Domaci krem sir
Sastojci
potrebno
- 1 l običnog ili vocnog jogurta
- 100 g kiselog vrhnja
- 1 gaza
- 1 cjedilo
Priprema
-
1
Vrhnje izmijesati s malo jogurta da se dobije glatka smjesa i dodati ostatak jogurta, sve jos dobro izmijesati.
-
2
Staviti kuhati i maknuti kada se zavruci, prije nego zavrije.
-
3
Pripremiti zdjelicu, staviti odgovarajuce cjedilo i namjestiti gazu.
-
4
Smjesu izliti na gazu i zavezati ju, pustiti da se cijedi oko 2 sata. Odvezati gazu, dobivenu smjesu istresti u zdjelicu ili tanjur i uzivati u svom domacem krem siru….predivno kremastom i jako finom..Upotrijebiti ga za kolace, kreme ili kao samostalni desertic.
Kolicinu jogurta i vrhnja povecati ili smanjiti po potrebi.
-
5
Napomena:
Može se raditi i bez vrhnja, biti ce samo malo manje kremast, ustvari onda više liči na svježi sir.
Od ove količine dobije se oko 300g sira
ŽEMLJAČA
Priprema
-
1
Kruh dan, dva stari narežite na šnite i stavite ga u prikladnu posudu.
-
2
U mlijeko stavite šećer i vanilin šećer te kada mlijeko zavrije prelijte po kruhu…
-
3
Ostavite da se kruh namaće ko 20-tak minuta
-
4
Nakon toga na kruh izlijte iztrajbana jaja, pa na to naribajte koricu od limuna te dodajte grožđice koje su ste namakali u rumu.
-
5
Kad ste sve to napravili s kuhačom sve to dobro imješajte u jednličnu kašu ...
-
6
I stavite u podmazan kalup za torte…
-
7
U zagrijanoj pečnici na 180°C peći oko pola sata…
-
8
Kada je žemljaća pećena malo je ohladite premažite je omiljenim pekmezom ili đemom….
-
9
Režite na trokute i još malo dodajte pekmeze i uživajte!
- http://www.coolinarika.com/tag/pite-slane/?page=2
Sirnica bez kora
Glavni sastojci
- 1 casa griza
- 1 casa bijelog brasna
- pola case kukuruznog brasna
- 1 casa mlijeka
- 1 casa ulja
- 2 jaja
- 1 prasak za pecivo
- sira po zelji (250-500g)
Priprema
-
1
Umutiti jaja, dodati ulje, sir, sol
-
2
Posebno u drugu zdjelu sastaviti 2 brasna, griz i prasak za pecivo.
-
3
Sve sjediniti i umijesiti sa casom mlijeka.
-
4
Peci oko 30 min na 200 stepeni dok fino ne porumeni.Zatim izvaditi i zaliti jednom casom mlijeka i politi vrhnjem po zelji pa vrlo malo opet vratiti u rernu.
Fine okruglice sa Povrcem i Socivom
Sastojci
- Za okruglice:
- 400 g mljevenog mesa
- 30 g krusnih mrvica
- 2 cena bjelog luka
- 1 mala zlica paprike
- so,biber
- sitno sjeckani persun
- I jos:
- 6 velikih zlica maslinovog ulja
- 1 veci crni luk (120 g)
- 50 g pasiranih rajcica
- 260 g sitno sjeckanih rajcica
- 2-4 vece,crvene paprike (350 g)
- 700 ml vrele vode
- 50 g crvenih sociva
- so,biber,persun
Priprema
-
1
Sve sastojke za okruglice dobro sjediniti,bjeli luk najbolje isjeci na sto sitnije,zaciniti po ukusu i oblikovati po zelji male ili malo vece okruglice,ako pravite manje izadje ih oko 25 komada.
-
2
Crni luk sjeci na sto sitnije,papriku na kocke.
U vecoj i malo dubljoj tavi zagrijati ulje i staviti okruglice da se fino uprze sa svih strana.
Kad su fino porumenile dodati luk,rajcice (i one pasirane)i postiti tako da se fino uprzi par minute,lagano promjesati.
-
3
Dodati sad svemu papriku,usuti tekucine toliko da ogrezne i opet pustiti oko 5 minuta da se dobro uprzi,zaciniti sa vegetom,biberom,paprikom,persuna dodati.
Sociva sad dodati,usuti svu ostalu tekucinu i pustiti na laganoj t° da se pirja dok povrce ne omeksa,sociva budu kuhana.
Cufte sa Tjesteninom Slani Tart sa Tikvicom i Krompirom
marik Kornet torta
testo
- 7 belanaca
- 7 kasika przenih mlevenih lesnik
- 5 kasika mlevene plazme
- 3 kasike rendane cokolade
- 7 kasika secera
zuti fil
- 14 zumanaca
- 120 gr secera
- 30 gr gustina
- 4 deci mleka
- 125 gr putera
- 250 gr putera
- 50 gr prah secera
- 250 gr mlevenih przenih lesnika
- 3 kese vanilin secera
kornet fil
- 6 kesa slaga
- 4 deci mleka
- 150 gr rendane cokolade
- 50 gr przenih mlevenih lesnika
- 6kese slega da oblozimo tortu
Priprema
-
Testo- Od navedenih sastojaka ispeci 2 kore (kolicina je napisana za jednu koru znaci svega puta 2 # Zuti fil-14 zumanaca, 125 gr secera, 30 gr gustina skuvati u 4 de ci mleka jos kad je topao krem dodati 125 gr putera.Ostavimo da se ohladi.250 gr putera, 50 gr prah secera, 250 gr przenih mlevenih lesnika i 3 kesice vanilin secera dodamo. # Kornet fil-6 kese slaga umutimo sa 4 deci mleka dodamo 150 gr rendane cokolade 50 gr przenih i mlevenih lesnika. # Filujemo-testo pa pola zutog fila na to ceo kornet fil od slaga na to drugo testo i na njega zuti fil.Odgore ge nemezemo sa slagom.
