петак, 17. октобар 2014.

Recepti Domaci

LENJA PITA
Recept
prenosim u originalu:
500 g brašna (bolje mekog, tip 550)
125 g masti
125 g putera
1 prašak za pecivo
pola šolje šećera
pola šolje hladnog mleka
1 kg kiselih jabuka
cimet
šećer
prah-šećer

Ugrejte rernu na 170° C. Prosejte brašno i pomešajte ga s prah-šećerom. Ovome dodajte kockice masti i putera sa sobne temperature, mleko i šećer. Sve dobro umesite. Ako vas mrzi da mesite, i želite da opravdate naziv ove pite, možete u početku da koristite mikser sa spiralnim mutilicama, ali ćete na kraju ipak morati sve da sjedinite rukama. Dobićete glatko testo koje treba oklagijom da razvijete u dve kore veličine pleha u kome će se pita peći. Kore ne treba da budu debele, 3-4 mm je idealno.
Oljuštite i izrendajte jabuke. Obložite tepsiju bakpapirom i položite jednu koru na dno. Preko nje rasporedite rendane jabuke. Nemojte se uplašiti ako vam se učini da jabuka ima previše, pogotovo u odnosu na testo. Tokom pečenja će se fil skašiti i "zduvati". Pospite jabuke šećerom i cimetom po želji. Precizna mera za šećer ne postoji jer sve zavisi od toga koliko su jabuke kisele i koliko želite da lenja pita bude slatka. Ja sam stavila 7-8 supenih kašika i barem 3 kafene kašičice cimeta. Sada stavite gornju koru i premažite pitu hladnom vodom uz pomoć poslastičarske četkice.
Pecite bez ventilatora, s gornjim i donjim grejačem oko sat vremena. Važno je da se pita peče polako, na tihoj vatri, da bi fil od jabuka postao kremast i upio se u testo. Ventilator bi pitu mogao da isuši, pa nisam htela da eksperimentišem s njim. Namera mi je bila da baš sve uradim kao baka pre tridesetak godina.
http://coolinarija.blogspot.com/2011/01/deanina-lenja-pita.html
Фотографија: LENJA PITA
Evo jednog divnog recepta za Lenju pitu, koji sam videla kod Deane, i sa zadovoljstvom kažem da je pita fantastična. 
Deana, hvala što si ovaj divan recept podelila sa nama, naročito onima, poput mene, koji godinama traže pravi recept za Lenju pitu. 
I, ovo je upravo to za čime sam tragala. 
Ja sam pripremala malo tanje testo ali za sve ljubitelje punije Lenje pite možete otići do Jovane i pogledati kako je ona, po istom receptu, pripremila.
[Pin on Pinterest]
Recept 
prenosim u originalu:
500 g brašna (bolje mekog, tip 550)
125 g masti
125 g putera
1 prašak za pecivo
pola šolje šećera
pola šolje hladnog mleka
1 kg kiselih jabuka
cimet
šećer
prah-šećer
 
Ugrejte rernu na 170° C. Prosejte brašno i pomešajte ga s prah-šećerom. Ovome dodajte kockice masti i putera sa sobne temperature, mleko i šećer. Sve dobro umesite. Ako vas mrzi da mesite, i želite da opravdate naziv ove pite, možete u početku da koristite mikser sa spiralnim mutilicama, ali ćete na kraju ipak morati sve da sjedinite rukama. Dobićete glatko testo koje treba oklagijom da razvijete u dve kore veličine pleha u kome će se pita peći. Kore ne treba da budu debele, 3-4 mm je idealno.
Oljuštite i izrendajte jabuke. Obložite tepsiju bakpapirom i položite jednu koru na dno. Preko nje rasporedite rendane jabuke. Nemojte se uplašiti ako vam se učini da jabuka ima previše, pogotovo u odnosu na testo. Tokom pečenja će se fil skašiti i "zduvati". Pospite jabuke šećerom i cimetom po želji. Precizna mera za šećer ne postoji jer sve zavisi od toga koliko su jabuke kisele i koliko želite da lenja pita bude slatka. Ja sam stavila 7-8 supenih kašika i barem 3 kafene kašičice cimeta. Sada stavite gornju koru i premažite pitu hladnom vodom uz pomoć poslastičarske četkice.
Pecite bez ventilatora, s gornjim i donjim grejačem oko sat vremena. Važno je da se pita peče polako, na tihoj vatri, da bi fil od jabuka postao kremast i upio se u testo. Ventilator bi pitu mogao da isuši, pa nisam htela da eksperimentišem s njim. Namera mi je bila da baš sve uradim kao baka pre tridesetak godina.
http://coolinarija.blogspot.com/2011/01/deanina-lenja-pita.html

Kruškovac mame Ane...

