Hadzijski cevap :)
eminadelic
Sastojci
- 500 gr teletine bez kosti
- 2 krompirica
- 2 paprike crvena i zuta
- 1 mrkva
- 3 cehna bijelog luka
- 1 glavica crvenog luka
- 1 kasika persuna
- po ukusu so,vegeta i biber
- 1 kasika celera
- 200 gr gljiva
- 500 ml gotovog temeljca
- 1 kasika ajvara
- 1 kasikica Aleve paprike
- jos potrebno
- papir za pecenje
- spaga za vezanje
Priprema
-
1
Meso i povrce sve fino ocistiti i izrezati na kockice...
-
2
Meso sa lukom proprziti samo bez icega neka ono pusti svoj saft...U to postepeno dodavati ostalo povrce.....Uz mijesanje .
-
3
Dinstati uz postepeno podlijevanje temeljcem...
Temeljac mozete napraviti od komada mesa ili koljenice prokuhane i zacinjene u vodi..Ili prokuhajte govedju kocku za supu u 500ml vode..Ja sam pravila temeljac sa mesom...
Dodati pred kraj pecenja ajvar i Alevu papriku...Onda sve lijepo zaciniti po ukusu..
-
4
Kad je sve gotovo i onako lijepo sjedinilo svoje ukuse...Ono je spremno za rernu...
Uzmite kutlacu...
-
5
Papir za pecene izrezite na kocku..I po kutlacu sipajte pripremljene smjese...
-
6
Pa kao na slici zavezite cevap...
Stavite tako cevape u tepsiju u koju ste usuli 1 solju vode...Stavite nekih 20-30 minuta da se zapece u rerni...
-
7
Servirajte ga obavezno tako u papiru na tanjir...
Svako ce sebi odvezati svoj cevapcic i uzivati u jelu...
-
8
Prijatno !!!
Sitni cevap :)
Sastojci
- 500gr mesa
- 2 glavice crvenog luka
- 3 cehna bijelog luka
- persun
- mrkva
- po ukusu biber u zrnu, vegeta i so
- lovorov list
- aleva paprika
- paradajz pire
- voda ili temeljac
- 1 kasika masla
Priprema
-
1
Luk izrezati na kockice i bijeli isto tako..
Na masnoci proprziti luk pa mu dodati meso..Onda mu dodati mrkvu i persun kao i paradajz i alevu papriku neka se sve krcka sve u vlastitom saftu.
-
2
Kad saft ukuha dodati mu temeljac ili vodu i pustiti neka se na manjoj vatri krcka sve dok ne bude gotov..Dok meso ne odmekne...
-
3
Ja ga volim srvirati uz rizu..Nekako mi je ta kombinacija naj...
-
4
Prijatno vam !!!
Pikantni gulas sa gljivama zapecen u rerni
Sastojci
- 500 gr teletine bez kostiju
- 1 mrkva
- 1 glavica crvenog luka
- 3 cehna bijelog luka
- 1 kasika persuna
- 1 kasika celera
- 1 kasikica chilija ili ljute paprike
- po ukusu so, biber i vegeta
- pakovanje gljiva
- 500 ml temeljca
- 1 kasika ajvara
- 1 kesa Fanta za gulas
- maslo
Priprema
-
1
Temeljac napraviti...I ostaviti sa strane..Nek bude topao...Ja sam temeljac napravila tako sto sam prokuhala suhu kost..Od suhog mesa uz zacine..Meni najbolji temeljac za corbice...Jednostavan a ukusan i mirise lijepo...
-
2
Mrkvu ,persun, chili, celer sve pripremiti..
-
3
Gljive ocistiti i zrezati na cetiri dijela...
- 4
-
5
Dodati mu mrkvu sa svim pripremljenim..Kao i ajvar.Vec lijepo mirise...:)
-
6
Dodati odmah i gljive...I sve zacine...
