Baklava kolač
Sastojci
- 200 grama šećera
- 2 žlice ulja
- 3 bjelanjka
- 2 jaja
- 60 grama brašna
- 200 grama sjeckanih oraha
- 3 žlice soka od naranče
- prstohvat soli
- prstohvat cimeta
Preljev:
- 140 grama šećera
- 1 jušna žlica meda
- 1 dcl soka od iscjeđene naranče
- 1 žlica soka od iscjeđenog limuna
- zerica cimeta
Baklava Emili
Sastojci
- 4 jaja
- 2 šalice šećera
- 1 šalica ulja
- 1 šalica mlijeka
- 1 šalica griza
- 1 šalica oštrog brašna
- 2 šalice mljevenih oraha
Preljev:
- 1/2 l vode
- 2 šalice šećera
Priprema
-
1
Pjenasto izmješati jaja sa šećerom pa dodati ostale sastojke. Uliti u tepsiju i peći oko pola sata.
Vruć kolač preliti sa preljevom koji napravimo tako da prokuhamo vodu sa šećerom dok se šećer ne rastopi.
Posipati mljevenim orasima.
(ja sam pravila u pola smjese pa je ispala malo tanja)
Šalica je od 2 dcl.
Naopaki kolač
Sastojci
Nadjev od jabuka:
- 1 kg oguljenih jabuka
- 3 vanili šećera
- 1 čajna žličica cimeta
Biskvit mek ko duša
- 5 jaja
- 150 grama brašna
- 120 grama šećera
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 3 žlice vode
Krema od vanilije:
- 700 ml mlijeka
- 2 vrećice vanili pudinga
- 2 vrećice vanili šećera
- 100 grama šećera
- 200 ml vrhnja za šlag
- 1 vrećica želatine u prahu
Priprema
-
1
Jabuke naribajte, izmješajte sa vanili šećerom i cimetom a u protvan stavite pek papir pa utisnite jabuke na dno protvana.
-
2
Pjenasto izmješajte jaja sa šećerom i vodom, pa dodajte brašno i prašak i lagano promješajte.
-
3
Biskvitno tjesto izlijte po jabukama pa pecite na 170 stupnjeva oko 40 min.
Pečeni kolač okrenite naopačke tako da vam biskvit dođe dolje.
-
4
Skuhajte puding. Želatinu napravite po uputama na vrećici pa sa žlicom dvije mlijeka zagrijte da se otopi. Šlag izmiksajte pa ga sa želatinom dodajte u ohlađeni puding.
-
5
Kremu namažite po nadjevu od jabuka pa dobro ohladite.
Klauzo šnjite
Sastojci
- 6 žutanjaka
- 250 grama šećera
- 100 grama oraha
- 1 prašak za pecivo
- 200 grama brašna
- 2 dcl mlake crne kave
- snijeg od 6 bjelanjaka
Fila:
- 250 grama maslaca ili margarina
- 150 grama šećera u prahu
- 2-3 žumanjka
- 100 grama oraha
- 1 vanilly šećer
Glazura:
- 100 grama čokolade za kuhanje
- 3 žlice ulja
- 1 žlica maslaca ili margarina
Priprema
-
1
Za biskvit izmješati dobro žumanjke sa šećerom, pa lagano dodati ostale sastojke i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Staviti u namazanu tepsiju te peći na 170 stupnjeva.
-
2
Za filu izmješati dobro maslac sa šećerom pa dodati žumanjke i orahe. (ja sam žumanjke izostavila jer ih baš ne podnosim).
Premazati filu preko ohlađenog biskvita.
-
3
Za glazuru rastopiti čokoladu, margarin i ulje te preliti preko file i staviti u firižider da se stisne.
Kremasti kolač sa jabukama
Sastojci
Biskvit:
- 3 jaja
- 3 dcl šećera
- 3 dcl griza
- 1 dcl ulja
- 1 prašak za pecivo
- 4 naribane jabuke
Krema:
- 2 pudinga od vanilije
- 7 dcl mlijeka
- 150 grama šećera
- 150 grama margarina
- 2 dcl vrhnja za šlag
Priprema
-
Za biskvit izmješati dobro jaja sa šećerom pa dodati ostale sastojke.
Staviti peći na 170 stupnjeva oko pola sata.
Za kremu skuhati puding pa u topli umješati margarin. Premazati kolač te kada se dobro ohladi nanjeti izmiksani šlag.
