Potreban materijal:
250g maslaca (omeksanog na sobnoj teperaturi)
2 kašike šećera u prahu
500g brašna
1/2 kašičice soli
šećer u prahu za valjanje
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesiti dobro, glatko testo. Od zamešenog testa uzimati po malo, pa formirati u tanku „glistu“ debljine prsta, pa seći na dužinu od 5-6cm. Ređati ih u pleh obložen papirom za pečenje. Možete slobodno malo gušće, zato što ne narastu nešto preterano. Lokume sušiti u rerni zagrejanoj na 120C nekih 4 sata. Pečene lokume malo prohladiti, pa valjati u šećer u prahu. Čuvati ih u limenoj posudi. Ovo su jedni od onih keksića koji su ukusniji i bolji, što duže stoje.
Isprobano sa „Coolinarike“, po receptu ARI26.
Napomena: Pravila sam ih u pola mere od originala, i ispao mi je od te količine jedan i po pleh od električnog šporeta.
Vanilin roščići
Potreban materijal:
170g maslaca sobne temperature
50g šećera u prahu
70g mlevenih badema
270g mekog brašna T-400
2 kesice vanilin šećera
za valjanje
150g šećera u prahu
3 kesice vanilin šećera
Priprema:
U činiju za mešanje dodati prosejano brašno, maslac, šećer u prahu, mlevene bademe i vanilin šećer. Zamesiti glatko testo, a zatim ga uviti u plastičnu foliju i ostaviti da odstoji u frižideru sat vremena (može i duže). Od odstajalog testa kidati komadiće i formirati roščiće-kiflice, pa ih ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Dok se peče jedna tura, testo vratiti u frižider. Peći u rerni zagrejanoj na 180C nekih 15 minuta, vodeći računa da ne pregore, moraju ostati beli. Nemojte da vas zbuni ako su meki kada ih dodirnete, stegnu se tokom hlađenja. Ohlađene roščiće valjati u šećer u prahu, sa dodatkom vanilin šećera i čuvati u metalnoj kutiji. Od ove količine materijala dobićete dva puna pleha od električnog šporeta.
Napomena: Ako maslac zamenite margarinom, dobićete posni keks.
Vanilice
Potreban materijal:
300g svinjske masti
150g šećera
2 žumanceta
1 jaje
500g brašna
marmelada po želji za spajanje vanilica
šećer u prahu za valjanje
Priprema:
Miserom penasto umutiti svinjsku mast i šećer. Dodati žumanca, celo jaje i 100g brašna, promešati, a zatim dodati i ostatak brašna i sve lepo sjediniti i zamesiti glatko testo. Na pobrašnjenom radnom stolu oklagijom razvući testo i malom rakijskom čašicom vaditi krugove. Ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Vanilice peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200C nekih 10-12 minuta. Voditi računa da ne pregore. Pečene vanilice ostaviti da se ohlade, a zatim po dve spavaji marmeladom i valjati u šećer u prahu. Čuvati u metalnoj kutiji.
Recept je objavljen i u magazinu MEZZE, januar 2014.
Breskvice
Potreban materijal:
250g šećera
250ml ulja
1 kesica prašak za pecivo
1 kesica vanilin šećera
4 jaja
4 kašika brašna oštrog brašna
500g oštrog brašna
Fil
150g mlevenih oraha
250g marmelade od šipuraka
100ml ruma
1 kesica vanilin šećera
50g rastopljene čokolade
biskvit od izdubljenih kolačića
Potrebno je još
Crvena i žuta prehrambena boja za kolače, ja sam koristila u prahu
kristal šećer za valjanje
Priprema:
Umutiti penasto jaja sa šećerom, a zatim dodati ulje, vanilin šećer i mutiti dok se lepo ne sjedini, a zatim dodati 4 kašika oštrog brašna. Sjediniti i ostaviti masu da odstoji 30 minuta. Kada odstoji, u masu sipati ostatak brašna pomešanog sa praškom za pecivo. Formirali glatku masu koja se ne lepi za ruke. Po potrebi, dodati još malo brašna. Ja jesam, još nekih 5 kašika. Rukama kidati komadiće testa i praviti loptice veličine 2-4cm. Loptice ređati na pleh obložen papirom za pečenje i peći u rerni predhodno zagrejanoj na 180C nekih 15-20 minuta. Pečene kuglice ostaviti da se skroz ohlade, a onda bušiti sredine malom kašičicom. Masu od izbušenih breskvica staviti u poseban sud, pa izmešati sa mlevenim orasima, marmeladom, rumom, vanilin šećerom i otopljenom čokoladom. Lepo sjediniti masu, najbolje rukama. Pripremljenom masom puniti udubljenja „breskvica“ i spajati po dva. U dve činije sipati nekih 100ml vode i razmutiti boju za kolače. Spojene kolačiće polovinom zamočiti prvo u jednu boju, a zatim i u drugu, pa ređati na papirnati ubrus da upije višak tečnosti. Kada malo odstoje i ocede se, svaku „breskvicu“ uvaljati u kristal šećer.
Originalni recept je „Coolinarike“ članice BiserkO, a ja sam ga videla na blogu kod Melite, kao i na njenoj stranici na fb – Photo by Mel.
Napomena: Ja sam pravila sa pola mere u odnosu na original i od pola mere, ispekla dva puna pleha od električnog šporeta.
Beli keksići
Potreban materijal:
230g maslaca sobne temperature
80g šećera u prahu
1/4 kašičice soli
2 kašičice vanila paste ili ekstrata vanile
3 kašike gustina
280g brašna
100g mlevenih oraha
1 kašičica sode bikarbone
šećer u prahu za valjanje
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Penasto umutiti maslac sa šećerom u prahu, pa dodati sve ostale sastojke i zamesiti glatko testo koje se ne lepi. Rukama kidati po malo testa i formirati loptice (veličine većeg oraha), pa ih ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Peći nekih 20 minuta. Pečene keksiće izvaditi iz rerne, ostaviti minut-dva da se prohlade, pa ih odmah valjati u šećer u prahu i ređati na papir za pečenje. Ostaviti ih da se skroz ohlade, a zatim ih još jednom dobro uvaljati u šećer.Keksiće do služenja čuvati u metalnoj kutiji.
Нема коментара:
Постави коментар