Sastojci

kruškovac
1 l rakije (lozovače)
0,5 l vode
40 dag šećera
2 bočice arome kruške

Priprema

1
Šećer karamelizirati i uliti vodu, kad se šećer otopi, maknuti sa vatre…. Ohladiti. Dodati aromu kruške i sve zajedno pomiješati s rakijom.
Jednostavno, zar ne?
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10606099_738491149531853_6445676664830788920_n.jpg?oh=fc5f3dd2c472cda98664743f8e1cf395&oe=54F711F9&__gda__=1421425043_b3d2eb17dece1315be32543509524630


Vesnin kolač ...
Imala sam dva različita recepta za ovaj kolač, nešto sam uzela od jednog, nešto od drugog, a nešto sam dodala i oduzela.

Sastojci

Prvi biskvit
2 jaja
6 žumanjaka
8 žlica šećera
8 žlica ulja
8 žlica oraha
8 žlica brašna
pola praška za pecivo
korica limuna
Drugi biskvit
6 bjelanjaka
6 žlica šećera
6 žlica ulja
6 žlica brašna
pola praška za pecivo
Premaz između biskvita
4 žlice kiselkaste marmelade
50 g čokolade za kuhanje
Krema
1 dl mlijeka
100 g čokolade za kuhanje
6 žlica šećera
4 dl oraha
125 g margarina
1 žlica ruma

Priprema
1

Najprije napraviti premaz između biskvita tako da zagrijavamo marmeladu s čokoladom. Stalno miješati dok se čokolada otopi, a zatim skinuti s vatre i ostaviti da prohladi.
2

Za prvi biskvit izmiksati jaja, žumanjke i šećer, dodati ulje, još malo miksati pa dodati mljevene orahe, brašno, prašak za pecivo i koricu limuna. Smjesu izliti u lim veličine 25x35 cm. Staviti da se malo zapeče (napola ispeći), zatim izvaditi biskvit i premazati pripremljenim premazom, a po premazu preliti bijeli biskvit kojeg pravite dok se prvi biskvit peče.
3

Za drugi biskvit miksati bjelanjke sa šećerom, zatim dodati ulje i na kraju brašno s praškom za pecivo. Kada ovu smjesu premažete preko smjese čokolade i marmelade, staviti kolač da se ispeče. Biskvit provjeravati čačkalicom, kad iziđe suha, gotov je.
4

Dok se kolač peče, napraviti kremu tako što ćete zagrijavati mlijeko, šećer i čokoladu. Kad prokuha i čokolada se otopi, dodati mljevene orahe i margarin. Skinuti s vatre, dodati žlicu ruma, dobro izmješatu, ujednačiti i ostaviti 5 min da se hladi, a zatim kremu preliti preko vruća kolača. Ostaviti da se ohladi pa hladan staviti preko noći u hladnjak.
https://scontent-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/10712705_738492166198418_667110399105339268_n.jpg?oh=30228df0f188b51754b91ffec54cd81e&oe=54BBE9F9


Čokoladna bomba...

Sastojci

Biskvit
10 jaja
10 žlica šećera
8 žlica brašna
2 žlice kakaa
1 prašak za pecivo
Krema
6 jaja
30 dag šećera u prahu
30 dag čokolade za kuhanje
2 margarina
Glazura
10 dag margarina
20 dag čokolade za kuhanje
Za natopit biskvit
4 dl vode
7 žlica šećera
1 vanilin šećer
2 žlice ruma
malo limunovog soka

Priprema

1
Od navedenih sastojaka ispeći biskvit. hladan prerezati u 3 dijela.
2
Za kremu na pari skuhati jaja i šećer. U toplo dodati čokoladu, a u hladno pjenasto izrađen margarin. kremom premazati biskvite i cijelu tortu.
3
Za glazuru otopiti margarin i čokoladu i premazati preko cijele torte.
4
Biskviti se mogu natopiti vodom u kojoj je otopljen šećer, a može se dodati i rum.
https://scontent-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10603557_738492162865085_6489888868797737949_n.jpg?oh=48fce85215dcd560b3274faa1df71816&oe=54BEA2AA


čokoladni mousse...

