Lisnata rolat pita
Sastojci
Za testo:
- 800 gr. brašna
- 1 kockica (40 gr) kvasca
- 2,5 dl toplog mleka
- 1 dl ulja
- 1 dl kisele vode
- 2 jajeta
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
Za premazivanje:
- 200 gr maslaca
- 200 gr krem sira
- 1 kašičica soli
- jedno jaje za premazivanje pite i semenke po želji
Priprema
-
1
U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljenu kockicu kvasca, izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira.
Posebno izmeriti 800 gr. brašna.
-
2
U činiju staviti polovinu od potrebne količine brašna, po kašičicu soli i šećera, jaja, ulje, smlačenu kiselu vodu, podignuti kvasac i varjačom dobro izmešati. Nastaviti mešenje rukom uz postepeno dodavanje ostatka brašna, dok ne dobijete fino mekano testo koje se ne lepi za ruke.
Činiju pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu (ja je ostavim u zatvorenoj reni) da se testo diže, najmanje pola sata.
-
3
Za to vreme, umutiti omekšali maslac, krem sir i so.
-
4
Nadošlo testo prebaciti na dobro pobrašnjen sto, razvući oklagijom na debljinu od 1 cm. i premazati sa 1/3 umućenog maslaca i sira. Uviti u rolat i ostaviti na stolu da odmori, 15-ak minuta.
Ponoviti još dva puta: pobrašniti, razvući testo, namazati pa uviti u rolat, svaki put sa odmaranjem.
-
5
Nakon toga, testo samo istanjiti tj. razvući u pravougaonik i uviti u rolat bez premazivanja. Možete testo podeliti na dva dela i onda rastanjiti i uviti, da se na taj način dobiju dva tanja rolatića, ja sam tako uradila, i dobila više manjih rolatića.
-
6
Pleh za pečenje (okrugli, veličine 36 cm.) podmazati ili postaviti pek-papirom, pa slagati rolatiće jedan do drugoga, tako da se do pola preklapaju. Mogu se ređati i u četvrtasti pleh dimenzija 25x35, da bude tri reda rolata.
Ostaviti ih još 15-ak minuta da odmore, zatim premazati umućenim jajetom*, posuti semenkama po želji i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne porumeni.
* napomena - prilikom premazivanja rolatića jajetom, pokušajte da premažete samo gornji deo, ne i navoje, tako će oni biti izraženiji kada se pita ispeče :))
Mesnate okruglice u testo
Sastojci
Za testo
- 3 jaja
- 250 ml. kisela pavlaka
- 150 gr. brasno
- 1/2 zlicica soli
- 1 zlicica pecivo
Mesnate okruglice
- 500 gr. okruglice pripremljene onako kako vi volite da jedete
Za posip
- 150 gr. kackavalj
Priprema
-
1
Najpre spremite okruglice onako kako vi volite ili vasa obitelj voli da jede... dok spremate testo, stavite ih da se malo lade u komori od frizidera
-
2
Nemorate sa mikserom - mozete i zicom- razmutite jaja sa malo soli, dodajte pavlaku, - izmesajte, dodajte brasno u koje ste izmesali pecivo.
-
3
Podmazajte modlu sa uljem ili jednostavno stavite pek-papir, izlijte dobivenu, izramnite, naredite okruglice, po vrhu njih posipite izribani kaskaval.
-
4
Stavite u prije ugrejanu rernu na 180 stepeni i pecite negde oko 30 min.
Talijanske ćufte
Sastojci
- 700 grama mljevenog miješanog mesa
- 1 jaje
- 1 vrećica parmezana
- 1/3 šalice krušnih mrvica
- 1 žlica protisnutnog češnjaka
- 2 žličice soli
- 1 žličica papra
- 1/3 šalice mlijeka
- 1/2 žličice origana
- 1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina
Priprema
-
1
Izmiješati sve sastojke i ostaviti sat dva da odstoji u frižderu.
-
2
Napraviti umak od paradajza kao za obične ćufte ili filovanu papriku, formirati okruglice od mesa i staviti u umak te kuhati oko sat vremena, odnosno dok okruglice ne budu kuhane. Šalica je od 2, 5 dcl.
