~ Sladak kolač sa tikvicama ~
Toliko nam je rodilo tikvica ove godine da ga jedemo svaki dan.Pravila
već pohovano,pitu,proju punila...sad već i u kolač stavila.Ukusan
jednostavan kolač tikvice se neosećaju ali zbog njih kolač nije ni suv.
Potrebno je:
3 jaja
250 gr šećera
1 deci ulja
450 gr brašna
300 gr rendanih tikvica
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
3 kašičice cimeta
Priprema se:
Jaja penasto umutimo sa šećerom i vanilin šećerom.Dodamo
ulje,brašno,prašak za pecivo,cimet i očišćene rendane tikvice.Sjedinimo i
sipamo u podmazanu i brašnom posutu tepsiju 34x20 cm.Ispečemo na 180
stepeni (proveravamo čačkalicom).Pečen i ohlađen kolač pospemo sa prah
šećerom.
Toliko nam je rodilo tikvica ove godine da ga jedemo svaki dan.Pravila
već pohovano,pitu,proju punila...sad već i u kolač stavila.Ukusan
jednostavan kolač tikvice se neosećaju ali zbog njih kolač nije ni suv.
Potrebno je:
3 jaja
250 gr šećera
1 deci ulja
450 gr brašna
300 gr rendanih tikvica
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
3 kašičice cimeta
Priprema se:
Jaja penasto umutimo sa šećerom i vanilin šećerom.Dodamo ulje,brašno,prašak za pecivo,cimet i očišćene rendane tikvice.Sjedinimo i sipamo u podmazanu i brašnom posutu tepsiju 34x20 cm.Ispečemo na 180 stepeni (proveravamo čačkalicom).Pečen i ohlađen kolač pospemo sa prah šećerom.
Potrebno je:
3 jaja
250 gr šećera
1 deci ulja
450 gr brašna
300 gr rendanih tikvica
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
3 kašičice cimeta
Priprema se:
Jaja penasto umutimo sa šećerom i vanilin šećerom.Dodamo ulje,brašno,prašak za pecivo,cimet i očišćene rendane tikvice.Sjedinimo i sipamo u podmazanu i brašnom posutu tepsiju 34x20 cm.Ispečemo na 180 stepeni (proveravamo čačkalicom).Pečen i ohlađen kolač pospemo sa prah šećerom.
~ Jeftine reze ~
Ovaj kolač često pravi muževljeva tetka i meni je među omiljenima. Jeftina je i izdašna.
Potrebno je:
Testo:
4 kašike šećera
6 kašike skuvane kafe
50 gr margarina
100 gr šećera
9 kašika mleka
1 jaje
1 kašičica sodabikarbone
450 gr brašna
Fil:
1,2 l mleka
1,5 čaša (od jogurta) griza
šećer po ukusu
200 gr putera ili margarina
Čokoladna glazura:
100 gr čokolade
3 kašike ulja
Priprema se:
Upržimo 4 kašike šećera i zalijemo sa 6 kašika skuvane kafe. Dodamo 50 gr putera ili margarina, šećer, mleko, jaje, sodubikarbonu i 450 gr brašna.Umesimo i ispečemo 3 kore od njega u tepsiji 40x25 cm obloženu papirom za pečenje.
U mleku skuvamo griz i dodamo šećera po ukusu i ohladimo. Penasto umutimo puter ili margarin i sjedinimo sa hladnim filom. Filujemo kore. Otopimo čokoladu i namažemo odgore. Kolač treba da prenoći na hladnom da omekšaju kore.
Potrebno je:
Testo:
4 kašike šećera
6 kašike skuvane kafe
50 gr margarina
100 gr šećera
9 kašika mleka
1 jaje
1 kašičica sodabikarbone
450 gr brašna
Fil:
1,2 l mleka
1,5 čaša (od jogurta) griza
šećer po ukusu
200 gr putera ili margarina
Čokoladna glazura:
100 gr čokolade
3 kašike ulja
Priprema se:
Upržimo 4 kašike šećera i zalijemo sa 6 kašika skuvane kafe. Dodamo 50 gr putera ili margarina, šećer, mleko, jaje, sodubikarbonu i 450 gr brašna.Umesimo i ispečemo 3 kore od njega u tepsiji 40x25 cm obloženu papirom za pečenje.
U mleku skuvamo griz i dodamo šećera po ukusu i ohladimo. Penasto umutimo puter ili margarin i sjedinimo sa hladnim filom. Filujemo kore. Otopimo čokoladu i namažemo odgore. Kolač treba da prenoći na hladnom da omekšaju kore.
~ Cipiripi kolač ~
Ovo je jednostavan brz ali ukusan kolač.