-
7
.Polahko neka se krcka..Uz dodavanje temeljca...
Kad je skuhano nakon nekih 40 minuta....Onda mu dodati Fant pripremljen po uputstvu na kesici...Neka kuha nekih 10 minuta da se Fant sjedini sa ostalim ukusima..
-
8
Sve lijepo istresti u tepsiju i kratko zapeci...
-
9
Uhvatit ces se maro korica...
-
10
Ja sam ga servirala uz rizu..
Ljutkas...Socan i mocan...
Prijatno...
Gulas :)
Sastojci
- 500 gr teletine
- 1 glavica crvenog luka
- 3 cehna bijelog luka
- 1 kasika persuna
- 1 kasika mrkve
- 1 kasika celera
- 500 ml temeljca
- 1 Fant za gulas
- po ukusu so, biber i vegeta
- 1 lovorov list
- 2 kasike masla ili putera
Priprema
- 1
-
2
I kad sok sav uvri onda polahko dodavati temeljac...Svako malo dosipat temeljac (koji cete napraviti po svom recepticu...Ili samo prokuhajte govedju kocku u 500 ml vode ) i kuhati meso nekih 40-50 min..Pa dodavati mrkvu, persun i celet....I zaciniti po zelji...Dodati i lovorov list...
-
3
Fant napraviti prema uputstvu na kesici..I dodati ga mesu....Sve zajedno kuhati jos nekih 30 minuta...
-
4
Uz dolijevanje temeljca..Gustocu gulasa vi prema svom ukusu odredite...Ja volim da ima malo safta...
- 5
Supica za sva cula :)
Sastojci
- 200-300 gr Pilecih fileta
- 1 glavica luka
- 1 tikvica
- 1 mrkvica
- 2 kasike persuna
- 2-4 cehna bijelog luka ( ako ne volite izbacite bijeli luk )
- 100 gr cvjetace
- 2-3 krompira
- po ukusu so, biber i vegeta
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- voda
- 1 kasika masla ili putera
Priprema
-
1
Povce lijepo ocistiti i pripremiti...
-
2
Piletinu izrezati na kockice....
-
3
Na masnoci proprziti prvo luk pa dodati meso....Sve zajedno dinstati...
-
4
Onda dodati povrce i zaciniti po zelji..Sve kratko prodinstati...
-
5
Pa preliti toplom vodom i li temeljcem...
Neka se krcka..
-
6
Neka se svo povrce i meso lijepo skuhaju..
Pa pred kraj kuhanja dodati vrhnje za kuhanje....
Kad je gotovo...Sve zajedno ispasirati...
-
7
Dobit cete lijepu gustu supicu....
Polagana zeljanica :)
Sastojci
- 500 gr mladog sira za pite
- 500 gr spinata
- 1 paket jufki za pitu
- casa pavlake
- 3 kasike kukuruznog brasna
- 3 jaja
- po ukusu soli
- ulje
- Za pokajmaciti pitu:
- pavlaka ili kajmak
Priprema
-
1
Sve za tirit izmijesati i posoliti po ukusu...
Uzeti tepsiju i pouljiti je...
-
2
Uzimati po 2 jufke i svaki put jufke pouljiti pa redati jufku pa preko tiriti... i sve tako redati dok se ne potrosi i jufka i tirtit..
-
3
Ja sam nam je odmah rezala....Lakse mi je poslije izvaditi...Pa pouljiti pitu...
-
4
Staviti zeljanicu u zagrijanu tepsiju i peci na 200 C nekih 40-50 min zavisno od sporeta...
-
5
Neka lijepo porumeni..
-
6
Onda uzeti pavlaku ili kajmak i pokajmaciti pitu..Vratiti kratko u rernu samo da upije...
