Poslastica od čokolade s rižom
Sastojci
Biskvit:
- 6 bjelanjaka
- 10 dag šećera
- 10 dag kokosa
- 1 žlica brašna
- 1 žlca octa
Krema:
- 6 žutanjka
- 10 dag šećera
- 20 dag margarina
- 30 dag čokolade s rižom
- 400 ml slatkog vrhnja
Priprema
-
1
Pripremamo biskvit na način da istučemo bjelanjke sa šećerom. Dodajemo kokos, brašno, ocat i lagano izmiješamo mikserom.
Smjesu ulijemo u tepsiju obloženu pek papirom i pečemo na 180° 15-tak minuta.
-
2
Žutanjke sa šećerom miksamo na pari. Kad se dovoljno zgusne dodajemo margarin i miješamo mikserom. Na kraju u kremu ulijemo čokoladu s rižom koju smo prethodno otopili i dobro promiješamo. (Pošto je to 30 dag čokolade uzmite duboku posudu i čokoladu kidajte prstima na što sitnije komade - ona se neće otopiti da bude tekuća nego će omekšati jer je s rižom.)
-
3
Na ohlađeni biskvit mažemo kremu, a na kremu šlag.
lynda Fantazija od malina
Sastojci
Biskvit:
- 5 bjelanjaka
- 120 grama šećera
- 60 grama rastopljenog maslaca ili margarina
- 50 ml mlijeka
- 170 grama brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
Krema:
- 500 ml mlijeka
- 5 žumanjaka
- 80 grama šećera
- 1 vrećica vanili šećera
- 75 grama brašna
- 100 grama maslaca ili margarina
- 1 vrećica želatine
- 500 ml vrhnja za šlag
- maline
Priprema
-
1
Bjelanjke pjenasto izmješajte sa šećerom pa laganom mješajući rukom dodajte ostale sastojke pazeći da ne mješajte prejako da masa ostane pjenasta, te stavite smjesu u tepsiju veličine 20x30 cm.
Pecite na 170 stupnjeva oko 30 min. pazeći da biskvit ostane svjetliji.
-
2
Za kremu izmješajte žumanjke sa šećerom, dodajte brašno i 2 dcl mlijeka pa zakuhajte u ostatku mlijeka. U ohlađenu kremu dodajte maslac ili margarin. Želatinu napravite po uputama na vrećici, rastopite je i dodajte u kremu te na kraju 300 ml istučenog vrhnja za šlag. Premažite preko kolača.
-
3
Na biskvit stavite pola kreme, poslažite maline ili voće koje želite, stavite drugu polovicu kreme.
Kolač na kraju premažite sa 2 dcl istučenog šlaga.
Flekica
Sastojci
Biskvit:
- 400 grama bjelanjaka (meni je to bilo 10 manjih jaja)
- prstohvat soli
- 250 grama šećera
- 120 grama rastopljenog maslaca ili margarina
- 100 ml mlijeka
- 350 grama glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 žlica kakaa
- 1 vrećica vanili šećera
Krema od vanilije:
- 3 žumanjka
- 100 grama šećera
- 3 žlice brašna
- 300 ml mlijeka
- 1 vrećica želatine u prahu
- 150 ml vrhnja za šlag
Priprema
-
1
Bjelanjke izmiksajte sa soli i šećerom u čvrsti snijeg. Dodajte ostale sastojke po malo mješajući žlicom.
U veliki protvan od pećnice stavite pek papir.
Od smjese ostavite 4 žlice sa strane za flekice.
Stavite bijelu smjesu na pek papir i poravnajte.
-
2
U četiri žlice bijele smjese dodajte žlicu kakaa i promješajte da se izjednači.
-
3
Žlicom pobacajte flekice po bijelom tijestu.
Pecite na 170 stupnjeva oko 30-40 min. Probajte iglom da li je pečeno.
-
4
Za kremu jedan dio mlijeka stavite u posudu i dodajte šećer pa zagrijte dok ne zakuha a šećer se ne otopi. Žumanjke pomješajte sa brašnom i drugom polovicom mlijeka pa zakuhajte u mlijeku. U ohlađeno dodajte istučeni šlag. Želatinu namočite u 4 žlice vode pa kad nabubri zagrijte ali pazite da vam ne zakuha, dodajte ju u kremu mješajući.
Tijesto podjelite na dva dijela.
-
5
Stavite prvi dio, pa razmažite kremu te ju poklopite drugim dijelom. Dobro ohladite.
Нема коментара:
Постави коментар