петак, 28. новембар 2014.

Bakina slatka salama

                                 Bakina slatka salama

Sastojci


Priprema

  1. 1 Bakina slatka salama 1
    Kekse izlomiti na male dijelove pa umiješati mljevene i narezane orahe (originalni recept je bez oraha). Prokuhati mlijeko i šećer, odmaknuti sa vatre, dodati čokoladu i margarin narezan na kriške.
  2. 2 Bakina slatka salama 2
    Kada se margarin i čokolada otope, preliti time kekse........
  3. 3 Bakina slatka salama 3
    ......pa sve dobro promiješati da se keksi jednakomjerno natope. Paziti da masa ne bude suviše suha ali niti previše mokra.
  4. 4 Bakina slatka salama 4
    Između dvije vlažne krpe navlažiti oblatne, da omekšaju. Oblatnu premazati smjesom od keksa i ........
  5. 5 Bakina slatka salama 5
    .....zarolati, pa tako nastaviti sa ostalim oblatnama, dok se masa za premazivanje ne potroši.
  6. 6 Bakina slatka salama 6
    Ostaviti slatke salame pokrivene salvetom da odstoje do sljedećeg dana ali ih nakon nekoliko sati okrenuti.
  7. 7 Bakina slatka salama 7
    Rezati na kriške i poslužiti. Zbog sprečavanja brzog sušenja držati ih u zatvorenoj posudi a ove slatke salame pogodne su i za spremanje u ledenicu.

                 Bernardova palenta


Sastojci


Priprema

  1. 1 Bernardova palenta
    Suhu slaninu narezati na tanke komadiće i popržiti je na ulju da postane hrskava. Feta sir narezati na kockice a sir gaudu naribati. Na štednjak staviti posudu sa vodom, posoliti, dodati polovinu pripremljenog maslaca (moj način kuhanja palente)  i kada voda zakuha, polako uz miješanje dodavati palentu dok nije kuhana. Pripremiti i sve ostale sastoje. Vatrostalnu posudu ili lim za pečenje nauljiti i u njega staviti tri četvrtine palente  a četvrtinu palente sačuvati da se ohladi.
  2. 2 Bernardova palenta
    Po palenti rasporediti prženu slaninu (količinu odrediti prema vlastitoj želji).

  3. 3 Bernardova palenta
    U manju posudu staviti jaja i malo ih posoliti, dodati kocke feta sira, kiselo vrhnje, začiniti paprom i promiješati.

  4. 4 Bernardova palenta
    U ovu smjesu dodati sačuvani dio ohlađene palente i ponovno sve dobro izmiješati u jednoličnu smjesu.

  5. 5 Bernardova palenta
    Pripremljenu smjesu  izliti po palenti sa slaninu u vatrostalnoj posudi i jednako je rasporediti. Staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C i peči tridesetak minuta.

  6. 6 Bernardova palenta
    Staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C i peči tridesetak minuta.

  7. 7 Bernardova palenta
    Izvaditi iz pećnice, malo ohladiti pa razrezati u prikladne komade.


  8.                                  Volovsko oko


    Volovsko oko

    Sastojci



    Priprema


    1. 1 Volovsko oko
      Odrezati na pecivu gornji i donji kako bi dobili kolute iste visine
    2. 2 Volovsko oko
      Sa modlicom za kolače izvaditi središnje dijelove koluta peciva
    3. 3 Volovsko oko
      Na vrućem ulju popržiti kolute peciva sa obje strane  da dobiju hrskavu koricu
    4. 4
      Složiti popržene kolute u nauljenu vatrostalnu posudu i dno svakog koluta prekriti kiselim vrhnjem
    5. 5 Volovsko oko
      Na kiselo vrhnje u kolutima staviti jedno jaje .....
    6. 6 Volovsko oko
      ....... a potom svako jaje posipati sa Vegetom
    7. 7 Volovsko oko
      Staviti u zagrijanu pećnicu na 200°C  i peći dok bjeljanjac  ne očvrsne i pobijeli
    8. 8 Volovsko oko
      Ovako spremljena peciva s jajem  poslužiti još vruća  uz špinat ili  blitvu kao špinat na moj način

Нема коментара:

Постави коментар