Čokoladni mus je desert koji je uvek u modi, njegovo vreme nikad neće proći. Ova lagana, penasta poslastica pristaje svim prilikama, kako onim svečanijim tako i onim svakodnevnim.


Na francuskom mousse znači pena, a ona se dobije pažljivim mešanjem belanjaca, tako da umešema vazduh što ovom desertu daje onu laganu penastu notu.

Mus može biti slaki i slatni, aonaj svakako najpopularniji je od čokolade.

A napravite ga na sledeći način:

Pripremite 200 g tamne čokolade, 5 jaja, 100 g šećera, dve kesice vanillin šećera, 125 ml slatke pavlake, malo soli.

Čokoladu topite na pari, obratite pažnju da posuda ne dodiruje vodu inače će se čokolada zgrušati.

Odvojite belance od žumanjaka i istucite ih u sneg postepeno dodavajući 80 g šećera.

Slatku pavlaku takođe umutite u čvrsti šlag.

Žumanjke pomešaje sa dve kašike vruće vode i ostatkom šećera, dodajte vanilin šećer i mutite na pari dok se šećer ne istopi, skinite žumanjke I umutite ih u čokoladu energično mešajući penjačom.

Potom dodajte šlag i lagano umešavajte, a na kraju i belanca koja ćete lagano prebacivati, mešati I tako umešavati vazduh.

Mus poslužite u koktel čašama sa malo voća ili kojim listićem mente.
https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10593108_738491952865106_9162919826257597467_n.jpg?oh=ad4f3f2749d6a0174790bed4f3bc66df&oe=54EDE3EA


panna cotta...

Sve što vam je potrebno za ovaj lagani desert jeste

Pola litre mlijeka, pola litre slatke pavlake, 150 g šećera, kesica vanilin šećera i kesica želatine

Preliv:

Šumsko voće (može i zamrznuto) i dve kašike šećera.

Za početak istresite želatinu u posudicu i prelijte je sa par kašika vode i pustite da nabubri.

U posudi prokuhajte mleko, pavlaku i šećer, a kad skinete sa šporeta stavite želatinu i dobro promešajte da se istopi.

Smesu prelijte u posudice koje sta prethodno namočili hladnom vodom. Panakotu prvo ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru. Ostavite da se hladi nekoliko sati dok ne postane čvrsta.

Malo pre posluživanja prokuvajte voće sa šećerom i topao preliv prelijte preko hladne panakote.
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t1.0-9/10696377_738491949531773_2584127830582315643_n.jpg?oh=22f65bf7ab1c0ef2b99f15044c8512b7&oe=54C2B6C1&__gda__=1421535479_5076b16cb4da2d00145e0f4feaa41702
Baklava...
Ovo je recept moje mame kojeg se ja strogo držim, i uvijek mi uspije…

Sastojci

1,5 kg jufke za pitu
oko 1 kg mljevenih oraha
1 kg šećera
1/2 maslaca
oko 1 dcl ulja

Priprema

1
Jufke pripremiti i isjeći po mjeri tepsije. Orahe samljeti i u većoj zdjeli pomiješati sa malo šećera (otprilike količina jedne čaše), da se ne bi lijepili i da bi se lijepo posipali po jufkama. Na laganoj vatri istopiti maslac i ulje zajedno i koristiti za posipanje jufki.
Raspored redanja:
Na namašćeno dno tepisije redati 6 jufki jednu na drugu, masteći svaku sa po malo mješavine maslaca i ulja (bez dodavanja oraha). Zatim staviti red oraha, toliko da potpuno pokriju jufku, i onda redati sve po 3 jufke (ne zaboravite mastiti svaku po malo), pa orasi, dok ne potrošite orahe, i na kraju ponovo staviti 6 jufki.
Baklavu je potrebno jako pritiskati nakon redanja svake jufke kako bi bila što kompaktnija. Kada se složi, isjeći je na komade i pomastiti odozgo kako bi se što ljepše ispekla.
Baklavu peći (sušiti) na temperaturi od oko 150°C, oko 3 sata.
Zaljev (agda):
1 kg šećera prokuvati sa 0, 75 l vode i dodati 2 kesice vanilinog šećera.
2
Hladnu baklavu zaliti vrućom agdom, kako bi bila malo hrskavija. Ukoliko želite da baklava bude mekša, vruću je zalite sa vrućom agdom.
Na baklavu staviti tepsiju manjeg obima i pritisnuti nečim da se listovi ne bi odvajali.
https://scontent-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/1904029_738491946198440_5808562874052120054_n.jpg?oh=5e419f8859af157e6392ae937110b4c6&oe=54BF2039
Mamina baklava ...
tzv. grčka baklava, koja je po sastojcima slična onoj "običnoj",,