I eto brze zeljanice :)
-
7
Rizoto od piletine
Sastojci
- 300-400 gr piletine (bataci, fileti ) sta imate
- 1 glavica crvenog luka
- 3 cehna bijelog luka
- 2 kasike ajvara
- 1 kasika mrkve i persuna
- 1 kasika celera
- po ukusu so,vegeta i biber
- 200 gr skuhane rize
- 1 kesica parmezanan
- 1 kasika putera+ jedna ulja
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- voda
Priprema
-
1
Piletinu skuhati u slanoj vodi...
Oko 1l vode
-
2
Rizu posebno skuhati...
-
3
Zavisno sta ste koristili piletinu ocistite od kostiju i izrezite na kockice....
-
4
Na puteru i ulju proprziti i jedan i drugi luk pa dodati piletinu uz podlijevanje temeljcem ....Sva dinstati pa dodati zacine i povrce..,,Krckati...
-
5
Dodati rizu i dosuti temeljca tek toliko da se riza potopi...Lagan krckati...
-
6
Onda dodati ajvar i parmeezan i vrhnje....I jos krckati dok se ukusi ne sjedine...
-
7
Sve izmijesati..Ne treba vam puno vremena za ovaj rizoto jer je sve prije skuhano i riza i piletina...Sad samo da se sve sjedini...
-
8
Sve servirati u tanjiric i posuti parmezanom...
-
9
Evo jos koji rizoto...
Ovo je od gljiva i piletine...
http://www.coolinarika.com/preview/recept/894861/
- 10
Supica od mrkve
Sastojci
- 3-4 vece mrkvice
- 2 krompira
- 1 mali putercic ili kasika putera
- 1 kasikica persuna
- 1 l temeljca ( ja sam pravila kvrgusu pa sam imala pileceg temeljca)
- po ukusu biber,so i vegeta
- zaprska :
- 2-3 kasike ulja
- 2 kasike brasna
Priprema
-
1
Mrkvu i krompir izrendati....
-
2
Na puteru proprziti mrkvu..
-
3
Uz dodavanje temeljca...
-
4
Kad mrkvica omeksa onda joj dodati izrendani krompir...Prziti sve zajedno jedno vrijeme pa dodati persun i zaciniti po zelji...
-
5
Nasuti 1 l temeljca....I pustiti da kuha...
U drugu serpu napraviti zaprsku od ulja i brasna i presuti supu u zaprsku...
Onda sve kratko prokuhati...
-
6
Ukrasiti po zelji..-
Meso sa rizom
Sastojci
- 200 gr piletine
- 200 gr teletine
- 1 solja rize
- po ukusu mrkve i persuna
- po ukusu vegete
- po ukusu soli
- 1 supena kasika paradajz pirea
- ulje
- voda
Priprema
-
1
Prije svega meso prokuhati u serpi u koju smo stavili vodu i mrkvu i persun..
Mozete dodati glavicu crvenog i kojecehno bijelog luka..Bit ce jos ukusnije..
Gramazu mesa vi sebi povecavajte ili smanjujte po vama potrebnoj kolicini jela...
-
2
Zatim piletinu izvaditi i odvojiti u jednu posudu..
-
3
Rizu skuhati i ocijediti te zaciniti...
-
4
U rizu dodati iskuhanu mrkvu i persun....
-
5
U dublju serpu nasuti ulja pa na ulju proprziti iskuhano meso..Da malo porumeni....Izvaditi meso u drugu posudu...
-
6
Na ulju na kojem smo przili meso...Proprziti rizu...Dodati kasiku paradajz pirea i zaciniti---
- 7
-
8
Tepsiju malo pouljiti i istresti rizu...Riza ima dovoljno safta da ne treba dodavati vise vode...
-
9
Preko rize poredati isprzeno meso....
Staviti u rernu i peci nekih 20-30 min na 250 c..
Sve je vec skuhano tako da treba samo da se malo zapece...
-
10
Ovako pripremljena riza u tepsiji je po mom cejfu...Meso hrskavo a riza socna...A pri tome nije gnjecava...
Нема коментара:
Постави коментар