Zalivena pita s mesom
Recept neću prepisivati jer sam sve radila po njemu, osim što sam umjesto kapule stavila poriluk, zato i ima ovako zelenu boju. Jeli smo je toplu za ručak uz zelenu salatu i radić i hladnu za večeru prelivenu kiselim vrhnjem.
Toplo preporučujem, a meni će sljedeći put poslužiti kao predjelo gostima.
Zalivena pita sa mesom
Počela sam da ne znam šta da jedem na poslu. Nekada je firma bila u neposrednoj blizini Kalenić pijace i to je bio raj. Osim same pijace, u okolini je postojalo obilje svakojakih prodavničica, običnih, mlečnih, mesnih, ribljih, pa fast food-ovi domaći, kineski, bliskoistočnjački, pa radnjice sa zdravom hranom, pa pekare i poslastičarnice, Soko štark i Swiss lion na dva minuta svaki...
A onda smo se odselili na Novi Beograd. Sad smo u supermodernoj biznis zgradi oko koje nema ničega, osim još jedne iste takve supermoderne biznis zgrade. U svakoj zgradi ima po jedan restoran, ponekad siđem tamo na kajganu, al' nije mi to opcija za svaki dan, sve i da nije skupo kao što jeste. To je za neki pravi biznis svet, koji će stvarno otići na ručak i za tu priliku odvojiti bar hiljadarku, u najboljem slučaju.
U tim okolnostima, klopa se u novom prostoru organizuje tako što je poručujemo od raznoraznih fast food restorančića koji rade dostavu. Volim ja da poručim kinesku klopu (kobajagi kinesku, al' ajd' sad...) i da se lomatam sa štapićima. Imamo i neke Indonežane u opticaju, odličnu klopu prave. Falafeli mi i dalje nisu dosadili i zaista ih volim. Nemam ništa ni protiv girosa ili roštilja ali... Ne mogu non stop to da jedem. Prilično mi je skupo i porcije su ogromne. Čak i kad podelim sa nekim, a "kineze" po pravilu uvek uzimamo jednu porciju na dvoje, meni je i to i previše. Naravno, pojedem, jer je ukusno i ne mogu da ostavim, ali svaki put se osećam baš neprijatno pretrpano posle. I grize me savest ako se zaređa nekoliko takvih dana.
Opcija koja je ok i po količini i po ceni je burek. Ima jedna pekara u, recimo, blizini (znači da mogu pešaka da odem i da se vratim za pola sata) koja pravi odličan burek. Ja sam realno sita sa bednom osminom, a vala i zadovoljna kad sam ručala za 60 dinara :)
Osim bureka, jedina opcija je nositi klopu od kuće. I tako, ponela ja jednog dana materijal za sendviče, one neobične, sa majonezom i jabukom, za sebe i koleginicu. Njoj se ideja da malo promenimo jelovnik i prištedimo koji dinar dopala, i sutra eto nje sa svojom verzijom sendviča za obe! Iduće nedelje ja donela neko pecivo, paštetu od pileće džigerice i kupus salatu. Sledećeg dana ona pitu sa mesom. I tako, malo štedimo, ne prejedamo se i lepo se družimo. Hrana je oduvek bila povod za druženje, je l' tako? :)
Nego, što je ona pita sa mesom bila dobra! Sočna, meka, super nešto! Propitah ja koleginicu sve, ispriča ona meni šta-kako, pa evo, da vam prepričam kroz slike i brojeve i preporučim, bilo za po kući, nošenje na posao ili za neko posluženje. Koncept je sličan kao što traži starinska pita od praziluka, koja je takođe vrlo fina.
A vi meni da kažete - šta vi jedete u radno vreme?
Zalivena pita sa mesom
Sastojci:
500 g tankih kora za pitu, preporučujem Tri srca
za fil
500 g mlevenog mesa
2 glavice luka, oko 200 g
50-100 ml ulja
1 ravna kašičica soli
1 kašičica celerove soli
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice bibera
za preliv
4 jaja
1 čaša kiselog mleka
200 ml kisele ili obične vode
50 ml ulja
1/2 kašičice soli
Postupak:
1. Luk iseckati sitno, izdinstati na srednjoj vatri sa kašičicom soli na 50-100 ml ulja, dok malo ne omekša. Dodati mleveno meso, varjačom "seckati" da se usitni. Dodati jednu kašičicu celerove soli, pola kašičice sode bikarbone i pola kašičice bibera. Dinstati 20-ak minuta na nižoj temperaturi.
2. Uključiti rernu da se greje na 200°C. Kore iskrojiti prema veličini tepsije. Moja tepsija je 25x35 cm i širina kora taman odgovara dužini tepsije, tako da kore presečem na pola i dobijem 30-ak listova. Na dno tepsije sipati malo ulja i razmazati, što se može učiniti koristeći jednu koru kao zgužvanu salvetu. Položiti tri kore pa preko sipati malo fila, u mom slučaju oko 2 kašike fila. Tako ređati dok se materijal ne utroši, završiti korama. Sirovu pitu iseći na kocke oštrim nožem.
3. Žicom razmutiti 4 jaja sa jednom čašom kiselog mleka. Dodati 2 dl kisele ili obične vode, 50 ml ulja i pola kašičice soli i promešati. U tankom mlazu preliti pitu po usecima. Viljuškom razmicati isečenu parčad kako bi se preliv rasporedio svuda. Ostaviti 5-10 minuta pa staviti da se peče. Okvirno vreme pečenja je oko 45 minuta na 180-200°C, ali može biti i kraće i duže, zavisno od rerne i veličine tepsije.
4. Pečenu pitu iseći ponovo na kocke jer su parčići tokom pečenja srasli, sačekati da se ohladi tek toliko da znate da vam neće opeći jezik, pa navaliti! :)
http://mamajacooks.blogspot.com/2014/02/zalivena-pita-sa-mesom.html
Нема коментара:
Постави коментар