Sastojci

1 kg / 15 kom. kora za baklave
4 kom. jaja
3 šoljice šećera
150 g mljevenih oraha
150g mljevenog keksa
3 kaš. griza
5 dl ulja
Za zaliv:
1,5 l vode
1 kg šećera
1-2 kom. limuna

Priprema
1

Pripremiti nadjev na sljedeći način:
Jaja pjenasto umutiti sa 3 šoljice šećera ( dok se ne dobije svijetlo žuta pjenasta struktura). Isključiti mikser i kašikom pomiješati 150g mljevenih oraha, 150g mljevenog keksa, najbolje plazme i 3 kaš. griza. Dobro promiješati da se dobije homogena masa koja će biti malo čvršća, pa ćete je morati mokrim prstima raspoređivati po korama.
2
Na podlogu staviti jednu cijelu koru, a preko jedne njene polovine još pola druge kore, tako da na pola poduplamo ( nema porebe stavljati dvije cijele kore da ne bi bile predebele rolnice). Pripremiti posudu sa hladnom vodom za umakanje prstiju.
3
Nadjev podijeliti kašikom na 10 jednakih dijelova. Umočiti prste u hladnu vodu, pa uzeti jedan dio fila i ravnomjerno ga raspoređivati širinom jufke sa one strane gdje je podebljana. Pažljivo urolati nadjevenu koru, vodeći računa da smjesa ne curi sa strane. Rolnicu položiti u pleh koji NE TREBA uljiti niti oblagati papirom. Postupak ponoviti još 9 puta, tj, dok ne utrošimo materijal.
4
Rernu ugrijati na 250 stepeni. U međuvremenu ugrijati 5 dl ulja da bude vrelo, toliko da počne da cvrči. Složene rolnice isjeći na prečkice dužine 5-6 cm i svaku zalivati vrelim uljem ( mora da cvrči i kad se zaliva) dok sve ne potrošimo . Staviti u zagrijanu rernu.
5
Staviti u zagrijanu rernu i peći 15 min. na temperaturi od 250 stepeni, pa smanjiti na 200 i peći još 20-30 min, u zavisnosti od rerne. Treba da odozgo lijepo porumene.
6
Dok se baklave peku, pripremiti zaliv. Kuvati 1,5 l vode i 1 kg šećera dok ne provri. Kad provri dodati 1-2 limuna isječena na kolutove i isključiti ringlu.

Gotovu, vruću baklavu zaliti obilno pripremljenim zalivom i ostaviti da se ohladi.
https://scontent-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10696377_738491942865107_657682843199088786_n.jpg?oh=a333842e3acad94f2d6ea0e53a2f9053&oe=54F71240
snikers štanglice...

sastojci
kore za rozen tortu ili mađaricu
2 deci vode ili mleka
200 gr. mlevenog neslanog kikirikija
100 gr mlevenog keksa
300 gr šećera
250 gr, margarina
glazura
400 gr prah šećera
voda
zelena boja

Priprema

1
prokuvati margarin,šećer i vodu, skloniti sa vatre pa dodati kikiriki i keks, i odmah premazivati kore, pritisnuti na primer kolač sa nekom većom i težom knjigom ,posle 2 sata preliti sa glazurom od prah šećera u koju ali vrlo malo treba staviti malo boje i malo vode i, glazura treba da bude gusta da se jedva razmazuje.

