Bakina slatka salama
Sastojci
- 4 komada oblatna
- 80 dag keksa
- 5-6 dl mlijeka
- 20 dag čokolade ili čokolade u prahu
- 25 dag margarina
- 6 žlica šećera
Dodatak osnovnom receptu
- 2 dl mljevenih oraha
- 2 dl krupnije narezanih oraha
Priprema
-
1
Kekse izlomiti na male dijelove pa umiješati mljevene i narezane orahe (originalni recept je bez oraha). Prokuhati mlijeko i šećer, odmaknuti sa vatre, dodati čokoladu i margarin narezan na kriške.
-
2
Kada se margarin i čokolada otope, preliti time kekse........
-
3
......pa sve dobro promiješati da se keksi jednakomjerno natope. Paziti da masa ne bude suviše suha ali niti previše mokra.
-
4
Između dvije vlažne krpe navlažiti oblatne, da omekšaju. Oblatnu premazati smjesom od keksa i ........
-
5
.....zarolati, pa tako nastaviti sa ostalim oblatnama, dok se masa za premazivanje ne potroši.
-
6
Ostaviti slatke salame pokrivene salvetom da odstoje do sljedećeg dana ali ih nakon nekoliko sati okrenuti.
-
7
Rezati na kriške i poslužiti. Zbog sprečavanja brzog sušenja držati ih u zatvorenoj posudi a ove slatke salame pogodne su i za spremanje u ledenicu.
Bernardova palenta
Sastojci
- 10 dag kukuruzne krupice
- 0,5 l vode
- 15 dag suhe slanine
- 10 dag feta sira
- 10 dag gauda sira
- 1 dl kiselog vrhnja
- 3 jaja
- 10 dag maslaca
- ulje
- sol, papar
Priprema
-
1
Suhu slaninu narezati na tanke komadiće i popržiti je na ulju da postane hrskava. Feta sir narezati na kockice a sir gaudu naribati. Na štednjak staviti posudu sa vodom, posoliti, dodati polovinu pripremljenog maslaca (moj način kuhanja palente) i kada voda zakuha, polako uz miješanje dodavati palentu dok nije kuhana. Pripremiti i sve ostale sastoje. Vatrostalnu posudu ili lim za pečenje nauljiti i u njega staviti tri četvrtine palente a četvrtinu palente sačuvati da se ohladi.
-
2
Po palenti rasporediti prženu slaninu (količinu odrediti prema vlastitoj želji).
-
3
U manju posudu staviti jaja i malo ih posoliti, dodati kocke feta sira, kiselo vrhnje, začiniti paprom i promiješati.
-
4
U ovu smjesu dodati sačuvani dio ohlađene palente i ponovno sve dobro izmiješati u jednoličnu smjesu.
-
5
Pripremljenu smjesu izliti po palenti sa slaninu u vatrostalnoj posudi i jednako je rasporediti. Staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C i peči tridesetak minuta.
-
6
Staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C i peči tridesetak minuta.
-
7
Izvaditi iz pećnice, malo ohladiti pa razrezati u prikladne komade.
Volovsko oko
Priprema
-
1
Odrezati na pecivu gornji i donji kako bi dobili kolute iste visine
-
2
Sa modlicom za kolače izvaditi središnje dijelove koluta peciva
-
3
Na vrućem ulju popržiti kolute peciva sa obje strane da dobiju hrskavu koricu
-
4
Složiti popržene kolute u nauljenu vatrostalnu posudu i dno svakog koluta prekriti kiselim vrhnjem
-
5
Na kiselo vrhnje u kolutima staviti jedno jaje .....
-
6
....... a potom svako jaje posipati sa Vegetom
-
7
Staviti u zagrijanu pećnicu na 200°C i peći dok bjeljanjac ne očvrsne i pobijeli
-
8
Ovako spremljena peciva s jajem poslužiti još vruća uz špinat ili blitvu kao špinat na moj način
Нема коментара:
Постави коментар