Ledena torta
Sastojci
- Kora: 8 belanaca
- 8 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- Za polivanje kora: 2 dc hladnog mleka
- IFil: 2 dc vode
- 1 vanil puding
- 6 kašika šećera
- IIFil: 2 dc vode
- 1 čokoladni puding
- 3 kašike kakao
- 6 kašika šećera
- IIFil: 8 žumanaca
- 250gr šećera
- 350gr margarina ili maslaca
- Još: 200 gr šlaga u prahu
- 200 ml gazirane vode
Priprema
-
1
Kora: Belanca čvrsto umutiti i dodati šećer. Kad se šećer istopio dodati brašno i prašak za pecivo. Peći na 180C oko 30 min. Prečnik kalupa je 27cm.
-
2
IFil: Staviti pola vode da prokuva,a u ostatak vode dodati vanil puding i šećer. Zakuvati kao za puding.
-
3
IIFil: Skuvati fil na isti način kao i prethodni uz dodatak kakao. Ostaviti oba fila da se potpuno ohlade.
-
4
IIIFil: Žumanca umutiti sa šećerom, pa kuvati na pari. Kad se ohladi dodati umućen margarin ili maslac.
Podeliti na dva dela, jedan staviti u vanil fil, a drugi deo u čokoladni fil. Dobro umutiti.
-
5
Umutiti šlag sa kiselom vodom.
Ređati: kora-braon fil-žuti fil-šlag
Voćna torta od ananasa
Sastojci
- Kora: 8 belanaca
- 8 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- Fil: 8 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 3 vanil šećera
- 8 dc mleka
- 5 kašika brašna
- 5 kašika gustina
- 1 margarin
- Još: 300gr šlaga u prahu
- 300ml gazirane vode
- 800gr konzerviranog ananasa
Priprema
-
1
Kora: Umutiti čvrsto belanca, dodati šećer. Kad se šećer istopi dodati brašno i prašak za pecivo. U đuveč tepsiju staviti alu foliju i sipati testo. Peći na 170C dok ne porumeni.
-
2
Ispečenu koru izbockati sa viljuškom na par mesta. Zaliti sa sokom od ananasa iz konzerve. Ostaviti da se hladi.
-
3
Kad se kora ohladila poređati ananas po njoj koliko želite.
-
4
Fil: Žumanca umutiti sa šećerom. Odvaditi 2 dc mleka i dodati u žumanca zajedno sa brašnom, gustinom i vanil šećerom, a ostalo mleko staviti da prokuva. Zakuvati i ostaviti da se ohladi. U ohlađeni fil dodati margarin.
Umutiti šlag sa gaziranom vodom i ređati:
kora-voće-žuti fil-šlag
Нема коментара:
Постави коментар