Štanglice sa kačkavaljem
Štanglice sa kačkavaljem
Ove štanglice su naš omiljeni kućni recept kada treba napraviti neke fine grickalice
Sastojci: 500 g brašna, 250 g margarina, 250 g feta sira (ili 100 g kačkavalja), 1 ravna kašičica soli, 1 kesica praška za pecivo, 1 žumance, 1 kafena šoljica mleka (75 ml) + 1 belance za premazivanje, 50 ga naribanog kačkavalja
Priprema:
Izmešati brašno, so i prašak za pecivo. Dodati margarin (ili maslac), sir, žumance i malo hladnog mleka, pa zamesiti glatko testo. Možete odmah pripremati ili zamotati testo u foliju i ostaviti pola sata u frižideru.
Testo razviti u četvrtastu koru debljine 1 cm. Belance blago ulupati viljuškom i premazati celu površinu kore, a zatim "izgrebati" viljuškom da se dobiju brazde. Odgore naribati kačkavalj ili neki drugi tvrdi sir po izboru (gauda, ementaler i sl.). Nožem ili točkićem iseći na štanglice jednake veličine (širine 1 cm i dužine 6-7 cm).
Štanglice poređati u podmazan pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta dok fino ne porumene. Kad se malo prohlade prebaciti ih na ravan tanjir.
Napomena: ako štanglice pravite sa feta sirom (ili svežim sirom) biće mekše, a ako želite da budu prhkije onda testo zamesite sa 100 g naribanog kačkavalja.
Nastavak original recepta
Ove štanglice su naš omiljeni kućni recept kada treba napraviti neke fine grickalice
Sastojci: 500 g brašna, 250 g margarina, 250 g feta sira (ili 100 g kačkavalja), 1 ravna kašičica soli, 1 kesica praška za pecivo, 1 žumance, 1 kafena šoljica mleka (75 ml) + 1 belance za premazivanje, 50 ga naribanog kačkavalja
Priprema:
Izmešati brašno, so i prašak za pecivo. Dodati margarin (ili maslac), sir, žumance i malo hladnog mleka, pa zamesiti glatko testo. Možete odmah pripremati ili zamotati testo u foliju i ostaviti pola sata u frižideru.
Testo razviti u četvrtastu koru debljine 1 cm. Belance blago ulupati viljuškom i premazati celu površinu kore, a zatim "izgrebati" viljuškom da se dobiju brazde. Odgore naribati kačkavalj ili neki drugi tvrdi sir po izboru (gauda, ementaler i sl.). Nožem ili točkićem iseći na štanglice jednake veličine (širine 1 cm i dužine 6-7 cm).
Štanglice poređati u podmazan pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta dok fino ne porumene. Kad se malo prohlade prebaciti ih na ravan tanjir.
Napomena: ako štanglice pravite sa feta sirom (ili svežim sirom) biće mekše, a ako želite da budu prhkije onda testo zamesite sa 100 g naribanog kačkavalja.
Nastavak original recepta
Štanglice sa kačkavaljem
Štanglice sa kačkavaljem
Ove štanglice su naš omiljeni kućni recept kada treba napraviti neke fine grickalice
Sastojci: 500 g brašna, 250 g margarina, 250 g feta sira (ili 100 g kačkavalja), 1 ravna kašičica soli, 1 kesica praška za pecivo, 1 žumance, 1 kafena šoljica mleka (75 ml) + 1 belance za premazivanje, 50 ga naribanog kačkavalja
Priprema:
Izmešati brašno, so i prašak za pecivo. Dodati margarin (ili maslac), sir, žumance i malo hladnog mleka, pa zamesiti glatko testo. Možete odmah pripremati ili zamotati testo u foliju i ostaviti pola sata u frižideru.
