Brze lepinje
Kad namamo hleba u kući. ovo su idealne lepinjice koje se brzo spremaju. Dobre su za doručak, mekane i ukusne
Potrebno je:
2 čaše ( čaša od 180 gr) jogurta
4 čaše brašna
1 kašičica soli
2 kesice praška za pecivo
Priprema:
U posudu staviti jogurt, dodati prašak za pecivo, ostaviti da stane 2-3 minuta. Kad se stavi prašak za pecivo jogurt će početi malo peniti sačekati da se stiša pa dodati brašno i so. Zamesiti testo toliko da se ne lepi za ruke. Po malo stavljati brašna na radnu površinu dok radimo testo, testo je mekano.
Podeliti na 6 delova.
Svaku kuglicu razvaljati u krug 13-14 cm, stavljati na papir za pečenje koji smo stavili na neku tacnu.
Pomešati 1 kašiku jogurta sa 1 kašičicom ulja, premazati lepinje, išarati i posuti semenom čurekota.
Tada uključiti rernu na 250 stepeni, staviti u nju pleh koji smo izvrnuli. Kad se rerna zagreje i pleh u njoj, izvaditi pleh iz rerne povući papir sa lepinjama da sklizne sa tacne na vruć pleh.
Staviti pleh sa lepinjama u rernu smanjiti temperatutu na 200 stepeni i peći 10 minuta.
Lepinje se peku.
Gibanica moje bake
Sećam se da sam, još kao dete obožavala gibanicu koju je pravila moja baka, kasnije moja majka. Sećam se prvo bi ispekla kore na šporetu na drva, uzimala emajliranu plavu tepsiju, redjala, po malo nabirala kore, premazivala filom od sira i jaja, i tako redom dok se sav materijal ne utroši. Tako je pravila gibanicu moja baka i majka, a ja recept koji sam nasledila od njih je modernija verzija bez šporeta na drva. Kore valjam oklagijom i pečem u pica pekaču, filujem i pečem u električnom šporetu.
Potrebno je:
800 gr brašna
2 kašičice soli
2 kašike ulja
oko 4 dcl mlake vode
Za premazivanje testa:
mast
Za fil:
500 gr sira
5 jaja
1 čaša kisele pavlake ( čaša 180 gr)
2 dcl mleka
2 dcl ulja
Priprema:
U posudu staviti brašno, ulje i so. Dodavati po malo mlake vode i umesiti testo. Dobro testo izraditi.
Testo podelimo na 18 loptica. Svaki deo testa razvaljamo u krug od 10cm. Uzmemo jedan krug premažemo sa rastopljenom masti, na njega stavimo drugi ne premazani krug. Tako radimo sa svim krugovima testa. Kad spojimo dva po dva kruga, dobijemo ukupno 9 krugova.
Pica pekač uključiti na podeok 3.
Uzeti testo od spojena dva kruga i valjati oklagijom da obim kruga razvaljanog testa bude od 32-34cm. Razvaljanu koru staviti na oklagiju i preneti na pica pekač.
Koru peći jedan minut sa jedne strane, prevrnuti koru i peći još jedan minut sa druge strane. ( kora će se naduvati i podići, moramo paziti da se ne opečemo od vrele pare što izlazi izmedju dve kore).Ta para što se stvara izmedju dve kore daje korama mekoću i elastičnost .
Pečenu koru izvaditi iz pica pekača i pažljivo odvojiti jednu koru od druge, uviti u krpu da se ne suše.Tako raditi sa svim korama.
Kad ispečemo kore, napraviti fil: Sve sastojke za fil umutiti.
Uzeti tepsiju prečnika 30cm, manje 2-3cm od kora. Na dno tepsije staviti koru, koju malo izgužvamo jer je veća od tepsije, pa staviti 2 kašike fila, pa kora pa fil i tako redom dok ne utrošimo kore i fil
.
Zadnju koru premazati sa preostalim filom. Složenu gibanicu na par mesta do dna probušiti tanjim oštrim nožem i staviti da se peče na 180 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.
Prohladjenu gibanicu seći na kocke.
Gerber pogača
Potrebno je:
3 dcl mleka
1 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
4 kašike ulja
1 kašičica soli
500 gr brašna
Za fil:
200 gr sira
2 kašike kisele pavlake
1 jaje
1 belance
1 kašika suve mirodjije
so po potrebi
Za premazivanje:
1 žumance
1/2 kašičice ulja
1 kašičica mleka
1/2 kašičice crvene mlevene slatke paprike
seme maka
seme susama
Priprema:
U mlako mleko staviti šećer i kvasac i ostaviti da stane 5 minuta, pa dodati ulje, so i brašnom zamesiti testo. Izraditi testo i ostaviti da nadolazi.
