Torta sa lesnicima i karamelom by Mily
Torta s lješnjacima i karamelom
Sastojci
Biskvit:
- 7 kom bjelanaca
- 140 gr šećera
- 170 gr pečenih mljevenih lješnjaka*
- 2 kašike oštrog brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 100 ml ulja
Fil:
- 1 l punomasnog mlijeka
- 7 kom žumanaca
- 200 gr bombona karamel lješnjak (za intenzivniji karamel okus po želji povećati količinu bombona na 250 g)
- 160 gr gustina
- 170 gr šećera
- 100 gr maslaca
- 200ml slatkog vrhnja
Za natopiti biskvit:
- Malo mlijeka + kašika ruma
Ganache:
- 250 ml slatkog vrhnja (biljno 5+ Dlocela)
- 100g kvalitetne čokolade za kuvanje
- 100g noisette čokolade
Priprema
-
1
Karamel krema:
Zagrijati 1.5 dl mlijeka i preliti preko karamel-lješnjak bombona koje smo stavili u šerpu i to zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope. Od preostale količine mlijeka odvojiti 1dl mlijeka a ostalo dodati otopljenim karamelama i zagrijavati (pojačati temperaturu). U posebnu posudu stavimo žumanca, gustin, šećer i izmješamo sa 1dl hladnog mlijeka, fino da nema grudvica.
Kad se mlijeko sa karamelama zagrijalo u to dodati prethodnu smjesu i zakuhati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno malo energičnije promješati da nema grudvica). Smaknuti sa šporeta i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
-
2
Biskviti:
Dok se krema hladi pravimo koru: u bjelanca dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i umutiti sjajan snijeg, isključiti mikser. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od bjelanaca, mješati ručno, na kraju dodati i pečene mljevene lješnjake (ja sam 150gr fino samljela, a 20gr krupnije isjeckala) i sve lagano sjediniti. Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno mješanje.Smjesu podjeliti na 2 dijela i peći dvije odvojene kore. Izliti smjesu u okrugli kalup za torte d=22-26 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje (ja i na obruč kalupa stavim pek papir). Peći biskvite na 180 st. oko 20-ak minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće.
Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.
-
3
Nastavak krema:
U mlak (ne sasvim ohlađen!) krem dodati maslac i dobro izmiksati. Umutiti slatko vrhnje u šlag (ja sam koristila biljno šlag5+ , treba voditi računa da ne pretjerate sa miksanjem da ne dobijete maslac!) i dodati u kremu i sve fino sjediniti mješanjem.
-
4
Slaganje:
Kada biskvite pečem u kalupu d=26 cm (visina gotove torte je oko 5.5 cm) kore ne sječem, a kada pečem u kalupu d=22 cm (visina torte je 7 cm) onda svaki biskvit presječem po visini na 2 dijela. Biskviti nisu visoki ali kako ja volim tanje korice, ja ih bez problema prerežem, međutim ako niste spretni sa rezanjem ne morate ih ni sjeći. Staviti prvi dio u obruč kalupa, koji obložimo pek papirom, biskvit preliti sa malo mlijeka i ruma (ako vam se kore učini dovoljno mekan i sočan možete izostaviti ovaj korak, samo je bitno da ne pretjerate sa prelivom, dovoljno je tek par kašika), zatim premazati karamel-lješnjak kremom, ponovljati postupak, završiti sa kremom.
-
5
Ganache:
Čokolade izlomiti i preliti sa vrhnjem; staviti na srednju vatru i mješati dok se čokolade ne istope. Preliti preko posljednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje preko noći.
Posluživanje
- Karamel-lješnjak bombone koje sam koristila su mekane Pionirove, što je najbitnije jeftine su :) S njima je krema posebno lijepa! Savršena zamjena je dulce de leche i malo lješnjak paste ako ih imate :)-Ako koristite mliječno vrhnje za šlag, onda dodajte i jedan šlag-fiks.
*Napomena: Količinu lješnjaka u kori možete smanjiti i zamijeniti dijelom brašna. Ovo pišem jer su domaći lješnjaci okusom mnooogo intenzivniji od kupovnih, tako da je onda bolje raditi sa manjom količinom domaćih lješnjaka.
Savjet za rezanje:
Koristite što tanji dugačak i oštar nož koji prije reza zaronite u mlaku čistu vodu, zatim rez pa brisanje noža papirnim ubrusom pa sve ispočetka
Нема коментара:
Постави коментар