122
Sastojci
12-14 listova kora za baklavu
200 gmljevenih oraha
100 g mljevene plazme (ili drugog keksa)
100 grendane čokolade
3 kašike šećera
4 kašikegriza
100 mlulja malovode
i još:
100 mlulja
50 gputera
sirup:
600 gšećera
1vanilin šećer
700 mlvode
Priprema
Prvo pripremiti sirup: sve sastojke kuhati oko 20 minuta, pa ostaviti da se sirup ohladi!
Sjediniti mljevene orahe, mljevenu plazmu, rendanu čokoladu, griz, šećer,100 ml ulja i malo vode ili soka od limuna.Sve dobro sjediniti. Otopiti ulje i puter. Pleh premazati puterom.Na radnu plohu staviti koru, posuti sa par kašika otopljenog putera i ulja,preklopiti drugom korom, pa na jedan kraj staviti fil.
Zarolati, pa redati u pleh. Na isti način pripremiti i ostale “rolate”. Izrezati na


parčad, pa peći na 200 C, oko 40 minuta.
Pečenu baklavu preliti hladnim sirupom.
Kada se baklava ohladi, poslužiti!



Suva pita




Sastojci:
500 g tankih kora za pitu, preporučujem Tri srca
800 g oraha
šećer, oko 350-400 g
2 limuna
100 ml ulja


za preliv
400 g šećera
250 ml vode
2 koluta limuna


Postupak:
1. Pripremiti sve sastojke. Orahe samleti. Limunove iseći na četvrtine. U šolju sipati oko 100 ml ulja. Kore iskrojiti prema dimenzijama pleha. U mom slučaju, upotrebna dimenzija pleha je 25x35 cm, a širina kora odgovarala je dužini pleha, pa sam ih tako i isekla, a ostatak je imao širinu taman takvu da od dve ostatak-kore formiram jednu. Kore sada prebrojati i podeliti u grupice od po tri. U mom slučaju, bilo je devet puta po tri kore. U skladu sa tim, orahe ovlaš podeliti tako da ih imate dovoljno za sve osim poslednjeg seta kora. U mom slučaju, količinu od 800 g oraha podelila sam na 8x100 g. Dobro, nisam bukvalno delila, već merila do -100 prilikom oduzimanja sa gomile.






2. Dno pleha malo pouljiti. Prvu i drugu koru samo poprskati uljem i razmazati. Otprilike jedna kašika ulja po kori. Treću koru ne uljiti, nego posuti mlevenim orasima (oko 100 g u mom slučaju), posuti sa tri kašike šećera, rukom rasporediti šećer svuda, ako je potrebno. Preko svega nacediti četvrtinu limuna.






3. Ponavljati postupak sa ostatkom materijala. U nekom trenutku u pitu smestiti lepo opran novčić, koji će, prema nekim verovanjima, onome ko ga tokom jela bude pronašao, doneti sreću u načetoj godini. Složenu, sirovu pitu oštrim nožem iseći na manje kocke. Pokriti folijom i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 160-170°C, oko jedan sat.






4. Petnaestak minuta pred kraj pečenja sa pite skinuti foliju, kako bi gornja korica uhvatila boju, i početi sa pripremom preliva. Od 400 g šećera predviđenog za preliv polovinu karamelizovati. Izmaći sa ringle, pa iz par navrata sipati 250 ml vode, pazeći na burnu reakciju koja nastaje nakon prvog-drugog ulivanja vode. Vratiti na tihu vatru i ostaviti da se očvrsnut ili zgrudvani karamel u potpunosti ne otopi u vodi. Mešanje ovde niti pomaže, niti odmaže. Dodati ostatak šećera i dva koluta limuna, kuvati još malo na tihoj vatri dok se šećer ne otopi.






