петак, 28. март 2014.

JOGURT PITA

Od letos smo odjednom, nakon jednog kolača u Kranju, zavoleli torte i kolače sa sirom. Do sada sam ih već dosta isprobala, sve su nam dobre, ali ova je nekako posebna :) Lepo prhko testo je obogaćeno nežnim i penastim filom i ovo je kombinacija koju vredi probati. Nadam se da će vam se svideti jer se brzo sprema a ukusom će vas očarati :)
TESTO:
 300 g brašna (mešavina oštrog i mekog)
 100 g šećera
 4 žumanceta
 1 prašak za pecivo
 200 g margarina

  TEČNO TESTO:
 4 belanceta
 150 g šećera
 600 ml jogurta
 2 čaše kisele pavlake
 4 kašike oštrog brašna
 2 vanilin šećera

  PRIPREMA:
 Od brašna, margarina, žumanaca i praška za pecivo umesite testo. Podeliti ga na 2 dela, jedan deo ostaviti u frižider a drugi u zamrzivač.
 Uzeti pleh 30x20 cm, razviti testo iz frižidera i staviti na dno pleha.
 U rerni zagrejanoj na 180 stepeni peći ovo testo desetak minuta ili dok se ne uhvati nežna pokorica po vrhu. Za to vreme pripremiti tekuće testo. Sjediniti sve sastojke sem belanaca, umutiti penu od belanaca i nežno je dodati u prethodnu smesu te sve dobro sjediniti.
 Izvaditi pleh iz rerne, rasporediti tekući fil i vratiti u rernu da se peče 10- 15 minuta. Nakon tog vremena uhvatiće se korica po tečnom testu, izvaditi pleh iz rerne i po kolaču narendati drugi deo testa iz zamrzivača.
Ovakvim postupnim pečenjem dobićete jasno definisane delove pite. Vratiti pleh u rernu i peći još najmanje 30 minuta. Nakon tog vremena zabosti čačkalicu do tečnog testa, čačkalica bi samo u tragovima trebalo da ima malo testa na sebi.
 Isključiti rernu, otvoriti vrata rerne na malo i ostaviti još 10 minuta kolač da se dopeče. Kolač dobro rashladiti, najbolje ga je spremiti dan ranije, seći na kocke, posuti prah šećerom i uživati :)

Нема коментара:

Постави коментар