понедељак, 31. март 2014.

SAVRŠENO COKOLADASTA TORTICA

Sastojci:
Kora (sastojci za jednu, trebaju tri):
3 belanca
3 kašike šećera
3 ravne kašike brašna
2 kašike kakaa
Premaz za kore:
500 gr mešane marmelade
Fil:
9 žumanaca
4 kašike šećera
500 ml slatke pavlake
500 gr čokolade za kuvanje
Dekoracija:
100 gr rendane čokolade
Priprema:
Kore: umutiti 3 belanca pa postepeno dodavati 3 kašike šećera, nastaviti sa mućenjem, zatim dodati 3 kašike brašna i 2 kašike kakaa, smesu dobro sjediniti i izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći koru na 180°C. Tako pripremiti još 2 kore.
Fil: umutiti žumanca sa šećerom. U drugoj posudi umutiti slatku pavlaku. Sjediniti umućena žumanca i slatku pavlaku. Čokoladu otopiti na pari, ostaviti da se malo prohladi, pa je dodati u smesu od žumanaca i pavlake, pa sve lepo sjediniti.
Filovanje torte: kora (premazana marmeladom)- fil – kora (premazana marmeladom) fil – kora (premazana marmeladom) – fil. Odozgo narendati čokoladu.

BANANKO TORTA

Sastojci:
600 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
150 g + 8 komada petit keksa
4 kašike šećera
125 g margarina
2 kašike prah šećera
7 krem bananica
Preliv:
100 g čokolade za kuhanje
2 kašike ulja
Priprema:
Staviti 500 ml mlijeka i 4 kašike šećera da kuva. Umutiti puding i 100 ml mlijeka, pa kad mlijeko prokuva dodati umućen puding. Miješati dok se smjesa ne zgusne. Ostaviti da se ohladi, pa u ohlađenu kremu dodati margarin i prah šećer. Dobro izmiksati.
U kremu dodati izlomljeni petit keks. Dobro izmješati, pa dodati i sitno sjeckane krem bananice. Sve dobro sjediniti, pa sipati u kalup obložen folijom. Preko staviti petit keks.
Ostaviti u frižider, bar sat vremena, da se ohladi i stegne. Zatim izručiti na tacnu.
Po ukusu tortu dekorisati umućenim šlagom ili svaki komad posuti otopljenom čokoladom.

KOH TORTA

Ovo sam ja iz vise navrata dosla do ove razmere, jel mi je najbolja.
Probajte i videcete. Ovu meru pravim , pa sam zato tako i napisala recept.
Ustvari mozete sami , smanjiti ili povecati kolicinu. Uvek racunajte na 3 jaja
idu 3 kasike secera , 3 kasike brasna, i 4 kasike griza.
POTREBNO ZA TORTU:
6 supene kasike secera
6 jaja
1 kesica vanilin secer
6 supene kasike brasna
8 supene kasike griza
1 kesica prasak za pecivo
PRELIV:
1,5 l mleka sterilizovanog
250 - 300 gr secer (zasladite po ukusu)
2 kesice vanilin secer
Dublji pleh velicine 30 X 25
PRIPREMA:
Brasno, griz i prasak za pecivo dobro izmesati u ciniju.
Secer, vanilin secer i jaja mikserom dobro umutiti.
Kada je smesa od jaja umucena, mikser smanjiti na najsporije
pa polako dodavati pripremljenu mesavinu od brasna.
Dobro sjediniti.
Sipati u dobro podmazan pleh i staviti da se pece na 180-200°
zavisi od rerne kako pece 20-30 min.Sami nadgledajte pecenje 
i odredite vreme. Ivice treba da pocnu da se 
odvajaju od pleha.
Pecenu tortu izvaditi i ostaviti je da se prohladi, dok pripremite preliv.
PRELIV:
Mleko staviti da provri pa onda dodati secer i vanilin secer
Prokuvati mesajuci 2-3 min.Skloniti sa ringla i ostaviti 5-6 min.
da se malo prohladi. Kutlacom polako prelivati mleko svuda po torti.
Treba da upije svo mleko, ali bolje da se naliva na dva puta . 
Prvo se sipa polovina mleka pa posle desetak min. ostalo mleko.
Ostaviti na sobnoj temperaturi bar 3 h, a posle drzite u frizideru.
Prijatno!

ŠVARCVALD TORTA

Biskvit :
5 jaja
5 žlica šećera
2 žlice vode
10 dkg brašna
1 prašak za pecivo
1 žlica kakaa
malo cimeta
malo soka od višanja
Fil:
1 kompot od višanja
10 dkg šećera
2 pudinga od maline
3 žlice brašna
1/2 litre slatkog vrhnja za šlag
Biskvit:
Izraditi 5 bjelanjaka u čvrst snijeg, dodati žumanjke, zatim šećer, vodu, brašno, prašak za pecivo, kakao i malo cimeta.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva cca 20-tak minuta.
Gotovu koru ostaviti da se ohladi, zatim prerezati na dva dijela ili koliko vi želite. i svaku koru malo natopiti sokom od višanja
za okrugli kalup promjera cca 25-28cm
Fil:
Iscijediti višnje iz kompota i dodati vode toliko da se dobije litra tekućine, staviti na vatru zajedno sa višnjama.
Posebno izmješati puding, brašno i šećer uz dodatak soka od višanja i sve zakuhati u sok i višnje
kad se fil ohladi, moze se malo smiksati da se lakše razmaže po biskvitu.
Posebno izraditi šlag
Slagati:
kora, fil, šlag, kora, fil, šlag...

TORTA BRZI TIGAR

Sastojci:
3 šlag kreme od čokolade
500 ml čokoladnog mlijeka
100 ml mlijeka
200 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
2 žumanceta
oko 100 g prah šećera
oko 300 g petit keksa
I još:
po ukusu šlag krema od čokolade,
šlag pjena ili slatka pavlaka
malo rendane čokolade

Priprema:
Umutiti 3 šlag kreme od čokolade sa 100 ml običnog i 500 ml čokoladnog mlijeka.
Umutiti margarin, šećer u prahu (po ukusu možete dodati manje ili više šećera) i žumanca, pa dodati otopljenu čokoladu za kuhanje. Dobro izmiksati, pa dodati u umućeni šlag.
Zatim dodati i izlomljeni petit keks. Sve dobro izmješati, pa oblikovati tortu (možete koristiti obični kalup, duguljasti kalup, plastičnu posudu obloženu folijom…)!
Ostaviti sat – dva u frižider, da se stegne.
Zatim skinuti ivice kalupa. Tortu premazati umućenim šlagom. Preko naribati čokoladu. Još kratko ostaviti u frižider, pa rezati na parčad.

TORTA OD ZAPEČENIH MAKARONA

Ovu tortu od makarona sam radila po ideji koju sam videla kod prijateljice. Mnogo je ukusna, isprobajte je
Sastojci:
500 gr makarona
100 gr mocarele
400 gr mlevene junetine
2 manje glavice crnog luka
1 šargarepa
so, vegeta, biber po ukusu
2 – 3 čena belog luka
sos od paradajza
mocarela za posipanje
Priprema:
Makarone obariti. Na ocedjene makarone narendati 100 gr mocarele, složiti u tepsiju za tortu.
Junetinu izdinstati sa crnim lukom i šargarepom, dodati soli, vegete i bibera po ukusu.
Pred sam kraj dinstanja, dodati beli luk.
Skuvati sos od paradajza.
Na uspravno složene makarone, staviti mleveno meso, dodati sos od paradajza, narendati još mocarele od gore i zapeći u rerni. 
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар