KARPATI
Prvi put sam ovaj kolač jela kod drage prijateljice i odmah se oduševila
što izgledom to okusom. Rado je sa mnom podijelila recept, a ja ga evo
dijelim s vama.
Nije ga teško napraviti, ali ipak treba uložiti i malo truda.
Ime je, pretpostavljam, ovaj kolač dobio zbog posebnog i zanimljivog
izgleda, jer je kora valovita poput planina. Volim ga praviti kad imamo
neka veća slavlja jer je kolač izdašan, pravi se u velikom limu od
pećnice, pa ga bude dosta. Iako se uvijek cijeli pojede, tako da mi ne
bi bilo loše praviti i duplu mjeru.
Za kore potrebno vam je:
- pola margarina
- 2 dl vode
- 2 dl brašna
- 5 jaja (sobne temperature)
- malo soli
Zagrijte pećnicu na 220°C.
Vodu i margarin kuhajte dok ne provri. U to dodajte 2 dl brašna i malo
soli (dok je još na vatri). Sve samo promiješajte da postane jedna
smjesa, ne treba kuhati.
Prebacite u plastičnu posudu i odmah dodavajte jedno po jedno jaje, ne
treba čekati da se ohladi. Nakon svakog dodavanja dobro izmiješajte
mikserom da se jaje spoji s ostalim sastojcima
Lim od pećnice obložite papirom za pečenje. Pola kreme tanko namazati
(možda 5 mm, nikad nisam mjerila) po cijelom limu i peći u jako
zagrijanoj pećnici 20-tak minuta, pazeći da ne potamni. Nakon 5 do 10
minuta na kori će se stvoriti "planine" koje će tako ostati. Ali vrlo je
važno da je pećnica dobro zagrijana. U protivnom, kora se neće dići
nego će ostati ravna i gumenasta
Kad je kora pečena izvaditi je zajedno s papirom. Ponoviti postupak s drugim dijelom kreme (i novim papirom
Bilo bi dobro kore napraviti dan ranije da se malo popuste.
Za kremu potrebno je:
- 1 l mlijeka
- 3 pudinga od vanilije
- 2 dl šećera
- 1 margarin
+ jedna-dvije konzerve kompota (ako želite manje ili više voća)
Skuhati puding s 2 dl šećera u 1 l mlijeka. U mlako dodati margarin (sobne temperature, narezan na kockice).
Dok čekate da se puding ohladi treba ga povremeno promiješati mikserom
da se na njemu ne stvori kožica kojoj je puding vrlo sklon.
Donju koru stavite u lim u kojem ste ju pekli. Premažite kremom. Na
kremu poslažite voće iz kompota, bilo koje. Ja najradije stavljam
breskve i kajsije jer su mekane i kasnije se lako režu. Ali stavljala
sam i kruške, mješavinu raznog tropskog voća i sl.
Izradite 1/2 l vrhnja za šlag (npr. Hole) i s tim premažite kremu.
Na šlag stavite gornju koru.
Prije posluživanja posipajte šećerom u prahu.
Нема коментара:
Постави коментар