Spiralni mramorni hleb – kuVarijacije
Potreban materijal:
600g brašna
75g šećera
1 kašičica soli
1 kesica suvog kvasca
2 žumanca
350ml mleka
50g maslaca
75g šećera
1 kašičica soli
1 kesica suvog kvasca
2 žumanca
350ml mleka
50g maslaca
Fil:
100g čokolade zakuvanje
3 kašike Nutelle ili eurokrema
3 kašike Nutelle ili eurokrema
pekmez po ukusu, ja sam koristila pekmez od šljiva
Priprema:
Izmešati posebno brašno, šećer, so i suvi kvasac, pa dodati iseckani maslac. Žumanca razmutiti u mleku, zagrejati malo i sipati u brašno izmešano sa ostalim sastojcima i umesiti mekano testo. Ostaviti na toplom mestu da naraste, nekih sat vremena. Nadošlo testo izvaditi na radnu površinu posutu brašnom, lagano premesiti i oklagijom razvući u pravougonik. Istopiti čokoladu za kuvanje na laganoj vatri, sklomniti i dodati zatim Nutellu, pa dobro promešati da se masa lepo sjedini. Premazati čokoladom razvučeno testo, pa zatim preklopiti desnu stranu do polovine a preko nje i levu stranu tako da fil ostane u unutrašnjosti. Saviti zatim donju stranu testa do polovine a nakon toga i gornju tako da se dobije mali pravougaonik. Okrenuti testo da spojeni delovi leže na radnoj površini, pa oklagijom istanjiti na debljinu od 1cm. Nožem ili sekačem za picu iseći testo na trakice. Nekih dvadesetak trakica. Ako se testo malo uprlja filom ne mari, nakon pečenja svakako će biti „išaran“. Uzimati jednu po jednu trakicu i okretati krajeve u suprotnim smerovima (kao kada cedite mokru krpu) i oblikovati spiralicu. Dobijene spiralice slagati u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Ostaviti spiralice na toplom mestu dok se rerna zagreje. Uključiti rernu na 180C. Ubaciti testo i peći 15-ak minuta (možda i malo kraće, kada površina blago porumeni dovoljno je, jer donji deo porumeni za nijasnu više). Ostaviti pečeno testo u plehu da se prohladi 10-ak minuta a zatim ga lagano okrenuti na suprotnu stranu. Na papiru na kome se pekao hleb treba da leži gornji deo pečenog testa. Premazati donji deo (onaj koji je sad na vrhu) pekmezom po ukusu. Testo treba da bude lepo premazano, jer će pekmez u ovom slučaju poslužiti kao „lepak“. Pomoću papira za pečenje urolati spirale u veknicu. Voditi računa da se spirale dodiruju, ako neka i pukne samo je rukama pridržati i spojiti sa ostatkom hleba. Izvaditi hleb iz papira i čvrsto ga stegnuti plastičnom folijom, pa ostaviti da se ohladi. Voditi računa da rolna na stolu leži na delu gde se urolana veknica završava jer, u suprotnom, nećete dobiti lepe šnitice. Hladnu veknu seći na parčiće i služiti.
Spiralni mramorni hleb, po Mihaelinom receptu izglasan je da bude isproban od strane blogera kulinara u igrici „kuVarijacije“.
Mene je ovaj recept zaista oduševio, i do objave ovog posta sam ga pravila već nekoliko puta. Recept je tačan, naizgled komplikovan, ali kada sam hleb prvi put pravila, videla sam da to zaista nije tako. Jedino što mi se ne sviđa, a to sam i Mihaeli rekla, je da mi ovo „hleb“ nikako ne ide uz naslov recepta. Po meni je hleb-hleb, a ovo je nešto jako fino.
Mene je ovaj recept zaista oduševio, i do objave ovog posta sam ga pravila već nekoliko puta. Recept je tačan, naizgled komplikovan, ali kada sam hleb prvi put pravila, videla sam da to zaista nije tako. Jedino što mi se ne sviđa, a to sam i Mihaeli rekla, je da mi ovo „hleb“ nikako ne ide uz naslov recepta. Po meni je hleb-hleb, a ovo je nešto jako fino.
Spiralni mramorni "hleb" po Mihaelinom receptu
Sledi jos jedan recept sa Nutellom, uske spiralice punjene cokoladom i Nutellom a zatim oblikovane u veknu.
Ovo je jos jedan od onih recepata koji vas osvoji na prvi pogled a zatim shvatite da nije ni upola tako jednostavno kako izgleda...
Sam proces oblikovanja "hleba" je veoma jednostavan, najveci problem javlja se kad pecene spirale pokusate spojiti u veknu. Spirale se prilikom rolovanja odvajaju (pucaju) i kad hleb isecete na parcice spoljasnje rolnice se odvoje sto u potpunosti narusi izgled peciva.
Menjala sam testo, nacin rolovanja pa cak i vreme pecenja i nakon tri pokusaja, dve slatke i jedne slane veknice, pronasla sam testo i nacin na koji sve ostaje na mestu.
U nastavku slede sve tri verzije i objasnjenje za svaku posebno...