Posluživanje

kolač može biti posan sa vodom, ili mrsni sa mlekom i veoma je dekorativan.
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10710977_738491939531774_2980428370535324000_n.jpg?oh=f57559491c79946a94adee5c0f0dc5a1&oe=54F2E42A&__gda__=1424926016_d10b4cd493937887b4442579842b34dc
Jaffa kocke ....

Sastojci

biskvit:
3 jaja
120 g smeđeg šećera
1 vanilija šećer bourbon
1 dc ulja
1 dcl mlijeka
180 g brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
15 g kakaa
ostalo:
2 dcl svježe iscjeđenog soka naranče
korica od jedne naranče
1 žlica likera od naranče
3 velike žlice marmelade od marelice
glazura
100 g tamne čokolade
3 žlice ulja

Priprema

1

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
2

Mikserom umutite jaja sa obje vrste šećera u pjenastu smjesu.
3

Postepeno dodavajte ulje, a potom i mlijeko.

Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
4

Smjesu podjelite na dva jednaka dijela.

Jednoj polovici dodajte kakao i žlicu mlijeka.
5

Kalup promjera 20x30 cm. obložite pek papirom, te posebno ispecite dva biskvita.
6

Iscjedite naranče, soku dodajte koricu i liker naranče. Meni su za 2 dcl soka, bile potrebne dvije velike naranče.
7

Ohlađeni tamni biskvit razmrvite rukama i pomješajte ga sa sokom naranče.
8

Svijetli biskvit premažite marmeladom koju ste prethodno malo zagrijali, rasporedite smjesu od tamnog biskvita i poravnajte nožem.
9

Čokoladu otopite na pari s uljem, te prelijte po kolaču.
https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/1958299_738491742865127_1975702643078029430_n.jpg?oh=ca1dfa5ff820361275c1dfed5ba76aeb&oe=54EB098B
Poljske šnite...
Ovo je jedan stari kolacic..prepisan iz vec pozutele mamine svescice...nadam se da ce se dopasti vama kao i meni,jer stvarno je predivan,mekan..socan sa koricama koje mirisu na med i predivnim kremicama od cokolade i kokosa...

Sastojci

korice
50g masti(ili margarina)
1 kasika meda
1 kasicica sode bikarbone
100g secera u prahu
2 jajeta
350g brasna
1 kasikica limunovog soka
za kremu
200g maslaca
200g secera u prahu
5dl mleka
4 kasike brasna
2 stangle cokolade
80g kokosovog brasna
glazura
100g cokolade
3 kasike secera
3 kasike vode
50g margarina

Priprema

Korice:

Jaja i secer u prahu penasto umutiti,pa dodati mast i med(istopljene na tihoj vatri),a zatim mesavinu brasna i sode bikarbone,te limunov sok.

Testo dobro izraditi,pa ga podeliti na 3 jednaka dela(ja svako posebno merim na vagicu).

Svaku koru posebno razvaljati na pek papir velicine donje strane pleha(25x35) .Koru peci oko 10 minuta na 160 stepeni.Cim pocnu ivice korice da se rumene,koricu vaditi iz rerne

Za fil:

Brasno pomesati sa malo mleka-da se dobije glatka smesa bez grudvica,ostatak mleka staviti na sporet da prokuva,pa skloniti sa vatre i uliti lagano brasno sa mlekom svo vreme mesajuci,vratiti na tihu vatru i mesati svo vreme dok se ne zgusne.Podeliti na dva dela.U jedan deo dodati cokoladu i mesati dok se ne otopi.Ostaviti da se filovi ohlade.

Maslac penasto umutiti sa secerom u prahu i u svaku polovinu krema dodati po pola umucenog maslaca.

A u beli fil,u koji nismo stavili cokoladu umesati kokos.

Redjati:
kora-crni fil-kora-kokos fil-kora pa glazura :otopiti cokoladu sa secerom i vodom nad parom pa dodati margrin i mesati dok se margarin ne otopi pa preliti kolac.

Kolac je najbolje ostaviti da prenoci pa ga onda seci.
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/1958398_738491739531794_7841469412896582672_n.jpg?oh=fba9be83aa8d8281f0e346a38dfc32ac&oe=54B5183F&__gda__=1421316354_603404fc969586a5c9d305f6ea926d6e

Нема коментара:

Постави коментар