недеља, 27. април 2014.

Dana POLIMKA 2...

Brze lepinje





 Kad namamo hleba u kući. ovo su idealne lepinjice koje se brzo spremaju. Dobre su za doručak, mekane i ukusne

Potrebno je:

2 čaše ( čaša od 180 gr) jogurta
4 čaše brašna
1 kašičica soli
2 kesice praška za pecivo

Priprema:

U posudu staviti jogurt, dodati prašak za pecivo, ostaviti da stane 2-3 minuta. Kad se stavi prašak za pecivo jogurt će početi malo peniti sačekati da se stiša pa dodati brašno i so. Zamesiti testo toliko da se ne lepi za ruke.  Po malo stavljati brašna na radnu površinu  dok radimo testo, testo je mekano.
Podeliti na 6 delova.



 Od svakog dela oblikovati kuglicu.




Svaku kuglicu razvaljati u krug 13-14 cm, stavljati na papir za pečenje koji smo stavili na neku tacnu.




Pomešati 1 kašiku jogurta sa 1 kašičicom ulja, premazati lepinje, išarati i posuti semenom čurekota.
Tada uključiti rernu na 250 stepeni, staviti u nju pleh koji smo izvrnuli. Kad se rerna zagreje i pleh u njoj, izvaditi pleh iz rerne  povući papir sa lepinjama da sklizne sa tacne na vruć pleh.
Staviti pleh sa lepinjama u rernu smanjiti temperatutu na 200 stepeni i peći 10 minuta.

Lepinje se peku.





Gibanica moje bake





 Sećam se da sam, još kao dete obožavala gibanicu koju je pravila moja baka, kasnije moja majka. Sećam se prvo bi ispekla kore na šporetu na drva, uzimala emajliranu plavu tepsiju, redjala, po malo nabirala kore, premazivala filom od sira i jaja, i tako redom dok se sav materijal ne utroši. Tako je pravila gibanicu moja baka i majka, a ja recept koji sam nasledila od njih je modernija verzija bez šporeta na drva. Kore valjam oklagijom i pečem u pica pekaču, filujem i pečem u električnom šporetu. 


Potrebno je:

800 gr brašna
2 kašičice soli
2 kašike ulja
oko 4 dcl mlake vode

Za premazivanje testa:
mast

Za fil:

500 gr sira
5 jaja
1 čaša kisele pavlake ( čaša 180 gr)
2 dcl mleka
2 dcl ulja


Priprema:

U posudu staviti brašno, ulje i so. Dodavati po malo mlake vode i umesiti testo. Dobro testo izraditi.
 Testo podelimo na 18 loptica. Svaki deo testa razvaljamo u krug od 10cm. Uzmemo jedan krug premažemo sa rastopljenom masti, na njega stavimo drugi ne premazani krug. Tako radimo sa svim krugovima testa. Kad spojimo dva po dva kruga, dobijemo ukupno 9 krugova.







 Pica pekač uključiti  na podeok 3.








 Uzeti  testo od spojena dva kruga i valjati  oklagijom  da  obim kruga razvaljanog testa bude od 32-34cm. Razvaljanu  koru staviti  na oklagiju i preneti  na pica pekač.

 






Koru peći  jedan  minut sa jedne strane, prevrnuti  koru i peći  još jedan minut sa druge strane. ( kora će se naduvati  i podići, moramo paziti da se ne opečemo od vrele pare što izlazi izmedju dve kore).Ta para što se stvara izmedju dve kore daje korama mekoću i elastičnost .











 Pečenu koru izvaditi  iz pica pekača i pažljivo odvojiti  jednu koru od druge, uviti  u krpu da se ne suše.Tako raditi  sa svim korama.

















 Kad ispečemo kore, napraviti  fil: Sve sastojke za fil umutiti.






Uzeti  tepsiju prečnika  30cm, manje 2-3cm od kora. Na dno tepsije staviti  koru, koju malo izgužvamo  jer je veća od tepsije, pa staviti  2 kašike fila, pa kora pa fil i tako redom dok ne utrošimo kore i fil



.

 Zadnju koru premazati  sa preostalim filom. Složenu gibanicu na par mesta do dna probušiti  tanjim oštrim nožem i staviti  da se peče na 180 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.





 Prohladjenu gibanicu seći  na kocke.


Gerber pogača






Potrebno je:

3 dcl mleka
1 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
4 kašike ulja
1 kašičica soli
500 gr brašna

Za fil:

200 gr sira
2 kašike kisele pavlake
1 jaje
1 belance
1 kašika suve mirodjije
so po potrebi

Za premazivanje:

1 žumance
1/2 kašičice ulja
1 kašičica mleka
1/2 kašičice crvene mlevene slatke paprike
seme maka
seme susama

Priprema:

U mlako mleko staviti šećer i kvasac i ostaviti da stane 5 minuta, pa dodati ulje, so i brašnom zamesiti testo. Izraditi testo i ostaviti da nadolazi.
Kad testo nadodje izraditi ga i podeliti na 2 dela.



