Crna torta
Sastojci
Kora:
- 7 jaja
- 14 kašika oraha ili lešnika
- 7 kašika šećera
- 2 kašike kakaoa
- 3 kašike mlevenog keksa
- 40 gr čokolade
- 1 kašika ulja
Fil:
- 3 jaja
- 200 gr šećera
- 100 gr čokolade
- 250 gr margarina/maslaca
Priprema
-
1
Umutite 7 belanaca u sneg pa dodajte 7 kašika šećera, 7 žumanaca , a ostale sastojke orahe, kakao, mleveni keks, kašiku ulja i istopljenu ili izrendanu čokoladu umešajte lagano špatulom. Pleh obložite pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni toliko dugo dok se ne ubode čačkalica i izađe suva. Skinite papir i ostavite koru da se ohladi. Ohlađenu podelite na 2 do 3 dela koncem ili nekim dugim tankim nožem u zavisnosti od veličine kalupa. (Ja sam pekla u kalupu 24 cm i podelila na 2 dela)
-
2
Umućena jaja mikserom sa 200 gr šećera skuvajte na pari dok se ne zgusnu ili u šerpi sa debljim dnom na laganoj vatri (ja sam kuvala na pari). Dodajte margarin (može i 200 gr ili 125 gr margarina i 125 gr maslaca što vrlo često koristim) i 100 gr čokolade za mešanje. Masa bude malo ređa zbog rastopljenog margarina ali prilikom hlađenja fino se zgusne.
2. varijanta je - umutite margarin mikserom pa dodajte ohlađeni fil, kašiku po kašiku, onda bude malo baršunastiji. ( Ja sam pravila 1. varijantu)
Tortu isfilovati filom , preliti glazurom ili ukrasiti šlagom. Ja sam ukrasila preostalom čokoladom , istopila sam 60 gr sa 1 kašikom margarina i išarala špricom.
Ostavite u frižider da se stegne i ukusi prožmu pa uživajte.
-
3
Isti kalup ali sečena na 3 dela, rendala sam čokoladu u koricu i stavila u fil 125 gr maslaca i 125 gr margarina. Po meni je to najbolja varijanta.
Нема коментара:
Постави коментар