A onda, nekoliko dana po objavljivanju ovog posta radila sam ga ponovo (prilicno smo se navukli na ovaj sareni hlebic ;)) i bio je jos bolji nego ranije...
Dok sam ispijala popodnevnu kaficu palo mi je na pamet da pokusam sa jos nekim slicnim testom cisto da vidim slicnosti i razlike sa prethodne tri veknice. Ovaj put izbor je pao na testo iz recepta za Panda hleb (koji mozete pronaci u najnovijem broju magazina"Mezze")...jednostavno testo sa dodatkom maslaca, savrseno meko, glatko i podatno za rad ranije se u mnogo navrata pokazivalo kao odlicno sto za slane sto za slatke kombinacije. Pokazalo se odlicno i u ovom slucaju, cak mislim da je ovo najbolja verzija do sada te cu izmeniti ceo post i ovom receptu posvetiti mesto br. 1 u nizu :)
Fil:
Sastojci za testo: 500 g brasna, 1/2 kasicice soli, 80 g secera, 1 suvi kvasac, 2 jaja, 100 g maslaca, 200 ml mleka - izmesajte brasno, so secer i suvi kvasac, dodajte jaja, istopljen maslac i toplo mleko a zatim umesite testo. Ostavite ga da naraste. Nadoslo testo razvijajte, filujte i savijajte kao sto je prikazano na slikama pripreme. Vreme pecenja i temepratura su takodje jednaki kao u receptu iznad.
Ovo je jos jedan od onih recepata koji vas osvoji na prvi pogled a zatim shvatite da nije ni upola tako jednostavno kako izgleda...
Sam proces oblikovanja "hleba" je veoma jednostavan, najveci problem javlja se kad pecene spirale pokusate spojiti u veknu. Spirale se prilikom rolovanja odvajaju (pucaju) i kad hleb isecete na parcice spoljasnje rolnice se odvoje sto u potpunosti narusi izgled peciva.
Menjala sam testo, nacin rolovanja pa cak i vreme pecenja i nakon tri pokusaja, dve slatke i jedne slane veknice, pronasla sam testo i nacin na koji sve ostaje na mestu.
U nastavku slede sve tri verzije i objasnjenje za svaku posebno...
***********
Fotke pripreme nisam menjala jer je postupak potpuno isti. Ista stvar je i sa filom.
Ovo je (PONOVO!!!) slatka verzija koju vrlo jednostavno mozete pretvoriti u slanu, smanjite navedenu kolicinu secera na 1 kasiku a so povecajte na dve kasicice. Fil menjate po zelji ili, u nedostatku ideja, bacite pogled na poslednju veknicu u nizu :)
Spiralni mramorni "hleb"
Sastojci:
600 g brasna
75 g secera
1 kasicica soli
1 suvi kvasac
2 zumanca
3,5 dl mleka
50 g maslaca
100 g cokolade zakuvanje
3 kasike Nutelle ili eurokrema
pekmez po ukusu
Priprema:
U ciniji izmesati brasno, secer, so i suvi kvasac, dodati iseckan maslac. Zumanca razmutiti u mleku, zagrejati a zatim sipati u brasno izmesano sa ostalim sastojcima i umesiti mekano testo. Ostaviti na toplom mestu dok se testo ne udvostruci.
Nadoslo testo istresti na radnu povrsinu posutu brasnom, blago premesiti i oklagijom razvuci u pravougonik.
Istopiti cokoladu za kuvanje, dodati Nutellu i dobro izmesati. Premazati razvuceno testo, a zatim preklopiti desnu stranu do polovine a preko nje i levu stranu tako da fil ostane u unutasnjosti.
Nastaviti preklapanje, saviti donju stranu testa do polovine a nakon toga i gornju tako da dobijete maleni pravougaonik.
Okrenuti testo da spojeni delovi leze na radnoj povrsini a zatim oklagijom istanjiti na debljinu od 1 cm. Nozem ili sekacem za picu iseci testo na trakice. Ako se testo malo uprlja filom ne mari, nakon pecenja svakako ce biti "isaran" :)
Uzimati jednu po jednu trakicu i okretati krajeve u suprotnim smerovima (kao kad cedite mokru garderobu) oblikujuci spiralicu. Dobijene spirale slagati u veliki pleh od rerne oblozen papirom za pecenje. Ostaviti spiralice na toplom mestu dok se rerna zagrejava.
Ostaviti peceno testo u plehu da se prohladi 10-ak minuta a zatim ga lagano okrenuti na suprotnu stranu. Znaci na papiru na kome se pekao hleb treba da lezi gornji deo pecenog testa, a ispred vas da se nalazi dno pecenog peciva.
Premazite donji deo (onaj koji je sad na vrhu) pekmezom po ukusu. Potrudite se da testo bude lepo premazano, da nista ne preskocite jer ce pekmez u ovom slucaju posluziti kao lepak :)
Pomocu papira za pecenje urolajte spirale u veknicu. Vodite racuna da se spirale dodiruju, ako neka i pukne samo je rukama pridrzite i spojite sa ostatkom hleba. Izvadite hleb iz papira i cvrsto ga stegnite plasticnom folijom te ostavite da se ohladi. Vodite racuna da vam rolna na stolu lezi na delu gde se urolana veknica zavrsava jer, u suprotnom, necete dobiti lepe snitice ;)
Hladnu veknu secite na parcice i sluzite.
