LENJA PITA
Recept
prenosim u originalu:
500 g brašna (bolje mekog, tip 550)
125 g masti
125 g putera
1 prašak za pecivo
pola šolje šećera
pola šolje hladnog mleka
1 kg kiselih jabuka
cimet
šećer
prah-šećer
Ugrejte rernu na 170° C. Prosejte brašno i pomešajte ga s prah-šećerom. Ovome dodajte kockice masti i putera sa sobne temperature, mleko i šećer. Sve dobro umesite. Ako vas mrzi da mesite, i želite da opravdate naziv ove pite, možete u početku da koristite mikser sa spiralnim mutilicama, ali ćete na kraju ipak morati sve da sjedinite rukama. Dobićete glatko testo koje treba oklagijom da razvijete u dve kore veličine pleha u kome će se pita peći. Kore ne treba da budu debele, 3-4 mm je idealno.
Oljuštite i izrendajte jabuke. Obložite tepsiju bakpapirom i položite jednu koru na dno. Preko nje rasporedite rendane jabuke. Nemojte se uplašiti ako vam se učini da jabuka ima previše, pogotovo u odnosu na testo. Tokom pečenja će se fil skašiti i "zduvati". Pospite jabuke šećerom i cimetom po želji. Precizna mera za šećer ne postoji jer sve zavisi od toga koliko su jabuke kisele i koliko želite da lenja pita bude slatka. Ja sam stavila 7-8 supenih kašika i barem 3 kafene kašičice cimeta. Sada stavite gornju koru i premažite pitu hladnom vodom uz pomoć poslastičarske četkice.
Pecite bez ventilatora, s gornjim i donjim grejačem oko sat vremena. Važno je da se pita peče polako, na tihoj vatri, da bi fil od jabuka postao kremast i upio se u testo. Ventilator bi pitu mogao da isuši, pa nisam htela da eksperimentišem s njim. Namera mi je bila da baš sve uradim kao baka pre tridesetak godina.
http://coolinarija.blogspot.com/2011/01/deanina-lenja-pita.html
prenosim u originalu:
500 g brašna (bolje mekog, tip 550)
125 g masti
125 g putera
1 prašak za pecivo
pola šolje šećera
pola šolje hladnog mleka
1 kg kiselih jabuka
cimet
šećer
prah-šećer
Ugrejte rernu na 170° C. Prosejte brašno i pomešajte ga s prah-šećerom. Ovome dodajte kockice masti i putera sa sobne temperature, mleko i šećer. Sve dobro umesite. Ako vas mrzi da mesite, i želite da opravdate naziv ove pite, možete u početku da koristite mikser sa spiralnim mutilicama, ali ćete na kraju ipak morati sve da sjedinite rukama. Dobićete glatko testo koje treba oklagijom da razvijete u dve kore veličine pleha u kome će se pita peći. Kore ne treba da budu debele, 3-4 mm je idealno.
Oljuštite i izrendajte jabuke. Obložite tepsiju bakpapirom i položite jednu koru na dno. Preko nje rasporedite rendane jabuke. Nemojte se uplašiti ako vam se učini da jabuka ima previše, pogotovo u odnosu na testo. Tokom pečenja će se fil skašiti i "zduvati". Pospite jabuke šećerom i cimetom po želji. Precizna mera za šećer ne postoji jer sve zavisi od toga koliko su jabuke kisele i koliko želite da lenja pita bude slatka. Ja sam stavila 7-8 supenih kašika i barem 3 kafene kašičice cimeta. Sada stavite gornju koru i premažite pitu hladnom vodom uz pomoć poslastičarske četkice.
Pecite bez ventilatora, s gornjim i donjim grejačem oko sat vremena. Važno je da se pita peče polako, na tihoj vatri, da bi fil od jabuka postao kremast i upio se u testo. Ventilator bi pitu mogao da isuši, pa nisam htela da eksperimentišem s njim. Namera mi je bila da baš sve uradim kao baka pre tridesetak godina.
http://coolinarija.blogspot.com/2011/01/deanina-lenja-pita.html
Нема коментара:
Постави коментар