LENJA PITA
Recept
prenosim u originalu:
500 g brašna (bolje mekog, tip 550)
125 g masti
125 g putera
1 prašak za pecivo
pola šolje šećera
pola šolje hladnog mleka
1 kg kiselih jabuka
cimet
šećer
prah-šećer
Ugrejte rernu na 170° C. Prosejte brašno i pomešajte ga s prah-šećerom. Ovome dodajte kockice masti i putera sa sobne temperature, mleko i šećer. Sve dobro umesite. Ako vas mrzi da mesite, i želite da opravdate naziv ove pite, možete u početku da koristite mikser sa spiralnim mutilicama, ali ćete na kraju ipak morati sve da sjedinite rukama. Dobićete glatko testo koje treba oklagijom da razvijete u dve kore veličine pleha u kome će se pita peći. Kore ne treba da budu debele, 3-4 mm je idealno.
Oljuštite i izrendajte jabuke. Obložite tepsiju bakpapirom i položite jednu koru na dno. Preko nje rasporedite rendane jabuke. Nemojte se uplašiti ako vam se učini da jabuka ima previše, pogotovo u odnosu na testo. Tokom pečenja će se fil skašiti i "zduvati". Pospite jabuke šećerom i cimetom po želji. Precizna mera za šećer ne postoji jer sve zavisi od toga koliko su jabuke kisele i koliko želite da lenja pita bude slatka. Ja sam stavila 7-8 supenih kašika i barem 3 kafene kašičice cimeta. Sada stavite gornju koru i premažite pitu hladnom vodom uz pomoć poslastičarske četkice.
Pecite bez ventilatora, s gornjim i donjim grejačem oko sat vremena. Važno je da se pita peče polako, na tihoj vatri, da bi fil od jabuka postao kremast i upio se u testo. Ventilator bi pitu mogao da isuši, pa nisam htela da eksperimentišem s njim. Namera mi je bila da baš sve uradim kao baka pre tridesetak godina.
http://coolinarija.blogspot.com/2011/01/deanina-lenja-pita.html![Фотографија: LENJA PITA
Evo jednog divnog recepta za Lenju pitu, koji sam videla kod Deane, i sa zadovoljstvom kažem da je pita fantastična.
Deana, hvala što si ovaj divan recept podelila sa nama, naročito onima, poput mene, koji godinama traže pravi recept za Lenju pitu.
I, ovo je upravo to za čime sam tragala.
Ja sam pripremala malo tanje testo ali za sve ljubitelje punije Lenje pite možete otići do Jovane i pogledati kako je ona, po istom receptu, pripremila.
[Pin on Pinterest]
Recept
prenosim u originalu:
500 g brašna (bolje mekog, tip 550)
125 g masti
125 g putera
1 prašak za pecivo
pola šolje šećera
pola šolje hladnog mleka
1 kg kiselih jabuka
cimet
šećer
prah-šećer
Ugrejte rernu na 170° C. Prosejte brašno i pomešajte ga s prah-šećerom. Ovome dodajte kockice masti i putera sa sobne temperature, mleko i šećer. Sve dobro umesite. Ako vas mrzi da mesite, i želite da opravdate naziv ove pite, možete u početku da koristite mikser sa spiralnim mutilicama, ali ćete na kraju ipak morati sve da sjedinite rukama. Dobićete glatko testo koje treba oklagijom da razvijete u dve kore veličine pleha u kome će se pita peći. Kore ne treba da budu debele, 3-4 mm je idealno.
Oljuštite i izrendajte jabuke. Obložite tepsiju bakpapirom i položite jednu koru na dno. Preko nje rasporedite rendane jabuke. Nemojte se uplašiti ako vam se učini da jabuka ima previše, pogotovo u odnosu na testo. Tokom pečenja će se fil skašiti i "zduvati". Pospite jabuke šećerom i cimetom po želji. Precizna mera za šećer ne postoji jer sve zavisi od toga koliko su jabuke kisele i koliko želite da lenja pita bude slatka. Ja sam stavila 7-8 supenih kašika i barem 3 kafene kašičice cimeta. Sada stavite gornju koru i premažite pitu hladnom vodom uz pomoć poslastičarske četkice.