Zakljucak:
Bilo koje testo sa dodatkom maslaca ili ulja ce ovde odlicno odraditi posao, najvaznije da se lepo valja i oblikuje.
Za lepljenje je jako vazno da je cela povrsina lepo premazana pekmezom kako bi se odvojene spiralice mogle vratiti na mesto i polepiti jedna za drugu. Rolnu, po oblikovanju, uvijte u plasticnu foliju koju treba da zatezete kako bi se spirale drzale sto blize jedna drugoj i na taj nacin cete sigurno dobiti finu rolnicu kojoj nece otpadati delovi :)
Slede rolnice sa kojima je sve pocelo...
Na slici ispod je verzija radjena od testa za cokoladne ruzice sa nekim manjim izmenama... necete pogresiti ni ako vas izbor bude ovo testo :)
Ovo testo volimo jos od njegovog izvornog recepta tako da tu nije bilo iznenadjenja sto se ukusa tice, a, ako se izostave sami krajevi koji se nisu bas najbolje slepili, testo se fino seklo i nije se raspadalo.
U danasnjem postu treca po redu, rolnica na slici ispod, bila je prva po redu koju sam pripremala. Sledila sam originalni recept s tim sto sam dodala malo vise brasna jer je testo bilo premekano i izostavila razne aditive koji se u izvornom receptu navode a ja za njih nikad nisam cula niti znam gde bi ih nabavila.
U ovom receptu testo se po oblikovanju ostavlja da raste sat vremena, pece se 16-18 minuta na 190 stepeni i roluje hladno. Fil se radi od brasna i kakaa kuvanog u mleku.
Ovde mi se testo nije posebno svidelo, na originalnoj fotografiji deluje neopisivo mekano a ja sam dobila "gusto testo" i delovi su se mnogo odvajali prilikom pecenja. Malo sam trazila po netu i otkrila da je ovaj recept isproban na nekoliko blogova i da ni na jednom nije bio ni nalik originalu vec vise nalik na ovo sto sam i sama dobila. Ispod slike sledi recept za testo i fil...
Sastojci za testo: 550 g brasna, 1 suvi kvasac, 75 g secera, 1 kasicica soli, 50 g istopljenog maslaca, 250 ml mleka, 50 g meda, 1 jaje - mleko, jaje i med se zagreju a zatim izmesaju sa ostalim sastojcima i zamesi testo. testo se ostavi da raste narednih sat vremena.
Za fil sam koristila: 1 puding sa ukusom griz-vanila, 150 ml mleka, 50 g secera, 1 ravnu kasiku kakaa, 1/2 kasike maslaca i 3 kasike Nutelle. izmesala sam puding, secer i kakao sa malo mleka. Ostatak mleka sam prokuvala sa maslacem a zatim skuvala razmuceni puding. U toplo sam umesala Nutellu i ostavila da se ohladi. Fil je bio jako gust, tu treba povecati kolicinu mleka.
I na kraju sledi slana verzija. Za nju sam koristila testo iz recepta za pogacu "Ruza", premazala ga pavlakom i rolovala odmah po vadjenju iz rerne. Ovo testo mi se takodje mnogo dopalo, lepo se seklo i sve je ostajalo na mestu :) Jedina greska koja se potkrala je sto rolnu nisam okrenula da lezi na zavrsnom delu pa je kraj malo strcao sa strane sto se vidi na slici gore :(
Evo i slicica kako je izgledala priprema i zavrsnica...
Testo sam umesila od 450 g brasna, 1 suvog kvasca, 250 ml tecnosti (pola mleko, pola voda), 1 kasike secera, 1,5 kasicice soli, 50 g istopljenog maslaca i 50 ml ulja. Znaci, izmesala sam sve sastojke, dodala toplu tecnost, umesila i ostavila da nadolazi.
Za fil sam koristila 100 g rendane sunke, 50 g sitno seckanog kulena i 150 g rendanog sira. Fil nisam nanosila preko celog testa vec samo na sredinu a zatim preklapala. Ako fil rasporedite po celoj povrsini svakako ce otpadati kad budete pokusali da ga preklopite. Zatim je usledilo secenje na trakice i oblikovanje spirala.
Testo sam pekla na 190 stepeni 15 minuta, vruce istresla na papir za pecenje, premazala pavlakom i pomocu papira i kuhinjske krpe vruce rolovala.
Ostavila sam ga zamotanog u papir desetak minuta a zatim cvrsto uvila u plasticnu foliju da se ohladi do kraja.
* I ovaj recept saljem Ireni, domacici igre "Ajme, koliko nas je!"
- Isproban na jednom bugarskom blogu, kod Mile, ovde i ovde :)
* I ovaj recept saljem Ireni, domacici igre "Ajme, koliko nas je!"
- Isproban na jednom bugarskom blogu, kod Mile, ovde i ovde :)
Нема коментара:
Постави коментар