Ledeno nebo kolač
Recept za kremasti kolač Ledeno nebo od Torte i kolači Ivanka.
Navedeni sastojci su za pripremu kolača u plehu dimenzija 42×36 cm.
Sastojci za biskvit:
Sastojci za kremu:
PRIPREMA:
Kora:
1. Odvojiti belanca od žumanaca, pa posebno ulupati belanca sa šecerom u čvrst šam. Zatim dodavati jedno po jedno žumance sporije muteći.
2. Sipati mleko i ulje, te umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo, mlevene lešnike i čokoladu u prahu.
3. Sve lepo sjediniti kašikom, uliti u pleh (30×20 cm) obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20 min.
4. Pečenu koru izvadii iz pleha na tacnu i preliti je čokoladnim mlekom.
Fil:
1. U šerpu sipati 5 dl mleka i ostaviti ga da provri sa šecerom. Preostalo mleko razmutiti sa pudingom, a potom ga ukuvati u ključalo mleko. Mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
2. Margarin penasto ulupati pa ga sastaviti sa ohla đnim pudingom.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, pa umešati mlevene lešnike i sjediniti sa pripremljenim kremom. Podeliti na 2 dela.
4. U jedan deo dodati tamni, a u drugi beli eurokrem.
Finalni postupak:
1. Preko kore naneti prvo tamni, pa svetli fil.
2. Umutiti preostalu slatku pavlaku (ili šlag ) i premazati kolač.
Sastojci za biskvit:
- 8 bjelanjaka
- 8 žlica šećera
- 8 žlica brašna
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za kremu:
- 8 žumanjaka
- 1,2 litra mlijeka
- 10 žlica gustina
- 3 kesice vanilija šećera
- 10 žlica šećera
- 200 gr margarina
Rum kasato fenomenalne štangle
rum kasato
Sastojci
- 300gr krompira,300gr keksa mlevenog,200gr cokolade,140gr margarina,200gr prah secer,1 kasika kakaa,2 kasike ruma,1 kasika ulja.
Priprema
-
1
skuvati 300gr krompira,zatim ocediti i ispasirati,dodati mu 100gr cokolade,100gr margarina,sjediniti.cokolada se od toplote krompira topi takode i margarin,ili predhodno ih otopite.
-
2
zatim dodati 300gr mlevenog keksa,ja sam ovog puta koristila posni.200gr prah secera,1 kasika kakaa,2 kasike ruma.po zelji dodati rum moze i jedna kasika.
-
3
formirati kolac-plocu,na tabli,ili kalupu.ja sam pojedinacno ih pravila na dasci pomocu noza.izasli su 45 kolaca.ostaviti da se stegne i ohladi.otopiti na pari 100gr cokolade,40gr margarina,1kasika ulja.umakati kolacice sa gornje strane ili preliti preko celog kolaca u kalupu.
-
4
02.10.2012.kao sto sam obecala da dodam da nisu imali nikakvu promenu u ukusu treci dan,sada ih vise nemam,njih desetak se jedva sacuvalo.
Prelepe Eurokrem kocke
Za koru:
3 jajeta3 kašike šecera3 kašike brašna3 kašike mlevenih pecenih lešnika3 kašike čokolade u prahu3 kašike mleka1 kašika ulja1 kašičica praška za pecivo2 dl čokoladnog mleka
Za fil:
6 dl mleka10 kašika šećera2 pudinga od vanile125 g margarina150 ml slatke pavlake100 g mlevenih pečenih lešnika5 kašika belog eurokrema5 kašika tamnog eurokremaZa dekoraciju:200 ml slatke pavlake ili šlaga
Za koru:
3 jajeta3 kašike šecera3 kašike brašna3 kašike mlevenih pecenih lešnika3 kašike čokolade u prahu3 kašike mleka1 kašika ulja1 kašičica praška za pecivo2 dl čokoladnog mleka
Za fil:
6 dl mleka10 kašika šećera2 pudinga od vanile125 g margarina150 ml slatke pavlake100 g mlevenih pečenih lešnika5 kašika belog eurokrema5 kašika tamnog eurokremaZa dekoraciju:200 ml slatke pavlake ili šlaga
Kora:
1. Odvojiti belanca od žumanaca, pa posebno ulupati belanca sa šecerom u čvrst šam. Zatim dodavati jedno po jedno žumance sporije muteći.
