„Fijaker
stari ulicama luta…….“ Pomalo sjetna pjesma je koju smo mnogi od nas
barem jednom čuli ili zapjevušili iako se sa tim istim fijakerom ili
kočijom možda nikada nismo provozali, možda čak niti uživo vidjeli. Isto
tako smo možda čuli ili nismo čuli za fijaker gulaš, možda je kod nekih
već udomaćeno jelo, a nekima će biti novost. Ja sam se do nedavno
svrstavala u drugu kategoriju, sve do trenutka kada sam otkrila ovaj
gulaš i odmah prešla u prvu kategoriju i ponudila mu trajno
gostoprimstvo
Već sam
spomenula malu knjižicu recepata austrijske kuhinje kupljenu onako usput
za par kovanica eura iz koje sam isprobala Kaiserschmarrn iz ovog posta
, i u toj istoj knjižici pronašla sam i današnje recepte za gulaš i
knedle. Mislim, moram biti iskrena i reći da ih nisam baš ja sama odmah
uočila i poželjela isprobati već da je u pripremi fijaker gulaša dragi
I.napravio pravo malo istraživanje recepata za ovaj gulaš, zatim smo ga
skuhali jedan put, drugi put, oba puta pojeli i zaključili da nismo
slikali i tek nakon trećeg izdanja gulaš i knedle su dobili priliku za izlazak u javnost
Dakle, I.
baš voli jesti gulaš, a i meni je drago jelo pogotovo kada odaberem
dobar komad mesa, lijepo ga dugo kuham dok ne omekša i dok se svi začini
ne sjedine u okusu. Posebno prija u hladnije dane, ako je k tome vani
kiša ili snijeg, dobar gulaš je pravo jelo za takvu priliku. Kada je I.
uzeo u ruke spomenutu knjižicu recepata odmah je uočio ovaj recept,
slika u receptu odmah privuče, zanimljiva jer se uz sam gulaš servira
pečeno jaje i kobasica ili hrenovka, kao salata kiseli krastavci.
Pregledao je I. tada internet , prelistao još neke kuharice i na kraju
smo zaključili da su sve to varijacije na temu i da je recept iz
knjižice odličan i da idemo po njemu. Ja sam u međuvremenu željela znati
nešto više o samom gulašu i njegovoj povijesti i uz par rečenica koje
nudi sama knjižica , ali i uzevši u obzir da ovaj gulaš i samim svojim
imenom dosta govori nije bilo teško dobiti sliku o njegovoj ulozi u
svakodnevnom životu fijakerista ili kočijaša.
Fijaker gulaš je dobio ime po
ljudima koji su vozili fijakere/kočije , koje i danas možemo naći u
centru Beča na Stephansplatzu , sada su tu za turiste koji se žele u
kočiji provozati po gradu i na taj način doživjeti ovaj grad. Prilikom
mojih posjeta Beču nisam se odlučila za ovu vožnju, ali sam svaki put
barem malo zastala ispred kočija i konja, a posebno mi je zanimljivo
kada bi se u gradskim uličicama našli u koloni automobila kao
ravnopravni sudionik u prometu
Znam da konjima to nije nimalo zanimljivo i da bi radije bili negdje
drugdje nego na gradskim ulicama i zapravo se uvijek divim kako su mirni
i kako se dobro nose sa gradskom vrevom. No , danas nas ne zanimaju
toliko konji koliko oni koji se brinu za njih, odnosno zanimaju nak
kočijaši , fijakeristi i njihov gulaš. Fijakeristi ili kočijaši su
nekada cijeli dan sa svojim kočijama putovali kako iz grada u grad tako
odrađivali i gradske vožnje. Uobičajeno bi oko 10:00 – 11:00 sati ujutro
odlazili u najbližu gostionicu na svoju porciju gulaša koja je
uključivala mesni gulaš, pečeno jaje i kobasicu. Nakon toga krigla piva i
siti i zadovoljni mogli su nastaviti svoj radni dan do prvog sljedećeg ,
često tek večernjeg obroka. .
Fijakeristi
ili kočijaši su cijeli dan provodili vani na svojim kočijama i uz konje
što po hladnijem vremenu nije bilo uvijek najugodnije, konkretan i
topli obrok je potreban,a obzirom na uvijek ograničene mogućnosti i
gulaš je bio onaj najjednostavniji. Komad mesa i minimum ostalih
sastojaka, dobro skuhano i servirano u porciju sa ne prevelikim udjelom
samog gulaša tako da su jaje i kobasica bili su dobro pojačanje
cjelokupnom obroku. Ako su uz to servirane i tradicionalne knedle od
kruha onda je sve skupa bilo potpuno.
Kada smo se
dogovorili da gulaš ide na isprobavanje meni u prvi tren nije palo na
pamet da bih radila knedle, mislila sam napraviti ćemo gulaš , skuhati
neku tjesteninu i ručak je tu. Ali I.je onako pomalo sugerirao da ako
želimo da bude sve onako kako treba tada moramo napraviti i knedle
Pa dobro, svakako želimo da sve bude kako treba, a knedle se toliko
jednostavno naprave da nisam imala baš nekih argumenata ne napraviti. Uz
to, volim i ja knedle, volim i isprobati neke nove, i u svakom slučaju u
cijeloj kombinaciji fijaker gulaša sa njima se uistinu puno dobije.
Stoga sam napravila i gulaš i knedle, i k tome još osigurala austrijsko
pivo tako da je sve bilo u kompletu
Iako smo ručali u Zg na trenutak smo se zapravo smo se preselili u
Beč, otišli malo u prošlost, i u tradicionalnog gostionici podijelili
ovaj gulaš sa fijakeristima koje i danas uvijek rado vidim.