Gurmanske pljeskavice
Sastojci
- 400 gr mesano mleveno meso ( pola junece pola svinjsko ili po zelji )
- 50 gr dimljene slanine
- 2 kom manjih paprika ( lepse su kad su razlicite boje )
- 1 kom srednja glavica crnog luka
- 1 kom jaje
- 2 kasike prezle
- 1 kasika tucane paprike ( srednje ljuta )
- so , biber , mlevena slatka crvena paprika
- svezi listovi persuna i celera
- 1/2 sveza ljuta papricica ( ona mala )
Priprema
-
1
Sitno , ali ne mora bas jako sitno ( ja nisam jer ce malo svenuti przenjem ) iseckati crni luk , paprike i slaninu i staviti na desetak minuta da se przi u tiganju . Ja ne dodajem nikakvu masnocu za pecenje jer slanina pusti dovoljno da nece zagoreti samo treba cesce promesati . Ne treba isprziti nego sacekati da povrce malo svene pri kraju dodati tucanu papriku ,polovinu male ljute papricice ( sitno iseckane ) , soli i mlevenu slatku papriku ( u malo vecoj kolicini nego sto je to potrebno za to sto pecemo jer ovo treba da zasoli i malo ( vise ) oljuti sve ostalo sto cemo posle dodati ) .. i vec ovde sve fantasticno mirise pod uslovom da imate domacu slaninu :-)
-
2
Ukljuciti rernu na 190 c.
Sipati povrce u drugi sud ( malo dublji ) da bi se sto pre prohladilo .. sacekati desetak minuta ( otprilike ) pa dodati mleveno meso , jaje , prezlu , sitno seckani persunov i celerov list i dobro izmesati.
-
3
Praviti pljeskavice velicine i debljine po zelji .. Od debljine zavisi i vreme pecenja ali recimo od 20 do 30 minuta .. Stavljati na papir za pecenje i na svaku staviti malu kockicu putera ( ja imam tecni puter za pecenje zato je ovako na slici )
Treba da budu pecene ali i socne .. ni slucajno prepeci !
Slanci
Sastojci
Priprema
-
1
U mlako mlijeko umiješati kvasac i šećer,ostaviti 10 min. da stoji.
U brašno dodati ulje,sirće,so i s mlijekom potkuhati.
Kada se tijesto udvostruči,promijesiti ga i još jednom pustiti da nadođe.
-
2
Oblikovati 10 loptica i razvaljati u elipsast oblik,kako bi se rolanjem dobile duguljaste kifle.
Poredati ih u namašćen ili papirom obložen pleh i peći 5-6 min. na 200°C,pa preliti preljevom,koji se vodom umuti,otprilike gustoće kao tijesto za palačinke,pa peći još jedno 10 min i onda ih pokapati/premazati uljem i vratiti u rernu još 1-2 min. samo da porumene.
-
3
Pečene slance izvaditi i u suhu krpu umotati da malo kora omekša,ili samo prekriti krpom.
cool recept
Sastojci
- 1kg Mljevenog mesa
- 1 Kiselo vrhnje
- 0.5l Mljeka
- 1 glavica luka
- malo soli
- malo Vegete
- 1 fant za pljeskavice
- malo papra
- 2 jaja
- malo brašna (oštro)
- 20dkg topljivog sira
Priprema
-
1
Dinstate lukna tavi ,kad porumeni stavite začine,malo soli,papra,vegete.
-
U mljeveno meso umješate fant za odreskei dobro izmješate,
-
1
mljeveno meso dodajete u tavu i dinstate par minuta sa lukom ,.kad meso dobije malo boju ,skinite s vatre .
-
U zdjelu ulijete pola litre mljeka i 1 deci vode ,dodate 2-3 jaja ,1 vrhnje za kuhanje i malo posolite ,dobro izmjesajte i dodajte malo brasna da vam ispadne malo gušce kao smjesa za palačinke
-
Uzmete peklač i nasipate prvo mljeveno meso u njega ,potom preko svega prelijete smjesu koju ste napravili lagano sve izmjesajte i na vrhu svega naribajte malo sir koji se topi .
-
Stavite peći 30minuta na 160-170 stupnjeva . svako malo pogledajte ako vam poprimi odozgora žučkastu boju gotovo je ,izvadite i ostavite da odstoji 15-minuta.
-
Nakon što odstoji 15 minuta spremno je za posluživanje.....
Нема коментара:
Постави коментар