среда, 20. август 2014.

Kuhinja i Recepti...savrseno....

Banana kolač

mmm178
SASTOJCI
Kora:
4 jajeta
100 gr šećera
50 gr brašna
50 gr gustina
2 kašike kakaa
Preliv:
2 dl vode
100 gr šećera
Fil:
1 l mlijeka +mlijeko za natapanje keksa
9 kašika šećera
3 pudinga vanile
250 gr margarina
1 kašika ekstrakta banane
200 gr Peti-ber keksa
Još:
4 dl slatkog vrhnja ili čokoladna glazura
PRIPREMA
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati malo šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom i kakaom pa sjediniti sa snijegom od bjelanjaka.
U tu masu dodati brašno i gustin pa polako promiješati varjačom. Sipati u podmazanu tepsiju i peći na 200°C dok ne porumeni.
Za preliv prokuhati vodu i šećer. Ohlađenu koru preliti sa prelivom.
U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile te sipati u ključalo mlijeko i kuvati dok se ne zgusne.
U ohlađen fil dodati margarin i ekstrakt od banane i umutiti mikserom.
Koru premazati polovinom fila od banane pa prekriti redom u mlijeku natopljenim petit keksom. Zatim nanijeti preostali fil i poravnati.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati kolač ili preliti sa čokoladnom glazurom.
Ostaviti u frižider da se dobro ohladi.

Ferrero Kuglice

SASTOJCI

  •      250 g napolitanki sa lešnicima
  •      300 g seckanih lešnika
  •     150 g cokolade
  •     250 g margarina
  •     100 g eurokrema

Za glazuru
  •     3 kašike ulja
  •     150 g čokolade

PRIPREMA

1. Rastopiti margarin sa čokoladom, skinuti sa ringle, dodati eurokrem I sve dobro izmiksati.
2. U odvojenoj posudi izmrviti napolitanke I pomešati ih sa seckanim lešnicima.
ferero kuglice recept.

ferero kuglice recept
3. Cokoladnu smesu sjediniti sa mešavinom od napolitanki I ostaviti da se ohladi.
4. Otopiti cokoladu sa 3 kašike ulja.
5. Od ohlađene smese dlanovima formirati kuglice veličine oraha, pa ih umakati u otopljenu čokoladu i ređati u pripremljenu tacnu.

recept za ferrero kuglice
6. Gotove kuglice staviti u frižider da se stegnu pa ih poslužiti.

Ledene bombice

mmm
SASTOJCI
500 mlmleka
2 kesice (2x40gr.) pudinga od vanile (ili čokolade)
2 kesicevanilin šećera
8 punih kašikašećera
200 grmaslaca ili margarina
250 gr lešnika (ili maka, rogača, oraha…)

Za Glazru
200 gr čokolade i
5 kašika ulja

Za Dekoraciju
50 gr mlečne čokolade
PRIPREMA
U 2 dl mleka razmutiti prašak za puding a preostalih 3 dl staviti u šerpicu sa šećerom i vanilin šećerom pa zakuvati. U vruće mleko umešati razmućeni puding i mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi uz povremeno mešanje.
Maslac sobne temperature iseći na kockice i izmiksirati. Dodavati kašiku po kašiku hladnog pudinga i mutiti da se lepo sjedini.
U to dodati 250 gr lešnika, izmešati varjačom ili spatulom i ostaviti u zamrzivač na najmanje pola sata da se lepo rashladi i pomalo stvrdne kako bi se kuglice lakše formirale.
Vlažnim rukama oblikovati bombice, slagati na poslužavnik obložen providnom folijom (tako će se manje lepiti), pa oblikovane kuglice staviti u zamrzivač na 30-ak minuta da se lepo ohlade (na taj način će se i glazura brže hladiti kada se nanese).
Za to vreme na pari istopiti čokoladu sa uljem i ostaviti da se malo prohladi.
Rashlađene bombice stavljati na viljušku, umakati u istopljenu čokoladu i slagati na poslužavnik obložen folijom da se lepo ocede.
Kada se glazura stegne, mogu se dekorisati istopljenom mlečnom čokoladom, koja se naspe u kesicu za zamrzavanje, odseče joj se vrh i kuglice se poprskaju. Kada se glazura stegne, servirati ih u papirne korpice.

Spiralna voćna torta

mmm60

SASTOJCI
Za koru
120 g brašna
1 šolja šećera
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
125 ml ulja
60 ml vode
4 žumanca
1 kašičica vanila ekstrakta
1 kašičica ekstrakta badema
6 belanaca
Malo sirćeta
Za kremu
3 šolje pavlake za šlag
90 g šećera u prahu
30 g kako praha
340 g svežih malina
1/3 šolje listića badema
Narendana čokolada
PRIPREMA
tepsiju dimenzija 30×45 cm namstite i obložite papirom za pečenje, a zatim papir za pečenje namastite i pospite brašnom (veoma važno). Rernu uključite da se greje na 160C.
U posudi izmešajte brašno, ¾ šolje šećera, prašak za pecivo i so, a u posebnoj posudi umutite žumanca, ulje, vodu i oba ekstrakta.
PRIPREMA:
slatku pavlaku staviti u serpicu i grejati, kada je vrela-dosla malte me do ključanja, staviti u nju belu čokoladu i mlevene badenme.
Dobro promešati i ostaviti da se prohladi.
Za fil potrebno je:
1/2 l mleka,
80 g šecera,
1 puding od vanile,
6 žumanaca,
70 g putera i
- 250 g slatke pavlake za slag.
Priprema kreme:
Mleko sa šećerom ugrejati a odvojiti manju količinu npr 1dcl i pomešati sa pudingom i žumancima, apotom ukuvati u preostalo mleko.
Mešati dok se ne zgusne a potom malo rashladiti te u mlak krenm dodati puter.
Potom celu kremu dobro rashladiti da možete u nju umešatu ulupanu slatku pavlaku.
Potom filovati:
kora, premaz od badema, krem, kora, premaz od badema i krem.
spiralna-torta

Belanca mutite mikserom u posebnoj posudi prvo na laganoj pa jačoj brzini, a za vreme mućenja dodajte par kapi sirćeta i postepeno dodavajte preostali šećer – kašiku po kašiku. Mutite dok belanca ne postanu sjajna i čvrsta.

