понедељак, 31. март 2014.

BEOGRADJANKE


Sastojci:
4 jajeta
400 g šećera
1,5 šoljica (od 1 dl) ulja
2 šoljice jogurta
200 g brašna
2 kašike kakaoa
1 kesica praška za pecivo
100 g mlevenih oraha
4 jabuke
150 g čokolade
Priprema:
Umutiti 4 žumanca sa 200 g šećera, dodati 1,5 šoljicu ulja, 2 šoljice jogurta, 200 g brašna, 2 kašike kakaa i prašak za pecivo.
Masu staviti u pleh veličine 20×35 cm, prethodno obložen papirom.
Peći na 200°C 15 minuta da se zapeče pa preko staviti masu od umućena 4 belanca, 200 g šećera, 100 g mlevenih oraha i 4 rendane jabuke.
Vratiti pleh u rernu i dopeći sve skupa na 160°C.
Kad se kolač ohladi, staviti glazuru od istopljenih 150 g čokolade i 6 kašika ulja.

Sastojci:
Sloj 1:
2 čaše (od 2 dcl) šećera
2 čaše vode
125 gr margarina
200 gr kokosa
100 gr čokolade
250 gr mlevenog keksa
1 list oblande
200 gr keksa
Sloj 2:
100 gr šećera
1/2 dcl vode
100 gr čokolade
125 gr margarina
200 gr mlevenih oraha
2 dcl soka od narandže
Glazura:
150 gr čokolade
5 kašika ulja
Priprema:
Sloj 1:
Šećer i vodu staviti na vatru i kuvati dok se šećer istopi, pa dodati margarin i čokoladu da se istope.
Skinuti sa vatre i dodati kokos i mleveni keks.
Sve dobro izmešati i masu dok je topla staviti na jedan list oblande.
Preko mase staviti keks, prethodno potapan u sok od narandže.
Sloj 2:
Šećer i vodu kuvati dok se šećer ne istopi, dodati margarin i čokoladu da se istope, skinuti sa vatre i dodati mlevene orahe.
Masu dobro izmešati i naneti preko keksa.
Ostaviti da se ohladi i staviti glazuru od čokolade.
Istopiti čokoladu sa uljem na tihoj vatri i preliti kolač. Preko čokolade, dok se još nije stegla, posuti kokos.

COKO PUTER KOLAC – JEDNOSTAVNO I UKUSNO

Ako ste u potrazi (a i ako niste) za čokoladnim kolačem koji se jednostavno pravi, a topi u ustima, ovo je prava stvar. Brzo se priprema, sastojci su jednostavni, ukus odličan.
Količina je za kalup dimenzija 10×20 cm. Ja nisam imala takav, pekla sam u dimenzijama kalupa pri dnu 7 cm širine, 33 cm dužine, pa je kolač bio malo tanji.
Sastojci za čoko deo:
140 gr čokolade za kuvanje
50 gr putera
50 gr smedjeg šećera
1 jaje
35 gr brašna
Sastojci za puter deo:
120 gr putera
100 gr šećera
2 jajeta
120 gr brašna
2 gr praška za pecivo
50 ml mleka
Uključite lernu da se ugreje na 180°C. Pripremite kalup tako što ćete ga obložiti alufolijom.
Priprema čoko dela:
Čokoladu i puter otopiti na pari. Skloniti sa vatre i ostaviti 5 minuta da se malo prohladi. Dodati smedji šećer, dobro izmešati. Dodati jaje, dobro izmešati. Na kraju, dodati brašno i sve zajedno izmešati da bude glatka masa.
Sipati masu u pripremljen kalup, poravnati i staviti u ugrejanu lernu da se peče 15 minuta (na 180°C).
Priprema puter dela:
Dok se peče čoko deo, umutite puter i šećer mikserom, dok ne postane kremasta masa. Dodajte jedno jaje, dobro izmiksajte, dodajte drugo jaje, ponovo dobro izmiksajte.
Odvojeno pomešajte brašno i prašak za pecivo. Sipajte brašno sa praškom u masu od putera, šećera i jaja. Sve dobro izmiksajte.
Izvadite pečeni čoko deo, te brzo sipajte puter deo na njega, poravnajte i vratite u lernu na 160°C da se peče još 30 – tak minuta.
Izvadite, prevrnite na tacnu, skinite foliju, te opet prevrnite na tanjir na kojem ćete poslužiti kolač, tako da čoko deo bude dole.
PREDLOG:
 čoko puter kolač služite dok je vruć (ali da ne peče), tada je najukusniji. Uživajte!

STARINSKI KOLAC

Sastojci:
3 jajeta
1 šolja (od 2 dcl) šećera
1 šolja pekmeza od jabuka
1 šolja ulja
1 šolja jogurta
3 kašike kiselog vrhnja
1 šolja mljevenih oraha
1 prašak za pecivo
1/2 šolje pšeničnog griza
2 šolje finog kukuruznog brašna
malo oraha za posipanje
Preliv:
1 šolja šećera
1 šolja pekmeza
1 šolja vode
Priprema:
Pjenasto umutiti jaja i šećer. Dodati pekmez, jogurt, kiselo vrhnje i ulje, pa izmiksati. Zatim dodati mljevene orahe, griz, kukuruzno brašno i prašak za pecivo. Sjediniti.
Smjesu sipati u margarinom premazan i brašnom posut pleh. Peći na 200°C.
Nakon 20-tak minuta izvaditi i posuti sjeckanim orasima. Vratiti u pećnicu i peći još nekih 25 minuta.
Dok se kolač peče pripremiti preliv: prokuhati sve sastojke, pa na laganoj vatri kuhati 5-6 minuta. Pečenu pitu preliti toplim prelivom. Kada kolač upije preliv i ohladi se, rezati na parčad.

