Banana kolač
SASTOJCI
Kora:
4 jajeta
100 gr šećera
50 gr brašna
50 gr gustina
2 kašike kakaa
Preliv:
2 dl vode
100 gr šećera
Fil:
1 l mlijeka +mlijeko za natapanje keksa
9 kašika šećera
3 pudinga vanile
250 gr margarina
1 kašika ekstrakta banane
200 gr Peti-ber keksa
Još:
4 dl slatkog vrhnja ili čokoladna glazura
PRIPREMA
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati malo šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom i kakaom pa sjediniti sa snijegom od bjelanjaka.
U tu masu dodati brašno i gustin pa polako promiješati varjačom. Sipati u podmazanu tepsiju i peći na 200°C dok ne porumeni.
Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom i kakaom pa sjediniti sa snijegom od bjelanjaka.
U tu masu dodati brašno i gustin pa polako promiješati varjačom. Sipati u podmazanu tepsiju i peći na 200°C dok ne porumeni.
Za preliv prokuhati vodu i šećer. Ohlađenu koru preliti sa prelivom.
U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i
kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom
od vanile te sipati u ključalo mlijeko i kuvati dok se ne zgusne.
U ohlađen fil dodati margarin i ekstrakt od banane i umutiti mikserom.
U ohlađen fil dodati margarin i ekstrakt od banane i umutiti mikserom.
Koru premazati polovinom fila od banane pa
prekriti redom u mlijeku natopljenim petit keksom. Zatim nanijeti
preostali fil i poravnati.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati kolač ili preliti sa čokoladnom glazurom.
Ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati kolač ili preliti sa čokoladnom glazurom.
Ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
Ferrero Kuglice
SASTOJCI
- 250 g napolitanki sa lešnicima
- 300 g seckanih lešnika
- 150 g cokolade
- 250 g margarina
- 100 g eurokrema
Za glazuru
- 3 kašike ulja
- 150 g čokolade
PRIPREMA
1. Rastopiti margarin sa čokoladom, skinuti sa ringle, dodati eurokrem I sve dobro izmiksati.2. U odvojenoj posudi izmrviti napolitanke I pomešati ih sa seckanim lešnicima.
ferero kuglice recept.
3. Cokoladnu smesu sjediniti sa mešavinom od napolitanki I ostaviti da se ohladi.
4. Otopiti cokoladu sa 3 kašike ulja.
5. Od ohlađene smese dlanovima formirati kuglice veličine oraha, pa ih umakati u otopljenu čokoladu i ređati u pripremljenu tacnu.
6. Gotove kuglice staviti u frižider da se stegnu pa ih poslužiti.
Ledene bombice
SASTOJCI
500 mlmleka
2 kesice (2x40gr.) pudinga od vanile (ili čokolade)
2 kesicevanilin šećera
8 punih kašikašećera
200 grmaslaca ili margarina
250 gr lešnika (ili maka, rogača, oraha…)
Za Glazru
200 gr čokolade i
5 kašika ulja
Za Dekoraciju
50 gr mlečne čokolade
PRIPREMA
U 2 dl mleka razmutiti prašak za puding a
preostalih 3 dl staviti u šerpicu sa šećerom i vanilin šećerom pa
zakuvati. U vruće mleko umešati razmućeni puding i mešati dok se ne
zgusne. Ostaviti da se ohladi uz povremeno mešanje.
Maslac sobne temperature iseći na kockice i izmiksirati. Dodavati kašiku po kašiku hladnog pudinga i mutiti da se lepo sjedini.
U to dodati 250 gr lešnika, izmešati varjačom ili spatulom i ostaviti u zamrzivač na najmanje pola sata da se lepo rashladi i pomalo stvrdne kako bi se kuglice lakše formirale.
U to dodati 250 gr lešnika, izmešati varjačom ili spatulom i ostaviti u zamrzivač na najmanje pola sata da se lepo rashladi i pomalo stvrdne kako bi se kuglice lakše formirale.
Vlažnim rukama oblikovati bombice, slagati na
poslužavnik obložen providnom folijom (tako će se manje lepiti), pa
oblikovane kuglice staviti u zamrzivač na 30-ak minuta da se lepo ohlade
(na taj način će se i glazura brže hladiti kada se nanese).
Za to vreme na pari istopiti čokoladu sa uljem i ostaviti da se malo prohladi.
Za to vreme na pari istopiti čokoladu sa uljem i ostaviti da se malo prohladi.
Rashlađene bombice stavljati na viljušku,
umakati u istopljenu čokoladu i slagati na poslužavnik obložen folijom
da se lepo ocede.
