Kolači
SASTOJCI: ZA BISKVIT:
- 7 bjelanjaka,
- 60 gr. šećera,
- 2 Vanilin šećera,
- 150 gr. maka mljevenoga,
- 50 gr. Gussnela,
- 2 žličice praška za pecivo,
- 200 ml. mlijeka.
ZA KREMU:
- 7 žumanjaka,
- 90 gr. šećera,
- 100 gr. Gussnela,
- 1 l. mlijeka,
- 250 gr. maslaca,
- 50 gr. šećera u prahu,
- 500 ml. vrhnja za šlag.
PRIPREMA:
- Bjelanjke pomoću električne miješalice istucite u čvrsti snijeg.
- Šećer pomiješajte s vanilin šećerom i postepeno u nekoliko navrata
dodajte u snijeg od bjelanjaka neprestano miješajući kako bi se šećer u
potpunosti rastopio.
- Zajedno pomiješajte mljeveni mak, Gussnel i prašak za pecivo, pa
lagano, ali temeljito pomoću kuhače umiješajte u istučeni snijeg.
- Pripremljenu smjesu izlijte u namašćeni lim za pečenje veličine
40X24 cm i pecite ga u pećnici zagrijanoj na 180° C oko 20 minuta.
- Pečeni biskvit pustite da se malo ohladi pa ga prelijte s 200 ml toplog mlijeka.
- Žumanjcima dodajte šećer, Gussnel, 100 ml hladnog mlijeka i dobro
izmiješajte kako biste dobili glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka
stavite na vatru da zakuha.
- Kada je mlijeko zakuhalo uklonite ga s vatre i u njega pomoću
pjenjače umiješajte pripremljenu smjesu. Vratite na laganu vatru i
neprestano miješajući kuhajte oko 1-2 minute. Uklonite s vatre i pustite
da se ohladi do sobne temperature.
- Omekšani maslac i šećer u prahu pomoću električne miješalice zajedno dobro istucite te ga izmiješajte s ohlađenom kremom.
- Kremu ravnomjerno nanesite na pripremljeni biskvit i poravnajte.
Kolač stavite u hladnjak na 30-ak minuta kako bi se krema stisnula.
- Vrhnje za šlag istucite tek toliko da se počne zgušnjavati, dodajte
šlag fix i još kratko istucite. Pripremljeni šlag nanesite na kremu,
poravnajte i stavite u hladnjak na barem 1 sat.
SASTOJCI: ZA KORU:
- 5 belanaca,
- 5 kašika šećera,
- 1 kesica vanilin šećera,
- 5 punih kašika lešnika,
- 1 kesica praška za pecivo.
ZA PRELIV KORE:
- 5-6 kašika vrele vode,
- pola kašičice ness kafe.
ZA KREMU:
- 5 žumanaca,
- 5 kašika šećera,
- 80 gr. mlečne čokolade (Milka noisette)
- 150 gr. maslaca,
- 200 ml. slatke pavlake.
ZA GLAZURU:
- 100 ml. slatke pavlake,
- 100 gr. čokolade.
PRIPREMA: KORA:
- Belancima dodati šećer i vanilin šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst šne.
- U šne dodati mleveni lešnik koji je pomešan sa praškom za pecivo i
lagano izmešati spatulom, "prevrćući" smesu, da se lepo poveže.
- Manji pleh (22x30 a može i manji ako želite da kolač bude viši)
obložiti pek-papirom i izliti smesu. Peći na 180 stepeni, 15 do 20
minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
- U 5-6 kašika vrele vode razmutiti pola kašičice nes kafe i poprskati vruću pečenu koricu. Ostaviti da se ohladi.
KREMA:
- U sud koji je pogodan za kuvanje na pari (ja koristim metalnu činiju
koju stavim na šerpu sa ključalom vodom) staviti žumanca i šećer, dobro
izmešati žicom i stalno mešajući, kuvati na pari 10-ak minuta, dok se
šećer ne otopi a smesa postane glatka.
- Dodati čokoladu izlomljenu na kockice, mešati da se istopi pa
skinuti sa vatre. Odmah dodati maslac iseckan na kockice, izmešati da se
otopi i ostaviti da se ohladi.
- Posebno umutiti slatku pavlaku (pazite, ne sme da se previše umuti!)
i u pavlaku dodati mlaku kremu, dobro izmešati da se lepo sjedini.
- Kremu izliti preko korice i ostaviti da se ohladi.*
- U šerpicu staviti slatku pavlaku i čokoladu izlomljenu na kockice,
staviti na tihu vatru da se ugreje (ne sme da proključa) i mešati da se
čokolada istopi. Kada se prohladi, sipati preko kreme.
SASTOJCI: TIJESTO:
- 3 jaja,
- 10 jušnih žlica kristal šećera (220 g)
- 13 jušnih žlica ulja (180 ml)
- 16 jušnih žlica brašna (300 g)
- 100 ml. mlijeka,
- 1 prašak za pecivo.
KREMA:
- 250 gr. margarina,
- 100 gr. čokolade za kuhanje,
- 1 veću žlicu ruma,
- 200 ml. mlijeka,
- čašu od 200 ml. kristal šećera.
UKRAŠAVANJE:
- 300 gr. krupnije mljevenog kokosa.
PRIPREMA:
- Od navedenih sastojaka pripremiti biskvitno tijesto: u posudu za
miksanje staviti bjelanjke, a žumanjca odvojiti u jednu čašu. Miksati
bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg, pa dodavati i miksati redom: ulje, 6
žlica brašna i prašak za pecivo, jedan po jedan žumanjak, pa mlijeko i
preostalo brašno. Uliti u pleh srednje veličine (cca 25×35 cm) u koji
smo stavili papir za pečenje (radi lakšeg vađenja kocki).