2. Sipati mleko i ulje, te umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo, mlevene lešnike i čokoladu u prahu.
3. Sve lepo sjediniti kašikom, uliti u pleh (30×20 cm) obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20 min.
4. Pečenu koru izvadii iz pleha na tacnu i preliti je čokoladnim mlekom.
Fil:
1. U šerpu sipati 5 dl mleka i ostaviti ga da provri sa šecerom. Preostalo mleko razmutiti sa pudingom, a potom ga ukuvati u ključalo mleko. Mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
2. Margarin penasto ulupati pa ga sastaviti sa ohla đnim pudingom.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, pa umešati mlevene lešnike i sjediniti sa pripremljenim kremom. Podeliti na 2 dela.
4. U jedan deo dodati tamni, a u drugi beli eurokrem.
Finalni postupak:
1. Preko kore naneti prvo tamni, pa svetli fil.
2. Umutiti preostalu slatku pavlaku (ili šlag ) i premazati kolač.
Milenium Torta carica69
Sastojci
Za podlogu:
- 100 g poprženih i mljevenih lješnjaka
- 100 g čokolade za kuhanje (40% kakaa)
Za ganache mousse kremu:
- 150 ml Šlaga 5 + Dolcela By Podravka
- 50 ml mlijeka
- 100 g tamne čokolade (70 % kakaa)
Za mousse od bijele čokolade:
- 50 ml mlijeka
- 150 ml Šlaga 5 + Dolcela By Podravka
- 150 g bijele čokolade
Za mousse od tamne čokolade:
- 50 ml mlijeka
- 150 ml Šlaga 5 + Dolcela By Podravka
- 150 g čokolade za kuhanje (40 % kakao)
Za preljev:
- 300 ml Šlaga 5 + Dolcela By Podravka
- 150 g mliječne čokolade
- 75 g tamne čokolade (70 % kakaa)
- 75 g čokolade za kuhanje (40 % kakaa)
- Milenium Torta
Dali neka torta može biti lepša i ukusnija od ove...ovo treba probati i uveriti se...
Priprema
-
Za podlogu:
-
1
Popržite lješnjake i očistite ih od ljuskica, sameljite na krupnije komadiće i pomiješajte s otopljenom čokoladom. Stavite dobivenu masu na masni papir u kalup za torte veličine oko 20 cm.
-
2
Stisnutu i ohlađenu čokoladnu podlogu okrenite i maknite papir, dobit ćete predivnu čokoladnu podlogu punu lješnjaka.
-
Za ganache mousse kremu:
-
1
Slatko vrhnje, mlijeko i čokoladu stavite na laganu vatru da se otopi i kada zavrije, maknite na stranu da se hladi. Krema ne smije biti tvrda, nego tekuća, a opet hladna. Miksajte je nekoliko minuta dok ne dobijete pjenu poput moussa. Premažite preko podloge i stavite u hladnjak da se hladi.
-
Za mousse od bijele čokolade:
-
1
Izmiješajte mlijeko i slatko vrhnje, izmiksajte do pola i lagano dodajte otopljenu bijelu čokoladu. S najmanjom brzinom električnom miješalicom povežite sastojke. Bijelu mousse kremu nanesite preko tamne kreme i vratite u hladnjak.
-
Za mousse od tamne čokolade:
-
1
Izmiješajte mlijeko i slatko vrhnje, izmiksajte do pola i lagano dodajte otopljenu tamnu čokoladu. S najmanjom brzinom električnom miješalicom povežite sastojke. Kremu od tamne čokolade nanesite preko bijele kreme i vratite u hladnjak.