Kada se glazura stegne, mogu se dekorisati istopljenom mlečnom čokoladom, koja se naspe u kesicu za zamrzavanje, odseče joj se vrh i kuglice se poprskaju. Kada se glazura stegne, servirati ih u papirne korpice.
Kada se glazura stegne, mogu se dekorisati istopljenom mlečnom čokoladom, koja se naspe u kesicu za zamrzavanje, odseče joj se vrh i kuglice se poprskaju. Kada se glazura stegne, servirati ih u papirne korpice.
Spiralna voćna torta
SASTOJCI
Za koru
120 g brašna
1 šolja šećera
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
125 ml ulja
60 ml vode
4 žumanca
1 kašičica vanila ekstrakta
1 kašičica ekstrakta badema
6 belanaca
Malo sirćeta
Za koru
120 g brašna
1 šolja šećera
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
125 ml ulja
60 ml vode
4 žumanca
1 kašičica vanila ekstrakta
1 kašičica ekstrakta badema
6 belanaca
Malo sirćeta
Za kremu
3 šolje pavlake za šlag
90 g šećera u prahu
30 g kako praha
340 g svežih malina
1/3 šolje listića badema
Narendana čokolada
3 šolje pavlake za šlag
90 g šećera u prahu
30 g kako praha
340 g svežih malina
1/3 šolje listića badema
Narendana čokolada
PRIPREMA
tepsiju dimenzija 30×45 cm namstite i obložite papirom za pečenje, a zatim papir za pečenje namastite i pospite brašnom (veoma važno). Rernu uključite da se greje na 160C.
tepsiju dimenzija 30×45 cm namstite i obložite papirom za pečenje, a zatim papir za pečenje namastite i pospite brašnom (veoma važno). Rernu uključite da se greje na 160C.
U posudi izmešajte brašno, ¾ šolje šećera,
prašak za pecivo i so, a u posebnoj posudi umutite žumanca, ulje, vodu i
oba ekstrakta.
PRIPREMA:
slatku pavlaku staviti u serpicu i grejati, kada je vrela-dosla malte me do ključanja, staviti u nju belu čokoladu i mlevene badenme.
Dobro promešati i ostaviti da se prohladi.
Za fil potrebno je:
1/2 l mleka,
80 g šecera,
1 puding od vanile,
6 žumanaca,
70 g putera i
- 250 g slatke pavlake za slag.
Priprema kreme:
Mleko sa šećerom ugrejati a odvojiti manju količinu npr 1dcl i pomešati sa pudingom i žumancima, apotom ukuvati u preostalo mleko.
Mešati dok se ne zgusne a potom malo rashladiti te u mlak krenm dodati puter.
Potom celu kremu dobro rashladiti da možete u nju umešatu ulupanu slatku pavlaku.
Potom filovati:
kora, premaz od badema, krem, kora, premaz od badema i krem.
spiralna-tortaslatku pavlaku staviti u serpicu i grejati, kada je vrela-dosla malte me do ključanja, staviti u nju belu čokoladu i mlevene badenme.
Dobro promešati i ostaviti da se prohladi.
Za fil potrebno je:
1/2 l mleka,
80 g šecera,
1 puding od vanile,
6 žumanaca,
70 g putera i
- 250 g slatke pavlake za slag.
Priprema kreme:
Mleko sa šećerom ugrejati a odvojiti manju količinu npr 1dcl i pomešati sa pudingom i žumancima, apotom ukuvati u preostalo mleko.
Mešati dok se ne zgusne a potom malo rashladiti te u mlak krenm dodati puter.
Potom celu kremu dobro rashladiti da možete u nju umešatu ulupanu slatku pavlaku.
Potom filovati:
kora, premaz od badema, krem, kora, premaz od badema i krem.
Belanca mutite mikserom u posebnoj posudi prvo na laganoj pa jačoj brzini, a za vreme mućenja dodajte par kapi sirćeta i postepeno dodavajte preostali šećer – kašiku po kašiku. Mutite dok belanca ne postanu sjajna i čvrsta.
Smesu od žumanaca umešajte u suve sastojke i sve sjedinite, a zatim malo po malo dodavajte belanca i nežno mešajte dok smesa ne postane jednolična. Dobijeno testo sipajte u pripremljenu tepsiju i pecite 18-20 minuta. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite da se hladi, a dok čekate, u frižider stavite metlice od miksera i praznu posudu u kojoj ćete mutiti slatku pavlaku.
Pavlaku sipajte u ohlađenu posudu, a po vrhu pospite kakao i šećer pa sve mutite dok ne dobijete čvrsti šlag, ali pazite da ne preterate da ne dobijete grudvice. Maline grubo naseckajte, a nekoliko ostavite celih za dekoraciju
.
