POZATA
Sad se trebalo odlučiti i za nešto slatko. Kako je Branka Dubrovkinja, dubrovačka se rozata nametala sama po sebi.
Problem
sa javljao zbog činjenice da ja rozatu, iako sam je jela više puta u
životu, uglavnom u Dubrovniku ili pripremljenu od Dubrovkinja, nikad
nisam baš zavoljela.
Ali
sad se ukazala prilika, prije svega da se konačno sama okušam u
pripremanju, ali i da provjerim je li mi se ukus u međuvremenu
promijenio.
Dubrovačka rozata
Sastojci:
- 5 jaja
- 10 žlica šećera (5 + 5) + vanili šećer
- 4 dcl mlijeka
- 1 žlica ruma
- korica jednog limuna
Priprema:
Prvo dva jaja umutite sa 5 žlica
šećera i vanili šećerom, pa kad povećaju obujam i postanu kremasta,
dodajte jedno po jedno preostala 3 jaja. Ulijte polako mlijeko i više
nemojte miješati mikserom, nego sasvim lagano kuhačom, dok dodajete
koricu limuna i rum.
Pećnicu zagrijte na 150°C.
U posudi s debelim dnom otopite
preostalih 5 žlica šećera u karamel. Smije dobiti tamniju boju, ali ne i
početi zagorijevati. Prebacite ga u vatrostalnu posudu u kojoj ćete
peći rožatu, pa na njega oprezno izlijte smjesu jaja.
Posudu poklopite i pecite 30-ak minuta na 150°C.
Prije isteka tog vremena
pripremite posudu u koju ste ulili toplu vodu i u koju vam stane posuda s
rozatom. Stavite posudu s rozatom u posudu s vodom, otklopite i pecite
idućih 15 minuta na 150°C.
Nakon toga izvadite posudu s
rožatom iz posude s vodom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a
zatim preko noći u hladnjaku.
Pročitate li pažljivo Brankin
recept, primjetit ćete da sam napravila određene izmjene. Što u
prepolovljenim sastojcima, što u načinu pripreme. Naime, kako ja rozati
već u startu nisam bila baš sklona, odmah sam prepolovila količinu, a
moj je prvi pokušaj nakon izlaska iz pećnice i hladnjaka, sav izgledao
ovako, kako na fotografijama izgleda rozata izvana. Piknjasto i
neprivlačno. Što nije spriječilo mog muža koji voli takve slastice, ali
kraj mene i Timne ne dolazi do izražaja, da je pojede sam. :D
Ja sam pak zaključila da je to to. Obavila sam zadatak, probala je jesam napraviti, a rozata i ja smo si rekle što smo imale.
Ali, onaj ovan u meni nije dao
mira, pa sam odlučila potrošiti idućih 5 jaja i ponoviti stvar uz male
izmjene. Osim što u prvom pokušaju, ne razmišljajući, nisam korigirala
vrijeme pečenja u odnosu na manju količinu sastojaka, uz sav oprez jaja i
mlijeko su mi zapjenili, što mi se kad nisam odmah tukla sva jaja sa
šećerom, nego samo dio, pa dodavala ostatak, nije dogodilo.
Prvi sam je put radila u
vatrostalnoj posudi i ispala je, uz neprivlačan izgled još i niska;
drugi sam put uzela aluminijsku posudu za british pudding, koja se
pokazala idealnom.
Međutim, kad je i druga izašla van iz posude i ja je vidjela, definitivno sam zaključila da je rozata za mene završena priča.
A onda sam je prerezala i ukazala se u svoj svojoj ljepoti. Svilena i kremasta, bez i jedne jedine rupice, topila se u ustima.
A onda sam je prerezala i ukazala se u svoj svojoj ljepoti. Svilena i kremasta, bez i jedne jedine rupice, topila se u ustima.
Ima nade za mene i rozatu, čemu
se posebno muž veseli, a ja se nadam da se Branka neće ljutiti zbog
malih izmjena i dodataka receptu. :)
Ono što mi je čitavo vrijeme
inspekcije bilo najviše krivo je činjenica da Brankin blog ispitujemo u
najgore moguće vrijeme po taj blog. Blog, poznat po Brankinoj, prije
svega slatkoj zimnici, u rano proljeće doista nije mogao biti ispitan u
punom sjaju.
Da
se ne dogodi da baš ništa od tog obilja recepata ne pokušam napraviti
sama, a imala sam priliku probati originale i znam kako su dobri :D, kad
sam ugledala recept za suhe smokve u sirupu od Earl Grey čaja, znala sam što ću.
Častimo se rozatom , kako je draga Katarina sa bloga Laka kuharica pogodila (svaka čast ), za desert je dubrovačka rozata u prošlom postu pojeli smo maminu pašticadu i ostala sam dužna sestrin desert.
Rozata
- 10 kom jaja
- 20 žlica šećera (10 + 10)
- 8 dcl mlijeka
- 2 žlice ruma
- 1 limun - korica
- Jaja, mlijeko i 10 žlica šećera umutiti mikserom , max 10 minuta, zatim dodati rum i koricu limuna i sve umješati. - Ovdje
posebno treba paziti da se jaja ne zapjene jer kasnije u rozati ostaju
mjehurići što se mojoj sestri dogodilo. ne utječe na okus, ali gubi na
izgledu.
- U posudu u
kojoj će se peći rozata (može vatrostalna ili bilo koja druga, sa
poklopcem), promjera cca 22 - 25 cm staviti preostalih 10 žlica šećera i
rasporediti ih po dnu posude.
-
Staviti na štednjak i na laganoj vatri rastopiti šećer da se pomalo
karamelizira. Šećer će dobiti karakterističnu smeđu boju i miris, ali će
ostati rastopljen , u tekućem stanju.
-
Na karamelizirani šećer izliti smjesu sa jajima , posudu poklopiti i
staviti je u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva. Peći tako oko 1 sat.
-
Zatim drugu posudu na koju će stati ova sa rozatom napuniti vodom,
staviti je u pećnicu, i na nju staviti posudu sa rozatom
("banja-marija") , otklopiti i tako ostaviti u pećnici još oko 1/2 sata.
- Ohladiti je i ostaviti da se hladi preko noći, u frižideru.
- Zatim izvaditi na tanjur za serviranje i izliti cijeli preljev (karamelizirani šećer koji je dodatno upio arome ruma i limuna iz rozate).
Vadimo je tako da je preokrenemo iz posude u kojoj se pekla na tanjur za serviranje .
Rezati je na komade kao tortu. Preliti preljevom i tako poslužiti.
Ovdje
vidimo "mjehuriće" koji su nastali zbog duljeg mućenja jaja koja su
zapjenila, a nisu trebala. Drugi put će biti malo više pažnje pa će i
rozata biti glatka i lijepa i za vidjeti, a ne samo okusom.
A okus je zbilja dobar, da , znam da zvuči neskromno
Ali,
radi se o desertu na bazi jaja, a ne osjeti se onaj njihov okus koji
zna preuzeti kompletno jelo ili slasticu i biti pomalo težak. Ova rozata
je lagana, svježa i tražili smo komad više
Draga moja P., rasveselila si nas i uživali smo u ovom desertu. Hvala !
Draga moja P., rasveselila si nas i uživali smo u ovom desertu. Hvala !
Нема коментара:
Постави коментар