-
Preljev preko torte:
-
1
Prokuhajte slatko vrhnje. Mliječnu čokoladu stavite u jednu posudu, a tamnu čokoladu (70% kakaa) i čokoladu za kuhanje u drugu posudu.
-
2
Ravnomjerno podijelite vrhnje po čokoladama i dobro sve špatulicom promiješajte da se čokolade otope i da nema grudica.
-
3
Ohladite i pojedinačno svaku prelijte po torti. Prvo mliječnu čokoladu prelijte i stavite hladiti. Zatim prelijte tamnu smjesu čokolada te prelijte i stavite hladiti.
Posluživanje
Toplim nožem zagrijanim u vrućoj vodi izrežite tortu na kriške pa poslužite.Savjet
Prilikom pripreme moussa čokoladu malo ohladite i odjednom je umiješajte u napola istučeni Šlag5+ i pazite prilikom miješanja da ne prijeđete granicu između moussa i šlaga tj. da ostane smjesa mekanija, jer će se inače stvarati grudice masnoće.Napomena
Tortica je malena... ali ubojita, ukoliko želite veću, samo povećajte količine x 2,
Chokochees torta carstvo ukusa
Sastojci
za podlogu:čoko Chokochees
200 gr kakao keksa
80 gr omeksalog maslaca
4 kasike cokoladnog mlijeka
Prvi krem:
250 gr krem sira
2 kasike secera u prahu
1 vanil secer
50 gr cokolade za kuhanje
1 dcl vrhnja za slag
3 grama zelatina
Drugi krem:
250 gr krem sira
2 kasike secera u prahu
1 vanil secer
50 gr mlijecne cokolade
1 dcl vrhnja za slag
3 gr zelatina
Treci krem:
250 gr krem sira
2 kasike secera u prahu
1 vanil secer
50 gr bijele cokolade
1 dcl vrhnja za slag
3 gr zelatina
Za dekoraciju:
slag pjena, ribana cokolada
Priprema:
Izmijesati sastojke za podlogu, sjediniti ih i staviti na dno okruglog kalupa za torte (promjer kalupa 26 ili 28).
Cokoladu otopiti na pari. Zelatinu staviti da nabubri, pa je otopiti na laganoj temperaturi.
Izmiksati sir, secer, vanil secer, dodati vrhnje, dodati cokoladu, sve sjediniti i na kraju dodati otopljenu zelatinu.
Izmiksati i preliti preko podloge, a zatim ostaviti u frizider desetak minuta da se malo ucvrsti prije narednog krema.
Drugi i treci krem raditi po istom postupku kao i prvi.
Sastojci
za podlogu:čoko Chokochees
200 gr kakao keksa
80 gr omeksalog maslaca
4 kasike cokoladnog mlijeka
Prvi krem:
250 gr krem sira
2 kasike secera u prahu
1 vanil secer
50 gr cokolade za kuhanje
1 dcl vrhnja za slag
3 grama zelatina
Drugi krem:
250 gr krem sira
2 kasike secera u prahu
1 vanil secer
50 gr mlijecne cokolade
1 dcl vrhnja za slag
3 gr zelatina
Treci krem:
250 gr krem sira
2 kasike secera u prahu
1 vanil secer
50 gr bijele cokolade
1 dcl vrhnja za slag
3 gr zelatina
Za dekoraciju:
slag pjena, ribana cokolada
Priprema:
Izmijesati sastojke za podlogu, sjediniti ih i staviti na dno okruglog kalupa za torte (promjer kalupa 26 ili 28).
Cokoladu otopiti na pari. Zelatinu staviti da nabubri, pa je otopiti na laganoj temperaturi.
Izmiksati sir, secer, vanil secer, dodati vrhnje, dodati cokoladu, sve sjediniti i na kraju dodati otopljenu zelatinu.
Izmiksati i preliti preko podloge, a zatim ostaviti u frizider desetak minuta da se malo ucvrsti prije narednog krema.
Drugi i treci krem raditi po istom postupku kao i prvi.
Нема коментара:
Постави коментар