Pita od špinata
TORTA MONTE
Ledeno nebo... još jedno u masi
Umočenci
Sastojci
Tijesto
- 300 g glatkog brašna
- 50 g mljevenih lješnjaka
- 50 g ribane čokolade
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 200 g maslaca
Glazura
- 100 g čokolade
- 40 g maslaca
Priprema
-
1
Na radnu površinu ili u zdjelu prosijte brašno, po njemu rasporedite lješnjake i čokoladu. U sredini napravite udubljenje, u njega stavite šećer, vanilin šećer i jaje. Hladan maslac narezan na listiće posložite na brašno te brzo zamijesite glatko tijesto.
Ako se tijesto lijepi umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku oko 30 minuta.
-
2
Od tijesta oblikujte valjak debljine prsta i narežite na 5 cm duge prutiće. Poslažite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite nekih 15-20 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici na 180°C .
-
3
Maslac i čokoladu otopite na laganoj vatri, krajeve prutića umočite u glazuru te pustite na hladnom da se glazura stisne.
Šarene oblatne
Sastojci
Krema
- 3 dl mlijeka
- 30 dag šećera
- 30 dag mljevenog keksa
- 30 dag oraha
- 1 (25 dag) margarin
- 1 (10 dag) čokolada za kuhanje
- 1 vanilin šećer
I još
- 1 pakovanje oblatni
Priprema
-
1
Najprije prokuhati mlijeko i šećer, a zatim dodati margarin. Kad se otopi, dodati keks i orahe.
-
2
Smjesu podijeliti u 2 dijela. U jedan dodati čokoladu i mješati dok se ne otopi.
-
3
U drugi dodati vanilin šećer i izmješati.
-
4
Još vrućom kremom premazati oblatne kao na slici.
Krema je dovoljna za srednje velike oblatne 27x37 Kilerica
Sastojci
potrebno
- 2 lista oblatne
- 6 bjeljanjaka
- 200 g šećera
- 200 g mljevenih oraha
fil
- 6 žumanjaka
- 150 g šećera
- 5 žlica jake, skuhane crne kave
- 100 g čokolade za kuhanje
- 200 g margarina ili maslaca
Priprema
-
1
Izraditi snijeg od bjeljanjaka i šećera. Dodati mljevene orahe i tom smjesom premazati dvije oblatne (ravna strana dolje, mazati preko rupičaste strane oblatne). Oblatne staviti na obrnutu stranu protvana i peći na 200 stupnjeva nekoliko minuta, dok smjesa na oblatni ne dobije žućkastu boju. Oblatne neće biti ravne, ali neka vas to ne brine – to ćete kasnije riješiti.
-
2
Za fil je potrebno na pari izraditi žumanjke i šećer. Kada se to zgusne, dodati kavu i otopljenu čokoladu. Još malo raditi na pari. Izgledat će malo rijetko, ali hlađenjem će se stegnuti. U hladno dodati izrađeni margarin, odnosno maslac.
-
3
Slaganje: oblatne prerezati po pola (ne po dužini, nego po širini). Dobiti ćete četiri dijela. I fil podijelite na četiri dijela. Mazati oblatne i slagati jednu na drugu, ali zadnju oblatnu ne mazati odmah filom već preko nje staviti papir za pečenje i neki protvan na koji ćete staviti nekoliko knjiga da se Kilerica izravna. Kada se sve lijepo poravna nanijeti fil i na zadnju oblatnu i posuti mljevenim orasima.
-
4
Tako dobiven kolač izrezala sam u četiri “trake”, pa svaku dobiven “traku” rezala nazubljenim nožem na štanglice.
rolat sa suvim voćem vukica5
Sastojci
potrebno je
- 200 g suvih smokava
- 200 g suvog grožđa
- 200 g suvih datula
- 200 g mljevenih oraha
- 100 g mljevenog keksa
- 200 g šećera
- 2 dl vode
- 50 g čokolade
- 2 lista manjih oblatni
Priprema
-
1
Isjeckati sitno smokve, grožđe i datule.
-
2
Šećer i vodu špinovati, ne treba pono, 5-6 min. Skloniti sa strane pa umiješati sjeckano suvo voće, orahe i keks.Dodati čokoladu pa miješati da se sve izjednači.
-
3
Oblatne staviti između vlažne krpe da omekšaju.
-
4
Fil podijeliti na dva jednaka dijela i premazati oblatne.
Zamotati ih u čistu suvu krpu i ostaviti da se stegne.
Stegnute rolate isjeći na parčad
Učiteljska dugmad
Sastojci
- 30 dag mljevenih oraha
- 30 dag šećera u prahu(može i manje)
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 2 žlice kakaa
- KREMA
- 1 bjelanjak
- 4 žlice šećera u prahu
- 1 žlica oštrog brašna
- 1 žlica limunovog soka
- cijele jezgre oraha za ukrašavanje
Priprema
-
1
Orahe,šećer jaje, žumanjak i kakao zamijesiti da se dobro izjednači.Od te smjese raditi kuglice veličine manjeg oraha,slagati na masni papir i malo ih rukom spljoštiti da možemo nanijeti kremu.
Za kremu mikserom istući snijeg sa šećerom i limunovim sokom,dodati brašno i vrećicom za ukrašavanje nanijeti na svaku kuglicu malo snijega,ukrasiti jezgrom oraha.Sušiti u pećnici na 60 stupnjeva oko sat vremena
Нема коментара:
Постави коментар