PRESNAC
Sastojci
- 1 manja jufka
- 2 komada svježeg sira
- 2 komada jaja
- 1 čaša pavlake/kajmaka
- 50 g kukuruznog brašna
- 50 g maslaca
- 1 paket prašaka za pecivo
- 1 jaje za ukrašavanje
- 50 g griza
Priprema
-
1
zakuhati jednu manju jufku (možete iskoristiti krajeve koje ste sjekli kod neke druge pite)
-
2
sir posoliti i izmješati ,dodati jaja kajmak . a zatim i kukuruzno brašno i prašak za pecivo i sve to izmiješati
-
3
jufku razvaljati pomastiti i ostaviti par minuta, a onda je razvući
-
4
pomašćenu tepsiju podvući pod jufku
-
5
staviti punjenje i lijepo ga rasporediti
-
6
krajeve jufke prebacivati preko punjenja, premazati otopljenim maslacem i jednom kašikom kajmaka
- 7
Turi-potpechi
Sastojci
- 300 gr. psenicnog brasna
- 300 gr. kukuruznog brasna
- malo soli, vode, sira, ulja, (ja stavim i zlicu svinjske masti)
Priprema
-
1
Napravite kashu od psenicnog brasna, malo soli i vode, da bude redza no za palacinke
-
2
Isto napravite i od kukuruznog brasna
-
3
Uzmite ne mnogo veliku tepsiju, namazite je uljem i sipajte kutlacu-dve od kukuruzne kashe
-
4
Stavite tepsiju u pecnicu zagrijanu na 250 C i potpecite je
-
5
Izvadite, namastite, onda sipajte kutlacu-dve psenicnu kashu
-
6
Odozgo stavite malo sira i potpecite
-
7
Cinite to naizmenicno, sve dok se “kashe ” ne potrose
-
8
Kada je gotovo, izvadite, isecite na kvadratice i vratite da se zapece...
Posluživanje
turi, potpechi, turi, potpechi… idemo dalje… skoro je isto kao ohridsko gjomleze…Brza pita bez kora
Sastojci
- 800 g mladih tikvica
- 200 g fete ili nekog drugog belog sira
- 3 kom jaja
- 1 kašičica Vegete Natur
- 200 ml mleka ili jogurta
- 2 kašike kukuruznog brašna
- 50 g riže
- malo soli i bibera po ukusu
- 1 manja veza seckanog peršuna
Priprema
-
1
Staviti rižu da se kuha. Na kašiku maslinovog ulja staviti šoljicu od crne kafe (50 g) riže, zagrevati, dodati 3 iste takve šoljice vruće vode i poklopiti. Ostaviti da se kuha.
-
2
Tikvice oguliti, izrendati, posoliti i ostaviti.
-
3
Izmrviti sir viljuškom, dodati jaja, mleko, kukuruzno brašno, peršun, začine. Paziti da vam sir nije preslan, onda nemojte dodavati soli.
-
4
Tikvice oprati i procediti od vode i dodati u ovu smesu sa jajima.
-
5
Skuhanu rižu dodati takodje u ovu smesu.
-
6
Sve skupa promešati i staviti u nauljenu vatrostalnu činiju i peći oko 45 minuta na temperaturi 180C ili dok se ispeće i korica se zarumeni.
Нема коментара:
Постави коментар