{Video recept} Pita od čokolade
Ova čokoladna pita jedan mi je od najdražih kolača koje sam u posljednje vrijeme napravila. Tijesto je savršeno, rađeno po receptu Jamiea Olivera i odlično ide uz ovu finu čokoladnu kremu. Pripremila sam vam i video recept :)
Kremu sam radila s tamnom čokoladom, s obzirom da ovaj kolač počiva na čokoladi, a okus sam dodatno naglasila kakao prahom, malenom količinom narančine korice i, naravno, dodatkom soli. Pita se sastavlja sa ohlađenim pečenim tijestom i ohlađenom kuhanom kremom, stoga ju je dobro isplanirati malo unaprijed. Dobro je i da odstoji barem nekoliko sati u hladnjaku prije rezanja.
Tijesto je nježno, recept koristi šećer u prahu i savršen omjer brašna i maslaca - 2:1. Umjesto cijelih jaja koristi žutanjke, što ga čini još podatnijim. Sastojci koje koristite za izradu tijesta neka budu hladni i nastojite što kraće rukovati tijestom (tek toliko da ga zamijesite, tj. formirate kompaktnu smjesu). U protivnom će nakon pečenja biti suviše žilavo.
Krema je klasična kuhana, no obogaćena žutanjcima. Zbog toga je malo osjetljivija za izradu - potrebno ju je konstantno miješati i paziti da se jaja ne skuhaju, da ne koaguliraju, kako bi ostala glatka i svilenkasta (uvijek ju možete dodatno procijediti kroz cjedilo). Kuhana krema sa žutanjcima za mene je doista mnogo ukusniji doživljaj od obične kuhane kreme koja koristi tek mlijeko i brašno.
U nastavku vam donosim video recept pripreme te točnu količinu sastojaka. Video je snimljen kamerom Canon Legria Mini o kojoj više možete pročitati na canon.hr.
Tijesto
- 125 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 250 g glatkog brašna
- 2 žumanjka
- korica 1/2 limuna
- 1-2 žlice hladnog mlijeka
Krema
- 90 g tamne čokolade
- 25 g kakaa
- 125 g šećera
- 2 i 1/2 žlice škrobnog brašna (gustina)
- dobar prstohvat soli
- na vrh žličice sitno naribane narančine korice
- 400 ml mlijeka
- 80 ml slatkog vrhnja
- 3 žumanjka
- 14 g maslaca sobne temperature
Za ukrašavanje
- tučeno slatko vrhnje
- nasjeckana čokolada
1. Najprije skuhajte kremu. Pjenjačom izmješajte kakao, šećer, sol
i škrobno brašno. Tomu dodajte 80 ml mlijeka i žumanjke, umutite
pjenjačom. Ostatak mlijeka pomiješajte sa slatkim vrhnjem i ugrijte do
vrenja. Dodajte smjesu kakaa i žumanjaka i kuhajte na laganoj vatri,
miješajući konstantno pjenjačom. Nakon otprilike 7 minuta krema će se
zgusnuti. Uklonite ju s vatre pa u vruću kremu umiješajte čokoladu,
maslac i narančinu koricu. Kad su se svi sastojci sjedinili u kompaktnu
smjesu, površinu pokrijte prozirnom ljepljivom folijom i pustite da se
ohladi na sobnu temperaturu.
2. Za to vrijeme zamijesite tijesto. Maslac kremasto izmiksajte sa
šećerom u prahu i prstohvatom soli. Dodajte sitno naribanu limunovu
koricu, žumanjke, mlijeko. Dodajte brašno i zamijesite tijesto, kratko,
dok se sastojci ne sjedine. Zamotajte ga u foliju i pospremite u
hladnjak na jedan sat.
3. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjeloj površini u krug i
valjkom prenesite u kalup za pite promjera 28 ili 30 cm. Utisnite dno i
rubove tijesta, višak tijesta odrežite. Ispikajte ga vilicom. Pećnicu
prethodno ugrijte na 180 C. Tijesto pecite 20 minuta pa pustite da se
ohladi.
4. U ohlađeno tijesto ravnomjerno rasporedite ohlađenu kremu. Na
kraju ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i naribanom / nasjeckanom
čokoladom.
5. Pitu pospremite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.
https://www.youtube.com/watch?v=d6Wvhlw8g0s
Нема коментара:
Постави коментар