- Peči na 180 st.C dok se biskvit počne odvajati od stranica pleha.
- Punč kremu skuhati na način da se prvo stavi otopiti margarin i
čokolada, kad je otopljeno, dodati šećer, pa mlijeko i na kraju rum. Kad
krema zakuha maknuti s vatre.
- Biskvit odrezati na kockice pa svaku umakati u toplu kremu i uvaljati u kokosovo brašno.
SASTOJCI: BISKVIT:
- 4 jaja,
- 10 dkg. šećera,
- 20 dkg. margarina,
- 10 dkg. čokolade za kuhanje,
- 4 žlice brašna,
- 1 prašak za pecivo.
KREMA:
- 0,5 l. slatkog vrhnja,
- 20 dkg. čokolade za kuhanje,
- 1 žlica šećera.
PRIPREMA: BISKVIT:
- Žutanjke i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu,
brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanjaka
(bijelanjke umiješati polagano, ne mikserom). Peći (u tepsiji cca
20x35cm) na 180°C oko 20 min… ovisi od pećnice… provjeriti čačkalicom
kad je pečeno.
KREMA:
- Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri.
- Pečeni biskvit izbockati vilicom na nekoliko mijesta i dok je još
topao preliti ga sa toplom kremom. Krema je dosta rijetka ali je ne
treba dodatno miksati ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko
sati u hladnjaku stisnuti. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temp. a onda
staviti u hladnjak da se dobro ohladi i stegne krema.
SASTOJCI:
- 3 čaše od jogurta šećera,
- 3 čaše od jogurta brašna,
- 3 jogurta (taman da imamo i mericu)
- 1 kafena kašikica sode bikarbone,
- ½ čaše od jogurta ulja,
- 3 kašike kakao praha.
SIRUP:
- 10 kašika šećera,
- 17 kašika mleka,
- ½ margarina,
- 3 kašike kakao praha.
PRIPREMA:
- Smesa treba dobro da se umuti dok ne postane glatka. Peći na 200°C
oko pola sata, ali ipak proveriti čačkalicom da li jetesto gotovo.
Ostaviti da se prohladi pet minuta, a za to vreme pripremiti sirup kojim
ćete preliti kolač.
- Skuvati sirup. Prokuvati sve sastojke dok se ne dobije ujednačena masa.
- Kolač iseći na kocke i sipati sirup preko njega, prvo preko rezova a
preostali sirup preko celog kolača. Ostaviti da kolač dobro upije sirup
nekih pola sata. Služiti uz kafu.
- Prijatno!
SASTOJCI:
- 300 gr. šećera,
- 2,5 dcl. vode,
- 250 gr. putera,
- 100 gr. čokolade,
- 400 gr. lomljenog keksa,
- 300 gr. seckanog pečenog kikirikija,
- 2 kašike meda.
GLAZURA:
- 150 gr. čokolade,
- 4 kašike ulja,
- 20 gr. putera.
PRIPREMA:
- Prokuvati šećer i vodu toliko da se šećer istopi. Dodati puter i čokoladu da se istope.
- Skinuti sa vatre i dodati 400 g lomljenog keksa i 300 g sitno seckanog pečenog kikirikija.
- Masu toplu izliti u pleh.
- Masu lepo poravnati, premazati sa 2 kašike meda, pa staviti glazuru:
na tihoj vatri istopiti 150 g čokolade, 4 kašike ulja i 20 g putera i
glazurom preliti kolač.
- Dok se čokolada još nije stegla, po njoj posuti seckani kikiriki.
SASTOJCI: BISKVIT:
- 300 gr. mljevenog "Plazma" keksa,
- 1 kašika kakaa,
- Oko 2 dl. mlijeka.
BIJELI FIL:
- 300 gr. milerama "Dukat"
- 1 kesica vanilin šećera,
- 100 gr. bijele čokolade,
- 0,5 kesice želatina "Dr Oetker"
- 2-3 kašike šećera.
TAMNI FIL:
- 200 gr. milerama "Dukat"
- 100 ml. slatke pavlake,
- 100 gr. čokolade sa visokim sadržajem kakaa,
- 1 kašika Ness kafe,
- malo vrele vode za rastvaranje Ness kafe,
- 0,5 kesica želatina "Dr Oetker"
- 2-3 kašike šećera.
PRIPREMA: BISKVIT:
- Keks i kakao ručno miješati sa mlijekom dok se ne sjedini u
jednoličnu masu (ne smije biti suha, a ni previše vlažna i gnjecava;
dodavati malo po malo mlijeka). Razvaljati u tepsiji (dimenzije oko
20×35 cm).
BIJELI FIL:
- Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da
nabubri. Mikserom umutiti šećer, vanilin šećer i mileram. Nabubrelom
želatinu dodati na kockice izlomljenu bijelu čokoladu i istopiti na pari
ili tihoj vatri. Dodati 4-5 kašika umućenog milerama i još malo grijati
uz miješanje dok se masa ne ujednači. Skinuti sa vatre i dodavati
polako uz mućenje mikserom u preostali mileram. Preliti preko biskvita i
staviti u zamrzivač 20-ak minuta da se stegne.
TAMNI FIL:
- Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da
nabubri. Mikserom umutiti šećer, mileram i slatku pavlaku. Nabubrelom
želatinu dodati na kockice izlomljenu crnu čokoladu i istopiti na pari
ili tihoj vatri. Ness kafu rastvoriti u vreloj vodi i dodati u šerpu sa
želatinom i čokoladom. Skinuti sa vatre i ulivati polako uz mućenje
mikserom u umućeni krem od milerama i slatke pavlake. Preliti preko
bijelog fila i ostaviti u frižideru najmanje 4 sata da se stegne.
Нема коментара:
Постави коментар