Kremaste kocke kolaci i torte
Ne znam baš koliko je danas dan za kremasto, ali prakticiram kremaste kolače i kad nije vruće :) Ako ništa, mogu sanjati o ljetu dok je vani sudar svjetova.
Za ovaj kolač i ne trebate pećnicu, što će dobro doći ponajviše onima koji su trenutno negdje na godišnjem i nemaju pećnicu, ili im se ne peče :) Formula je, dakle, keksi, vanilija, šlag.
Krema:
2
l mlijeka
500
ml vrhnja za kuhanje
250
g škrobnog brašna
1
mahuna vanilije
7
žutanjaka
300
g šećera
500
ml vrhnja za šlag
Još je potrebno:
200
g keksa s maslacem
500
ml vrhnja za šlag
Po
želji bijela čokolada za posipanje
Mlijeko zakuhajte sa
šećerom i sjemenkama koje se sastrugali iz mahune vanilije. Vrhnje za kuhanje
umutite sa škrobnim brašnom i žutanjcima. U polaganom mlazu ulijevajte u vrelo
mlijeko, miješajući pjenjačom. Kuhajte na laganoj vatri, miješajući, dok smjesa
ne zgusne. Kuhanu kremu uklonite s vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite
da se ohladi. Vrhnje umutite u čvrsti šlag. Ohlađenu kremu razradite mikserom
pa u nju umiksajte šlag.
Na dno pleha za pečenje
dimenzija 35 x 35 (ili 40) cm poslažite kekse s maslacem, jedan do drugog. Po njima ravnomjerno rasporedite kremu.
Premažite kolač šlagom i po želji posipajte naribanom bijelom čokoladom. Ostavite u hladnjaku (najbolje preko noći) pa režite na kocke.
Premažite kolač šlagom i po želji posipajte naribanom bijelom čokoladom. Ostavite u hladnjaku (najbolje preko noći) pa režite na kocke.
{Video recept} Pita od čokolade
Ova čokoladna pita jedan mi je od najdražih kolača koje sam u posljednje vrijeme napravila. Tijesto je savršeno, rađeno po receptu Jamiea Olivera i odlično ide uz ovu finu čokoladnu kremu. Pripremila sam vam i video recept :)
{Video recept} Princes krafne
Ovo je drugi video recept kojeg sam snimila prekrasnom kamericom Canon Legria Mini. Sad se već polagano uhodavam, svakim novim videom isprobavam više opcija, kadrova...Ova kompaktna kamera uvelike vam olakšava snimanje, čak i ako to nikada prije niste radili. Što ju više isprobavam, više me oduševljava :)
Međimurska gibanica
Danas jedan lijepi klasik, kojeg sam nedavno radila prvi put. Jako volim ovaj kolač, probala sam dosta divnih izvedbi i definitivno će se češće naći na našem stolu.
Zabilješka samoj sebi za sljedeći put: uzeti manji pleh (moj pleh iz pećnice je dosta velik) jer će gibanica biti viša. U receptu sam vam napisala koje bi bile idealne dimenzije pleha za ovu količinu sastojaka.
Meni je najdraža dok je topla :)
- 10 listova za savijaču
- 150 g maslaca, otopljenog
- šećer u prahu
- 200 ml kiselog vrhnja
Nadjev od maka:
- 300 g mljevenog maka
- 3 žlice šećera
- 200 ml mlijeka
- naribana limunova korica
Nadjev od sira:
- 500 g svježeg kravljeg sira
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
Nadjev od oraha:
- 300 g oraha
- 3 žlice šećera
- 50 ml ruma
- 200 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
Nadjev od jabuka:
U
dublji pleh za pečenje dimenzija 35 x 30 cm stavite papir za pečenje i na njega
položite dvije kore za savijaču koje ste između premazali otopljenim maslacem.
Za
prvi nadjev, mak pomiješajte sa vrelim mlijekom, šećerom i limunovom koricom i
ravnomjerno premažite po donje dvije kore. Poklopite sa dvije kore također
između premazane otopljenim maslacem.
Za
drugi nadjev, sir pjenjačom umutite sa šećerom, vanilin šećerom i jajima pa
premažite po korama. Poklopite sa dvije kore, ponovo između premazane
otopljenim maslacem.
Za
treći nadjev, orahe fino sameljite i pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom,
rumom i vrelim mlijekom i premažite ravnomjerno po korama. Nadjev poklopite
ponovo sa dvije kore između premazane maslacem.
Za
posljednji nadjev, jabuke operite, ogulite, naribajte i pomiješajte sa cimetom
i šećerom ša rasporedite po korama. Prekrije sa još 2 kore između premazane
maslacem.
Gornju
koru ponovo premažite maslacem i stavite u pćnicu prethodno ugrijanu na 180 C.
Pecite 20 minuta, izvadite i prelijte umućenim kiselim vrhnjem pa vratite u
pećnicu na još 35-40 minuta.
Pustite
gibanicu da se malo prohladi pa režite na kocke, posipajte šećerom u prahu i
poslužite.:
blagdani,
kolaci i torte
Нема коментара:
Постави коментар