Testo razviti u četvrtastu koru debljine 1 cm. Belance blago ulupati viljuškom i premazati celu površinu kore, a zatim "izgrebati" viljuškom da se dobiju brazde. Odgore naribati kačkavalj ili neki drugi tvrdi sir po izboru (gauda, ementaler i sl.). Nožem ili točkićem iseći na štanglice jednake veličine (širine 1 cm i dužine 6-7 cm).
Štanglice poređati u podmazan pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta dok fino ne porumene. Kad se malo prohlade prebaciti ih na ravan tanjir.
Napomena: ako štanglice pravite sa feta sirom (ili svežim sirom) biće mekše, a ako želite da budu prhkije onda testo zamesite sa 100 g naribanog kačkavalja.
Nastavak original recepta
Kremaste kocke ukusnije od bilo koje torte
Kremaste kocke ukusnije od bilo koje torte
Sastojci za biskvit:
5 bjelanjaka
8 žlica šećera
1 dl ulja
1 dl tople vode
10 žlica brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1 žlica kakaa....
5 žlica krupno mljevenih oraha
5 žumanjaka
Žumanjke dobro pomiješati sa šećerom, dodati ostale sastojke i na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka. Staviti u kalup za pečenje (dimenzije 42×36) i peći na 180ºC. Pečeni biskvit preliti sa 2 dl čokoladnog mlijeka.
Krema od malina:
600 gr malina
2 dl vode
5 žlica šećera
2 pudinga od vanilije
1, 5 dl vode
2 vrećice želatine
U posudi kuhati maline sa šećerom i 2 dl vode. Khati dok se šećer ne otopi i potom dodati puding pomiješan sa 1,5 dl vode i želatinu (otopiti prema uputama na kesici). Miješati na laganoj vatri dok se želatina ne otopi i ostaviti da se krema malo ohladi. Mlaku kremu preliti preko biskvita.
Krema od vanilije:
1, 2 l mlijeka
10 žlica šećera
3 pudinga od vanilije
4 žlice gustina
150 gr margarina
1 vanilija šećer
Puding i gustim skuhati u mlijeku i šećeru. Kada se krema ohladi umiješati margarin.
Dodatni sastojci:
400 gr keksa zlatni pek
vruće mlijeko za namakanje keksa
Polovinu kreme od vanilije premazati preko kreme od malina, poslagati keks namočen u mlijeko (čokoladni dio okrenuti prema gore) i premazati ostatkom kreme od vanilije. Gotov kolač preliti sa čokoladnom glazurom i ukrasiti po želji.
Nastavak original recepta
Sastojci za biskvit:
5 bjelanjaka
8 žlica šećera
1 dl ulja
1 dl tople vode
10 žlica brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1 žlica kakaa....
5 žlica krupno mljevenih oraha
5 žumanjaka
Žumanjke dobro pomiješati sa šećerom, dodati ostale sastojke i na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka. Staviti u kalup za pečenje (dimenzije 42×36) i peći na 180ºC. Pečeni biskvit preliti sa 2 dl čokoladnog mlijeka.
Krema od malina:
600 gr malina
2 dl vode
5 žlica šećera
2 pudinga od vanilije
1, 5 dl vode
2 vrećice želatine
U posudi kuhati maline sa šećerom i 2 dl vode. Khati dok se šećer ne otopi i potom dodati puding pomiješan sa 1,5 dl vode i želatinu (otopiti prema uputama na kesici). Miješati na laganoj vatri dok se želatina ne otopi i ostaviti da se krema malo ohladi. Mlaku kremu preliti preko biskvita.
Krema od vanilije:
1, 2 l mlijeka
10 žlica šećera
3 pudinga od vanilije
4 žlice gustina
150 gr margarina
1 vanilija šećer
Puding i gustim skuhati u mlijeku i šećeru. Kada se krema ohladi umiješati margarin.
