Splitska torta
Sastojci
Kore:
- 9 bjelanjaka
- 9 žlica šećera u prahu
- 150 g sitno sjeckanih oraha
- 150 g sitno sjeckanih grožđica
- 150 g sitno sjeckanih suhih smokava
- 3.5 žlice oštrog brašna
- malo soli
Krema:
- 9 žutanjaka
- 9 žlica šećera u prahu
- 1 vanili šećer
- 250 g putra(nikako margarina)
I još:
- šaka tostiranih,sjeckanih oraha
Priprema
-
1
Kore:
Sitno nasjeckajte orahe,smokve i grožđice,stavite ih sve u jednu posudu,pospite sa 3.5 žlice brašna i dobro izmiješajte.
U drugoj posudi tucite bjelanjke sa malo soli,pa kad očvrsnu dodajte i šećer u prahu te tucite dok ne dobijete vrlo čvrsti,sjajni snijeg.
Špatulom ili kuhačom u snijeg pažljivo umiješajte suho voće pomiješano s brašnom.
Lim od pećnice obložite papirom za pečenje,rasporedite po njemu masu i pecite na 170 oko 20 minuta.
Pustite da se ohladi pa razrežite na 3 jednake trake.
-
2
Krema:
Na pari tucite žutanjke sa šećerom dok se ne zgusnu,otprilike 15 minuta.Ostavite da se ohlade pa im umiksajte izrađeni putar.
U originalnom receptu ide 250 g putra,ai ja uvijek smanjim tu količinu,vi učinite kako vama odgovara.
-
3
Slaganje:
Na pladanj položite jednu traku tijesta,premažite 1/3 kreme,tako učinite i sa drugom,poklopite trećom te cijelu tortu obucite u ostatak kreme,pospite sa šakom preprženih oraha,i ostavite na hladnom par sati da se stegne.
Splitska torta
Sastojci
Biskvit:
- 9 bjelanjaka
- 9 žlica kristal šećer
- 15 dag oraha
- 15 dag suhih smokava
- 15 dag grožđica
- 3-4 žlice oštrog brašna
- prstohvat soli
Krema:
- 9 žumanjaka
- 9 žlica šećera u prahu
- 20 dag maslaca
- 1 vanilin šećer
- malo ribane narančine korice
Za natapanje kora:
- malo soka od naranče
- malo ruma
Još:
- malo čokolade za kuhanje
Priprema
-
Biskvit:
-
1
U veliki lim od pećnice stavite par kapi ulja, pa ga razmažite papirnatom salvetom. Obložite papirom za pečenje i pritisnite da se zalijepi.
Suhe smokve, grožđice i orahe nasjeckajte. Dodajte brašno i dobro izmiješajte.
Bjelanjke i prstohvat soli istucite u snijeg, pa stalno miksajući dodajite 1 po 1 žlicu šećera. Tucite dok snijeg ne očvrsne.
-
2
U bjelanjke pomalo dodajite usitnjeno voće i lagano izmiješajte žlicom. Izlijte na lim, poravnajte i pecite na 180"C oko 25 minuta. Pećnicu ugasite, otvorite vrata i ostavite biskvit u njoj još par minuta.
Ohladite, pa uzduž izrežite na tri trake. Tek sada pažljivo skinite papir, jer je puno lakše sa manjih komada.
-
Krema:
-
Žumanjke, šećer i vanilin šećer izmutite, pa preselite na paru i tucite dok se krema ne zgusne. Ohladite, pa dodajte pjenasto umućen maslac i malo ribane narančine korice. Sve dobro izmiksajte.
-
Slaganje torte:
-
Pomiješajte malo ruma i soka od naranče pa poškropite sve tri kore. Onda svaku namažite sa trećinom kreme i slažite jednu na drugu.
Premažite tortu izvana, pa prošarajte po vrhu sa malo otopljene čokolade.
-
Umjesto grožđica, mogu suhe brusnice.
Splitska torta
Sastojci
- Kora
- 10 bjelanjaka
- 10 kasika secera
- 200 gr oraha
- 200 gr suhih smokava
- 200 gr suhih grozdjica
- 4 kasike brasna
- Krema
- 10 zumanjaka
- 10 kasika secera
- 180 gr maslaca
- 50 gr cokolade
- 1 kasika ulja
- malo mlijeka
Priprema
-
1
Bjelance umutiti u cvrst snijeg sa secerom
Orahe,smokve,grozdjice isjeckati sitno i pomijesati sa brasno potom sve sjediniti sa umucenim bjelankom
-
2
Kada je sve sjedinjeno,smjesu istresi na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pecenje i peci na 180* C oko 20-tak minuta.
-
3
Zumanjke umutiti dodati secer i kuhati na pari dok se ne zgusne.
Ohladzenoj kremi dodati maslac i sve dobro sjediniti.
-
4
Koru prerezati uzduzno na 3 jednaka dijela i redati na tacnu staviti prvi koru pa premazati pa drugu pa premazati i i trecom preklopiti i premazati cijelu tortu sa ostatkom kreme.
-
5
Cokoladu rastopiti sa uljem potom dodatii malo mlijeka i po zelji malo se poigrati na vrhu torte.
Нема коментара:
Постави коментар