субота, 13. септембар 2014.

neumorna

                  Rolovana zeljanica

Pita od špinata se zove pita zeljanica. Omiljeno jelo svih ukućana (a i ostalih koji naidju), ali meni najteze samo zbog pranja špinata, pošto sam ja picajzla jer perem list polist pod mlazom vode sa svim upaljenim svjetlima da mi ne bi promakao koji puž, zemlja ili list djeteline. Zato i zeljanicu ne jedem nigdje drugo nego samo kad je ja napravim, ili kod nekoga za koga znam da je "picajzla" kao ja. Nema šanse da bih je pojela negdje vani. Savjet više - negdje sam nedavno pročitala da povrće koje raste u zemlji treba prati hladnom vodom, a na zemlji mlakom.

Sastojci

Priprema

  1. 1
    umutiti jaja, dodati pavlaku, umutiti, sir, umutiti, mlijeko, ulje, i so pa sve zajedno izmiješati i sjeckati špinat i postepeno kako sječete tako masu izjednačavati. uzeti paket jufki i pružiti ih. Jedan rolat se pravi od dva lista ove jufke (kore), s tim što ne ide jedna na drugu, nego izvući ovu prvu na pola, kao na slici i premazati ovom masom i srolati u rolat. Stavljati jedna  po jedan rolat u pleh. Kad dodjete do zadnjeg kompleta od 2 jufke, onda pazljivo i brzo srolati jer nema više ispod, pa je "mokro" i moze se desiti da pukne jufka.
  2. 2
    Isjeći prije pečenja, pouljiti malo i poprskati običnom vodom (neko prska i kiselom), ja običnom, čisto da malo odmeknu kore. Ovo samo dok se ugrije rerna. Rernu ugrijati na 250 C i staviti da se peče na zadnju rešetku. Odmah smanjiti na 200 i peći pola sata, pa dići pleh na srednju rešetku i peći dok ne porumeni. Ja obično kad bude gotovo pokrijem alu.folijom, da malo "odmekne" i to je to.
  3. 3
    pita se može premazati premazom - jedno žumance i vrhnje za kuhanje umutiti i premazati pa onda samo malo vratiti u rernu. Ja je ne zaljevam ničim, jer mislm da nema potrebe, ne bude nimalo suha.

Нема коментара:

Постави коментар