Kad testo nadodje izraditi ga i podeliti na 2 dela.
Oba testa razvaljati u krug prečnika 30 cm. Jedan krug staviti na pleh prethodno obložen papirom ( veliki pleh iz električnog šporeta)
Napraviti fil: Usitniti sir dodati kiselu pavlaku, 1 jaje, 1 belance i 1 kašiku suve mirodjije. Sve dobro izmešati.
Fil staviti na jedan krug od testa kao na slici.
Drugi krug testa staviti preko ovog sa filom.
Na sredini testa gde je ispupčenje od fila staviti posudicu prečnika 10 cm. Blago pritisnuti da udje malo u testo. Testo iseći na 4 dela.
Svaku četvrtinu testa iseći još na tri dela.
Tako imamo 12 sečenih delova kruga. Svaki sečeni deo uvrnuti.
Posudu sa sredine pogače skinuti. Jedno žumance umutiti sa uljem, premazati sredinu pogače gde je bila posudica i posuti makom. U žumance dodati 1 kašičicu mleka umutiti i premazati latice pogače i posuti susamom. U preostalo žumance dodati crvenu mlevenu papriku i premazati deo izmedju latica i kruga sa makom.
Ostaviti pogaču da narasta 20- 30 minuta i peći na 180 stepeni 10 minuta smanjiti na 160 stepeni i peći još 15 minuta.
Lisnata pita sa kvascem
Ovakvu pitu je pravila moja majka. Pravim i ja, ali mislim da ja neću nikada moći tako dobro da uradim kako je ona to radila.
Potrebno je:
500 gr brašna
3 dcl mlake vode
1 kašika kvasca
1 kašičica soli
1 jaje
250 gr sira
mast ili ulje za premazivanje testa
Priprema:
U mlaku vodu staviti kvasac i da stane malo, dodati jaje i brašno. Zamesiti testo i dobro izraditi.
Podeliti testo na 24 loptice. Svaku lopticu testa razvaljati u krug veličine 10cm. Uzimati 3 kruga staviti jedan na drugi prethodno premazani istopljenom masti ili ulja.Treći krug ne premazivati.
Tako spojati i preostale krugove testa. Spajanjem krugova dobili smo 8 krugova koje ćemo razvaljati prečnika 30 cm.
Tako razvaljan jedan krug staviti u tepsiju, premazati sa istopljenom masti, posuti izmrvljenim sirom, opet razvaljani krug, premazati masti i posuti sirom.
Tako uradimo sa svim 8 razvaljanih krugova. Složenu pitu iseći na kocke.
premazati sa istopljenom masti ( ulja) i 2 kašike kisele pavlake.
ostaviti da stoji 20 minuta i peći na 200 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.
.
Pita sa sirom
Potrebno je:
500 gr kora za pitu
300 gr sira
4 jaja
2 dcl jogurta
2 dcl gazirane vode
1 dcl ulja
1 kašičica soli
Priprema:
Uzeti pleh u koji ćemo peći pitu. Na sve 4 strane pleha staviti po jednu koru, polovina kore da prelazi pleh.
Napraviti fil: Izmešati sir, jaja, jogurt, gaziranu vodu i ulje.
Uzimati po jednu koru, rukom zgužvati, uvaljivati u fil i stavljati u pleh na one 4 kore. Blago zgužvanu koru protresti ne zbijati kad se stavlja u pleh. Tako uraditi sa svim korama. Ako preostane fila preliti preko zgužvanih kora.
One polovine kora što prelaze pleh, staviti preko gužvanih kora.
Pomešati 1 kašiku ulja i jednu kašiku jogurta i premazati složenu pitu.
Iseći pitu na kocke.
Peći na 190 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.
Pogača moje bake
Ova pogača me jako podseća na moje detinjstvo. Ovu pogaču je moja baka pravila, kasnije moja majka, i ja sada. Pogaču pravim i kad ostanem bez hleba a nemam vremena da čekam da mi testo nadolazi.
Potrebno je;
600 gr brašna
2 kašike ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica soli
oko 4 dcl hladne vode
Priprema:
U posudu staviti brašno, dodati so, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i ulje. Dodavati vodu malo po malo mešajući rukom da zamesimo testo koje se ne lepi za ruke.
Izvaditi testo iz posude na radnu površinu.
Mesiti testo 2-3 minuta, i ostaviti da stane 5- 6 minuta.
Tada testo još jednom dobro izraditi, staviti u tepsiju i rukama istanjiti.
Ostaviti da stoji 15 minuta pa izbockati pogaču viljuškom.
Peći pogaču na 200 stepeni, kad malo požuti smanjiti na 180 stepeni i ispeći do kraja.
Pogača se ne seče nožem, već lomi rukama.
Нема коментара:
Постави коментар