Mak kolač
Sastojci
Prhko tijesto
- 200 grama brašna
- 100 grama šećera
- 125 grama margarina
- 1 jaje
- 1 čajna žlićica praška za pecivo
Biskvitno tijesto
- 300 grama mljevenog maka
- 300 grama šećera
- 5 jaja
- 200 grama maslaca ili margarina
- 600 grama naribanih jabuka
- 8 žlica griza, krupice
- 2 čajne žlićice praška za pecivo
- šaka grožđica
- par kapi bademovog ekstrakta
Mak torta
Sastojci
Biskvit:
- 370 grama margarina
- 550 grama brašna
- 2 1/2 čajne žlićice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 200 grama šećera
- 7 jaja
- 1 1/2 čajne žlićice ekstrakta vanilije
- 2,5 dcl mlijeka
- naribana limunova korica
- 100 grama maka
Krema:
- 1/2 kg svježeg sira
- 250 grama margarina
- 300 grama šećera u prahu
Priprema
-
1
Izmješajte pjenasto margarin, dodajte šećer i malo po malo sve ostale sastojke.
-
2
Podjelite na tri dijela i pecite u kalupu za tortu svaki dio posebno na 180 stupnjeva oko 15 min.
-
3
Za kremu izmješajte sve sastojke i podjelite na tri dijela te premažite tortu.
Sastojci
Priprema
- 1
- Završeno slaganje.
-
3
U ostatak mlijeka dodajte šećer pa zagrijte na štednjaku dok se šećer ne rastopi, ali da ne zakuha, pa polako dodavajte mlijeko u ona tri žumanjka. Prelijte po keksima i ostavite 10 min. da se sve dobro upije.
Pecite na 160 stupnjeva oko pola sata.
-
4
Ohlađen kolač premažite šlagom.
Ružice (r. 1935.g.)
Sastojci
- 1/2 kg brašna
- 4 žumanjka
- 2,5 dcl toplog mlijeka
- 100 grama rastopljenog maslaca ili margarina
- 50 grama šećera
- prstohvat soli
- 1 vrećica suhog kvasca
Nadjev:
- 100 grama rastopljenog maslaca ili margarina
- grožđice
- cimet
Priprema
-
1
Za tijesto umješajte sve sastojke i pustite na toplome da se diže.
-
2
Kad se je tijesto udvostručilo, razvaljajte ga te premažite margarinom, i posipajte šećerom, cimetom i grožđicama.
-
3
Zamotajte kao roladu, pa režite oko 1,5 cm širine i stavljajte u tepsiju s time da napravite razmak, i pustite da se još jednom dobro dignu.
-
4
Pecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva dok ne dobiju boju.
Vanilla cheesecake
Sastojci
Kora:
- 1 1/2 šalica mrvljenih petit keksa (šalica je od 2,5 dcl)
- 1 žlica šećera
- 50 grama rastopljenog maslaca ili margarina
Nadjev:
- 1 kg svježeg sira
- 150 grama šećera
- 2 žlice brašna
- 2 žlice mlijeka
- 1 kisela vrhnja (oko 180 grama)
- 4 jaja
- 2 vrećice instant pudinga od vanilije
- 2 dcl vrhnja za šlag
Priprema
-
1
Za koru izmrvite kekse, te izmješajte sa šećerom i maslacem pa utisnite u kalup za tortu i pecite oko 10 minuta na 170 stupnjeva.
-
2
Za nadjev dobro izmješajte sir sa šećerom, brašnom, mlijekom, vrhnjem, pa dodajte jedno po jedno jaje, i na kraju puding.
-
3
Nadjev prelijte preko pečene kore pa vratite u pećnicu i pecite na 170 stupnjeva oko sat i 15 minuta.
Preko ohlađenog kolača stavite tučeni šlag pa u frižider na nekoliko sati da se dobro ohladi.
Vanilly keksi
Sastojci
- 250 grama margarina
- 150 grama šećera
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 400 grama brašna
- prstohvat soli
- naribane limunove korice
Priprema
-
1
Sve sastojke izmješati i staviti u hladnjak na pola sata da se tijesto malo stisne.
-
2
Razvaljati i izrezivati oblike na način da izrezujete se čašom koja ima na dnu izrezbarene motive pa samo stisnete čašu u tijesto, odnosno prvo izrežete sa rubom čaše krug a onda u taj krug stisnete dno čaše.
-
3
Peći na 160 stupnjeva dok lagano ne porumene ali paziti da ne izgore.
Mliječno čokoladni kolač
Sastojci
Biskvit:
- 125 grama margarina
- 250 grama šećera
- 4 jaja
- 50 grama kakaa
- 1,5 dcl mlijeka
- 3 dcl kiselog vrhnja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1/2 čajne žličice sode bikarbone
- 300 grama brašna
Krema:
- 200 grama mliječne čokolade (rastopiti)
- 125 grama margarina
- 1 čaša kiselog vrhnja
- 250 grama šećera u prahu
Priprema
-
1
Izmiješati margarin sa šećerom pa postepeno dodati ostale sastojke. Smjesu izliti u tepsiju veličine pećnice pa peći na 170 stupnjeva oko 20 min.
-
2
Izmiješati sve sastojke za kremu.
-
3
Biskvit prepoloviti na dva dijela. Nafilati prvi dio sa kremom, poklopiti i nafilati drugi dio.
Нема коментара:
Постави коментар