Fijaker gulaš
- 500g junetine od buta ili ruže
- 400 g luka
- 2-3 žlice ulja
- 1 žličica octa (ja sam koristila aceto)
- oko 500 ml goveđeg temeljca
- 1 žlica slatke crvene paprike
- 1/2 žličice kima
- 1 žličica konserve rajčice
- 1 dcl pasirane rajčice
- sol i papar
- 2 jaja
- 2 kobasice (hrenovke)
- kiseli krastavci za serviranje i salatu
- Luk sitno nasjeckati, meso narezati na komadiće veličine prikladne za gulaš
- U loncu za kuhanje gulaša zagrijati ulje, dodati luk i dinstati ga dok ne postane staklast
- Dodati meso, kratko ga prodinstati zajedno sa lukom
- Zatim
dodati goveđeg temeljca da prekrije meso, crvenu papriku, konservu i
pasiranu rajčicu i sve dobro umješati i nastaviti kuhati na laganoj
vatri.
- Povremeno promiješati i podlijevati temeljcem ili vodom
- Kada je meso omekšalo dodati kim i ocat , umješati ih i nastaviti kuhati do željene gustine gulaša i mekoće mesa (ja sam sve skupa kuhala oko 2,5 sata)
- Na kraju posoliti i popapriti po želji i ukusu
Servirati sa pečenim jajem, kuhanom kobasicom i kiselim krastavcima.
Knedle od kruha (Tirolske)
- 4-5 žemlji , kajzerice ili kruh po izboru (ja sam koristila 1 francuz)
- 2 jaja
- 150 g pancete ili sušene vratine
- 1 manja glavica luka
- 120 ml mlijeka
- 1 žlica omekšalog maslaca
- 3 žlice brašna
- peršin
- sol i papar
- Kruhu odstraniti koru (rezati je tanko, ako malo i ostane nije problem) i zatim ga narezati na manje komadiće. Ostaviti nekoliko sati da se prosuši (ovaj dio se može napraviti i dan ranije)
- Luk sitnije nasjeckati
- Pancetu ili vratinu narezati na manje komadiće
- U tavi
otopiti maslac, dodati luk i malo ga popržiti, a zatim i pancetu ili
vratinu i lagano je popržiti. Ostaviti da se malo prohladi
- Jaja lagano umutiti vilicom i dodati im mlijeko
- Peršin sitnije nasjeckati
- Kruh dodatno još malo usitniti prstima, dodati jaja sa mlijekom i
kuhačom sve umiješati. Dodati pancetu i luk, brašno, peršin i papar po
želji. Sve dobro umješati da se dobije ujednačena smjesa. Ostaviti je da
stoji oko 20 minuta
- Zatim u veću posudu za kuhanje uliti oko 3/4 posude vode, posoliti je i zagrijati dok ne uzavri.
- Za to vrijeme formirati knedle. Vlažnim rukama vaditi smjesu i
formirati je u "loptice" , ukoliko se lijepi za ruke malo ih pobrašniti.
Od ove količine ja sam dobila 10 kom manjih knedli.
- Knedle staviti kuhati, oko 12-15 minuta. Izvaditi ih šupljikavom žlicom , dodatno posuti peršinom i servirati.
Gulaš je
skuhan, jaje pečeno, hrenovka skuhana . I knedle su skuhane, gladni smo i
vrijeme je za ručak. Sve skupa ćemo servirati, malo gulaša, preko njega
pečeno jaje, zatim dodati narezanu kobasicu/hrenovku, pokoji kiseli
krastavac i knedle. Naravno ne zaboraviti da bez čaše piva ovaj obrok
nije potpun
Mene se
ovaj gulaš odmah dojmio, toliko jednostavan u svojim sastojcima i
pripremi, mislim da nikada nisam niti skuhala jednostavniji gulaš, a
tako ukusan. Mislim da mu tek pola žličice kima daje onaj specifičan
okus. Pečeno jaje uz gulaš ? Mislila sam da ih u ovoj kombinaciji nikada
u životu neću pojesti no kada sam probala toliko mi je bilo dobro da ću
sada zapravo uvijek raditi ovu kombinaciju. Kobasica ili hrenovka, za
mene možda i suvišan dodatak, ja sam se svoje odmah odrekla dok je I.
rekao da mu baš odlično ide. Vjerujem da je fijakeristima odgovarala i
trebala za potpuno jelo, no mi ipak neće provesti cijeli dan vani i u
pokretu nakon što pojedemo ovaj obrok tako da može ići i uz mala
odricanja
A
knedle ? Nema više serviranja gulaša bez knedli i nikako ne mogu
shvatiti zašto sam do sada knedle poprilično zaobilazila. Niti su
komplicirane za napraviti , niti treba nešto posebno vremena…..,
jednostavno nema isprike zašto ih ne napraviti
Moja sestra će se ovome sigurno jako razveseliti obzirom da do sada
nisam srela većeg ljubitelja knedli od kruha nego što je ona, sada ću je
sigurno češće njima počastiti.
A mi smo
uživali već nekoliko puta u ovom gulašu i knedlama, uživati ćemo i još
koji put. Dolaze nam pravi zimski dani, pasti će i snijeg, ići ćemo kao i
do sada na naša planinarenja nedjeljom i možete samo zamisliti koji je
gušt vratiti se nakon hodanja po prirodi i po snijegu i servirati ovakav
ručak . Gušt je veliki