Rolovana zeljanica
Sastojci
- 1 kg špinata
- 1/2 kg mladog sira
- 400 ml pavlake
- 4 kom jaja
- 100 ml ulja (ili jedna šolja)
- so 1 ravna supena kašika
- 500 gr ili jedno pakovanje jufki
- 100 ml slatkog mlijeka
Priprema
-
1
umutiti jaja, dodati pavlaku, umutiti, sir, umutiti, mlijeko, ulje, i so pa sve zajedno izmiješati i sjeckati špinat i postepeno kako sječete tako masu izjednačavati. uzeti paket jufki i pružiti ih. Jedan rolat se pravi od dva lista ove jufke (kore), s tim što ne ide jedna na drugu, nego izvući ovu prvu na pola, kao na slici i premazati ovom masom i srolati u rolat. Stavljati jedna po jedan rolat u pleh. Kad dodjete do zadnjeg kompleta od 2 jufke, onda pazljivo i brzo srolati jer nema više ispod, pa je "mokro" i moze se desiti da pukne jufka.
-
2
Isjeći prije pečenja, pouljiti malo i poprskati običnom vodom (neko prska i kiselom), ja običnom, čisto da malo odmeknu kore. Ovo samo dok se ugrije rerna. Rernu ugrijati na 250 C i staviti da se peče na zadnju rešetku. Odmah smanjiti na 200 i peći pola sata, pa dići pleh na srednju rešetku i peći dok ne porumeni. Ja obično kad bude gotovo pokrijem alu.folijom, da malo "odmekne" i to je to.
-
3
pita se može premazati premazom - jedno žumance i vrhnje za kuhanje umutiti i premazati pa onda samo malo vratiti u rernu. Ja je ne zaljevam ničim, jer mislm da nema potrebe, ne bude nimalo suha.
Нема коментара:
Постави коментар