SLATKO OD VIŠANJA
1 kg višanja
1,25 kg šećera
Višnje operite i izvadite im koštice. U šerpu za slatko ređajte red višanja red šećera. Stavite na kratko u rernu na laganu temperaturu da se šećer otopi, a onda slatko kuvajte na jakoj vatri dok ne dobije potrebnu gustinu. Tada sklonite šerpu sa šporeta, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji 10 minuta. Višnje će pustiti sok. Vratite slatko na šporet i dokuvajte ga. Slatko tad sklonite sa šporeta, skinite penu sa njega. Pokrijte ga vlažnom krpom, ostavite da prenoći i sutradan sipajte u veoma čiste i potpuno suve tegle.
Sirup od višnje ( ne kuva se)
5 kg. višanja (bez koštica)
5 kg. šećera
4 limuntusa
Višnje pomešati sa šećerom i limuntusom, povremeno promešati i rukama gnječiti višnje. Nakon 12 sati procediti, višnje dobro izgnječiti. Izmeriti količinu dobijenog soka, pa soku dodati oko 3 litre vode, trebalo bi biti 2 litara čistog soka, ukupno treba da ispadne 5 litara sirupa. Od višanja skuvati slatko ili ostaviti za kolače
Нема коментара:
Постави коментар