Potrebno je:
Kora: 6 belanaca,200 gr šećera,1,5 deci ulja,50 gr rendanog cipiripi čokolade,6 kašika brašna,1 prašak za pecivo.
Fil: 6 žumanaca,6 kašika šećera,125 gr putera ili margarina,50 gr čokolade,100 gr rendanog cipiripija.
Priprema se:
Umutimo belanca sa šećerom i dodamo ulje,brašno i prašak za pecivo.Na kraju umešamo i rendani cipiripi. Tepsiju obložimo papirom za pečenje i sipamo semsu unutra.Na 180 stepeni ispečemo.
Na pari skuvamo žumanca sa šećerom,čokoladom i puterom ili margarinom.Namažemo na koru i narendamo odgore cipiripi.
Potrebno je:
Kora: 6 belanaca,200 gr šećera,1,5 deci ulja,50 gr rendanog cipiripi čokolade,6 kašika brašna,1 prašak za pecivo.
Fil: 6 žumanaca,6 kašika šećera,125 gr putera ili margarina,50 gr čokolade,100 gr rendanog cipiripija.
Priprema se:
Umutimo belanca sa šećerom i dodamo ulje,brašno i prašak za pecivo.Na kraju umešamo i rendani cipiripi. Tepsiju obložimo papirom za pečenje i sipamo semsu unutra.Na 180 stepeni ispečemo.
Na pari skuvamo žumanca sa šećerom,čokoladom i puterom ili margarinom.Namažemo na koru i narendamo odgore cipiripi.
~ Ledene kocke 2. ~
Potrebno je:
Testo: 1 jaje,4 žumanceta,7 kašika šećera,1 deci mleka,1 deci ulja,3 kašike kakaa,1 prašak za pecivo.
Fil:1 litar mleka,8 kašika brašna,5 kašika šećera,4 belanceta,7 kašika šećera (za belance).
Preliv za biskvit: 3 deci mleka,5 kašika šećera.
Glazura: 100 gr čokolade,3 kašike ulja.
Priprema se:
Testo: Jaje,žumanca i šećer penasto umutimo mikserom.Dodamo mleko,ulje, brašno,kakao i prašak za pecivo.Sjedinimo i sipamo u duboku tepsiju (đuvečaru) obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo (proveravamo čačkalicom).
Za preliv: mleko sa šećerom kratko samo minut dva prokuvamo dok se šećer otopi i ostavimo sa strane.
Za fil:Mleko podelimo na dva dela.Jedan deo ugrejemo sa šećerom skoro do ključanja.U drugu polovinu mleka dodamo brašno i žicom za mućenje sjedinimo da nema grudvica.Ako treba procedimo kroz cediljku. Dodamo u kipuće mleko i kad se pojave balončići gotov je.Prespemo je u veću činiju i pokrijemo samolepljivom folijom dok umutimo belanca.(fil mora biti vruć kad sjedinimo sa belancima).Kad nam se biskvit ispeko još kad je topao prelijemo sa toplim prelivom.Belanca umutimo u čvrst šam malo po malo dodavajući šećer.Sjedinimo kremu i belanca lagano da ih neizlomimo.Prelijemo preko natopljene kore i ostavimo da se ohladi.
Otopimo čokoladu i prelijemo preko fila.Ostavimo preko noći da se dobro rashladi.
Recept je odavde.
~ Kakao kocke ~
Jednostavan i brz kolač.
Potrebno je:
5 jaja,18 kašika šećera,18 kašika mleka,18 kašika ulja,18 kašika brašna,1 1/2 praška za pecivo,4 kašike kakaa.
Preliv: 1/2 litre mleka,10 kašika šećera.
2 kesice šlaga i malo mleka ili 250 ml slatke pavlake.
Priprema se:
Umutimo penasto žumanca sa šećerom,dodamo mleko,ulje i brašno.Dobro
sjedinimo. Umutimo belanca u čvrst sneg i sjedinimo sa žumancima i
ispečemo u dubljoj đuvečari.
Pečen kolač prelijemo sa prokuvanim mlekom i šećerom.Vruć kolač vrućim
mlekom prelivamo.Ostavimo da se ohladi.Šlag ili slatku pavlaku umutimo i
premažemo preko hladnog kolača.
~ Mak kocke ~
Nije tajna da mak obožavam.
Potrebno je:
Bela kora: 3 belanceta,3 kašike šećera,3 kašike brašna, 2 kašike ulja.
Mak kora: 6 belanceta,10 kašika šećera,10 kašika nemlevenog maka,4 kašike brašna.
Fil: 1 litar mleka,15 kašika šećera,4 pudinga od vanile,6 žumanaca,250 gr putera ili margarina.