5. Pečenu pitu zaliti u tankom mlazu karamel sirupom po usecima i vratiti u isključenu rernu još neko vreme. Ohlađenu služiti kao česnicu. Suva pita zbog koncentrovanih sastojaka nije lako kvarljiva i može se održati i par nedelja bez bojazni.
  • Kuhinja  »
  • Kolaci

  • izvor: mamajacooks.blogspot.com


    Posna čoko oranž torta


    Sastojci
    Mjeri se malom šalicom od kave (85 ml)

    Tijesto: (ovo su sastojci za jednu koru a peku se tri kore)

    2 šalice šećera
    1 šalica ulja
    2 šalice mineralne vode
    1 žlica meda
    1/2 vrećice praška za pecivo,
    150 g brašna
    1/3 naribane naranče (prethodno zamrznute)
    1 žlica kakao praha (za tamnu koru)
    2 x 4 žlice mljevenih lješnjaka (za dvije svijetle kore)


    Svijetla krema:

    400 ml gaziranog soka od naranče
    400 ml obične ili mineralne vode
    1 manja zamrznuta naribana naranča
    200 g posnog margarina 50 g šećera u prahu
    150 g kristal šećera
    3 pudinga od vanilije
    6 punih žlica Gustina
    Tamna krema:

    500 g posnog mljevenog keksa
    150 g posne čokolade za kuhanje
    150 g mljevenih lješnjaka
    150 g posnog margarina
    150 g šećera u prahu
    malo mineralne vode (po potrebi)
    Glazura od čokolade:

    200 g posne čokolade za kuhanje
    6 žlica ulja
    šlag krema:

    150 g posnog šlaga
    oko 100 ml hladne mineralne vode (ili obične)
    Za ukrašavanje:

    400 - 500 g umućenog posnog šlaga
    Priprema

    Za tijesto: Sve sastojke pomiješati napisanim redoslijedom i kratko umutiti mikserom, da se sve fino pomiješa. Pleh veličine 36 x 28 cm obložiti papirom za pečenje, izručiti masu i peći koru u prethodno zagrijanoj pećnici na 180? C oko 22 minute. Peku se jedna tamna kora i dvije žute kore. U tamnu koru idu 4 žlice kakao praha a u žute kore ide po 4 velike žlice mljevenih lješnjaka.

    Za svijetlu kremu: Pomiješati sok i vodu, pa odvojiti malo (koliko treba da se razmuti puding i Gustin) a u ostatak dodati 150 g kristal šećera pa skuhati na vatri. U vruće sipati razmućeni puding, smanjiti temperaturu, pa na tihoj vatri kuhati kremu (dok se ne zgusne). Skloniti na stranu, pa dodati naribanu naranču. Ostaviti da se ohladi, uz povremeno miješanje. Od toga odvojiti 12 žlica kreme na stranu. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodati prethodnom hladnoj kremi i sve mikserom lijepo umutiti. (Margarin ne dodavati u onih odvojenih 12 žlica kreme).

    Za tamnu kremu:
     Pomiješati keks, lješnjake,šećer u prahu, otopljenu čokoladu, margarin (prethodno pjenasto umućen) s onih prethodno odvojenih 12 žlica svijetle kreme. Dodavati mineralnu vodu po potrebi da se dobije kompaktna krema, ni previše suha, a ni previše mekana i mutiti lagano mikserom.

    Za glazuru od čokolade: Čokoladu za kuhanje otopiti na tihoj vatri, skloniti sa štednjaka pa umiješati ulje. Čokoladu nanijeti na obje svijetle kore,pa ostaviti da se malo stegne.Posebno umutiti 150 g posnog šlaga sa oko 100 ml hladne mineralne vode (može i obična).

    Postupak slaganja: Žuta kora (s čokoladnom glazurom) – polovina tamne kreme – krema od šlaga – tamna kora – svijetla krema – žuta kora (s čokoladnom glazurom) – druga polovina tamne kreme. Odozgo dekoracija šlagom, a potrebno je od 400 – 500 g umućenog posnog šlaga.

    izvor:
    www.ljiljananieder.com