Koru u tepsiji izrežite na pet jednakih traka – horizontalno. Malo više od polovine kreme premažite preko kore i izravnajte površinu, a odozgo poslažite naseckane maline i listiće badema te ih dlanovima lagano utisnite u kremu.
Prvu traku premazane kore lagano urolajte i uspravno postavite na centar tanjira za posluživanje. Drugu traku urolajte oko prve, počevši od kraja prve urolane trake i proces ponavljajte dok ne dođete do kraja. Stranice torte premažite preostalom kremom, a po vrhu je ukrasite celim malinama i narendanom čokoladom. Ostavite da se haldi u frižideru najmanje sat vremena pre služenja.
Rafaelo Torta
SASTOJCI
Za kore vam je potrebno:
6 belanaca,
130 g šećera
- 6 kasika brasna,
- 130 g kokosa i
- 1 kasika praska za pecivo
prvo umutiti mikserom belanca pa dodati šećer i žumanca potom brašno, kokos i prašak za pecivo.
Okrugli pleh obložiti pek papirom izliti smesu i peći na 160C.
pečenu koru kada se ohladi iseći tj preseći na dva dela.
6 belanaca,
130 g šećera
- 6 kasika brasna,
- 130 g kokosa i
- 1 kasika praska za pecivo
prvo umutiti mikserom belanca pa dodati šećer i žumanca potom brašno, kokos i prašak za pecivo.
Okrugli pleh obložiti pek papirom izliti smesu i peći na 160C.
pečenu koru kada se ohladi iseći tj preseći na dva dela.
Za premaz je potrebno:
260 ml slatke pavlake za kuvanje,
220 g bele čokolade i
130 g oljustenih mlevenih badema, ja sam stavila ne oljuštene, islreno nisam imala blanširanih ali me je i mrzilo da ih blanširam, jer sam sve pravila što bi se reklo u “pet do dvanajst”
220 g bele čokolade i
130 g oljustenih mlevenih badema, ja sam stavila ne oljuštene, islreno nisam imala blanširanih ali me je i mrzilo da ih blanširam, jer sam sve pravila što bi se reklo u “pet do dvanajst”
slatku pavlaku staviti u serpicu i grejati, kada je vrela-dosla malte me do ključanja, staviti u nju belu čokoladu i mlevene badenme.
Dobro promešati i ostaviti da se prohladi.
Za fil potrebno je:
1/2 l mleka,
80 g šecera,
1 puding od vanile,
6 žumanaca,
70 g putera i
- 250 g slatke pavlake za slag.
Priprema kreme:
Mleko sa šećerom ugrejati a odvojiti manju količinu npr 1dcl i pomešati sa pudingom i žumancima, apotom ukuvati u preostalo mleko.
Mešati dok se ne zgusne a potom malo rashladiti te u mlak krenm dodati puter.
Potom celu kremu dobro rashladiti da možete u nju umešatu ulupanu slatku pavlaku.
Potom filovati:
kora, premaz od badema, krem, kora, premaz od badema i krem.
Neskvik Plazma Kolac
POTREBNO:
4 jajeta
150 g šećera
180 ml jogurta
100 ml ulja
100 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
2 kašike neskvika
150 ml čokoladnog mleka (za prelivanje kora)
Fil 1:
300 g mlevene plazme
2 čaše (400 g) kisele pavlake
100 g šećera u prahu
3 kašike umućene slatke pavlake
Fil 2:
500 ml mleka
100 g šećera
2 pudinga od vanile
150 g margarina
100 g neskvika
Još je potrebno:
300 ml slatke pavlake
PRIPREMA:
Umutiti belanca sa 70-80 g šećera. Odvojeno (u drugu posudu) umutiti žumanca sa ostatkom šećera (od onih 150 g) pa dodati i ostale sastojke. Sve zajedno umutiti pa polako sjediniti sa umućenim belancima. Koru peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni nekih 20-ak minuta. Vruću koru preliti hladnim čokoladnim mlekom.
Fil od plazme: Pavlaku pomešati sa šećerom u prahu pa dodati mlevenu plazmu i umućenu slatku pavlaku.
Neskvik fil: Od 500 ml mleka oduzeti onoliko koliko je potrebno da se razmute dva pudinga. U ostatak mleka dodati 100 g šećera i staviti da proključa, pa ukuvati puding. U još vruć puding dodati margarin pa promešati da se otopi. Ostaviti da se hladi. Kad se malo prohladi u puding dodati i neskvik. Sve zajedno umutiti mikserom i ostaviti fil da se sasvim ohladi.
Preko kore namazati fil od plazme.
Preko fila od plazme namazati čokoladni fil, odnosno fil sa neskvikom.
Ceo kolač premazati umućenom slatkom pavlakom
Isprobala Sam ferrero kugel.divne su.
ОдговориИзбриши