250 ml slatke pavlake
Priprema se:
Bela kora: U odgovarajućoj posudi ulupamo belanca sa šećerom u čvrst šam,dodamo brašno i ulje.Sve sjedinimo i sipamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje (30x25 cm) i na 180 stepeni ispečemo da ostane svetla.
Mak kora: Ulupamo 3 belanca sa 5 kašika šećera u čvrst šam pa dodamo 5 kašika maka i 2 kašike brašna, sjedinimo i pečemo u istoj tepsiji u kome smo pekli belu koru isto obleženu papirom za pečenje na 180 stepeni.Napravimo još jednu ovkvu koru od ostatka materijala.
Fil: Umutimo žumanca sa pudingom i šećerom a mleko stavmo da uvri.U ključalom mleku skuvamo smesu od pudinga i žumanaca i ostavimo da se ohladi.Puter ili margarin penasto umutimo i sjedinimo sa hladnim filom.
Finalni postupak: Kolač filujemo na sledeći način:kora sa makom-pola fila-bela kora-druga polovina fila-kora sa makom-odgore šlag od slatke pavlake.
Recept je iz Pošalji recept časopis.
Potrebno je:
Bela kora: 3 belanceta,3 kašike šećera,3 kašike brašna, 2 kašike ulja.
Mak kora: 6 belanceta,10 kašika šećera,10 kašika nemlevenog maka,4 kašike brašna.
Fil: 1 litar mleka,15 kašika šećera,4 pudinga od vanile,6 žumanaca,250 gr putera ili margarina.
250 ml slatke pavlake
Priprema se:
Bela kora: U odgovarajućoj posudi ulupamo belanca sa šećerom u čvrst šam,dodamo brašno i ulje.Sve sjedinimo i sipamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje (30x25 cm) i na 180 stepeni ispečemo da ostane svetla.
Mak kora: Ulupamo 3 belanca sa 5 kašika šećera u čvrst šam pa dodamo 5 kašika maka i 2 kašike brašna, sjedinimo i pečemo u istoj tepsiji u kome smo pekli belu koru isto obleženu papirom za pečenje na 180 stepeni.Napravimo još jednu ovkvu koru od ostatka materijala.
Fil: Umutimo žumanca sa pudingom i šećerom a mleko stavmo da uvri.U ključalom mleku skuvamo smesu od pudinga i žumanaca i ostavimo da se ohladi.Puter ili margarin penasto umutimo i sjedinimo sa hladnim filom.
Finalni postupak: Kolač filujemo na sledeći način:kora sa makom-pola fila-bela kora-druga polovina fila-kora sa makom-odgore šlag od slatke pavlake.
Recept je iz Pošalji recept časopis.
~ Mamina baklava ~
Znam da ovo nije prava baklava ali moja mama uvek ovako pravi i mi je mnogo volimo u ovom izdanju.
Potrebno je:
4 lista kore za pitu,250 gr mlevenih oraha,5 jaja,1 vanilin šećer,5 kašika šećera,100 gr suvog grožđa,2 kašike griza.
Sirup:
1 l vode,750 gr šećera.
Priprema se:
Belanca umutimo u čvrst sneg pa dodamo jedno po jedno žumanca,šećer i griz.U tu smesu dodamo i mlevene orahe,vanilin šećer i suvo grožđe.Sjedinimo.
Tepsiju podmažemo.Stavimo 2 kore poprskamo uljem između listova sipamo preko smesu od jaja i oraha pa na to opet 2 kore između poprskamo uljem.Isečemo na kocke i ispečemo.
Skuvamo sirup od vode i šećera i vruć kolač prelijemo hladnim sirupom.Ostavimo da prenoći.
Potrebno je:
4 lista kore za pitu,250 gr mlevenih oraha,5 jaja,1 vanilin šećer,5 kašika šećera,100 gr suvog grožđa,2 kašike griza.
Sirup:
1 l vode,750 gr šećera.
Priprema se:
Belanca umutimo u čvrst sneg pa dodamo jedno po jedno žumanca,šećer i griz.U tu smesu dodamo i mlevene orahe,vanilin šećer i suvo grožđe.Sjedinimo.
Tepsiju podmažemo.Stavimo 2 kore poprskamo uljem između listova sipamo preko smesu od jaja i oraha pa na to opet 2 kore između poprskamo uljem.Isečemo na kocke i ispečemo.
Skuvamo sirup od vode i šećera i vruć kolač prelijemo hladnim sirupom.Ostavimo da prenoći.
~ Štrudel torta ~
Potrebno je:
Testo: 200 gr brašna,30 gr šećera,100 gr hladnog putera,1 jaje,1-2 kašike hladnog mleka po potrebi, prstohvat soli.