Smesu od žumanaca umešajte u suve sastojke i sve sjedinite, a zatim malo po malo dodavajte belanca i nežno mešajte dok smesa ne postane jednolična. Dobijeno testo sipajte u pripremljenu tepsiju i pecite 18-20 minuta. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite da se hladi, a dok čekate, u frižider stavite metlice od miksera i praznu posudu u kojoj ćete mutiti slatku pavlaku.

Pavlaku sipajte u ohlađenu posudu, a po vrhu pospite kakao i šećer pa sve mutite dok ne dobijete čvrsti šlag, ali pazite da ne preterate da ne dobijete grudvice. Maline grubo naseckajte, a nekoliko ostavite celih za dekoraciju
.
Koru u tepsiji izrežite na pet jednakih traka – horizontalno. Malo više od polovine kreme premažite preko kore i izravnajte površinu, a odozgo poslažite naseckane maline i listiće badema te ih dlanovima lagano utisnite u kremu.

Prvu traku premazane kore lagano urolajte i uspravno postavite na centar tanjira za posluživanje. Drugu traku urolajte oko prve, počevši od kraja prve urolane trake i proces ponavljajte dok ne dođete do kraja. Stranice torte premažite preostalom kremom, a po vrhu je ukrasite celim malinama i narendanom čokoladom. Ostavite da se haldi u frižideru najmanje sat vremena pre služenja.

Rafaelo Torta

mmm
 SASTOJCI
Za kore vam je potrebno:
6 belanaca,
130 g šećera
- 6 kasika brasna,
- 130 g kokosa i
- 1 kasika praska za pecivo
prvo umutiti mikserom belanca pa dodati šećer i žumanca potom brašno, kokos i prašak za pecivo.
Okrugli pleh obložiti pek papirom izliti smesu i peći na 160C.
pečenu koru kada se ohladi iseći tj preseći na dva dela.

Za premaz je potrebno:
260 ml slatke pavlake za kuvanje,
220 g bele čokolade i
130 g oljustenih mlevenih badema, ja sam stavila ne oljuštene, islreno nisam imala blanširanih ali me je i mrzilo da ih blanširam, jer sam sve pravila što bi se reklo u “pet do dvanajst”

PRIPREMA:
slatku pavlaku staviti u serpicu i grejati, kada je vrela-dosla malte me do ključanja, staviti u nju belu čokoladu i mlevene badenme.
Dobro promešati i ostaviti da se prohladi.

Za fil potrebno je:
1/2 l mleka,
80 g šecera,
1 puding od vanile,
6 žumanaca,
70 g putera i
- 250 g slatke pavlake za slag.

Priprema kreme:
Mleko sa šećerom ugrejati a odvojiti manju količinu npr 1dcl i pomešati sa pudingom i žumancima, apotom ukuvati u preostalo mleko.
Mešati dok se ne zgusne a potom malo rashladiti te u mlak krenm dodati puter.
Potom celu kremu dobro rashladiti da možete u nju umešatu ulupanu slatku pavlaku.
Potom filovati:
kora, premaz od badema, krem, kora, premaz od badema i krem.

Neskvik Plazma Kolac

10553387_744974125566268_978216461168165354_n
POTREBNO:
4 jajeta
150 g šećera
180 ml jogurta
100 ml ulja
100 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
2 kašike neskvika
150 ml čokoladnog mleka (za prelivanje kora)

Fil 1:
300 g mlevene plazme
2 čaše (400 g) kisele pavlake
100 g šećera u prahu
3 kašike umućene slatke pavlake

Fil 2:
500 ml mleka
100 g šećera
2 pudinga od vanile
150 g margarina
100 g neskvika
Još je potrebno:
300 ml slatke pavlake

PRIPREMA:
Umutiti belanca sa 70-80 g šećera. Odvojeno (u drugu posudu) umutiti žumanca sa ostatkom šećera (od onih 150 g) pa dodati i ostale sastojke. Sve zajedno umutiti pa polako sjediniti sa umućenim belancima. Koru peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni nekih 20-ak minuta. Vruću koru preliti hladnim čokoladnim mlekom.
Fil od plazme: Pavlaku pomešati sa šećerom u prahu pa dodati mlevenu plazmu i umućenu slatku pavlaku.
Neskvik fil: Od 500 ml mleka oduzeti onoliko koliko je potrebno da se razmute dva pudinga. U ostatak mleka dodati 100 g šećera i staviti da proključa, pa ukuvati puding. U još vruć puding dodati margarin pa promešati da se otopi. Ostaviti da se hladi. Kad se malo prohladi u puding dodati i neskvik. Sve zajedno umutiti mikserom i ostaviti fil da se sasvim ohladi.
Preko kore namazati fil od plazme.
Preko fila od plazme namazati čokoladni fil, odnosno fil sa neskvikom.
Ceo kolač premazati umućenom slatkom pavlakom

1 коментар: