недеља, 16. новембар 2014.

hadzijski cevap

                                 Hadzijski cevap :)

Hadzijski cevap..Jelo koje cete uvijek naci u Sarajevskim restoranima... Ja sam ga davno, davno nekad probala prvi put u nasem poznatom Sarajevskom restoranu... Dopao mi se ...I nacin serviranja...Po cemu je specifican...U papiru za pecenje onako zavezan i kad ga vi otvorite njegov miris vas odusevi...A ukus e to je tek slag na torti... Nadam se da ce vam se dopasti...:)

Hadzijski cevap :)

Sastojci


Priprema

  1. 1 Hadzijski cevap :)
    Meso i povrce sve fino ocistiti i izrezati na kockice...
  2. 2 Hadzijski cevap :)
    Meso sa lukom proprziti samo bez icega neka ono pusti svoj saft...U to postepeno dodavati ostalo povrce.....Uz mijesanje .
  3. 3 Hadzijski cevap :)
    Dinstati uz postepeno podlijevanje temeljcem...
    Temeljac mozete napraviti od komada mesa ili koljenice prokuhane i zacinjene u vodi..Ili prokuhajte govedju kocku za supu u 500ml vode..Ja sam pravila temeljac sa mesom...
    Dodati pred kraj pecenja ajvar i Alevu papriku...Onda sve lijepo zaciniti po ukusu..
  4. 4 Hadzijski cevap :)
    Kad je sve gotovo i onako lijepo sjedinilo svoje ukuse...Ono je spremno za rernu...
    Uzmite kutlacu...
  5. 5 Hadzijski cevap :)
    Papir za pecene izrezite na kocku..I po kutlacu sipajte pripremljene smjese...
  6. 6 Hadzijski cevap :)
    Pa kao na slici zavezite cevap...
    Stavite tako cevape u tepsiju u koju ste usuli 1 solju vode...Stavite nekih 20-30 minuta da se zapece u rerni...
  7. 7 Hadzijski cevap :)
    Servirajte ga obavezno tako u papiru na tanjir...
    Svako ce sebi odvezati svoj cevapcic i uzivati u jelu...
  8. 8 Hadzijski cevap :)
    Prijatno !!!

                                 Sitni cevap :)

Malo na kasiku

Sastojci


Priprema


  1. 1 Sitni cevap :)
    Luk izrezati na kockice i bijeli isto tako..
    Na masnoci proprziti luk pa mu dodati meso..Onda mu dodati mrkvu i persun kao i paradajz i alevu papriku  neka se sve krcka sve u vlastitom saftu.
  2. 2 Sitni cevap :)
    Kad saft ukuha dodati mu temeljac ili vodu i pustiti neka se na manjoj vatri krcka sve dok ne bude gotov..Dok meso ne odmekne...

  3. 3 Sitni cevap :)

    Ja ga volim srvirati uz rizu..Nekako mi je ta kombinacija naj...

  4. 4 Sitni cevap :)
    Prijatno vam !!!
  5.  Pikantni gulas sa gljivama zapecen u rerni 


    Pikantni gulas sa gljivama zapecen u rerni :)

    Sastojci


    Priprema

    1. 1 Pikantni gulas sa gljivama zapecen u rerni :)
      Temeljac napraviti...I ostaviti sa strane..Nek bude topao...Ja sam temeljac napravila tako sto sam prokuhala suhu kost..Od suhog mesa uz zacine..Meni najbolji temeljac za corbice...Jednostavan a ukusan i mirise lijepo...
    2. 2 Pikantni gulas sa gljivama zapecen u rerni :)
      Mrkvu ,persun, chili, celer sve pripremiti..
    3. 3 Pikantni gulas sa gljivama zapecen u rerni :)
      Gljive ocistiti i zrezati na cetiri dijela...
    4. 4 Pikantni gulas sa gljivama zapecen u rerni :)
      Na maslu prziti luk crveni i bijeli kao i meso koje smo izrezali na kockice..Prziti ga ga i dodavati mu svako malo po kutlacu temeljca...
    5. 5 Pikantni gulas sa gljivama zapecen u rerni :)
      Dodati mu mrkvu sa svim pripremljenim..Kao i ajvar.Vec lijepo mirise...:)
    6. 6 Pikantni gulas sa gljivama zapecen u rerni :)
      Dodati odmah i gljive...I sve zacine...
    7. 7 Pikantni gulas sa gljivama zapecen u rerni :)

      .Polahko neka se krcka..Uz dodavanje temeljca...
      Kad je skuhano nakon nekih 40 minuta....Onda mu dodati Fant pripremljen po uputstvu na kesici...Neka kuha nekih 10 minuta da se Fant sjedini sa ostalim ukusima..
    8. 8
      Sve lijepo istresti u tepsiju i kratko zapeci...
    9. 9 Pikantni gulas sa gljivama zapecen u rerni :)
      Uhvatit ces se maro korica...
    10. 10 Pikantni gulas sa gljivama zapecen u rerni :)
      Ja sam ga servirala uz rizu..
      Ljutkas...Socan i mocan...
      Prijatno...