Fil od jabuke: 850 gr crvenih jabuka neoguljene samo semenke izvađenje,1 limunov sok i malo rendane kore,60 gr šećera (ili po ukusu),cimet,3 vrećice čaja od šipka,1 vanilin šećer,40 gr gustina.
Fil od pavlake: 4 deci slatke pavlake (ne biljne),3 jaja,60 gr šećera (ili po ukusu),1 kašika pudinga od vanile, 1 vanilin šećer.
Priprema se:
Testo:
Pomešamo suve sastojke.Dodamo hladan puter isečen na kocke i rukama istrljamo da dobijemo mrvice. Dodamo jaje i mleko i sve brzo sjedinimo (netreba puno mesiti). Stavimo u frižider na 30 minuta.
Fil od jabuka:
Jabuke isečemo na manje listiće.Pomešati sve sastojke osim gustina i kuvati 15 minuta poklopljeno, da jabuke omekšaju.Treba da nam ostane što manje tečnosti (što su nam jabuke suvlje to će nam fil biti stabilniji pri sečenju i serviranju).Izvadimo vrećice čaja iscedimo da sav ukus i boja ostane kod jabuka i izmiksamo sa štapnim mikserom.Dodamo vrlo malo vode u koji smo razmutili gustin i vratimo na vatru i 1 minut kuvamo. Ostavimo sa strane da se ohladi.
Fil od pavlake:
Viljuškom malo razmutimo jaja pa dodamo ostale sastojke.Ne mutiti mikserom ni slučajno jer neće nam fil uspeti.
Završni radovi:
Na dno kalupa za torte (26 cm) stavimo papir za pečenje.Stranicu i papir na dnu namažemo sa puterom. Testo podelimo na 2 dela.Jedan deo razvučemo i obložimo dno tepsije a od drugog dela napravimo valjak dužine da možemo da obložimo stranicu i rukama pritiskajući napravimo rubove torte.
Pospemo 2 kašike prezle na dno i stavimo u frižider na 10 minuta da se ohladi. Nanesemo fil od jabuka i na to pažljivo kašiku po kašiku nanesemo fil od slatke pavlake.
Ugrejemo rernu na 200 stepeni i pečemo 15 minuta onda smanjimo temperaturu na 180 i pečemo još 30 minuta ako je potrebno stavimo foliju preko da ne porumeni (meni jeste). Kad se ispeklo tortu ostavimo u kalupi još nekih 10-tak minuta onda izvadimo i dobro ohladimo.Tortu pospemo sa cimetom i ukrasimo umućenom slatkom pavlakom.
Recept je od odavde.
~ Francuska krempita ~
Potrebno je:
Testo: 500 gr lisnatog testa
Fil: 8 žumanaca,8 kašika šećera,1 puding od vanile,8 kašika brašna,1,5 litar mleka,2 vanili šećera,8 belanaca.
500 ml slatke pavlake,prah šećer.
Priprema se:
Lisnato testo (u pakovanju ima 2 po 250 gr) svaku zasebno razvučemo, i na papiru za pečenje ispečemo ali prvo malo izbockamo viljuškom i rernu ugrejemo na 180 stepeni.
Žumanca umutimo sa šećerom,pudingom od vanile dodamo 8 kašika mleka i 8 kašika brašna.Sjedinimo da nema grudvica.Ostatak mleka stavimo da uvri i skuvamo puding u njemu.Kad skinemo sa vatre dodamo 2 vanilin šećera.Umutimo belanca u čvrst sneg i oprezno sjedinimo sa vrućim filom.Namažemo na donju koru od pečenog lisnatog testa i ostavimo da se uhladi.Gornju koru isečemo na kocke.Slatku pavlaku umutimo i namažemo na hladan fil.Poređamo odgore na kocke isečeno testo i pospemo prah šećerom.Ostavimo da prenoći na hladnom.Sečemo između kocki i poslužimo.
~ Medeno srce ~
Potrebno je: šolja je od 2 deci
2 šolje brašna,1,5 šolje šećera,1,5 šolje mleka,2 kašičice sodabikarbone,1 kašika kakaa,1-2 kašičice cimeta,3 kašike pekmeza od kajsija.
2 kašike pekmeza od kajsija,100 gr čokolade,2 kašike ulja.
Priprema se:
Sjedinimo šećer,brašno,sodubikarbonu,cimet,kakao i dodamo 3 kašike pekmeza i mleko.Sjedinimo varjačom.
Sipamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje.Ispečemo na 180 stepeni.Čačkalicom proveravamo dali nam je kolač pečen (ako je čačkalica suva onda je pečena ali ako je vlažna i ima zalepljenog testa na njoj onda treba još peći)
Vreo kolač namažemo sa 2 kašike pekmeza i ostavimo da se ohladi.
