субота, 21. јун 2014.

Sosa najbolje kuva

 

SLATKO OD VIŠANJA

1 kg višanja
1,25 kg šećera

Višnje operite i izvadite im koštice. U šerpu za slatko ređajte red višanja red šećera. Stavite na kratko u rernu na laganu temperaturu da se šećer otopi, a onda slatko kuvajte na jakoj vatri dok ne dobije potrebnu gustinu. Tada sklonite šerpu sa šporeta, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji 10 minuta. Višnje će pustiti sok. Vratite slatko na šporet i dokuvajte ga. Slatko tad sklonite sa šporeta, skinite penu sa njega. Pokrijte ga vlažnom krpom, ostavite da prenoći i sutradan sipajte u veoma čiste i potpuno suve tegle.
Фотографија: ;)  Još malo i gotovo

SLATKO OD VIŠANJA

1 kg višanja
1,25 kg šećera

Višnje operite i izvadite im koštice. U šerpu za slatko ređajte red višanja red šećera. Stavite na kratko u rernu na laganu temperaturu da se šećer otopi, a onda slatko kuvajte na jakoj vatri dok ne dobije potrebnu gustinu. Tada sklonite šerpu sa šporeta, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji 10 minuta. Višnje će pustiti sok. Vratite slatko na šporet i dokuvajte ga. Slatko tad sklonite sa šporeta, skinite penu sa njega. Pokrijte ga vlažnom krpom, ostavite da prenoći i sutradan sipajte u veoma čiste i potpuno suve tegle.


Sirup od višnje ( ne kuva se)

5 kg. višanja (bez koštica)
5 kg. šećera
4 limuntusa

Višnje pomešati sa šećerom i limuntusom, povremeno promešati i rukama gnječiti višnje. Nakon 12 sati procediti, višnje dobro izgnječiti. Izmeriti količinu dobijenog soka, pa soku dodati oko 3 litre vode, trebalo bi biti 2 litara čistog soka, ukupno treba da ispadne 5 litara sirupa. Od višanja skuvati slatko ili ostaviti za kolače
 Voćni jogurt na Sosin način

Moja deca mnogo vole sve gde ima višnje, a voćni jogurt od višnje obožavaju. Ja ga najjednostavnije spremam.

1 l. jogurta i 1dcl. sirupa od višanja dobro promućkati i piti.
Sosa najbolje kuva
)Kolač sa višnjama

3 cela jaja dobro umutiti sa 10 kašika šećera, dodati 10 kašika mleka, 10 kašika ulja, 10 (do 12) kašika brašna, jedan vanil šećer i 1/2 praška za pecivo

Smesu sipati u podmazan pleh.
Odozgo posuti višnje.
Peći u rerni na 200 C, dok ne porumeni i počne da se odvaja od ivice pleha.

Da višnje ne bi pale na dno pleha, mogu se dodati i malo kasnije (smesu prvo malo zapeći dok se ne uhvati nežna korica i tek onda posuti višnje).
Po želji posuti šećerom u prahu.

Нема коментара:

Постави коментар