavlaka )
- 125 gr secera
- 4 cajne zlicice vanilije secera
- 150 gr kvalitetnog putera ( sobne temperature )
Priprema
-
Ukopcati pecnicu da se zagreja na 200 stupnjeva.
-
2
Bjeljanjke uz postepeno dodavanje secera
izmiksati elektricnim mikserom u cvrst sneg. Na kraju lagano spatulicom
umesati mlevene bademe. Podeliti smesu na 3 jednaka dela.
-
3
Smesu razmazati na sve 3 lista oblatni sa
rupicaste strane. Peci posebno svaku u plehu kojeg smo prekrili papirom
za pecenje. Peci par minuta, treba da je cvrsta na dodir. Ne treba da
porumeni.
-
4
Pecene listove oblatni preseci da od
jednog lista dobijete 2. Imace te 6 listova. Ostaviti sa strane da se
ohlade a u medju vremenu pripremati zutu kremu. Krema je fantasticna
-
5
U odgovarajucu posudu pomesati zajedno
slatko vrhnje, zumanjke, secer i vanil secer pa kuvati na slabijo vatri
dok se ne zgusne. Kremu ohladiti i na kraju u ohladjenu kremu umiksati
puter pjenasto koji je sobne temperature. Izmiksati u glatku kremu.
-
6
Kremu podeliti u 5 delova, a potom premazati oblatne i redjati jednu na drugu, pritiskajuci, zadnja ostaje prazna.
-
7
Slozene oblatne pritisniti sa nekim tezim
predmetom, ili teskom knjigom da se izravnaju. Ostaviti u frizider da
se sve lepo poveze.
-
8
Seci po zelji. Dobije se puno oblatni od ove kolicine.
- Ukopcati pecnicu da se zagreja na 200 stupnjeva.
-
2
Bjeljanjke uz postepeno dodavanje secera izmiksati elektricnim mikserom u cvrst sneg. Na kraju lagano spatulicom umesati mlevene bademe. Podeliti smesu na 3 jednaka dela.
-
3
Smesu razmazati na sve 3 lista oblatni sa rupicaste strane. Peci posebno svaku u plehu kojeg smo prekrili papirom za pecenje. Peci par minuta, treba da je cvrsta na dodir. Ne treba da porumeni.
-
4
Pecene listove oblatni preseci da od jednog lista dobijete 2. Imace te 6 listova. Ostaviti sa strane da se ohlade a u medju vremenu pripremati zutu kremu. Krema je fantasticna
-
5
U odgovarajucu posudu pomesati zajedno slatko vrhnje, zumanjke, secer i vanil secer pa kuvati na slabijo vatri dok se ne zgusne. Kremu ohladiti i na kraju u ohladjenu kremu umiksati puter pjenasto koji je sobne temperature. Izmiksati u glatku kremu.
-
6
Kremu podeliti u 5 delova, a potom premazati oblatne i redjati jednu na drugu, pritiskajuci, zadnja ostaje prazna.
-
7
Slozene oblatne pritisniti sa nekim tezim predmetom, ili teskom knjigom da se izravnaju. Ostaviti u frizider da se sve lepo poveze.
-
8
Seci po zelji. Dobije se puno oblatni od ove kolicine.
Domaci Slanci
Sastojci
-
500 gr mekog brasna
-
40 gr svezeg kvasca
-
50 ml ulja
-
3 zlice kiselog vrhnja
-
250 ml mlakog mleka
-
1/2 zlicice soli
-
1/2 zlicice secera
-
Preljev:
3 zlice mekog brasna
-
3 zlice soli
-
ca 60-70 ml mlake vode
-
i jos:
mesavina mleka i ulja
- 500 gr mekog brasna
- 40 gr svezeg kvasca
- 50 ml ulja
- 3 zlice kiselog vrhnja
- 250 ml mlakog mleka
- 1/2 zlicice soli
- 1/2 zlicice secera
- Preljev: 3 zlice mekog brasna
- 3 zlice soli
- ca 60-70 ml mlake vode
- i jos: mesavina mleka i ulja
Priprema
-
1
U mlako mleko izdrobiti kvasac i dodati secer. Ostaviti sa strane 10-tak minuta.
-
2
U posudu za mesanje dodati sve suhe sastojke, a zatim sa mesavinom mleka i kvasca i sa uljem umesiti testo koje se nelepi.
-
3
Umesano testo ostaviti da nadolazi, ca 30 minuta ili dok ne udvostruci zapreminu.