Sastojci:
300 g šećera
2,5 dcl vode
250 g margarina
100 g čokolade
400 g lomljenog keksa
300 g seckanog pečenog kikirikija
2 kašike meda
Sastojci za glazuru:
150 g čokolade
4 kašike ulja
20 g margarina
Priprema:
Prokuvati šećer i vodu toliko da se šećer istopi.
Dodati margarin i čokoladu da se istopi.
Skinuti sa vatre i dodati 400 g lomljenog keksa i 300 g sitno seckanog pečenog kikirikija.
Masu toplu izliti u pleh.
Masu lepo poravnati, premazati sa 2 kašike meda, pa staviti glazuru: na tihoj vatri istopiti 150 g čokolade, 4 kašike ulja i 20 g margarina i glazurom preliti kolač.
Dok se čokolada još nije stegla, po njoj posuti seckani kikiriki.

30. ožujka 2014.

SOCNI KOLAC

Sastojci:
4 jaja
10 kašika šećera
10 kašika ulja
10 kašika mleka
1 prašak za pecivo
10 kašika mlevenog lešnika
10 kašika brašna
Preliv:
400 gr šećera
300 ml vode
I još:
seckani lešnik
Priprema:
Sve navedene sastojke umutiti redom.
Sipati u pripremljen pleh (da li podmazan ili obložen papirom za pečenje) i peći u rerni na 220°C 20 minuta.
Pomešati šećer i vodu za sirup, staviti da provri. Kada provri, smanjiti temperaturu i pustiti da vri još 10 minuta.
Pečen kolač preliti sa ohladjenim šerbetom.
Kolač posuti seckanim lešnikom, prijatno!
Sastojci:
500 g kora za pitu
oko 1 kg šljiva
4 jajeta
1 šolja (od 3 dl) šećera
1 šolja jogurta
1 šolja griza
120 ml ulja
1 kašičica praška za pecivo
1 vanilin šećer
Sirup:
1 šolja šećera
450 ml vode
1 vanilin šećer
Priprema:
Šljive operite, očistite i narežite na četvrtine. Jaja i šećer umutite, pa dodajte jogurt, ulje, griz i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite.
Pleh premažite puterom ili uljem, pa stavite prvu koru. Premažite filom. Postupak ponovite još 3 puta. Na četvrtu koru poredajte polovinu šljiva, pa pospite sa vanilin šećerom. Na šljive stavite još 4 kore, svaku premažite sa filom. Poredajte drugu polovinu šljiva. Još 4 kore poredajte preko šljiva, svaku premažite filom. Vodite računa da vam ostane par kašika fila za posljednju koru. Pitu isjecite na parčad, pa premažite sa ostatkom fila.
Pecite 10 minuta na 200°C, pa još nekih 40 minuta na 180°C.
Dok se pita peče pripremite sirup. Vodu ,šećer i vanilin šećer stavite da prokuha, pa na laganoj vatri kuhajte 6-7 minuta. Sirup prelijte preko gotove pite. Ostavite da se dobro ohladi, pa poslužite.

ITALIJANSKI KOLAC SA SLJIVAMA

Sastojci:
125 g putera, sobne temperature
100 g prah šećera
malo soli
2 jajeta
2 kašike mlijeka
1/2 kašičice praška za pecivo
150 g brašna
malo ekstrakta od vanilije
6-8 šljiva
po ukusu cimeta
1 kašika smeđeg šećera ili vanilin šećera (za posipanje)
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 170°C. Kalup premazati puterom i posuti brašnom.
Umutiti puter, šećer i so, dok ne posvijetle. Dodati jedno po jedno jaje, ekstrakt vanilije i sve dobro izmiksati. Zatim dodati i mlijeko, brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro sjediniti.
Sipati tijesto u kalup. Preko tijesta poredati šljive, narezane na listiće, pa posuti šećerom (smeđim ili vanilin) i cimetom. Peći oko 35 minuta.
Pečen kolač prohladiti,pa rezati na parčad.

 JEDNOSTAVAN KOLAC SA DZEMOM OD SLJIVA

Sastojci:
4 jajeta
1,5 šolja šećera
1 šolja ulja
6 kašika džema od šljiva
1 vanilin šećer
1 kašičica cimeta
3 šolje brašna
1/2 šolje mlijeka
1 šolja jogurta
1 prašak za pecivo
NAPOMENA: šolja=2 dl
Priprema:
Pjenasto umutiti bjelanca sa 1/2 šolje šećera. Mikserom umutiti žumanca i šećer, dodati vanilin šećer, ulje, mlijeko, jogurt, džem, pa dodati brašno, prašak za pecivo i cimet.
Dobro umutiti sastojke. Pažljivo sjediniti umućena bjelanca, pa smjesu izliti u pleh premazan margarinom i posut brašnom.
Peći na 180°C oko 45 minuta. Pečen kolač posuti prah šećerom.

Нема коментара:

Постави коментар