уторак, 1. април 2014.

Čoko plazma torta


 

Sastojci za kore:Čoko plazma torta1 Čoko plazma torta
  • 10 jaja
  • 10 kasika secera
  • 8 kasika orasa
  • 4 kasike brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • za prelivanje kora 500 ml cokoladnog mleka
Fil:
  • 500 gr slaga u prahu (ja sam koristila C slag)
  • 6 dcl kisele vode
  • 700 gr kisele pavlake
  • 250 gr secera u prahu
  • 300 gr mlevene plazme
Priprema:
Ulupati 5 belanaca u cvrst sneg i postepeno dodavati 5 kasika secera te mutiti da se secer otopi. Dodati 5 zumanaca jedno po jedno neprekidno muteci mikserom. Nakon toga umesati 4 kasike mlevenih orasa, 2 kasike brasna pomesanog sa pola praska za pecivo. Kada to dodate, sve lagano promesati varjacom. Smesu uliti u pleh oblozen papirom za pecenje i peci na 200 stepeni da porumeni. Ja sam pekla u velikoj tepsiji 30×30 cm, a vi mozete i u manjoj, tada ce vam biti visa torta. Od preostalog materijala ispeci jos jednu koru.
Fil:
Umutiti slag sa 6 dcl kisele vode. Kiselu pavlaku, plazmu i secer u prahu izmesati, i u to dodati 6 kasika ulupanog slaga. Sve dobro sjediniti.
Finalni postupak:
Koru staviti na tacnu i preliti sa 250 ml cokoladnog mleka. Premazati polovinom fila, i na fil polovinu slaga. Preklopiti drugom korom i nju preliti sa 250 ml cokoladnog mleka, drugom polovinom fila i drugom polovinom slaga….Ja sam na svako parce ubola malu dekoraciju od topljene cokolade. Par sati nek stoji torta na hladnom, potom je isecite na kocke pa posluzite uz solju domace crne kafe.

                                 Katica pita


Sastojci

Priprema


  1. 1. biskvit:
  2. 1
    Bjelanjke dobro istući u snijeg, dodati šećer, pa još dobro tući. Žlicom dodavati orahe pomiješane s brašnom pa polako miješati kuhačom dok se orasi ravnomjerno ne pomiješaju s bjelanjcima.
  3. 2
    Lim veličine oblatne (onaj srednji, 37×24 cm je gornji rub) obložiti papirom za pečenje, pa smjesu od bjelanjaka i oraha izliti u nju.
  4. 3
    Peći 20-tak minuta na 180°C. Provjeravajte je li gotovo, radije nego da vam se prepreče.
  5. 4
    Pečeno izvaditi iz lima i ostaviti da se ohladi.
  6. 2. biskvit:
  7. 1
    Postupak je isti kao i kod prvog, samo što se umjesto oraha dodaje kokos.
  8. Fil:
  9. 1
    Žumanjke pjenasto izlupati, pa umiješati šećer i još dobro lupati dok ne posvijetle.
  10. 2
    Staviti ih na paru i lupati dok ne postanu gusti i ne počnu se pri miješanju odvajati od zdjele.
  11. 3
    Maknuti s pare i ohladiti.
  12. 4
    U sasvim mlako dodati pjenasto izrađeni margarin.
  13. Slagati kolač:
  14. 1
    Oblatnu ćete morati malo izrezati (koji cm) da bude veličine biskvita. Ja sam kolač slagala u isti lim u kojem sam pekla biskvit.
  15. 2
    Na dno ide oblatna s većim rupicama prema gore.
  16. 3
    Fil podijelite u tri jednaka dijela, pa donju oblatnu premažite prvim dijelom fila. Na fil stavite biskvit od oraha, pa premažite drugim dijelom fila. Na njega ide biskvit od kokosa, pa njega opet premazati trećim dijelom fila. Gore staviti drugu oblatnu s rupicama prema gore.
  17. 4
    Napraviti glazuru: Na pari otopiti čokoladu, u nju dodati ulje i margarin. Kad se otopi dobro izmiješati žlicom, pa preliti gornju oblatnu da popuni rupice.
  18. 5
    Kolač staviti u hladnjak na nekoliko sati. Ja sam stavila preko noći da se biskviti i oblatne malo popuste.                             

Нема коментара:

Постави коментар