Otopimo čokoladu sa uljem i premažemo preko ohlađenog kolača i kad se stegne malo onda isečemo na kocke.
~ Krempita ~
Ovako ih pravi moja mama.
Potrebno je:
Testo: 1/2 kg (2 pločice od po 250 gr) smrznutog lisnatog testa.
Fil: 8 žumanaca,8 kašika šećera,8 kašika brašna,1 puding od vanile,8 kašike brašna,1 1/2 l mleka,2 vanilin šećera,8 belanaca.
Priprema se:
Lisnato testo otkravimo.I jednu i drugu pločicu razvučemo tanko na veličinu tepsije u kojoj ćemo peći. Stavimo ga na papir i na poleđini tepsije ispečemo.Pre pečenja malo izbockamo viljuškom.
Za fil žumanca umutimo sa šečerom,dodamo 8 kašika mleka,puding od vanile i 8 kašika brašna.Sjedinimo da nema grudvica.Ovu smesu skuvamo u 1 1/2 l mleka.Kad se skuvalo dodamo 2 vanilin šećera.Belanca umutimo u čvrst sneg i pažljivo sjedinimo sa vrućim filom.
Ispečene kore od krempite sastavimo sa filom.Ostavimo da se dobro ohladi pospemo šećerom u prahu i poslužimo.
Zbog lakšeg sečenja jednu koru isečemo na kockice i tako kocku po kocku jednu do druge poređamo odgore na fil a posle samo sečemo između njih.
Potrebno je:
Testo: 1/2 kg (2 pločice od po 250 gr) smrznutog lisnatog testa.
Fil: 8 žumanaca,8 kašika šećera,8 kašika brašna,1 puding od vanile,8 kašike brašna,1 1/2 l mleka,2 vanilin šećera,8 belanaca.
Priprema se:
Lisnato testo otkravimo.I jednu i drugu pločicu razvučemo tanko na veličinu tepsije u kojoj ćemo peći. Stavimo ga na papir i na poleđini tepsije ispečemo.Pre pečenja malo izbockamo viljuškom.
Za fil žumanca umutimo sa šečerom,dodamo 8 kašika mleka,puding od vanile i 8 kašika brašna.Sjedinimo da nema grudvica.Ovu smesu skuvamo u 1 1/2 l mleka.Kad se skuvalo dodamo 2 vanilin šećera.Belanca umutimo u čvrst sneg i pažljivo sjedinimo sa vrućim filom.
Ispečene kore od krempite sastavimo sa filom.Ostavimo da se dobro ohladi pospemo šećerom u prahu i poslužimo.
Zbog lakšeg sečenja jednu koru isečemo na kockice i tako kocku po kocku jednu do druge poređamo odgore na fil a posle samo sečemo između njih.
Čarobne zvezdice
Od ovog kolača sam ja više očekivala nekako mene lično nije
pridobilo.Malo sam se namučila oko izrade jer meni nije bilo dovoljno
brašna kao što je pisalo po receptu i posle hlađenja je bila dosta
lepljiva dodala sam još malo brašna tek toliko da mogu da radim sa
njim.Nisu ni jaja ista pa možda je i do toga.I meni iako obožavam cimet
tu mi nije odgovarao,ali ok.
Potrebno je:
Testo:
300 gr glatkog brašna,na vrh noža prašak za pecivo,100 gr mlevenih badema,2 jaja,250 gr šećera u prahu, prstohvat soli,1 kašika ruma,150 gr putera ili margarina sobne temperature,1 vanilin šećer.
Fil:
100 gr neslanog kikirikija,2 kašika,meda,1 kašika kakaa,1kašičica cimeta.
Priprema se:
Od navedenih sastojaka umesimo prhko testo rukama ili mikserom sa nastavcima za mešenje.Gotovo testo umotamo u samolepljivu foliju i stavimo u frižider na 30 minuta.Rernu zagrejati na 180 stepeni i ohlađeno testo rastanjiti na 2-3 mm debljine (e tu se meni još jako lepio i morala sam dodati malo brašna da bi mogla raditi sa njim).Stavljamo zvezdice na papir za pečenje i ispečemo ih oko 8 minuta.
Za fil samleti neslani kikiriki otopiti med na pari i dodati u kikikiriki i na kraju umešeti i kakao.Hladne zvezdice spajati sa filom (i to raditi brzo jer se fil dosta brzo stegne a i inače je jako gust).Fil stavljati na sredinu i pritisnuti drugim keksom nežno da nepukne jer nije maziva.Najbolje su kad odstoje par dana.
Recept je odavde.
