Sladoled kolač
Potrebno:
4 jaja
230 g šećera
200 g brašna
4 žlice vode
ribana limunova korica
4 žlice pekemeza od marelice
4 bjelanjka
120 g šećera
sok od limuna
Priprema:
- odvojite bjelanjke od žutanjaka
- bjelanjke istucite u čvrst snijeg
- žumanjke pjenasto izmiješajte sa šećerom
- nastavite miješati i dodajte žlicu po žlicu vode i naribanu koricu limuna
- na kraju pažljivo naizmjence umiješajte brašno i snijeg od bjelanjaka
- napravljenu smjesu stavite u lim dimenzija 35 x 20 cm
- pecite na 180°C oko 20 minuta (provjerite čačkalicom)
- ohlađeni biskvit premažite sa pekmezom
- od bjelanjaka istucite snijeg
- dodajte šećer i limunov sok
- sijegom premažite kolač
- sve još kratko zapecite dok porumeni
Mramorni kolač
Potrebno:
100 g margarina
200 g šećera
250 g brašna
3 jaja
60 g čokolade
150 ml mlijeka
korica od limuna
pola praška za pecivo
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- odvojite bjelanjke od žumanjaka
- od bjelanjaka istucite čvrst snijeg
- margarin pjenasto izmiješajte sa šećerom
- dodajte žumanjke i još miješajte da smjesa postane čvrsta
- dodajte ribanu limunovu koricu
- brašno pomiješajte sa praškom za pecivo
- u smjesu naizmjence dodajte mlijeko i brašno
- na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka
- smjesu podijelite na dva dijela
- u jedan dio umiješajte naribanu ili na pari otopljenu čokoladu
- lim za pečenje obložite papirom ili namastite
- smjesu žlicom naizmjence stavljajte u lim
- kad svu smjesu stavite u lim lagano vilicom povlačite da smjesa postane mramorna (ne pretjerano da se previše ne izmiješa)
- pecite na 180°C oko 25 minuta ili duže ovisi o debljini tijesta (probajte čačkalicom)
- hladni kolač posipajte sa šećerom u prahu i režite na kocke.
Češki kolač
Potrebno:
Za biskvit:
5 jaja
250 g šećera
200 g brašna
1 žlica vode
2 žlice kakaa
Za kremu:
150 g šećera
5 žutanjaka
60 g brašna
500 ml mlijeka
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
Za pjenu:
5 bjelanjaka
250 g šećera
sok od pola limuna
Priprema:
- od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg
- polako dodati šećer, vodu i još malo tuči
- zatim dodavati brašno i jedan po jedan žutanjak
- na kraju umiješati kakao
- protvan 35×20 cm (može i nešto veći) obložiti papirom za pećenje i u njega izlijati napravljenu smjesu za biskvit
- staviti u zagrijanu pećnicu na 200°C i peći oko 40 minuta
- za kremu izmiješati šećer, žutanjke, brašno i malo mlijeka
- ostatak mlijeka zakuhati i u njega umiješati pripremljenu smjesu od žutanjaka
- kuhati dok se ne zgusne te ju ostaviti da se ohladi
- maslac pjenasto izraditi, dodati šećer te još malo miksati, potom u maslac dodavati ohlađenu kremu žlicu po žlicu i sve dobro izmiješati
- kremu premazati preko biskvita
- bjelanjke istuči i dodati šećer
- tuči na pari najmanje 10 minuta dok ne nastane glatka gusta smjesa
- u pjenu umiješati limunov sok i još toplu pjenu premazati preko kreme
- kolač rezati tek dok se dobro rashladi
Нема коментара:
Постави коментар