-
4
Nadoslo testo premesiti i od njega oblikovati kuglice velicine jajeta i svaku kuglicu rastanjiti kao tortilju.
-
5
A zatim umotati kao stapic i redjati na pleh oblozen papirom za pecenje.
-
6
Svaki oblikovani stapic premazati
mesavinom mleka i ulja i staviti peci u prethodnoj zagrejanoj pecnici
200 stupnjeva ca 15-tak minuta. Pred kraj poprskati sa preljevom i
vratiti u pecnicu da se ispece do kraja.
-
7
pecene premazati rastopljenim puterom ili uljem.
-
1
U mlako mleko izdrobiti kvasac i dodati secer. Ostaviti sa strane 10-tak minuta.
-
2
U posudu za mesanje dodati sve suhe sastojke, a zatim sa mesavinom mleka i kvasca i sa uljem umesiti testo koje se nelepi.
-
3
Umesano testo ostaviti da nadolazi, ca 30 minuta ili dok ne udvostruci zapreminu.
-
4
Nadoslo testo premesiti i od njega oblikovati kuglice velicine jajeta i svaku kuglicu rastanjiti kao tortilju.
-
5
A zatim umotati kao stapic i redjati na pleh oblozen papirom za pecenje.
-
6
Svaki oblikovani stapic premazati mesavinom mleka i ulja i staviti peci u prethodnoj zagrejanoj pecnici 200 stupnjeva ca 15-tak minuta. Pred kraj poprskati sa preljevom i vratiti u pecnicu da se ispece do kraja.
-
7
pecene premazati rastopljenim puterom ili uljem.
Govedji Gulas
Sastojci
-
600 gr govedjeg mesa
-
600 gr crnog luka
-
250 ml soka od paradajza
-
1 zlicica persuna
-
1 zlicica bibera
-
2 zlicice mlevene crvene paprike
-
1 zlica vegete
-
so po ukusu
-
2 komada lovorov list
-
ca 600 ml vode
-
6 zlica suncokretovog ulja
-
po zelji ljute papricice
-
po zelji malo bosiljka
- 600 gr govedjeg mesa
- 600 gr crnog luka
- 250 ml soka od paradajza
- 1 zlicica persuna
- 1 zlicica bibera
- 2 zlicice mlevene crvene paprike
- 1 zlica vegete
- so po ukusu
- 2 komada lovorov list
- ca 600 ml vode
- 6 zlica suncokretovog ulja
- po zelji ljute papricice
- po zelji malo bosiljka
Priprema
-
1
Oljustite crni luk i sitno ga naseckajte.
-
2
Meso narezite na kockice.
-
3
Na zagrejanom ulju przite luk dok ne
postakli i dobije tamno zutu boju, pa dolijte vode ( ca 300 ml ) i
ostavite da se dinsta na srednjoj temperaturi ca 20 minuta.
-
4
Posle 20 minuta, dodajte 2 zlicice crvene
mlevene paprike, lovorov list i govedinu, dolijte vode da ogrozne,
promesajte, dodajte persun i ostavite da se kricka dok meso ne omeksa (
sto duze to bolje ), pa sa vremena na vreme dolivajte vodu i povremeno
promesati.
-
5
Kada je meso omeksalo i mesavina postala
jako gusta, dodajte vegetu i paradajz sok, posolite i pobiberite i
kuvajte jos 15 minuta, pred kraj ca 5 minuta po zelji mozete dodati malo
bosiljka i kuvati jos 2 minuta.
-
1
Oljustite crni luk i sitno ga naseckajte.
-
2
Meso narezite na kockice.
-
3
Na zagrejanom ulju przite luk dok ne postakli i dobije tamno zutu boju, pa dolijte vode ( ca 300 ml ) i ostavite da se dinsta na srednjoj temperaturi ca 20 minuta.
-
4
Posle 20 minuta, dodajte 2 zlicice crvene mlevene paprike, lovorov list i govedinu, dolijte vode da ogrozne, promesajte, dodajte persun i ostavite da se kricka dok meso ne omeksa ( sto duze to bolje ), pa sa vremena na vreme dolivajte vodu i povremeno promesati.
-
5
Kada je meso omeksalo i mesavina postala jako gusta, dodajte vegetu i paradajz sok, posolite i pobiberite i kuvajte jos 15 minuta, pred kraj ca 5 minuta po zelji mozete dodati malo bosiljka i kuvati jos 2 minuta.
Нема коментара:
Постави коментар