субота, 13. септембар 2014.

presnac....

                                 PRESNAC

Ovo je pita koju još zovu i bjela pita ili mređurka(valjda od između jufka). Punjenje je od sira,kajmaka,jaja i kukuruznog brašna.

Sastojci

  •  1 manja jufka
  •  2 komada svježeg sira
  •  2 komada jaja
  •  1 čaša pavlake/kajmaka
  •  50 g kukuruznog brašna
  •  50 g maslaca
  •  1 paket prašaka za pecivo
  •  1 jaje za ukrašavanje
  •  50 g griza

Priprema

  1. 1 Tijesto
    zakuhati jednu manju jufku (možete iskoristiti krajeve koje ste sjekli kod neke druge pite)
  2. 2 Smjesa za presnac
    sir posoliti i izmješati ,dodati jaja kajmak . a zatim i kukuruzno brašno i prašak za pecivo i sve to izmiješati
  3. 3 Jufka
    jufku razvaljati pomastiti i ostaviti par minuta, a onda je razvući
  4. 4 Podmetnuta tepsija ispod jufke
    pomašćenu tepsiju podvući pod jufku
  5. 5 Smjesa za presnac u tepsiji
    staviti punjenje i lijepo ga rasporediti
  6. 6 i prekriti
    krajeve jufke prebacivati preko punjenja, premazati otopljenim maslacem i jednom kašikom kajmaka
  7. 7 ukrasiti jajetom

                  Turi-potpechi

Sastojci

  •  300 gr. psenicnog brasna
  •  300 gr. kukuruznog brasna
  •   malo soli, vode, sira, ulja, (ja stavim i zlicu svinjske masti)

Priprema

  1. 1 Turi-potpechi…
    Napravite kashu od psenicnog brasna, malo soli i vode, da bude redza no za palacinke
  2. 2 Turi-potpechi…
    Isto napravite i od kukuruznog brasna
  3. 3 Turi-potpechi…
    Uzmite ne mnogo veliku tepsiju, namazite je uljem i sipajte kutlacu-dve od kukuruzne kashe
  4. 4
    Stavite tepsiju u pecnicu zagrijanu na 250 C i potpecite je
  5. 5 Turi-potpechi…
    Izvadite, namastite, onda sipajte kutlacu-dve psenicnu kashu
  6. 6 Turi-potpechi…
    Odozgo stavite malo sira i potpecite
  7. 7
    Cinite to naizmenicno, sve dok se “kashe ” ne potrose
  8. 8 Turi-potpechi…
    Kada je gotovo, izvadite, isecite na kvadratice i vratite da se zapece...

Posluživanje

turi, potpechi, turi, potpechi… idemo dalje… skoro je isto kao ohridsko gjomleze…

                         Brza pita bez kora


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Staviti rižu da se kuha. Na kašiku maslinovog ulja staviti šoljicu od crne kafe (50 g) riže, zagrevati, dodati 3 iste takve šoljice vruće vode i poklopiti. Ostaviti da se kuha.
  2. 2
    Tikvice oguliti, izrendati, posoliti i ostaviti.
  3. 3
    Izmrviti sir viljuškom, dodati jaja, mleko, kukuruzno brašno, peršun, začine. Paziti da vam sir nije preslan, onda nemojte dodavati soli.
  4. 4
    Tikvice oprati i procediti od vode i dodati u ovu smesu sa jajima.
  5. 5
    Skuhanu rižu dodati takodje u ovu smesu.
  6. 6
    Sve skupa promešati i staviti u nauljenu vatrostalnu činiju i peći  oko 45 minuta na temperaturi 180C ili dok se ispeće i korica se zarumeni.

Нема коментара:

Постави коментар