Potrebno je:
Testo:
300 gr glatkog brašna,na vrh noža prašak za pecivo,100 gr mlevenih badema,2 jaja,250 gr šećera u prahu, prstohvat soli,1 kašika ruma,150 gr putera ili margarina sobne temperature,1 vanilin šećer.
Fil:
100 gr neslanog kikirikija,2 kašika,meda,1 kašika kakaa,1kašičica cimeta.
Priprema se:
Od navedenih sastojaka umesimo prhko testo rukama ili mikserom sa nastavcima za mešenje.Gotovo testo umotamo u samolepljivu foliju i stavimo u frižider na 30 minuta.Rernu zagrejati na 180 stepeni i ohlađeno testo rastanjiti na 2-3 mm debljine (e tu se meni još jako lepio i morala sam dodati malo brašna da bi mogla raditi sa njim).Stavljamo zvezdice na papir za pečenje i ispečemo ih oko 8 minuta.
Za fil samleti neslani kikiriki otopiti med na pari i dodati u kikikiriki i na kraju umešeti i kakao.Hladne zvezdice spajati sa filom (i to raditi brzo jer se fil dosta brzo stegne a i inače je jako gust).Fil stavljati na sredinu i pritisnuti drugim keksom nežno da nepukne jer nije maziva.Najbolje su kad odstoje par dana.
Recept je odavde.
Brzi gonzales
Ovaj kolač spremam onda kad nam se jede nešto slatko i treba na brzinu napraviti e jedino treba sačekati da se ohladi.
Potrebno je
Testo: 3 jaja,14 kašika šećera,1 deci ulja,2 deci mleka,1 prašak za pecivo,15 kašika brašna.
Preliv: 20 kašika vode,20 kašika šećera,1 vanilin šećer,125 gr putera ili margarina,2-3 kašike kakaoa.
Priprema se:
Jaja sa šećerom penasto umutimo dodamo ulje,mleko i brašno pomešan sa praškom za pecivo.Sipamo u namazanu i brašnom posutu dublju tepsiju i na 180 stepeni ispečemo.
Za preliv sve prokuvamo.
Kad se kolač ispeko odmah isečemo na kocke i kašiku po kašiku prelivamo prelivom.
Potrebno je
Testo: 3 jaja,14 kašika šećera,1 deci ulja,2 deci mleka,1 prašak za pecivo,15 kašika brašna.
Preliv: 20 kašika vode,20 kašika šećera,1 vanilin šećer,125 gr putera ili margarina,2-3 kašike kakaoa.
Priprema se:
Jaja sa šećerom penasto umutimo dodamo ulje,mleko i brašno pomešan sa praškom za pecivo.Sipamo u namazanu i brašnom posutu dublju tepsiju i na 180 stepeni ispečemo.
Za preliv sve prokuvamo.
Kad se kolač ispeko odmah isečemo na kocke i kašiku po kašiku prelivamo prelivom.
Francuska krempita
Ovo je prava letnja krempita jer netreba peći kore.
Potrebno je:
350
gr petit keksa,3 pudinga od vanile,200 gr šećera,8 deci mleka,250 gr
putera ili margarina,500 ml slatke pavlake,1 pakovanje kremfixa.
Priprema se:
Puding
pomešamo sa šećerom i malo mleka pa ga skuvamo u ostalom mleku.Kad ga
skinemo sa vatre ostavimo da se prohladi da bude mlaka i onda u nju
umešamo umućen puter ili margarin.U dublju tepsiju stavimo red keksa
koji smo umočili u hladno mleko i sipamo preko fil.Na fil stavimo
umućenu slatku pavlaku sa krem fixom.Odgore poređamo drugi red keksa
koji smo isto umočili u hladno mleko.
Otopimo čokoladu sa uljem i sipamo preko keksa.Ostavimo u frižideru da se dobro ohladi i stegne.
Lambada kocke
Potrebno je:
Testo:5 jaja,5 kašika šećera,5 kašika brašna,1 prašak za pecivo.
1.Fil:1 litar gaziranog soka od narandže,9 kašika šećera,3 pudinga od vanile.
2.Fil:1 litar mleka,9 kašika šećera,7 kasika gustina.
Petit keks.
Priprema se:
Testo:Jaja razdvojimo i belanca sa šećerom umutimo u čvrst sneg.Dodajemo jedno po jedno žumanca i na kraju brašno pomešan sa praškom za pecivo.Sipamo u tepsiju i na 180 stepeni ispečemo.
Skuvamo prvi fil,u soku skuvamo puding sa šećerom i sipamo na ohlađenu koru.Ostavimo da se stegne.
Skuvamo drugi fil,u mleku skuvamo šećer i gustin i sipamo preko prvog fila.
