субота, 12. април 2014.

   Lisnata rolat pita


Sastojci

Priprema


  1. 1 Lisnata rolat pita - slike pripreme 
    U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljenu kockicu kvasca, izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira.
    Posebno izmeriti 800 gr. brašna.
  2. 2
    U činiju staviti polovinu od potrebne količine brašna, po kašičicu soli i šećera, jaja, ulje, smlačenu kiselu vodu, podignuti kvasac i varjačom dobro izmešati. Nastaviti mešenje rukom uz postepeno dodavanje ostatka brašna, dok ne dobijete fino mekano testo koje se ne lepi za ruke.
    Činiju pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu (ja je ostavim u zatvorenoj reni) da se testo diže, najmanje pola sata.

  3. 3
    Za to vreme, umutiti omekšali maslac, krem sir i so.
  4. 4
    Nadošlo testo prebaciti na dobro pobrašnjen sto, razvući oklagijom na debljinu od 1 cm. i premazati sa 1/3 umućenog maslaca i sira. Uviti u rolat i ostaviti na stolu da odmori, 15-ak minuta.
    Ponoviti još dva puta: pobrašniti, razvući testo, namazati pa uviti u rolat, svaki put sa odmaranjem.
  5. 5
    Nakon toga, testo samo istanjiti tj. razvući u pravougaonik i uviti u rolat bez premazivanja. Možete testo podeliti na dva dela i onda rastanjiti i uviti, da se na taj način dobiju dva tanja rolatića, ja sam tako uradila, i dobila više manjih rolatića.
  6. 6
    Pleh za pečenje (okrugli, veličine 36 cm.) podmazati ili postaviti pek-papirom, pa slagati rolatiće jedan do drugoga, tako da se do pola preklapaju. Mogu se ređati i u četvrtasti pleh dimenzija 25x35, da bude tri reda rolata.
    Ostaviti ih još 15-ak minuta da odmore, zatim premazati umućenim jajetom*,  posuti semenkama po želji i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne porumeni.
    * napomena - prilikom premazivanja rolatića jajetom, pokušajte da premažete samo gornji deo, ne i navoje, tako će oni biti izraženiji kada se pita ispeče :))

    Mesnate okruglice u testo


Sastojci

  • Za testo

  •  3 jaja
  •  250 ml. kisela pavlaka
  •  150 gr. brasno
  •  1/2 zlicica soli
  •  1 zlicica pecivo
  • Mesnate okruglice

  •  500 gr. okruglice pripremljene onako kako vi volite da jedete
  • Za posip

  •  150 gr. kackavalj

Priprema


  1. 1
    Najpre spremite okruglice onako kako vi volite ili vasa obitelj voli da jede... dok spremate testo, stavite ih da se malo lade u komori od frizidera
  2. 2
    Nemorate sa mikserom - mozete i zicom- razmutite jaja sa malo soli, dodajte pavlaku, - izmesajte, dodajte brasno u koje ste izmesali pecivo.
  3. 3
    Podmazajte modlu sa uljem ili jednostavno stavite pek-papir, izlijte dobivenu, izramnite, naredite okruglice, po vrhu njih posipite izribani kaskaval.
  4. 4
    Stavite u prije ugrejanu rernu na 180 stepeni i pecite negde oko 30 min.  
  5. Talijanske ćufte                            


  6. Talijanske ćufte

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Izmiješati sve sastojke i ostaviti sat dva da odstoji u frižderu.
    2. 2
      Napraviti umak od paradajza kao za obične ćufte ili filovanu papriku, formirati okruglice od mesa i staviti u umak te kuhati oko sat vremena, odnosno dok okruglice ne budu kuhane. Šalica je od 2, 5 dcl.   
    3.    

