CEDEVITA SLADOLEDeva-mil
Sastojci
- 2 zumanjka
- 3 jaja
- 100 gr CEDEVITA ( naradza, limun.....)
- 100 gr secera
- 1/2 vanilije stapic ( istrugati semena )
- 5 dl slatkog vrhnja ( umutiti u slag )
Priprema
-
1
Jaja, zumanjke i secer kuvati na pari dok se nezgusne i nepobele. Ukloniti sa vatre i odma umiksati 100 gr cedevite. Ohladite smesu, pa dodati slag od slatkog vrhnja ( prethodno ulupali slatko vrhnje u cvrst slag ). Sjediniti
-
2
Ako nemate masinu za sladoled. Smesu pretresti u posudu sa poklopcem, pa stavite u zamrzivac. Posle 3 sata izmiksajte smesu pa vratite u friz da se stisne. Miksati jednom ili dvaput. Miksanjem se postize da u toku ladjenja dobije se fini krem.
-
3
Savet !! Svaki put pre nego sto oblikujete kuglu sladoleda zlicu za sladoled ( specijalna zlica namenjena samo za sladoled ) zaronite u vrucu vodu ili ispod cesme u vreli mlaz vode. Sa mokrom i toplom zlicom zahvatite kremu o zlicom okrecuci u krug oblikujete kuglu sladoleda ( po poterbi uronite jos jednom u vrelu vodu ). Malo zatresite zlicoma da i kugla sladoleda ce lagano isklisti iz zlice na kornet od keksa ili u desernu casu.
Kremasti sladoled od limuna
Sastojci
- 6 zumanjka
- 250 gr secera
- 2 zlicice naribana korice neprskanog limuna
- 1 dl svezi procedjeni sok od limuna
- 1/2 Litre slatkog vrhnja ( umucena u slag )
Priprema
-
1
Zumanjke na pari mutiti dok ne pobele i neuvecaju volum, pa dodati secer, limunov sok, koricu limuna, miksati dok smesa nepobeli i nezgusne se. Ukloniti sa vatre i ohladiti. U ohladjeno dodati slag od slatkog vrhnja ( prethodno ulupanu slatko vrhnje/slatka pavlaka ). Sve sjediniti
-
2
Kremu za sladoled pretresti u odgovarajucu posudu. Ja sam kremu stavila u posudu koju sam prekrila pek-papirom. Odgore sam prekrila alu-folijom. Htela sam da prikazem na koji drugi nacin mozete zamrznuti ovaj sladoled ako nemate plasticnih posuda za zamrzavnje sladoleda.U zamrzivac na nekoliko sati. Posle 3 h izvaditi sladoled napolje iz zamrzivaca. Izmiksati smesu i vratiti ponovo u zamrzivac. Vadjenjem smese iz friza i miksanjem dobija se fina krema. Izmiksajte 1-2 puta u toku dok se nestisne.
-
3
Savet !! Pred posluzivanje posudu sa sladoledom izvaditi iz friza da sladoled se opusti. Svaki put kad ocete oblikovati kuglu sladoleda zaronite zlicu za sladoled ( specijalna zlica namenjena za sladoled ) u vrelu vodu ili ispod mlaza vrele vode ( ako je potrebno uronite jos jednom ili dvaput ), sa mokrom i toplom zlicom zavacamo kremu i u krug okrecemo zlicu oblikujuci kuglu. Lagano zlicu potresti da sladoled klizne iz zlice u tocir od kesa ili u desertnu casu.
Gelato Cokoladni Sladoled
Sastojci
- 1 litra Sojinog mlega ukus vanilije
- 200 gr tamne cokolade ( veganske )
- 0.5 dl tamnog kakao prah ( ca 50 gr )
- 1 dl secera
- 1/2 valilija stapic ( semena )
- 3 zlice kukuruzni skrob
Priprema
-
1
Pristaviti sojino mleko da se kuva, odvojiti malo za razmutiti kukuruzni skrob i kakao prah.
U sojino mleko nalomiti cokoladu, dodati semena i secer.Mesati da de cokolada otopi. U provrelo dodati razmuceni kukuruzni skrob i kakao, uz neprestalno mesanje mesati dok se ne zgusne. Ukloniti sa vatre i ohladiti.
-
2
Ako nemate masinu za sladoled u toku zamrzavanja kremu izmiksajte nekoliko puta. Kremu za sladoled pretresti u posudu za zamrzavnje, poklopiti ili umotati u alu-foliju. Neka stoji nekoliko sati u frizideru.
Gelato sladoled od cokolade
Sastojci
- 1 litar mleka
- 3 zlice kukuruzni skrob
- 2 dl tamnog kakao prah
- 100 gr secera
- 1 stapic vanilije ( semena )
Priprema
-
1
Pomesati sve sastojke u smesu bez grudvica i kuvati dok se nezgusne uz miksanje. Ohladiti uz miksanje. Najbrze stavite posudu u hladnu vodu.
-
2
Najbolje ako imate masinu za sladoled a ako nemate smesu za sladoled prebaciti u posudu, poklopiti i stavite u zamrzivac da se malo stisne. Izmiksajte smesu pa vratite u zamrzivac. Ponovite postupak. Vadjenjem smese iz friza i miksanjem se razbija led koji se formira u toku ladjenja i dobije se fina krema.
-
3
Savet. Pred posluzivanje izvadite sladoled da de malo opusti. Savrsenu kuglu sladoleda ce te formirati tako sto ce te zlicu ( specijalnu za sladoled ) zaroniti u vrelu vodu ili ispod mlaza vrele vode, a zatim oblikovati kuglu sladoleda ( zahvatiti kremu i u krug formirati ), kugla sladoleda ce isklisti lagano u desertu casu jer zlica je vruca i mokra, lagano zatresti da ispadne kugla sladoleda. Ako je potrebno zaronite jos jednom dvaput u vrelu vodu.
Gelato sladoled od vanilije
Sastojci
- 1 litar mleka
- 4 zlice kukuruzni skrob ( otprilike 50 gr )
- 1 stapic vanilije ( semena )
- 100 gr secera
Priprema
-
1
Pomesati sve sastojke i umutiti u smesu bez grudvica. Uz miksanje kuvati dok se nezgusne ( kad provri kuvati vrlo kratko ). Ohladiti i izmiksati smesu.
-
2
Ako nemate masinu za sladoled, smesu istresite u posudu sa poklopcem. Stavite u zamrzivac i posle 1 sat izvadite iz zamrzivaca, pa izmiksati smesu i vratiti ponovo u zamrzivac. Ponoviti postupak sve dok se ne stisne krema. Vadjenjem smese iz friza i miksanjem se razbija led koji se formira u toku ladjenja i dobije se fini krem.
-
3
Savet !! Pred posluzivanje izvaditi sladoled da se malo opusti. Zlicu za sladoled ( specijalna zlica za sladoled ) svaki put za novu kuglu sladoleda staviti ispod mlaza vrele vode ili uronuti u vrelu vodu, ( uciniti to jos jednom ili dvaput ako je potrebno, ovisno kolko se sladoled omekso ). Vrelom i mokrom zlicom zavatimo smesu od sladoleda i u krug okrecemo zlicu oblikujuci kuglu. Zlicu lagano zatresti i kugla sladoleda ce lagano skliznuti na tocir za sladoled ili u desertnu casu.
Нема коментара:
Постави коментар