Odgore poređamo petit keks koji smo umočili u mleko.
Ko voli može da ga prekrije čokoladnom glazurom ali meni vise odgovara umućena slatka pavlaka.
Kocke sa makom i limunom
Potrebno je:
300 gr putera/margarina,200 gr šećera,1 kašika ekstrakta od vanile,prstohvat soli,5 jaja,1 kašika pavlake,80 gr nemlevenog maka,kora od 1 limuna i sok od pola limuna,400 gr brašna,1 prašak za pecivo.
Priprema se:
Penasto umutomo mekan puter sa šećerom,prstohvatom soli i sa 1 kašikom pavlake.Pa jedno po jedno im dodamo jaja i dalje muteći mikserom.Dodamo u to brašno,prašak za pecivo,nemleveni mak i rendanu koru i sok od limuna.Dobro sjedinimo i sipamo u kalup obložen papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo.
Recept je odavde.
Mrvičasta čoko pita
Potrebno je: 300g brašna,150 g putera na sobnoj temperaturi,4 kašike šećera,prstohvat soli,na vrh noža praška za pecivo,1 vanilin šećer,1 jaje.
Fil:1/2 l mlieka,2 pudinga od čokolade,70 g čokolade sa visokim sadržajem kakaa,7 kašika šećera,80 gr putera,5 kašika lešnika.
Priprema se:
Pomešamo brašno,vanilin šećer,prašak za pecivo,šećer,prstohvat soli,puter,jaje i zamesimo glatko testo. Umotamo u samolepljivu foliju i ostavimo u frižideru.
Za to vreme napravimo fil.Izlomimo čokoladu.Pomešamo prah od pudinga sa šećerom i uz dodatak mleka dobro ga razmutimo ostatak mleka stavimo da uvri i skuvamo u njemu puding.Kad skinemo sa vatre odmah dodamo čokoladu i puter i mešamo da se otopi.Ostavimo da se ohladi ali često mešamo da se ne uhvati korica na filu.Lešnike iseckamo.
Testo podelimo na dva dela.Prvi deo razvučemo na papiru za pečenje 24x30 cm i stavimo u tepsiju i sipamo fil preko njega.Pospemo sa seckanim lešnikom i narendamo ostatak testa.
Ispečemo ga na 180 stepeni.Pečenu pitu možemo posuti sa prah šećerom ili pokapati sa otopljenom čokoladom.
Recept je odavde
Kolač sa limunom
Laka je kao pahulja stvarno je prozračna i ima tako lep ukus limuna.
Potrebno je:
120 gr brašna,120 gr šećera,1 vanilin šećer,4 jaja,6 kašika otopljenog putera,1 limun,1 kašičica praška za pecivo,prstohvat soli.
Priprema se :
Jaja razdvojimo i belanca umutimo u čvrst sneg,žumanca penasto umutimo sa šećerom,vanilin šećerom,pa dodamo otopljen puter,limunovu rendanu koru i sok i na kraju brašno pomešan sa praškom za pecivo.Na kraju lagano umešamo čvrst sneg od belanaca.Kalup za hleb namažemo i pospemo sa brašnom i sipamo u njega smesu.Ispečemo ga na 180 stepeni.Ja imam manji keramički pekač pa sam pekla u njemu.
Recpt je odavde.
Potrebno je:
120 gr brašna,120 gr šećera,1 vanilin šećer,4 jaja,6 kašika otopljenog putera,1 limun,1 kašičica praška za pecivo,prstohvat soli.
Priprema se :
Jaja razdvojimo i belanca umutimo u čvrst sneg,žumanca penasto umutimo sa šećerom,vanilin šećerom,pa dodamo otopljen puter,limunovu rendanu koru i sok i na kraju brašno pomešan sa praškom za pecivo.Na kraju lagano umešamo čvrst sneg od belanaca.Kalup za hleb namažemo i pospemo sa brašnom i sipamo u njega smesu.Ispečemo ga na 180 stepeni.Ja imam manji keramički pekač pa sam pekla u njemu.
Recpt je odavde.
Princes krofne
Jedan od omiljenih kolača mog tate.On čak i za svoj rođendan traži umesto torte princes krofnu, mađaricu,žerbo,baklavu...
Potrebno je:
Testo:100 gr margarina,10 kašika vode,100 gr brašna,4 jaja.
Fil: 8 jaja,8 kašika šećera,8 kašika mleka,1 puding od vanile,8 kašika brašna,1 1/2 litru mleka,2 vanilin šećera.