                                     Gulas :)


    Gulas :)

    Sastojci


    Priprema

    1. 1 Gulas :)
      Luk izrezati sto sitnije i bijeli i crveni...
      Prvo luk prodinstati na puteru ili maslu..Dinastati ga dok skroz ne omeksa i dobije lijepu zlatnu boju...Dodati mu i bijeli luk...Onda dodati meso i sve zajedno dinstati..Neka meso pusti svoj sok...
    2. 2 Gulas :)

      I kad sok sav uvri onda polahko dodavati temeljac...Svako malo dosipat temeljac (koji cete napraviti po svom recepticu...Ili samo prokuhajte govedju kocku u 500 ml vode ) i kuhati meso nekih 40-50 min..Pa dodavati  mrkvu, persun i celet....I zaciniti po zelji...Dodati i lovorov list...
    3. 3 Gulas :)
      Fant napraviti prema uputstvu na kesici..I dodati ga mesu....Sve zajedno kuhati jos nekih 30 minuta...
    4. 4 Gulas :)
      Uz dolijevanje temeljca..Gustocu gulasa vi prema svom ukusu odredite...Ja volim da ima malo safta...
    5. 5 Gulas :)
      Ja sam ga servirala uz pire krompir po ovom recepticu
      http://www.coolinarika.com/recept/908443/
    6.                 Supica za sva cula :)

      Ovu supicu toplo preporucujem... Meni se dopala..Nadam se da ce se  i vama dopasti... A gusta je i moze za malu raju...

      Supica za sva cula :)

      Sastojci

      •  200-300 gr Pilecih fileta
      •  1 glavica luka
      •  1 tikvica
      •  1 mrkvica
      •  2 kasike persuna
      •  2-4 cehna bijelog luka ( ako ne volite izbacite bijeli luk )
      •  100 gr cvjetace
      •  2-3 krompira
      •  po ukusu so, biber i vegeta
      •  250 ml vrhnja za kuhanje
      •   voda
      •  1 kasika masla ili putera

      Priprema


      1. 1 Supica za sva cula :)
        Povce  lijepo ocistiti i pripremiti...
      2. 2 Supica za sva cula :)
        Piletinu izrezati na kockice....
      3. 3 Supica za sva cula :)
        Na masnoci proprziti prvo luk pa dodati meso....Sve zajedno dinstati...
      4. 4 Supica za sva cula :)
        Onda dodati povrce i zaciniti po zelji..Sve kratko prodinstati...
      5. 5 Supica za sva cula :)
        Pa preliti toplom vodom i li temeljcem...
        Neka se krcka..
      6. 6 Supica za sva cula :)
        Neka se svo povrce i meso lijepo skuhaju..
        Pa pred kraj kuhanja dodati vrhnje za kuhanje....
        Kad je gotovo...Sve zajedno ispasirati...
      7. 7 Supica za sva cula :)
        Dobit cete lijepu gustu supicu....

               Polagana zeljanica :)


        Polagana zeljanica :)

        Sastojci

        •  500 gr mladog sira za pite
        •  500 gr spinata
        •  1 paket jufki za pitu
        •  casa pavlake
        •  3 kasike kukuruznog brasna
        •  3 jaja
        •  po ukusu soli
        •   ulje
        •  Za pokajmaciti pitu:
        •   pavlaka ili kajmak

        Priprema


        1. 1 Polagana zeljanica :)
          Sve za tirit izmijesati i posoliti po ukusu...
          Uzeti tepsiju i pouljiti je...
        2. 2 Polagana zeljanica :)
          Uzimati po 2 jufke i svaki put jufke pouljiti pa redati jufku pa preko tiriti... i sve tako redati dok se ne potrosi i jufka i tirtit..
        3. 3 Polagana zeljanica :)
          Ja sam nam je odmah rezala....Lakse mi je poslije izvaditi...Pa pouljiti pitu...
        4. 4 Polagana zeljanica :)
          Staviti zeljanicu u zagrijanu tepsiju i peci na 200 C nekih 40-50 min zavisno od sporeta...
        5. 5 Polagana zeljanica :)
           Neka lijepo porumeni..
        6. 6 Polagana zeljanica :) 
          Onda uzeti pavlaku ili kajmak i pokajmaciti pitu..Vratiti kratko u rernu samo da upije...
          I eto brze zeljanice :)
        7. 7 Polagana zeljanica :)

                  Rizoto od piletine 


          Rizoto od piletine

          Sastojci

          •  300-400 gr piletine (bataci, fileti ) sta imate
          •  1 glavica crvenog luka
          •  3 cehna bijelog luka
          •  2 kasike ajvara
          •  1 kasika mrkve i persuna
          •  1 kasika celera
          •  po ukusu so,vegeta i biber
          •  200 gr skuhane rize
          •  1 kesica parmezanan
          •  1 kasika putera+ jedna ulja
          •  150 ml vrhnja za kuhanje
          •   voda

