Gusenica pecivo
Ovo pecivo je jako interesantno, naročito deci
Potrebno je:
2 dcl vode
2 dcl jogurta
1 kašika suva kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli
1 dcl ulja
brašno
Priprema:
U posudu staviti mlaku vodu, kvasac i šećer. Ostaviti da malo stane, pa dodati jogurt, ulje, so i brašno. Zamesiti testo koje ne ostavimo da nadolazi već dobro izradimo, tako što kuglu testa bacamo na radnu površinu 50-60 puta.
Tada testo podelimo na 10 delova. Svaki deo razvaljamo u elipsast oblik dužine 28 cm, a širine 10 cm, vodoravno isečemo na trakice ne do kraja i uvijemo. Poredjamo u pleh jednu do druge da se ne dodiruju (kad se ispeku spojiće se). Ostavimo da pecivo odstoji pola sata, pa peći na 180 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.
Prolećni rolat sa jajima
Imala sam dosta kuvanih jaja od Uskrsa i razmišljala sam u šta da ih utrošim. Setila sam se jednog divnog rolata što sam davno jela. Brzo se spremi, dekorativan, ukusan.
Potrebno je:
2 jaja
100 gr sira ( feta, sitni sir, sir u kriškama)
1 dcl ulja
1,5 dcl jogurta
1 kašičica soli
250 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
200 gr praziluka
1 kašika sveže seckana peršuna
1 kašika sveže seckane mirodjije
4 -5 kuvanih jaja
Priprema:
Praziluk iseckati na kolutove i kratko propržiti na malo ulja, dodati prstohvat soli 1 kašiku sveže seckana peršuna i 1 kašiku sveže seckane mirodjije. Ostaviti da se ohladi.
Umutiti 2 jaja, dodati 100 gr sira, 1 dcl ulja, 1,5 dcl jogurta, 1 kašičicu soli, 250 gr brašna i prašak za pecivo. Dodati ohladjen propržen praziluk. Sve dobro izmešati.
Jednu polovinu mase staviti u pleh veličine 9 x 28 cm, prethodno obložen papirom i dno i stranice.Poredjati kuvana oljuštena jaja dužinom, pa staviti preko drugu polovinu mase. Po vrhu posuti semenom susama.
Peći na 180 stepeni 30 -35 minuta.
Moje pancerote
Uglavnom pancerote se prže na ulju. Ova verzija je bolja jer se peku u
rerni, nema da upiju ulje a i zdravije je. Mekane, vazdušaste i hladne
ostaju mekane.
Potrebno je:
1 dcl mlake vode
1 kašika suva kvasca
1/2 kašičice šećera
2 dcl jogurta
4 kašika ulja
1 kašičica soli
2 jaja
600 gr brašna
kečap ili gusto kuvan paradajz
šampinjoni prženi ili marinirani
šunka
mozzarella sir
Priprema:
U 1 dcl mlake vode staviti 1/2 kašičice šećera i 1 kašiku suva kvasca.
Da stane 5 minuta i dodati 2 jaja, 2 dcl jogurta, 1 kašičicu soli, 4
kašike ulja i brašnom zamesiti testo. Testo dobro izraditi staviti u
posudu.
Poklopiti i ostaviti da nadolazi dok ne udvostruči količinu.
Testo kad nadodje izraditi ga i podeliti na 10 loptica. U jednoj loptici ima oko 100 gr.
Šunku izrezati na kockice, sir izrendati. Šampinjone ako ne koristimo
seckane marinirane iz tegle onda sveže šampinjone propržimo na ulju. Ja
uglavnom koristim sveže šampinjone tako što ih iseckam na listiće i na
vrlo malo ulja pržim dok nestane tečnosti koju puste. Dodam malo soli i
origana.
Loptice od testa razvaljati na elipsast oblik dužine 20 cm. Na sredinu
testa staviti prvo kečap, seckanu šunku, šampinjone pa rendani sir.
Krajeve kruga spojiti, pritisnuti prstima da se zalepe.
Pancerote redjati u pleh prethodno obložen papirom. Spojeni deo da dodje
na vrh. Premazati umućenim žumancetom i posuti sitno rendanim sirom.
Ostaviti da stanu 20 minuta i peći na 200 stepeni 20 -25 minuta.
Uvijeno pecivo
Volim da radim razna pecivo, tada koristim svu moju maštovitost i uvek iznalazim nove metode savijanja. Tako je nastalo i ovo pecivo.
Potrebno je:
4 dcl mleka
1 kašičica šećera1 kašika suva kvasca
2 dcl ulja
2 jaja
1 belance
1 kašičica soli
750-800 gr brašna
125 gr maslaca
1 kašičica ulja
Priprema:
U mlako mleko staviti šećer i suvi kvasac. Ostaviti da odstoji, pa dodati ulje, 1 jaje, 1 belance, so i brašnom zamesiti testo. Testo dobro izraditi pa ostaviti da narasta dok ne udvostruči količinu.
Otopiti maslac.
