Pizza
Za pizzu je bitno da nam je testo dobro i odgovarajuća temperatura pri pečenju. Ovako spremljeno testo je mekano i vazdušasto i kad se ohladi. Za fil možemo koristiti sastojke po želji pojedinca.
Potrebno je:
2 dcl vode
1 kašika suva kvasca
1/4 kašičice soli
1 kašika ulja
300 gr brašna
Ovaj put za fil sam koristila:
14 kašika kuvana paradajza
200 gr šampinjona
200 gr slanine
200 gr pizza mozzarella sira
1 paprika
Priprema:
Od ove količine testa koje zamesimo izadju 2 pizze veličine prečnika 28 cm.
Testo: U mlaku vodu dodati kvasac, da stane malo pa dodati ulje, so i brašnom zamesiti testo. Testo dobro izraditi i ostaviti da nadolazi pola sata.
Za to vreme pripremiti fil
Slaninu iseckati na kockice ( koristiti onu mesnatu), sir izrendati, papričicu iseći na kolutove ( po želji može biti ljuta), paradajz sam koristila domaći kuvani. Šampinjone iseći na listiće, posuti sa malo soli i 1 kašičicom origana i ostaviti da stane.
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Za to vreme testo koje je nadošlo premesiti podeliti na 2 dela, razvaljati veličine prečnika 28 cm.
Krugove testa staviti u pleh, prethodno obložen papirom.
Testo premazati paradajzom, poredjati listiće šampinjona i seckane slanine.
Posuti rendanim sirom i preko staviti kolutiće seckane paprike. ( zaboravila sam da slikam ovaj postupak)
Kad se rerna ugreje na 250 stepeni staviti pizzu i peći 10 minuta.
Pita sa sirom - Mafini
Evo jednog recepta za brzi doručak.
Potrebno je:
500 gr kora za pitu
3 jaja
300 gr sira ( Feta, sitni ili masni sir u kriškama)
2 dcl jogurta
1 dcl ulja
1 dcl mleka
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo.
seme susama
Priprema:
Kore za pitu uviti u rolnu i iseći širine 2 cm. Kad ih isečemo, rastresti i trakice iskidati rukom.
Sir isitniti dodati jaja, jogurt, ulje, mleko, so i prašak za pecivo.
U ovu masu dodati isitnjene kore za pitu i sve dobro izmešati.
Pleh za mafine podmazati uljem, staviti smesu , posuti susamom i peći na 200 stepeni 20-25 minuta, dok pita ne dobije zlatno žutu boju.
Sir koji koristim je sir u kriškama, izradjen u domaćoj radinosti.
Posne mekike sa heljdinim brašnom
U mojoj kuhinji se dosta koristi i domaće brašno od heljde. U mogućnosti sam da koristim heljdino brašno mleveno na vodenici potočari. Ovako mleveno je tamnije nego kada kupimo u trgovini. Ove mekike su idealne za doručak kao i u danima posta.
Potrebno je:
4 dcl mlake vode
1kašičica šećera
1 kašika suva kvasca
400 gr pšenična brašna
100 gr heljdina brašna
1 kašičica origana
ulje
Priprema:
U mlaku vodu staviti 1 kašičicu šećera, 1 kašiku kvasca, da stane 5 minuta pa dodati 100 gr heljdina brašna, 400 gr pšenična brašna, 1 kašičicu origana i 1 kašičicu soli. ( ja koristim heljdino brašno mleveno na potočari i dovoljno je staviti 100 gr, dok ovo što se kupuje u trgovini staviti 200 gr a pšenična 400 gr)
Zamesiti testo, dobro izraditi i podeliti na 8 delova.
Od svakog dela testa napraviti lopticu u staviti na tacnu koju smo prethodno posuli brašnom.
Prekriti testo sa streč folijom i ostaviti da narasta 30-40 minuta.
Kad naraste
uzimati loptice testa, rasteći pouljenim prstima u krug
staviti na zagrejano ulje, na sredinu viljučkom napraviti rupicu i pržiti sa jedne i druge strane .
( rupica se pravi da lepo ostanu ravne)
Нема коментара:
Постави коментар