Oba testa razvaljati u krug prečnika 30 cm. Jedan krug staviti na pleh prethodno obložen papirom ( veliki pleh iz električnog šporeta)





Napraviti fil: Usitniti sir dodati kiselu pavlaku, 1 jaje, 1 belance i 1 kašiku suve mirodjije. Sve dobro izmešati.
Fil staviti na jedan krug od testa kao na slici.





Drugi krug testa staviti preko ovog sa filom.




Na sredini testa gde je ispupčenje od fila staviti posudicu prečnika 10 cm. Blago pritisnuti da udje malo u testo. Testo iseći na 4 dela.




Svaku četvrtinu testa iseći još na tri dela.








 Tako imamo 12 sečenih delova kruga. Svaki sečeni deo uvrnuti.







Posudu sa sredine pogače  skinuti. Jedno žumance umutiti sa uljem, premazati sredinu pogače gde je bila posudica i posuti makom. U žumance dodati 1 kašičicu mleka umutiti i premazati latice pogače  i posuti susamom. U preostalo žumance dodati crvenu mlevenu papriku i premazati deo izmedju latica i kruga sa makom.





Ostaviti pogaču da narasta 20- 30 minuta i peći na 180 stepeni 10 minuta smanjiti na 160 stepeni i peći još 15 minuta.


Lisnata pita sa kvascem




Ovakvu pitu je pravila moja majka. Pravim i ja, ali mislim da ja neću nikada moći tako dobro da uradim kako je ona to  radila.

Potrebno je:

500 gr brašna
3 dcl mlake vode
1 kašika kvasca
1 kašičica soli
1 jaje
250 gr sira
mast ili ulje za premazivanje testa

Priprema:

U mlaku vodu staviti kvasac i da stane malo, dodati jaje i brašno. Zamesiti testo i dobro izraditi.
 Podeliti testo na 24 loptice. Svaku lopticu testa razvaljati u krug veličine 10cm. Uzimati 3 kruga staviti jedan na drugi prethodno premazani  istopljenom masti ili ulja.Treći krug ne premazivati.







Tako spojati  i preostale krugove testa. Spajanjem krugova dobili smo 8 krugova koje ćemo razvaljati prečnika 30 cm.
Tako razvaljan jedan krug staviti  u tepsiju, premazati  sa istopljenom masti, posuti  izmrvljenim sirom, opet razvaljani krug, premazati  masti i posuti  sirom.
Tako uradimo sa svim 8 razvaljanih krugova. Složenu pitu iseći  na kocke.




 premazati  sa istopljenom masti ( ulja)  i  2 kašike kisele pavlake.





ostaviti da stoji  20 minuta i peći  na 200 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.



.

Pita sa sirom




Potrebno je:
 
500 gr kora za pitu
300 gr sira
4 jaja
2 dcl jogurta
2 dcl gazirane vode
1 dcl ulja
1 kašičica soli

Priprema:

Uzeti pleh u koji ćemo peći pitu. Na sve 4 strane pleha staviti po jednu koru, polovina kore da prelazi pleh.




Napraviti fil: Izmešati sir, jaja, jogurt, gaziranu vodu i ulje.
Uzimati po jednu koru, rukom zgužvati, uvaljivati u fil i stavljati u pleh na one 4 kore. Blago zgužvanu koru protresti ne zbijati kad se stavlja u pleh. Tako uraditi sa svim korama. Ako preostane fila preliti preko zgužvanih kora.



One polovine kora što prelaze pleh, staviti preko gužvanih kora.



Pomešati 1 kašiku ulja i jednu kašiku jogurta i premazati složenu pitu.
Iseći pitu na kocke.



Peći na 190 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.

Pogača moje bake






Ova pogača me jako podseća na moje detinjstvo. Ovu pogaču je moja baka pravila, kasnije moja majka, i ja sada. Pogaču pravim i kad ostanem bez hleba a nemam vremena da čekam da mi testo nadolazi.

Potrebno je;

600 gr brašna
2 kašike ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica soli
oko 4 dcl hladne vode

Priprema:

U posudu staviti brašno, dodati so, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i ulje. Dodavati vodu malo po malo mešajući rukom da zamesimo testo koje se ne lepi za ruke.



Izvaditi testo iz posude  na radnu površinu.





  Mesiti  testo  2-3 minuta, i ostaviti da stane 5- 6 minuta.



Tada testo još jednom dobro izraditi, staviti u tepsiju i  rukama istanjiti.





Ostaviti da stoji 15 minuta  pa  izbockati pogaču viljuškom.





Peći pogaču na 200 stepeni, kad malo požuti smanjiti na 180 stepeni i ispeći do kraja.
Pogača se ne seče nožem, već lomi rukama.


Нема коментара:

Постави коментар