Neka nova pita
Sastojci
Priprema
-
1
stavite kvasac u toplo mleko i vodu i ostavite ga dvadesetak min. Onda stavite sol i brasno i zamesite fino testo. Testo podelite na tri dela.
-
2
Svaki deo razvijte sto tanje mozete. Imajte pri sebi brasno za posip. Kada razvite jednu koru stavite je na nabrasnjenu povrsinu (ja sam je stavila na kunjski carsav) i poprskajte je sa pola od smese margarina i ulja.
-
3
Onda razvijte i drugu koru, stavite je preko prve i na nju razbacajte sir i spinat(prethodno malo obaren)
-
4
Razvijte i trecu koru, stavite je odozgo, preko one dve i poprskajte je sa ostatkom od margarina i ulja.
-
5
Sada zapakirajte pitu, najpre s leva i s desna...
-
6
...pa onda s druge strane, da se dobije nesto kao koverat :)
-
7
Prevrnite pitu rukama i stavite je u pleh prekriven pek papirom (ovaj put je moj bio veci nego sto je trebalo pa se zato pita otvorila vise nego sto treba)
-
8
Pitu premazite zumanjcetom u kom ste stavili zlicicu ulja, presecite je na komade i ukrasite semenjem :) Ostavite je pola sata da se digne. Za to vreme ukljucite pecnicu na 180 C.
-
9
Pecite je dok ne porumeni, odprilike pola sata.
Kruh bez mesenja
Sastojci
- 3 case brasno
- 1 zlicica suh kvasac
- 1 zlicica soli
- 1 i 1/3 casa vode
Priprema
-
1
U vanglu sipajte sve sastojke i samo promjesajte zlicom da se sve sajedini.
-
2
Pokrijte vanglu krpom i ostavite testo 2 sata da se ukiseli.
-
3
Nakon toga, vanglu prekrijte folijom i stavite je u frizider. (ja ovo obicno radim uvece i ostavim testo u frizider preko noci. testo moze stajati u frizider i dva-tri dana, pa uzimate po potrebi)
-
4
Testo je mekano, ljepljivo, ali tako i treba da bude :)
-
5
Povrsinu gde cete formirati kruh ili pecivo dooooobro pobrasnite. brasnjavim rukama oblikujte kruh.
-
6
Pecivo mozete napraviti pomocu ovog nacina, najpre napravite kobasicu, bez mnogo mesenja, pa je zarezite skaricom.
-
7
Svaki deo prebacite na drugu stranu, pa nakon toga stavite na pleh sa pek papirom na kojem ste stavili kukuruzno brasno.
-
8
Pecnicu ukljucite na 200 C, a na dno stavite neku malu tavu da se zagreva. Kada je pecnica dostigla t, stavite pleh sa kruhom ali i sipite casu vruce vode u tavu koja je na dnu. Zatvorite odmah pecnicu da bi vodena para ostala unutra. Pecite kruha dok ne porumeni, oko pola sata a kada je gotov, sklonite tu tavu koja je bila na dnu pecnice i ostavite kruh da se dopece i odozdo.
-
9
Kada ga izvadite prekrijte ga krpom i ostavite da se ohladi. Korica ce mu biti fino krckava a unutra je mekan.
-
10
Ovo je pecivo, samo kidate parcice i grickate
Kupus rolat
Sastojci
- 1 glavica kiselog kupusa
- 500 gr. mljeveno meso
- 150 gr. suhog, dimljenog mesa i slaninu
- 1 veliku glavicu crnog luka
- 3-4 cesnja cesnjaka
- 2 velike mrkve
- 1 jaje
- 4 parceta suhog kruha (natopljenog u mleko)
- vegeta, biber, timijan
Priprema
-
1
Najpre izdelite lisce od kupusa i isecite tvrdi deo;
-
2
Na poveliko parce alu-folije naredite lisce u formi pravokutnika, dimenzije kao tavu u koju cete peci rolat…naredite dva-tri sloja lisca;
-
3
Na maslinovom ulju isprzite sitno naseckani crni luk, cesnjak i naribanu mrkvu;
-
4
kada je povrce postalo staklasto, stavite dimljeno meso na kockice. Zacinite.
-
5
Sklonite sa vatre i dodajte ocedjen kruh, jaje i mljeveno meso te dobro izmesite sve.
-
6
Smesu naredite u formu kobasice na jedan kraj lisca i pazljivo pomocu folije zavijte u rolat;
-
7
Rolat sa folijom stavite u pecnicu da se pece na 200 C oko sat vremena, na kraju foliju otvorite da se kupus malo zarumeni.
Нема коментара:
Постави коментар