Priprema se:
Testo:
Margarin sa mlekom prokuvamo.Kad uvri dodamo brašno, i uz kuvanje skuvamo ga na gusto.Kad ga skinemo sa vatre dodamo jaja jedno po jedno (kad dodamo jaje dobro ga umutimo mikserom u testo prenego što dodmao sledeće u njega).U tepsiju stavimo papir za pečenje i na njega stavljamo testo veličine manjeg jajeta i pečemo ga u vreloj rerni.Rernu neotvaramo 10-tak minuta kad stavimo u njega testo da nam nebi palo.
Fil:
Jaja razdvojimo.Žumanca umutimo sa šećerom,dodamo mleko i puding od vanile (puding spremimo po uputstvu sa kesice) u tu smesu dodamo brašno i sve to skuvamo u mleku.U skuvan fil dodamo vanilin šećer.Belanca umutimo u čvrst sneg i polako ga umešamo u vruć fil.
Ispečene i ohlađene princes krofne uz pomoć šprica za tortu napunimo ili ga presečemo nožem.
Potrebno je:
Testo:100 gr margarina,10 kašika vode,100 gr brašna,4 jaja.
Fil: 8 jaja,8 kašika šećera,8 kašika mleka,1 puding od vanile,8 kašika brašna,1 1/2 litru mleka,2 vanilin šećera.
Priprema se:
Testo:
Margarin sa mlekom prokuvamo.Kad uvri dodamo brašno, i uz kuvanje skuvamo ga na gusto.Kad ga skinemo sa vatre dodamo jaja jedno po jedno (kad dodamo jaje dobro ga umutimo mikserom u testo prenego što dodmao sledeće u njega).U tepsiju stavimo papir za pečenje i na njega stavljamo testo veličine manjeg jajeta i pečemo ga u vreloj rerni.Rernu neotvaramo 10-tak minuta kad stavimo u njega testo da nam nebi palo.
Fil:
Jaja razdvojimo.Žumanca umutimo sa šećerom,dodamo mleko i puding od vanile (puding spremimo po uputstvu sa kesice) u tu smesu dodamo brašno i sve to skuvamo u mleku.U skuvan fil dodamo vanilin šećer.Belanca umutimo u čvrst sneg i polako ga umešamo u vruć fil.
Ispečene i ohlađene princes krofne uz pomoć šprica za tortu napunimo ili ga presečemo nožem.
Ledene kocke
Najbolji mi je u vrelim letnjim danima dobro rashlađen.
Potrebno je:
Testo: 4 jaja,4 kašike šećera,4 kašike ulja,3 kašike kakaa,3 kašike brašna,1prašak za pecivo.
Preliv: 8 kašika šećera,4 deci vode.
Fil: 0,5 l mleka2 pudinga od vanile,250 gr putera,15 kašika šećera.
Glazura: 100 gr čokolade,3-4 kašike ulja.
Priprema se:
Razdvojimo jaja i belance umutimo u čvrst sneg dodamo polako šećer i dalje muteći mikserom,pa jedno po jedno žumanca,kašiku po kašiku pomešano brašno,kakao i prašak za pecivo i na kraju i ulje.Sipamo u dublju tepsiju koji smo podmazali i pobrašnjali.Ispečemo na 180 stepeni.
Šećer i vodu stavimo da uvri i sipamo preko vrele kore.Ostavimo da se ohladi.
Za fil skuvamo u mleko puding sa šećerom i ostavimo da se ohladi.U hladan krem umešamo umućen puter. Namažemo na hladnu koru.
Otopimo čokoladu sa uljem i sipamo preko kreme.
Stavimo u frižider na minimum 3-4 sata ali najbolje je preko noći.
Potrebno je:
Testo: 4 jaja,4 kašike šećera,4 kašike ulja,3 kašike kakaa,3 kašike brašna,1prašak za pecivo.
Preliv: 8 kašika šećera,4 deci vode.
Fil: 0,5 l mleka2 pudinga od vanile,250 gr putera,15 kašika šećera.
Glazura: 100 gr čokolade,3-4 kašike ulja.
Priprema se:
Razdvojimo jaja i belance umutimo u čvrst sneg dodamo polako šećer i dalje muteći mikserom,pa jedno po jedno žumanca,kašiku po kašiku pomešano brašno,kakao i prašak za pecivo i na kraju i ulje.Sipamo u dublju tepsiju koji smo podmazali i pobrašnjali.Ispečemo na 180 stepeni.
Šećer i vodu stavimo da uvri i sipamo preko vrele kore.Ostavimo da se ohladi.
Za fil skuvamo u mleko puding sa šećerom i ostavimo da se ohladi.U hladan krem umešamo umućen puter. Namažemo na hladnu koru.
Otopimo čokoladu sa uljem i sipamo preko kreme.
Stavimo u frižider na minimum 3-4 sata ali najbolje je preko noći.
Нема коментара:
Постави коментар