Nadošlo testo staviti na radnu površinu, dobro izraditi. Od testa odkidati male loptice veličine mandarine. Svaku lopticu testa razvaljati u elipsast krug. Krugove testa premazati maslacem i iseči ih na trakice ne do kraja ( vidi sliku).
Urolati na koso krugove i uviti u obliku puža. Savijena peciva poredjati u pleh prethodno obložen papirom.
Umutiti 1 žumance sa 1 kašičicom ulja i premazati pecivo, ostaviti da stanu 20 minuta i peči. Peći na 200 stepeni 20- 25 minuta.
Brza slana peciva
Potrebno je:
2 dcl mlake vode
2 dcl jogurta
20 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
brašno
Za premazivanje peciva:
3 kašike brašna
1 kašičica soli
voda
U mlaku vodu staviti 1 kašičicu šećera, kvasac i 3 kašike brašna. Ostaviti da malo stane. U odstajali kvasac i vodu, dodati jogurt, ulje, so i dodati brašno i umesiti testo koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati kuglu od testa i dobro izraditi testo, tako što kuglu testa bacati , udarati od radnu površinu jedno 50-60 puta . Tada testo podeliti na 10 delova. Svaki deo razvaljati u elipsast oblik dužine 28 cm, a širine 10 cm i uvijati u trubicu.
Poredjati u pleh prethodno obložen papirom jednu do druge da se ne dodiruju (kad se ispeku spojiće se). Ostaviti da pecivo odstoji pola sata, pa peći.
Posle 15 minuta pečenja, kiflice preliti sa slanim testom i do kraja ispeći.
Slano testo za premazivanje:
U posudu staviti 3 kašike brašna, 1 kašikicu soli i dodati vode toliko da testo bude malo gušće nego za palačinke. Testo staviti u plastičnu kesu za zamrzivač, na kraju kese napraviti čačkalicom rupicu i tako pritiskajući kesu slanim testom išarati pecivo.
Prednost pravljenja ovog peciva je što testo ne ostavimo da nadolazi već samo izradimo bacajući na radnu površinu i tek kad složimo u pleh stoji 15 minuta i pečemo. Skraćuje se vreme pripreme.
Projice sa spanaćem
Potrebno je
250 -300 gr seckana ocedjenog spanaća
3 jaja
300 gr sira
2 dcl mleka
1 dcl ulja
10 kašika kukuruznog brašna
10 kašika pšeničnog brašna
1 kesica praška za pecivo
so po potrebi ( zavisi koliko je sir slan)
Spanać oprati, sitno iseckati, posoliti, da stane 15 minuta i ocediti od tečnosti koju spanać pusti. Izmešati spanać, jaja, ulje, mleko, sir, kukuruzno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo i soli po ukusu. Masu staviti u kalup za mafine i peći na 200 C dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Kašike brašna ne da su ravne već malo punije.
Rolnice sa sirom
Potrebno je:
500 gr kora za pitu
Za fil:
3 jaja
300 gr sira
2 dcl jogurta
1/2 dcl ulja
1 kesica praška za pecivo
po potrebi so
Sastojke za fil sjediniti i dobro izmešati.
Uzeti jedan list kore za pitu, presaviti jedan ugao spojiti sa drugim uglom tako da se dobije trougao ako nije pravilan nema veze (vidi sliku). Trougao premazati sa filom. Jedan kraj preklopiti na jednu staranu, drugi kraj na suprotnu stranu, opet premazati filom i uviti u rolnicu.
Uvijene rolnice staviti u pleh prethodno podmazan. Redjati jednu do druge i preostalim filom premazati rolnice. Peći na 200 stepeni dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Prolećni rolat sa mlevenim mesom i blitvom
Potrebno je:
1 kg krompira
2 veze blitve
400 gr mlevena mesa
1 tikvica
1 veći krompir
1 glavica crna luka
3 česna bela luka
3 + 4 kašike prezle
1 jaje
1 kašičica sveže seckana peršuna
so, mleveni biber
ulje
Priprema:
Oguliti i izrenati 1 veću tikvicu, jedan veći oguljen krompir i 1 glavicu crna luka. Ostaviti da pusti tečnost.
U posudu staviti 400 gr mlevena mesa, dodati 3 čena seckana bela luka, 1 kašiku seckana peršuna, soli , mlevena bibera, dobro ocedjene rendane tikvice i krompir i 2 kašike ulja.Dodati 1 jaje i 4 kašike prezle. Sve dobro izmešati.
Dve veze blitve 2-3 minuta bariti u vodi, preliti sa hladnom vodom i dobro ocediti.
Na foliju posuti 3 kašike prezle, preko staviti smesu od mlevena mesa i rastanjiti u ploču, preko rasporediti obarene listiće blitve malo posoljene.
Pomoću folije urolati i napraviti rolat.
U posudu gde ćemo peći rolat, staviti 3-4 kašike ulja, dobro zagrejati, staviti rolat, ostatkom zagrejanog ulja iz posude preliti rolat. Okolo rolata poredjati krompire prethodno posoljen. Prekriti folijom i peći na 200 stepeni 45-50 minuta.
Нема коментара:
Постави коментар