Pecite bez ventilatora, s gornjim i donjim grejačem oko sat vremena. Važno je da se pita peče polako, na tihoj vatri, da bi fil od jabuka postao kremast i upio se u testo. Ventilator bi pitu mogao da isuši, pa nisam htela da eksperimentišem s njim. Namera mi je bila da baš sve uradim kao baka pre tridesetak godina.
http://coolinarija.blogspot.com/2011/01/deanina-lenja-pita.html](https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/p526x296/10689849_738480739532894_7125202781246625836_n.jpg?oh=e99610ff3efbd6e5b02496a3a92ea977&oe=54C07C69)
prenosim u originalu:
500 g brašna (bolje mekog, tip 550)
125 g masti
125 g putera
1 prašak za pecivo
pola šolje šećera
pola šolje hladnog mleka
1 kg kiselih jabuka
cimet
šećer
prah-šećer
Ugrejte rernu na 170° C. Prosejte brašno i pomešajte ga s prah-šećerom. Ovome dodajte kockice masti i putera sa sobne temperature, mleko i šećer. Sve dobro umesite. Ako vas mrzi da mesite, i želite da opravdate naziv ove pite, možete u početku da koristite mikser sa spiralnim mutilicama, ali ćete na kraju ipak morati sve da sjedinite rukama. Dobićete glatko testo koje treba oklagijom da razvijete u dve kore veličine pleha u kome će se pita peći. Kore ne treba da budu debele, 3-4 mm je idealno.
Oljuštite i izrendajte jabuke. Obložite tepsiju bakpapirom i položite jednu koru na dno. Preko nje rasporedite rendane jabuke. Nemojte se uplašiti ako vam se učini da jabuka ima previše, pogotovo u odnosu na testo. Tokom pečenja će se fil skašiti i "zduvati". Pospite jabuke šećerom i cimetom po želji. Precizna mera za šećer ne postoji jer sve zavisi od toga koliko su jabuke kisele i koliko želite da lenja pita bude slatka. Ja sam stavila 7-8 supenih kašika i barem 3 kafene kašičice cimeta. Sada stavite gornju koru i premažite pitu hladnom vodom uz pomoć poslastičarske četkice.
Pecite bez ventilatora, s gornjim i donjim grejačem oko sat vremena. Važno je da se pita peče polako, na tihoj vatri, da bi fil od jabuka postao kremast i upio se u testo. Ventilator bi pitu mogao da isuši, pa nisam htela da eksperimentišem s njim. Namera mi je bila da baš sve uradim kao baka pre tridesetak godina.
http://coolinarija.blogspot.com/2011/01/deanina-lenja-pita.html
![Фотографија: LENJA PITA
Evo jednog divnog recepta za Lenju pitu, koji sam videla kod Deane, i sa zadovoljstvom kažem da je pita fantastična.
Deana, hvala što si ovaj divan recept podelila sa nama, naročito onima, poput mene, koji godinama traže pravi recept za Lenju pitu.
I, ovo je upravo to za čime sam tragala.
Ja sam pripremala malo tanje testo ali za sve ljubitelje punije Lenje pite možete otići do Jovane i pogledati kako je ona, po istom receptu, pripremila.
[Pin on Pinterest]
Recept
prenosim u originalu:
500 g brašna (bolje mekog, tip 550)
125 g masti
125 g putera
1 prašak za pecivo
pola šolje šećera
pola šolje hladnog mleka
1 kg kiselih jabuka
cimet
šećer
prah-šećer
Ugrejte rernu na 170° C. Prosejte brašno i pomešajte ga s prah-šećerom. Ovome dodajte kockice masti i putera sa sobne temperature, mleko i šećer. Sve dobro umesite. Ako vas mrzi da mesite, i želite da opravdate naziv ove pite, možete u početku da koristite mikser sa spiralnim mutilicama, ali ćete na kraju ipak morati sve da sjedinite rukama. Dobićete glatko testo koje treba oklagijom da razvijete u dve kore veličine pleha u kome će se pita peći. Kore ne treba da budu debele, 3-4 mm je idealno.
Oljuštite i izrendajte jabuke. Obložite tepsiju bakpapirom i položite jednu koru na dno. Preko nje rasporedite rendane jabuke. Nemojte se uplašiti ako vam se učini da jabuka ima previše, pogotovo u odnosu na testo. Tokom pečenja će se fil skašiti i "zduvati". Pospite jabuke šećerom i cimetom po želji. Precizna mera za šećer ne postoji jer sve zavisi od toga koliko su jabuke kisele i koliko želite da lenja pita bude slatka. Ja sam stavila 7-8 supenih kašika i barem 3 kafene kašičice cimeta. Sada stavite gornju koru i premažite pitu hladnom vodom uz pomoć poslastičarske četkice.
Pecite bez ventilatora, s gornjim i donjim grejačem oko sat vremena. Važno je da se pita peče polako, na tihoj vatri, da bi fil od jabuka postao kremast i upio se u testo. Ventilator bi pitu mogao da isuši, pa nisam htela da eksperimentišem s njim. Namera mi je bila da baš sve uradim kao baka pre tridesetak godina.
http://coolinarija.blogspot.com/2011/01/deanina-lenja-pita.html](https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/p526x296/10689849_738480739532894_7125202781246625836_n.jpg?oh=e99610ff3efbd6e5b02496a3a92ea977&oe=54C07C69)
Нема коментара:
Постави коментар