         Gurmanske pljeskavice


      Gurmanske pljeskavice

      Sastojci


      •  400 gr mesano mleveno meso ( pola junece pola svinjsko ili po zelji )
      •  50 gr dimljene slanine
      •  2 kom manjih paprika ( lepse su kad su razlicite boje )
      •  1 kom srednja glavica crnog luka
      •  1 kom jaje
      •  2 kasike prezle
      •  1 kasika tucane paprike ( srednje ljuta )
      •   so , biber , mlevena slatka crvena paprika
      •   svezi listovi persuna i celera
      •  1/2 sveza ljuta papricica ( ona mala )

      Priprema


      1. 1 priprema
        Sitno , ali ne mora bas jako sitno ( ja nisam jer ce malo svenuti przenjem  ) iseckati crni luk , paprike  i slaninu i staviti na desetak minuta da se przi u tiganju . Ja ne dodajem nikakvu masnocu za pecenje jer slanina pusti dovoljno da nece zagoreti samo treba cesce promesati . Ne treba isprziti nego sacekati da povrce malo svene pri kraju dodati tucanu papriku ,polovinu male ljute papricice ( sitno iseckane ) , soli i mlevenu slatku papriku ( u malo vecoj kolicini nego sto je to potrebno za to sto pecemo jer ovo treba da zasoli i malo ( vise )   oljuti sve ostalo sto cemo posle dodati )   .. i vec ovde sve fantasticno mirise pod uslovom da imate domacu slaninu :-)
      2. 2
        Ukljuciti rernu na 190 c.
        Sipati povrce u drugi sud ( malo dublji )  da bi se sto pre prohladilo .. sacekati desetak minuta ( otprilike ) pa dodati mleveno meso , jaje , prezlu , sitno seckani persunov i celerov list i dobro izmesati.
      3. 3 priprema
        Praviti pljeskavice velicine i debljine po zelji .. Od debljine zavisi i vreme pecenja ali recimo od 20 do 30 minuta .. Stavljati na papir za pecenje i na svaku staviti malu kockicu putera ( ja imam tecni puter za pecenje zato je ovako na slici )
        Treba da budu pecene ali i socne .. ni slucajno prepeci !


           Slanci


      Sastojci

      Priprema


      1. 1
        U mlako mlijeko umiješati kvasac i šećer,ostaviti 10 min. da stoji.
        U brašno dodati ulje,sirće,so i s mlijekom potkuhati.
        Kada se tijesto udvostruči,promijesiti ga i još jednom pustiti da nadođe.

      2. 2
        Oblikovati 10 loptica i razvaljati u elipsast oblik,kako bi se rolanjem dobile duguljaste kifle.
        Poredati ih u namašćen ili papirom obložen pleh i peći 5-6 min. na 200°C,pa preliti preljevom,koji se vodom umuti,otprilike gustoće kao tijesto za palačinke,pa peći još jedno 10 min i onda ih pokapati/premazati uljem i vratiti u rernu još 1-2 min. samo da porumene.

      3. 3
        Pečene slance izvaditi i u suhu krpu umotati da malo kora omekša,ili samo prekriti krpom.
    4.       

           cool recept


      Sastojci


      Priprema


      1. 1
        Dinstate lukna tavi ,kad porumeni stavite začine,malo soli,papra,vegete.

      2.  U mljeveno meso umješate fant za odreskei dobro izmješate,
      3. 1  

         mljeveno meso dodajete u tavu i dinstate par minuta sa lukom ,.kad meso dobije malo boju ,skinite s vatre .
      4. U zdjelu ulijete pola litre mljeka i 1 deci vode ,dodate 2-3 jaja ,1 vrhnje za kuhanje i malo posolite ,dobro izmjesajte i dodajte malo brasna da vam ispadne malo gušce kao smjesa za palačinke
      5. Uzmete peklač i nasipate prvo mljeveno meso u njega ,potom preko svega prelijete smjesu koju ste napravili lagano sve izmjesajte i na vrhu svega naribajte malo sir koji se topi .
      6. Stavite peći 30minuta na 160-170 stupnjeva . svako malo pogledajte ako vam poprimi odozgora žučkastu boju gotovo je ,izvadite i ostavite da odstoji 15-minuta.
      7. Nakon što odstoji 15 minuta spremno je za posluživanje.....
    5.                  

Нема коментара:

Постави коментар