          Priprema


          1. 1 Rizoto od piletine
            Piletinu skuhati u slanoj vodi...
            Oko 1l vode
          2. 2 Rizoto od piletine
            Rizu posebno skuhati...
          3. 3 Rizoto od piletine :)
            Zavisno sta ste koristili piletinu ocistite od kostiju i izrezite na kockice....
          4. 4 Rizoto od piletine :)
            Na puteru i ulju proprziti i jedan i drugi luk pa dodati piletinu uz podlijevanje temeljcem ....Sva dinstati pa dodati zacine i povrce..,,Krckati...
          5. 5 Rizoto od piletine :)
            Dodati rizu i dosuti temeljca tek toliko da se riza potopi...Lagan krckati...
          6. 6 Rizoto od piletine :)
            Onda dodati ajvar i parmeezan i vrhnje....I jos krckati dok se ukusi ne sjedine...
          7. 7 Rizoto od piletine :)
            Sve izmijesati..Ne treba vam puno vremena za ovaj rizoto jer je sve prije skuhano i riza i piletina...Sad samo da se sve sjedini...
          8. 8 Rizoto od piletine :)

            Sve servirati u tanjiric i posuti parmezanom...
          9. 9 Rizoto od gljiva i piletine
            Evo jos koji rizoto...
            Ovo je od gljiva i piletine...
            http://www.coolinarika.com/preview/recept/894861/
          10. 10 Rizoto s morskim plodovima :)
            Evo od morskih plodova...Njamiii
            http://www.coolinarika.com/preview/recept/847405/

                     Supica od mrkve


          Supica od mrkve

          Sastojci

          •  3-4 vece mrkvice
          •  2 krompira
          •  1 mali putercic ili kasika putera
          •  1 kasikica persuna
          •  1 l temeljca ( ja sam pravila kvrgusu pa sam imala pileceg temeljca)
          •  po ukusu biber,so i vegeta
          •  zaprska :
          •  2-3 kasike ulja
          •  2 kasike brasna

          Priprema

          1. 1 Supica od mrkve
            Mrkvu i krompir izrendati....
          2. 2 Supica od mrkve
            Na puteru proprziti mrkvu..
          3. 3 Supica od mrkve
            Uz dodavanje temeljca...
          4. 4 Supica od mrkve
            Kad mrkvica omeksa onda joj dodati izrendani krompir...Prziti sve zajedno jedno vrijeme pa dodati persun i zaciniti po zelji...
          5. 5 Supica od mrkve
            Nasuti 1 l temeljca....I pustiti da kuha...
            U drugu serpu napraviti zaprsku od ulja i brasna i presuti supu u zaprsku...
            Onda sve kratko prokuhati...
          6. 6 Supica od mrkve
            Ukrasiti po zelji..-

          Meso sa rizom

          Hrskavo meso i socna riza... 
          Eci peci pa zapeci

          Sastojci


          Priprema


          1. 1 Eci peci pa zapeci
            Prije svega meso prokuhati u serpi u koju smo stavili vodu i mrkvu i persun..
            Mozete dodati glavicu crvenog i  kojecehno bijelog luka..Bit ce jos ukusnije..
            Gramazu mesa vi sebi povecavajte ili smanjujte po vama potrebnoj kolicini jela...
          2. 2 Eci peci pa zapeci
            Zatim piletinu izvaditi i odvojiti u jednu posudu..
          3. 3 Eci peci pa zapeci
            Rizu skuhati i ocijediti te zaciniti...
          4. 4 Eci peci pa zapeci
            U rizu dodati iskuhanu mrkvu i persun....
          5. 5 Eci peci pa zapeci
            U dublju serpu nasuti ulja pa na ulju proprziti iskuhano meso..Da malo porumeni....Izvaditi meso u drugu posudu...
          6. 6 Eci peci pa zapeci
            Na ulju na kojem smo przili meso...Proprziti rizu...Dodati kasiku paradajz pirea i zaciniti---
          7. 7 Eci peci pa zapeci
            Temeljac koji nam je ostao od kuhanja mesa nemojte prosipati......Od nega  cemo u rizu dodati 2 solje temeljca...Pustiti da prokuha...Ako treba jos zaciniti...
          8. 8 Eci peci pa zapeci
            Tepsiju malo pouljiti i istresti rizu...Riza ima dovoljno safta da ne treba dodavati vise vode...
          9. 9 Eci peci pa zapeci
            Preko rize poredati isprzeno meso....
            Staviti u rernu i peci nekih 20-30 min na 250 c..
            Sve je vec skuhano tako da treba samo da se malo zapece...
          10. 10 Eci peci pa zapeci
            Ovako pripremljena riza u tepsiji je po mom cejfu...Meso hrskavo a riza socna...A pri tome nije gnjecava...

Нема коментара:

Постави коментар