Dodatni sastojci:
400 gr keksa zlatni pek
vruće mlijeko za namakanje keksa
Polovinu kreme od vanilije premazati preko kreme od malina, poslagati keks namočen u mlijeko (čokoladni dio okrenuti prema gore) i premazati ostatkom kreme od vanilije. Gotov kolač preliti sa čokoladnom glazurom i ukrasiti po želji.
Nastavak original recepta
Prelepe Eurokrem kocke
Prelepe Eurokrem kocke
Za koru:
3 jajeta3 kašike šecera3 kašike brašna3 kašike mlevenih pecenih lešnika3 kašike čokolade u prahu3 kašike mleka1 kašika ulja1 kašičica praška za pecivo2 dl čokoladnog mleka
Za fil:
6 dl mleka10 kašika šećera2 pudinga od vanile125 g margarina150 ml slatke pavlake100 g mlevenih pečenih lešnika5 kašika belog eurokrema5 kašika tamnog eurokremaZa dekoraciju:200 ml slatke pavlake ili šlaga
PRIPREMA:
Kora:1. Odvojiti belanca od žumanaca, pa posebno ulupati belanca sa šecerom u čvrst šam. Zatim dodavati jedno po jedno žumance sporije muteći.2. Sipati mleko i ulje, te umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo, mlevene lešnike i čokoladu u prahu.3. Sve lepo sjediniti kašikom, uliti u pleh (30×20 cm) obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20 min.4. Pečenu koru izvadii iz pleha na tacnu i preliti je čokoladnim mlekom.Fil:...
Nastavak original recepta
Za koru:
3 jajeta3 kašike šecera3 kašike brašna3 kašike mlevenih pecenih lešnika3 kašike čokolade u prahu3 kašike mleka1 kašika ulja1 kašičica praška za pecivo2 dl čokoladnog mleka
Za fil:
6 dl mleka10 kašika šećera2 pudinga od vanile125 g margarina150 ml slatke pavlake100 g mlevenih pečenih lešnika5 kašika belog eurokrema5 kašika tamnog eurokremaZa dekoraciju:200 ml slatke pavlake ili šlaga
PRIPREMA:
Kora:1. Odvojiti belanca od žumanaca, pa posebno ulupati belanca sa šecerom u čvrst šam. Zatim dodavati jedno po jedno žumance sporije muteći.2. Sipati mleko i ulje, te umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo, mlevene lešnike i čokoladu u prahu.3. Sve lepo sjediniti kašikom, uliti u pleh (30×20 cm) obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20 min.4. Pečenu koru izvadii iz pleha na tacnu i preliti je čokoladnim mlekom.Fil:...
Nastavak original recepta
Neskvik kolač
Priprema:
Kora:
1. Ulupati 6 žumanaca, pa dodati brašno, neskvik, prašak za pecivo i otopljeni margarin.
2. U drugoj posudi penasto umutiti belanca.
3. Smesi od žumanaca dodati sneg od belanaca, pa sve promešati varjačom.
4. Koru peći u zagrejanoj rerni oko 10 minuta na 180 °C.
Fil:
1. Beli fil: Pomešati 400 g pavlake sa kašikom šećera u prahu. Dodati 5 vanil-šećera i promešati da se sastojci sjedine.
2. Crni fil: Pomešati 400 g pavlake sa 150 g ”neskvika” i kašikom ulja, pa sve dobro sjediniti.
Finalni postupak:
1. Ohlađ enu koru premazati džemom od kajsija.
2. Beli fil naneti na koru, a preko njega crni fil.
3. Kolač staviti u frižider da se stegne, a nakon toga seći na kocke i poslužiti.
- Za koru:
- 6 jaja
- 150 g margarina
- 150 g brašna
- 150 g ”neskvika”
- 1 prašak za pecivo
- Za fil:
- 800 g kisele pavlake
- 150 g šećera u prahu
- kašika ulja
- 150 g ”neskvika”
- džem od kajsija
- 5 kesica vanil-šećera
Нема коментара:
Постави коментар